Thursday 19 May 2016

Δουλεύοντας ως Nanny: Τα υπέρ, τα κατά, τα SOS.


Ενα απο τα πλεονεκτηματα της αναζητησης εργασιας στην Αγγλια, και ιδιως σε μεγαλες πολεις οπως το Λονδινο, ειναι η ποικιλια που υπαρχει στις επαγγελματικες επιλογες των Παιδαγωγων Προσχολικης Αγωγης.

Μια απο τις πολυ συχνες επιλογες πολλων συναδελφων που αναζητησαν εργασια στην Αγγλια ειναι και οι θεσεις nanny. 

Οι λογοι πολλοι, αλλα ενας κυριος λογος επιλογης αυτης της δουλειας απο Ελληνες συναδελφους ειναι πολλες φορες η μή εξοικειωση με τη γλωσσα αλλα και η ελλειψη χρηματων για μεταναστευση και ενοικιαση σπιτιου.

Μια θεση Nanny μπορει να ειναι οσο θετικη για το βιογραφικο σας οσο πολλες αλλες δουλειες στον τομεα μας. Μπορει να σας παρεχει τα ενσημα που χρειαζεστε για συνταξη, μπορει να σας παρεχει συμβολαιο και διακοπες, εναν αξιοπρεπη μισθο, και μια καλη προϋπηρεσια για οσους θελουν αργοτερα να συνεχισουν στον ιδιωτικο τομεα.

Ωστοσο λογω της φυσης του επαγγελματος και συγκεκριμενα του ελεγχου μιας τετοιας θεσης που αφηνεται εξ'ολοκληρου σε γονεις, μπορει να διατρεχει και τους δικους της κινδυνους.

Πριν ομως εξετασουμε αυτους τους κινδυνους, αλλα και τους τροπους να τους αποφυγετε, ας δουμε τα διαφορετικα ειδη Nanny που υπαρχουν στην Αγγλια, τα καθηκοντα, το μισθο, τα πλεονεκτηματα και τα μειονεκτήματα τους:




Live-in Nanny
Eσωτερικη nanny, δηλαδη νταντα που ζει στο σπιτι της οικογενειας. 
Τι περιλαμβανει: Σε τετοιες περιπτωσεις η οικογενεια προσφερει υπνοδωματιο στο σπιτι της, και απο την εμπειρια μου εχοντας δει μερικα, πολλα ειναι ευρυχωρα και πολυ ομορφα.
 Στις περισσοτερες περιπτωσεις παρεχεται δωρεαν Internet, και πολλες φορες διατροφη και καποια βοηθεια με τα μεταφορικα.
Τα καθηκοντα της θεσης διαφερουν απο οικογενεια σε οικογενεια. 
Καποιες οικογενειες θελουν μονο φυλαξη και βοηθεια των παιδιων με τις εργασιες τους, ενω καποιες οικογενειες θελουν και βοηθεια με τις δουλειες του σπιτιου ή/και μαγειρεμα και ψωνια για το σπιτι, σε αυτη την περιπτωση ομως, πιθανως να βρειτε το ρολο δημοσιευμενο ως Nanny-Housekeeper. 
Συνηθως παντα θα εχετε την ευθυνη να ερευνατε για διασκεδαστικες δραστηριοτητες στην περιοχη σας ωστε να πηγαινετε τα παιδια εαν δεν ειναι σε σχολικη ηλικια.
Ειναι πολυ συχνο το να συνοδευετε την οικογενεια στα ταξιδια της, ενω θα αναμενεται απο εσας να φροντισετε να βρειτε διαφορετικες δραστηριοτητες μεσα στην εβδομαδα για να συμμετεχουν τα παιδια.
Μισθος: Ο μισθος μιας Live-In Nanny κυμαινεται μεταξυ 100-150 λιρες την εβδομαδα με μερικες διαφοροποιησεις. Παρα το οτι αυτα τα χρηματα ακουγονται λιγοστα, ειναι σημαντικο να λαβουμε υπ'οψιν μας οτι μετα απο την πληρωμη των ενοικιων, λογαριασμων, μεταφορικων και του φαγητου αυτα ειναι τα χρηματα που θα εμεναν στο μεσο κατοικο Λονδινου με ενα μεσο μισθο. Μενοντας με την οικογενεια δε θα εχετε το αγχος του ενοικιου, των μεταφορικων ή των λογαριασμων, ενω πολλες φορες ενδεχεται να μπορειτε να τρωτε μαζι τους.
Πλεονεκτηματα
  • Οι οικογενειες που σεβονται τον εαυτο τους, θα σας παρεχουν ασφαλιση και συμβολαιο με τις ακριβεις ωρες εργασιας σας, και ετσι η θεση σας δε θα διαφερει απο αυτη ενος οποιπουδηποτε αλλου Παιδαγωγου. 
  • Η θεση αυτη ειναι ιδανικη για ατομα με περιορισμενα χρηματα που θα δυσκολευονταν αλλιως να εξασφαλισουν διαμονη και διατροφη στην Αγγλια. Πολλες φορες ενδεχεται να καταφερετε να εξασφαλισετε τετοια θεση ενω ειστε ακομη στην Ελλαδα και να σας πληρωθει και το κοστος του εισητηριου.
  • Δυνατοτητα αποταμιευσης καθοτι δεν θα εχετε το κοστος των μεταφορικων και του ενοικιου.
  • Πληρωμενες διακοπες και δυνατοτητα να ταξιδεψετε και να δειτε νεα μερη.
  • Ασφαλεια και συναισθημα οικειοτητας. Πολλες οικογενειες δενονται ιδιαιτερα με τη Nanny τους και τετοιες σχεσεις διαρκουν στο μελλον.


