Sunday 11 November 2018

H μέθοδος Reggio Emilia στην Αγγλία




Λίγοι απόφοιτοι προσχολικής αγωγής ολοκληρώνουν τις σπουδές τους στην Ελλάδα χωρίς να γνωρίζουν- και να έχουν ερωτευτεί- τη μέθοδο του Reggio Emilia. 
Η μέθοδος Reggio Emilia, σα μια φιλοσοφία προσχολικής αγωγής- που ξεκίνησε αρχικά απο τη μικρή πόλη Reggio Emilia η οποία δεν υπερβαίνει σε πληθυσμό αυτόν της Πάτρας- είναι απο τις πρώτες που γνωρίζουμε κατα τη διάρκεια των σπουδών μας ως μέρος της Συγκρητικής Παιδαγωγικής και των εναλλακτικών παιδαγωγικών μεθόδων αλλα τη γνωρίζουμε και ως μέθοδο πρότυπο και αγαπημένη πολλών καθηγητών μας. Η προσέγγισή της στην εκπαίδευση ορίζει το παιδί ως μια οντότητα που εκφράζεται με ''εκατό γλώσσες'', με μια πληθώρα τρόπων έκφρασης και με όλο του το σώμα. Κάθε παιδί έχει τη δική του δημιουργικότητα η οποία υποστηρίζεται απο ένα σωστά δομημένο περιβάλλον (δείτε περισσότερα: https://www.reggiochildren.it).

Πολλά άτομα μπορεί να βρουν κοινά ανάμεσα στη φιλοσοφία του Reggio Emilia και σε αυτή του EYFS, ωστόσο γνωρίζουμε πως παρά τις προθέσεις όσων δημιούργησαν το EYFS, τα national expectation που θέλουν τα παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο να ανταγωνίζονται διεθνείς leagues στην ικανότητά τους στη γραφή και στα μαθηματικά αφήνουν πολύ λίγο χώρο για δημιουργικότητα. 

Ωστόσο η μέθοδος Reggio Emilia, σε μια εποχή που μας θέλει να κηνυγάμε τα key skills απο μικρή ηλικία κατάφερε να επιβιώσει και να χαίρει άκρας εκτίμησης μέχρι και σήμερα.

Έχει όμως απήχηση στην Αγγλία και δίνει δυνατότητες καριέρας σε εκπαιδευτικούς; Είναι τόσο διαδεδομένη όσο η μέθοδος Μοντεσσόρι; 
Ας ρίξουμε μια ματιά... 








Tα Reggio Νηπιαγωγεία στην Αγγλία:


Δε χρειάζεται να ψάξει ιδιαίτερα κανείς για να διαπιστώσει οτι ψάχνοντας για Μοντεσσοριανά Νηπιαγωγεία μπορεί να βρει ένα ανα τετράγωνο, ενώ στην περίπτωση του Reggio Emilia υπάρχουν Νηπιαγωγεία μετρημένα στα δάχτυλα. Όπως και η μέθοδος Μοντεσσόρι, η μέθοδος Reggio Emilia εφαρμόζεται κυρίως στην προσχολική αγωγή και στην Αγγλία θα τη δούμε σε Day Nurseries. Στο τέλος αυτού του άρθρου θα βρείτε μια λίστα με τα Νηπιαγωγεία σε όλη την Αγγλία που εφαρμόζουν τη μέθοδο είτε γνήσια είτε σε συνδυασμό με άλλες μεθόδους. 



Η αναγνώριση των Reggio Νηπιαγωγείων στην Αγγλία

Υπάρχουν λίγοι διαθέσιμοι οργανισμοί που ασχολούνται με τη μέθοδο στην Αγγλία. Ο πιο γνωστός και σημαντικός οργανισμός είναι ο Sightlines Initiative  ο οποίος έχει ιδρυθεί με σκοπό να στηρίξει τη μετατροπή των τυπικών Nurseries σε Nurseries βασισμένα στο Reggio Emilia. Συχνά οργανώνουν training sessions για ιδιοκτήτες Nurseries για να τους βοηθήσουν στη διαδικασία. Κατα τα άλλα το Reggio Emilia αναφέρεται συχνά στις συζητήσεις σχετικά με την προσχολική αγωγή, για παράδειγμά σε αυτό το χρήσιμο άρθρο απο Early Education. Ωστόσο το γεγονός οτι η μέθοδος δεν είναι διαδεδομένη δεν είναι περιοριστικό. Η προσχολική αγωγή της Αγγλίας στον ιδιωτικό τομέα δίνει τη δυνατότητα στον ιδιοκτήτη ενός Nursery να επιλέξει τη μέθοδο που προτιμά, που σημαίνει οτι αν ενδιαφέρεστε να έχετε τη δική σας επιχείρηση στο μέλλον μπορείτε να εφαρμόσετε τη μέθοδο Reggio Emilia. 


