Wednesday 1 June 2016

Teaching Assistant: Θέση, καθηκοντα και προοπτικές


Είτε ετοιμαζεστε να έρθετε στην Αγγλία είτε δουλεύετε ηδη σε σχολειο, ο όρος Teaching Assistant ειναι γνωστός σε όλους.
Τον εχουμε δει σε αγγελιες εργασιας, σε γραφεια Δασκάλων, ακομη και ως ξεχωριστη ειδικοτητα σπουδων σε Κολλέγια.

Η θέση του Teaching Assistant, δηλαδη του Βοηθού Δασκάλου, ειναι  μια επιλογη στην οποια καταφευγουν πολλοι συναδελφοι ειδικα στο ξεκινημα της καριερας τους με σκοπο να βελτιωσουν τα Αγγλικα τους και να αποκτησουν εμπειρια στο σύστημα.
Πρόκειται για μια θέση με πολλές ευθύνες και πλεονεκτήματα αλλα δυστυχώς όχι το ίδιο καλές αποδοχές.
Ας δούμε ομως αναλυτικά το ρόλο ενος Teaching Assistant:



Καθήκοντα:

Μερικά βασικά καθήκοντα ενός ΤΑ είναι τα εξής:
  • Να διατηρεί τα resources σε καλή κατάσταση, τα μολύβια ξυσμένα και τα ντουλάπια οργανωμένα. 
  • Να διατηρεί την τάξη καθαρή, να σκουπίσει το πάτωμα αν έχει υπάρξει δραστηριότητα με χαρτιά ή άλλα υλικά και να πλύνει τυχόν πινέλα και δοχεία που έχουν χρησιμοποιηθεί μέσα στη μέρα.
  • Να κολλάει τα learning objectives της ημέρας στα τετράδια των Literacy, Maths, Science, Religious Education και Guided Reading των παιδιών.
  • Αναλόγως του σχολείου και των καθηκόντων που του έχουν ανατεθεί, να διδάξει ομάδες Phonics αλλα και να κάνει Literacy και Maths interventions σε μικρές ομάδες.
  • Να αρχειοθετεί τις παρατηρήσεις των παιδιών στα Learning Journeys (αν πρόκειται για τάξεις Reception-Nursery).
  • Ενδέχεται να του ανατεθεί να έχει δικά του Key Children και να κρατάει παρατηρήσεις και αποδεικτικό υλικό των παιδιών. 
  • Να παρέχει πρώτες βοήθειες σε περίπτωση ανάγκης. Συνήθως το βοηθητικό προσωπικό των σχολείων καταρτίζεται ως First Aiders. 





Τα διαφορετικά είδη TA:


  1. Απλός Teaching Assistant: Άτομο ειτε με κατάρτιση Teaching Assistant την οποια θα αναφέρω παρακάτω ειτε unqualified, συνηθως με την αρμοδιοτητα να στηριζει ταξεις παιδιων απο την Πρώτη Δημοτικού και πάνω.
  2. Higher Level Teaching Assistant: Γνωστο με συντομία ως HLTA, ο ρόλος αυτος συνηθως ανηκει σε κατοχους Πανεπιστημιακου Πτυχιου χωρίς Q.T.S, οι οποιοι ειτε θελουν να γινουν Δασκαλοι ειτε απλως θελουν να εχουν μια ανωτερη βοηθητικη θεση στην επιχειρηση. Επιπλεον, ο Δημος της εκαστοτε περιοχης πλεον παρεχει και καταρτιση γνωστη ως HLTA, η οποια απευθυνεται σε ατομα που θελουν να αναλαβουν αυτο το ρολο. Συνηθως ενας HLTA εχει τα καθηκοντα που αναφεραμε παραπανω, ΣΥΝ την ευθυνη της διδασκαλιας σε περιπτωση απουσιας του Δασκαλου, αλλα και την επιβλεψη των υπολοιπων Teaching Assistants του σχολειου. 

Αποδοχές:

Οι αποδοχες ενος Teaching Assistant, ειτε δουλευει στο Δημοτικο ειτε σε Προσχολικες τάξεις, ειναι παρομοιες με αυτες μιας Nursery Nurse του ιδιωτικού τομεα. Ενας απλος Teaching Assistant, αναλογως πτυχιων και προσοντων ξεκινα απο 12500£ και φτανει εως 19000£. Ένας HLTA κερδιζει μεταξυ 18000£-25000£ το χρονο αναλογως προσοντων, εμπειριας και αρμοδιοτητων.
Το Αγγλικο κρατος οριζει ενα spine point για τους μισθους των support staff Δημοτικων Σχολειων. Τα περισσοτερα κρατικα σχολεια ακολουθουν αυτο το spine point, ωστοσο οι αποδοχες διαφερουν απο σχολειο σε σχολειο. 
Ενας Teaching Assistant ξεκινα απο τα αρχικα points και αναλογως εμπειριας ανεβαινει καθε χρονο.
Την κλιμακα με τους μισθους οπως οριζονται απο το κρατος θα τη βρειτε εδώ.



