Monday 15 October 2018

Key Worker Housing: Τα σπίτια για τους εκπαιδευτικούς.



Μιας και τον τελευταίο καιρό τείνω να ασχολούμαι ιδιαίτερα με affordable accommodation και μιας και το άρθρο μου για τα Guardian Schemes είχε τεράστια επιτυχία, here I am again! Αυτή τη φορά θα σας μιλήσω για τα Key Worker rents. Πρόκειται για ένα είδος οικονομικής ενοικίασης η οποία όμως δεν είναι γενικού τύπου. 
Ας ξεκινήσουμε όμως απο την αρχή.


Ο όρος ''Key Worker'':


Στην Αγγλία ο όρος ''Key Worker'' αναφέρεται σε εργαζόμενους στον κρατικό τομέα των οποίων το επάγγελμα θεωρείται οτι παρέχει μια αναγκαία υπηρεσία. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι εκπαιδευτικοί, οι νοσοκόμοι (και άλλοι επαγγελματίες υγείας), οι δικηγόροι σε κρατικούς φορείς, αστυνομικοί, πυροσβέστες κ.α, ωστόσο σήμερα συνηθίζεται η κατηγορία αυτή να συμπεριλαμβάνει κυρίως εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες υγείας. Key Workers επίσης θεωρούνται οι Teaching Assistants και οι Nursery Nurses του κρατικού τομέα. 

Εξαιτίας του υψηλού κόστους των ενοικίων ειδικά στο Λονδίνο και τη Νοτιοανατολική Αγγλία, εργαζόμενοι στα προαναφερθέντα επαγγέλματα του κρατικού τομέα δυσκολεύονται να βρουν σταθερή και οικονομική στέγαση και ως αποτέλεσμα τις τελευταίες δεκαετίες έχει υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στις κρατικές υπηρεσίες όσον αφορά τη μείωση του προσωπικού καθώς οι εργαζόμενοι μετακομίζουν διαρκώς ή αφήνουν το επάγγελμα (γνωστή είναι άλλωστε η περίπτωση των εκπαιδευτικών). Με αφορμή λοιπόν αυτή την ανάγκη των εργαζομένων στον  κρατικό τομέα να βρουν οικονομική λύση στέγασης δημιουργήθηκαν τα Key Worker schemes ανάμεσα σε πολλά άλλα schemes που ενθαρρύνουν οικονομικής αγοράς και ενοικίασης σαν τα  shared ownership schemes. (Πηγή: Wikipedia 2018)

Τα Key Worker schemes είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα στο Λονδίνο (αλλα και σε άλλες περιοχές). Πολλά και διαφορετικά trusts, συνεργάτες του NHS, οργανισμοί, charities και υπηρεσίες διαφορετικών δήμων έχουν δικά τους Key Worker schemes που παρέχουν οικονομικές λύσεις ενοικίασης σε Key Workers. Το καθένα έχει τις δικές του τιμές ενοικίων καθώς και διαφορετικά προαπαιτούμενα και είδη δωματίων. Για παράδειγμα υπάρχουν Key Worker rooms σε διαμερίσματα με συγκατοίκους αποκλειστικά για εργαζόμενους συγκεκριμένων νοσοκομείων και μάλιστα πολλές φορές βρίσκονται ακριβώς δίπλα απο το εκάστοτε νοσοκομείο. Ωστόσο ενώ στην περιπτωση των επαγγελματιών του NHS η εύρεση φθηνού δωματίου κοντά στο εκάστοτε νοσοκομείο είναι συνηθισμένη, η κατάσταση με τους εκπαιδευτικούς δεν είναι η ίδια. Υπάρχουν διαμερίσματα που παρέχονται αποκλειστικά σε Key Workers, ωστόσο συχνά παρέχονται ολόκληρα δίνοντας φυσικά το δικαίωμα στον υποψήφιο να συγκατοικίσει με άτομο της επιλογής του. Υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις δωματίων σε υπάρχοντα flatshares οι οποίες ωστόσο δεν είναι συχνές. 