Η διαθέσιμη κατάρτιση   Reggio Emilia για εκπαιδευτικούς στην Αγγλία:


Δυστυχώς η διαθέσιμη κατάρτιση στην Αγγλία για εκπαιδευτικούς είναι ελάχιστη και βασισμένη σε περιστασιακές μικρές συζητήσεις και ημερίδες. Η μέθοδος δείχνει να είναι πολύ διαδεδομένη στην Αμερική με τον επίσημο οργανισμό North American Reggio Emilia Alliance  και κάποια κολλέγια να προσφέρουν courses στους ενδιαφερόμενους, ωστόσο στην Αγγλία εκτός απο τον οργανισμό που προαναφέρθηκε και κάποιες ομιλίες για Nursery owners είναι πολύ δύσκολο να συναντήσει κανείς training πάνω στη μέθοδο. Ωστόσο αυτό ενδέχεται να οφείλεται και στο οτι η μέθοδος Reggio Emilia δεν έχει τόσο αυστηρό accreditation όσο η μέθοδος Μοντεσσόρι και ένα Nursery μπορεί να υιοθετήσει ευκολότερα τη φιλοσοφία της. 
Παρόλα αυτά, υπάρχουν αρκετές εκπαιδευτικές εκδρομές που οργανώνονται απο το www.reggiochildren.it (το φορέα που διαχειρίζεται τη μέθοδο στην Ιταλία) οπου οι εκπαιδευτικοί μπορούν να επιστεφτούν το Reggio Emilia, να δουν απο κοντά τα Νηπιαγωγεία, να συζητήσουν για τη μέθοδο με τους ειδικούς, να κάνουν ερωτήσεις και να πάρουν ιδέες. Τα εκπαιδευτικά ταξίδια οργανώνονται κυρίως απο τον οργανισμό Sightlines Initiative που αναφέρθηκε πριν και ένα απο τα ταξίδια που έχουν ήδη οργανωθεί είναι αυτό. Επίσης το Europass Teacher Academy οργανώνει εκπαιδευτικά ταξίδια για διαφορετικές μεθόδους. Μπορείτε να βρείτε τα επερχόμενα προγράμματα εδώ. Ωστόσο δε χρειάζεστε ένα οργανωμένο trip για να δείτε απο κοντά τη μέθοδο. Μπορείτε να επισκεφθείτε μόνοι σας το Reggio Emilia και να επιλέξετε μια απο τις οργανωμένες επισκέψεις στο Loris Malaguzzi International Centre ενώ βρίσκεστε στην Ιταλία. Θα βρείτε πληροφορίες εδώ.



Τα διαθέσιμα Reggio-inspired Nurseries στην Αγγλία


Μέχρι στιγμής τα Nurseries που εφαρμόζουν τη μέθοδο βρίσκονται παρακάτω αλλα με τον καιρό ενδέχεται να δημιουργηθούν περισσότερα. Αν ενδιαφέρεστε να μάθετε για άλλα εναλλακτικά προγράμματα προσχολικής αγωγής στην Αγγλία δείτε επίσης Η μέθοδος Μοντεσσόρι στην Αγγλία και Η μέθοδος Waldorf (Steiner) στην Αγγλία.


Alphablocks Nursery Sschool (London - Barnet area)

Girotondo Pre School (London- West)

Safari Kids International (London- central)

1st Place Nurseries (London- South)

Reflections Nursery and Forest Shool (West Sussex)

NFamily Club (Day Nursery) (London- North) 

The Grove Nursery (London- North) Εφαρμόζουν συνδυασμό μεθόδων απο Reggio, Montessori, Freubel κ.α. 

Woore Primary and Nursery School (Cheshire)

Peapods Early Learning Centre (Southall- λίγο εξω απο το Λονδίνο)

High House Nursery (Hertfordshire)

Sansway House Nursery(Bristol)

The Nest Day Nursery (Surrey)

Oakdale Junior School (Dorset)

Hugo and Holly Day Nurseries (Gloucester)

Boskenwyn Primary School (Cornwall)

Madeley Nursery School  (Telford)

Little Barn Owls Day Nursery and Farm School  (Horsham/ Southwater)