Σπουδές:

Για να δουλεψει καποιος στην Αγγλια σε ταξεις απο την Πρωτη Δημοτικου και πανω ως Teaching Assistant δε χρειαζεται απαραιτητα καποιο Πτυχιο, αν και πολλα Κολλεγια παρεχουν καταρτιση Teaching Assistant Level 2/3 παρομοια με αυτη μιας Nursery Nurse. 
Ωστοσο για να δουλεψει καποιος σε προσχολικη ταξη, απαιτουνται σπουδες τουλαχιστον Level 3 στον τομεα Childcare. Αυτο σημαινει οτι ατομα που εχουν το Level 3 ως Nursery Nurses μπορουν να δουλεψουν και ως βοηθοι στον κρατικο τομεα. Αποφοιτοι των Ελληνικων ΙΕΚ και ΤΕΙ μπορουν να δουλεψουν επισημα ως βοηθοι εαν και εφοσον κανουν την αντιστοιχιση του τιτλου τους. Πολλα σχολεια επισης προσλαμβανουν και κατοχους Q.T.S. οπως Νηπιαγωγους ΑΕΙ, αν και σε πολλες περιπτωσεις θεωρουμαστε overqualified για μια τετοια θεση.

Ειναι πολυ σημαντικο να σημειωθει οτι βασικο προαπαιτουμενο απο τα περισσοτερα σχολεια για εναν Teaching Assistant ειναι να εχει GCSEs English and Maths, τουλαχιστον βαθμού C. Σε περιπτωση που εχετε Πανεπιστημιακο Πτυχιο ενδεχετε να μπορεσετε να το αποφυγετε. 
Ωστοσο εαν ειστε αποφοιτοι ΙΕΚ/ ΤΕΙ/ ΤΕΕ, στα Ελληνικα δεδομενα αυτο μεταφραζεται οτι πρεπει να εχετε εναν αξιοπρεπη βαθμο Μαθηματικων στο απολυτηριο Λυκειου σας και να το εχετε στειλει στον UK NARIC για να σας το αναγνωρισει, ακολουθωντας τη διαδικασια του απλου Statement of Comparability που θα βρειτε στις ενοτητες των Πτυχιουχων ΑΕΙ/ΤΕΙ/ΙΕΚ/ΤΕΕ. 
Οσον αφορα τα Αγγλικα σας, το απολυτηριο Λυκειου δεν αρκει για να τα καλυψει σε επιπεδο GCSE. Εαν τα σχολεια θεωρησουν οτι η προφορα και το επιπεδο σας αρκουν για να στηριξετε γλωσσικα τα παιδια του σχολειου, ενδεχεται να μη σας ζητησουν πιστοποιηση Αγγλικων. Ωστοσο πολλες φορες ενδεχεται να χρειαστειτε πιστοποιηση οπως IELTS, Proficiency ή ESOL.



Προοπτικες:

Η θεση Teaching Assistant ειναι πολυ ευεργετικη για ατομα που θελουν να καταρτιστουν ως Δασκαλοι καθοτι τους δινει την απαραιτητη προϋπηρεσια ωστε να γινουν δεκτοι στο προγραμμα καταρτισης Δασκαλων. Εαν ειστε αποφοιτος Πανεπιστημιου χωρις Q.T.S. και θελετε να το αποκτησετε, η εμπειρια σε σχολειο ειναι βασικο προαπαιτουμενο για να γινετε δεκτοι στο προγραμμα PGCE. 
Επιπλεον μια θεση Teaching Assistant μπορει να βοηθησει ιδιαιτερα μεταναστες Δασκαλους και άλλους Εκπαιδευτικους των οποιων τα Αγγλικα χρειαζονται βελτιωση. Δουλευοντας σε μια τετοια θεση θα βελτιωσετε την προφορα και το λεξιλογιο σας, θα δειτε τον τροπο διδασκαλιας διαφορων Δασκαλων, θα μαθετε να δουλευετε με βαση το Αγγλικο συστημα και θα εμπλουτισετε το βιογραφικο σας.




Μειονεκτηματα:

Ελάχιστα μειονεκτηματα θα μπορουσαν να προκυψουν απο μια τετοια εργασιακη εμπειρια για εναν Εκπαιδευτικο. 
Ωστοσο δυο βασικα μειονεκτηματα ειναι:
  1. Ο χαμηλος μισθος και οι πολλες ωρες δουλειας.
  2. Πολλες φορες, εαν το βιογραφικο σας περιλαμβανει μονο εμπειρια ως βοηθος και οχι ως Δασκαλος, ενδεχεται μελλοντικα σχολεια να μη σας δεχτουν αμεσως. Ωστοσο κατι τετοιο διορθωνεται εαν βρειτε μια διδακτικη θεση σε καποιο Day Nursery, Academy ή άλλο κεντρο.
Θεσεις Teaching Assistant θα βρειτε κυριως μεσω γραφειων, σε σελιδες οπως το www.gumtree.com και το www.nurseryworldjobs.co.uk αλλα και με απευθειας αιτησεις σε θεσεις που ενδεχεται να βρειτε στη σελιδα του εκαστοτε Δήμου σας.


Καλή επιτυχια!!!
Χριστίνα Π.