Το κόστος:


Στην περίπτωση των Key Worker rents το κόστος δεν είναι τόσο χαμηλό όσο τα Guardian schemes. Τα Key worker flats συνήθως παρέχονται στο 80% της τιμής ενός ιδιωτικού ενοικίου της ίδιας ποιότητας. Ωστόσο τα περισσότερα Key Worker homes είναι πολύ καλής ποιότητας και συχνά πιο καινούρια σε σχέση με ένα συνηθισμένο ιδιωτικό σπίτι. Αυτό συνεπάγεται λιγότερη υγρασία, καινούριους τοίχους και πατώματα ενώ πολλές φορές αυτά τα σπίτια βρίσκονται σε πολύ καλές και μοντέρνες περιοχές κατα τα άλλα πανάκριβες για την τσέπη του μέσου Key Worker όπως το Hackney, το Islington, το Camden και το Tower Hamlets. Ένα τυπικό Key worker δυάρι μπορεί να κοστίζει απο £750 (χωρις λογαριασμούς) εως £1100 αναλόγως της περιοχής, ωστόσο πέρυσι είχα συναντήσει και διαμέρισμα στο Redbridge με μόλις £650 το μήνα. Ωστόσο έχω δει να διαφημίζονται και δωμάτια σε ήδη υπάρχοντα flatshares απο £500 το μήνα. Πολλά διαμερίσματα με δυο υπνοδωμάτια είναι επίσης διαθέσιμα αρκετά συχνά και ξεκινούν απο £1150 το μήνα.


Οι συνθήκες και τα προαπαιτούμενα:


Στην περίπτωση των Key Worker rents τα συμβόλαια είναι συνήθως δυο ετών με δύο μήνες ειδοποίησης ενώ πολλά απαιτούν ένα ελάχιστον διάστημα ενοικίασης πριν μπορέσετε να ειδοποιήσετε οτι μετακομίζετε. Έχοντας δει μερικά απο αυτά τα διαμερίσματα είχα τις καλύτερες εντυπώσεις, ωστόσο νοικιάζοντας μέσω ενός γραφείου θα έχετε και ο,τι αυτό συνεπάγεται οπως τυχόν καθυστερήσεις σε επισκευές- όπως θα είχατε σε οποιοδήποτε άλλο ιδιωτικό διαμέρισμα. 
Για να εγκριθεί κάποιος για ενοικίαση σε αυτά τα σπίτια πρέπει να εργάζεται μόνιμα σε κρατικό φορέα. Στην περίπτωση των εκπαιδευτικών μόνιμοι εκπαιδευτικοί σε κρατικά σχολεία, Community schools ή Academies, Nursery Nurses στο NHS, Nursery Nurses σε κρατικά σχολεία ή Nursery Schools καθώς και Teaching Assistants δικαιούνται να νοικιάσουν μέσω του Key Worker scheme. Δυστυχώς εκπαιδευτικοί που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα καθώς και σε Community Nurseries ή ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς δεν εγκρίνονται για ενοικίαση (παρόλα αυτά σε περίπτωση που δεν υπάρχουν διαθέσιμοι ενδιαφερόμενοι Key Workers εγκρίνουν κάποιες φορές και άτομα σε παρεμφερείς ιδιωτικές θέσεις αλλα και μονογονεϊκές οικογένειες). 



Διαθέσιμα γραφεία:

Υπάρχουν πολλά διαθέσιμα γραφεία που παρέχουν Key Worker Accomodation- τόσα που θα μου ήταν δύσκολο να τα γνωρίζω όλα. Ωστόσο σας παραθέτω αυτά που γνωρίζω καλύτερα. Είναι σημαντικό να εξετάζετε πάντα τα schemes της περιοχής σας καθότι μπορεί να υπάρχον πιο πολλά απο όσα νομίζετε. 

Κλείνοντας, μην ξεχνάτε να ερευνάτε τυχόν Key Worker schemes του δήμου σας καθώς συχνά τέτοια είδη ενοικίασης παρέχονται απο τους ίδιους τους δήμους. 



Καλή επιτυχία!
Χριστίνα Π.