Μειονεκτηματα: 
  • Η θεση αυτη ειναι εκτεθειμενη στους απατεωνες λογω του οτι πολλοι μπορει να προσπαθησουν να εκμεταλλευτουν τη δυσκολη οικονομικη σας κατασταση. Πολλες οικογενειες δημοσιευουν σε εφημεριδες οπως η Χρυση Ευκαιρια ζητωντας Live-In Nanny και υποσχομενοι να καλυψουν τα μεταφορικα και τα πρωτα σας εξοδα για να σας φερουν στην Αγγλια. Συμφωνα με μαρτυριες συναδελφων που μπηκαν σε αυτη τη διαδικασια, οι οικογενεις αυτες αναγκαζαν τις συναδελφους να δουλευουν ασταματητα και χωρις ρεπο μεχρι τις 11 το βραδυ, με ενα μισθο 200£ το μηνα, και υπο την απειλη οτι αν ζητουσαν δουλεια αλλου θα τους εδιναν κακες συστασεις και θα τις πετουσαν στο δρομο. 
  • Λογω της διαμονης σας στο σπιτι της οικογενειας, ενδεχεται καποιες φορες να υπαρξει παρεμβαση στον ιδιωτικο σας χωρο και στους επισκεπτες που μπορειτε να δεχεστε ή να κληθειτε εκτος ορων εργασιας να βοηθησετε σε καποιο θεμα του σπιτιου.
  • Δεν υπαρχει διαχωρισμος δουλειας-σπιτιου κατι που πολλες φορες ενδεχεται να σας φορτισει συναισθηματικα ή να μη σας δινει τη δυνατοτητα να ''αδειασετε'' το μυαλο σας.


Live-Out Nanny 
Eξωτερικη Νanny, δηλαδη Nanny που δε ζει στο σπιτι της οικογενειας.
Τι περιλαμβανει: Εργασια ως Nanny χωρις να μενετε στο σπιτι της οικογενειας. Συνηθως σε μια τετοια θεση θα εχετε το δικο σας σπιτι και θα επισκεπτεστε την οικογενεια μονο για τη βαρδια που θα εχετε συμφωνησει. Η βαρδια αυτη ειναι συνηθως απο 8-12 ωρες τη μερα. Σε μια τετοια θεση συνηθως θα φτανετε το πρωι, θα εχετε την ευθυνη της διατροφης των παιδιων, της προετοιμασιας τους για το σχολειο, του μαγειρεματος, ενω καποιες φορες του μπανιου και του υπνου τους. Θα εχετε επισης την αρμοδιοτητα να βρειτε διασκεδαστικες δραστηριοτητες για τα παιδια και να τα πηγαινετε στο σχολειο, στο Nursery ή σε καποιο Playgroup.
Μισθος: O μισθος μιας εξωτερικης Nanny ξεκινα απο 8£- 10£ την ωρα, ενω καποιες εμπειρες Nanny χρεωνουν και παραπανω. Το εαν θα πληρωθειτε περισσοτερα ή λιγοτερα χρηματα ενδεχεται να εξαρτηθει και απο το εαν η οικογενεια θα σας ασφαλισει. Πολλες Nannies προτιμουν να μην ασφαλιστουν για να κερδισουν τη διαφορα.

Πλεονεκτηματα:

  • Καλες αποδοχες, που φτανουν αυτες μιας εμπειρης Nursery Nurse.
  • Καλη προσθηκη στο βιογραφικο σας που θα σας παρεχει συστασεις και καλυτερη επαγγελματικη αποκατασταση σε καποιο αλλο τομεα
  • Δυνατοτητα ασφαλισης και συμβολαιου.
  • Δυνατοτητα ταξιδιων με την οικογενεια.
  • Ησυχο περιβαλλον χωρις πολλα παιδια.

Μειονεκτηματα:

  • Οπως και η θεση μιας Live-in Nanny, η θεση πολλες φορες γινεται στοχος απατεωνων.
  • Εαν δεν ασφαλιστειτε εχετε τον κινδυνο της αμεσης απολυσης χωρις αποζημιωση.
  • Λογω των καλων αποδοχων, η θεση αυτη ειναι κορεσμενη στην Αγγλια καθοτι την προτιμουν πολλοι Αγγλοι Παιδαγωγοι. Πολλες οικογενειες εαν δε προκειται για Ελληνες, προτιμουν ατομα με πρωτη γλωσσα την Αγγλικη αλλα και ατομα με μακροχρονια εμπειρια εντος Αγγλιας.
  • Για να προτιμηθειτε πρεπει να εχετε εκδοσει DBS και καθαρο Ποινικο Μητρωο απο την Ελλαδα.
  • Πολλες φορες αυτη η θεση εχει ως απαραιτητη προϋποθεση το διπλωμα οδηγησης και/ή την κατοχη αυτοκινητου.





✿Babysitter
Νταντά μερικης/ έκτακτης απασχολησης, ειτε ανα τακτα διαστηματα ειτε τελευταιας στιγμης.
Τι περιλαμβανει: Φυλαξη παιδιων ειτε τακτικα ειτε σποραδικα απο οικογενειες που ειτε θελουν να βγουν το βραδυ ειτε τους εχει προκυψει εκτακτη αναγκη. Η θεση περιλαμβανει κυριως φυλαξη του παιδιου ενω καποιες φορες ενδεχεται να χρειαστει να του δωσετε φαγητο και να το βαλετε για υπνο.
Μισθος: Μια Babysitter συνηθως χρεωνει απο 8£-15£ την ωρα, αν και ο μεσος γονιος θα προτιμησει την φθηνοτερη επιλογη. Αναλογως των ωρών που θα απασχοληθειτε θα εξαρτηθουν και οι μηνιαιες αποδοχες σας. Συνηθως μια τετοια θεση δεν περιλαμβανει ασφαλιση, ωστοσο μπορει να σας παρεχει καλες συστασεις.
Πλεονεκτηματα:

  • Ευκαιρια αποταμιευσης ειδικα εαν εχετε και αλλη εργασια η οποια δε σας εξασφαλιζει οσα χρειαζεστε.
  • Εξασφαλιση συστασεων ειδικα εαν η δουλεια που κανετε ως πληρη απασχοληση δεν εχει σχεση με τα Παιδαγωγικα.
  • Ευελικτο ωραριο που δε σας δεσμευει.

Μειονεκτηματα:

  • Ελλειψη σιγουριας. Η θεση δε συστηνεται ως αποκλειστικη πηγη εσοδων.
  • Δυσκολια συνδυασμου μιας τετοιας θεσης με το ωραριο της αλλης σας δουλειας.
  • Αποδεσμευση χωρις ειδοποιηση σε περιπτωση που οι γονεις δε χρειαζονται αλλο τις υπηρεσιες σας.



✿Nanny Housekeeper
Εργασια ως Nanny, ειτε Live-in ειτε Live-Out, με προσθετη αρμοδιοτητα τις δουλειες του σπιτιου (housekeeping)

Τι περιλαμβανει: Εργασια ως Nanny, ειτε εσωτερικη ειτε εξωτερικη, η οποια συμπεριλαμβανει ολα τα καθηκοντα που αναφεραμε παραπανω ως προς τη φροντιδα και τη δημιουργικη απασχοληση των παιδιων. Ωστοσο η θεση περιλαμβανει επισης τη φροντιδα του σπιτιου οπως καθαρισμα, γενικο καθαρισμα, πλυσιμο, σιδερωμα, ψωνια για το σπιτι, κ.λ.π.
Μισθος: O μισθος μιας Nanny-Housekeeper ειναι παρομοιος με αυτο μιας Live-in/ Live-Out Nanny, αναλογως του αν θα μενετε με την οικογενεια ή οχι. Ωστοσο πολλες Nannies-Housekeepers επιλεγουν να χρεωσουν παραπανω την οικογενεια λογω των προσθετων αρμοδιοτητων. 

Πλεονεκτηματα:

  • Καλες αποδοχες και προϋπηρεσια που θα βοηθησει το βιογραφικο σας εαν δυσκολευεστε να βρειτε δουλεια σε Nursery.
  • Eξασφαλιση συστασεων εντος Αγγλιας.
  • Δυνατοτητα ασφαλισης και συμβολαιου.
  • Δυνατοτητα ταξιδιων με την οικογενεια.

Μειονεκτηματα:

  • Πολλες αρμοδιοτητες, που ενδεχεται να σας κουρασουν.
  • Κινδυνος για απατεωνες και εκμεταλλευτές.
  • Εαν δεν ασφαλιστειτε εχετε τον κινδυνο της αμεσης απολυσης χωρις αποζημιωση.

✿Τί πρέπει να προσέξω κάνοντας αίτηση για μια θεση Nanny?

Οπως προανεφερα, μια τετοια θεση μπορει να γινει στοχος απο εκμεταλλευτές, ειτε γονεις ειτε γραφεία ευρέσεως εργασίας. Ειδικα στην εποχη της κρισης στην Ελλαδα, οι Ελληνες Παιδαγωγοι με οικονομικα προβληματα μπορει να βρεθουν μπλεγμενοι σε πολύ δυσκολες καταστάσεις.
Παρακάτω θα βρείτε μερικες απλες συμβουλες που θα σας βοηθησουν να μεινετε ασφαλεις, ενώ ψάχνετε για μια θέση Nanny είτε είστε στην Αγγλία, είτε κανετε τις αιτησεις σας απο Ελλαδα:

1. Εαν κανετε αιτησεις απο την Ελλαδα, ζητηστε το συμβολαιο σας με το ωραριο, τις διακοπες και το μισθο σας πριν φύγετε απο την Ελλαδα. Ζητηστε να υπογραφει απο την οικογενεια και να σας σταλει για να το υπογραψετε εσεις. Ετσι σε περιπτωση που ειναι απατεωνες μπορειτε να κινηθειτε νομικα.

2. Πριν ερθετε στην Αγγλια προσπαθηστε να εξασφαλισετε τα χρηματα του εισητηριου επιστροφης ωστε να  μπορειτε να επιστρεψετε αμεσως στην Ελλαδα σε περιπτωση κακοτυχιας. Εαν η οικογενεια προσφερεται να σας αγορασει το εισητηριο, ζητηστε να ειναι με ανοιχτη επιστροφη.

3. Προσπαθηστε να κανετε αιτησεις μεσω ελεγμενων σελιδων και/ή γραφειων. Το γραφειο Greek Nannies ειδικευεται σε θεσεις Nannies σε Ελληνικες οικογενειες, και θα το βρειτε εδώ. Επίσης εμπεριστατωμενα γραφεια ειναι το Tinies Childcare και το Sitters.

4. Εαν εξασφαλισατε τη θεση σας απο την Ελλαδα και δε γνωριζετε κανεναν στην Αγγλια παρα μονο την οικογενεια, προσπαθηστε να ενημερωσετε τους φιλους και γνωστους σας για το πού θα μένετε. 

5. Ζητήστε ασφαλιση. Η εξοικονομιση χρηματων μπορει να ειναι δελεαστικη. Ωστοσο η εξασφαλιση επισημου συμβολαιου και ασφαλισης θα σας παρεχει και εργασιακα δικαιωματα οπως νομικη στηριξη σε περιπτωση που απολυθειτε χωρις νομιμη ειδιποιηση.

και τέλος.....

6. Ελπιζω οτι ολες και ολοι οσοι ψαχνετε για μια θεση Nanny θα εχετε την τυχη να βρειτε μια σωστη οικογενεια και μια εξαιρετικη εμπειρια. Εάν παρόλα αυτα βρεθειτε σε δύσκολη θέση, πέσετε θυμα απατεωνων, βρεθειτε υπο καθεστως απειλης και δε ξερετε τί να κανετε, να θυμαστε οτι υπαρχουν λυσεις. Επικοινωνηστε μαζι μου ή με τις υπολοιπες συναδελφους στο group ωστε να δούμε με ποιο τροπο μπορουμε να βοηθησουμε, εστω με καποια συμβουλη!


Καλή επιτυχία!!!
Χριστίνα Π.