Thursday 22 November 2018

Βόρεια Ιρλανδία



Αν το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο εκτός Αγγλίας έμπαινε σε κατηγορίες δημοτικότητας τότε η Βόρεια Ιρλανδία θα ήταν τελευταία στη λίστα των προτιμήσεων. Η αλήθεια είναι πως μπορεί να είναι μια χώρα με πλούσια ομορφιά και ιστορία για να ανακαλύψει κανείς, ωστόσο δεν είναι τόσο γνωστή για την ευκολία των διαδικασιών της όσον αφορά τη μετανάστευση. Απο την άλλη είναι πολύ εύκολο να βρει κάποιος πληροφορίες για τη διδασκαλία στην Αγγλία σε πολλές γλώσσες, όχι όμως για τη Βόρεια Ιρλανδία. Όπως θα φαντάζεστε η Βόρεια Ιρλανδία έχει τις ίδιες διαδικαστικές... ιδιοτροπίες (!) με τη Σκωτία και την Ουαλία και δε θα βρείτε εκεί την ίδια ευελιξία και το εύρος επιλογών που υπάρχει στην Αγγλία. 

Και ενώ στην Αγγλία ένας εκπαιδευτικός μπορεί να ξεκινήσει απο παιδικούς σταθμούς για τη σιγουριά του εισοδήματος (αφού το Αγγλικό Q.T.S. δίνει την επίσημη αναγνώριση για να δουλέψει με παιδιά προσχολικής ηλικίας) και στη συνέχεια να ξεκινήσει supply όταν είναι έτοιμος να κυνηγήσει διδακτικές θέσεις, στην Βόρεια Ιρλανδία δεν υπάρχει αυτή η ευελιξία.

Όπως και στη Σκωτία και την Ουαλία έτσι και η Βόρεια Ιρλανδία έχει διαφορετικό φορέα αναγνώρισης για τους παιδικούς σταθμούς και διαφορετικό για την επίσημη πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Τα Nurseries  βρίσκονται υπο την εποπτεία του The Regulation and Quality Improvement Authority ενώ η εγγραφή και τη αναγνώριση των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (συμπεριλαμβανομένων και των προσχολικών τάξεων σε δημοτικά σχολεία) ελέγχονται απο το General Teaching Council for Northern Ireland.





Διδασκαλία στη Βόρεια Ιρλανδία για εκπαιδευτικούς απο την Ε.Ε:


Αν η κατάρτισή σας έγινε σε χώρα της Ε.Ε. ως εκπαιδευτικός τότε σας επιτρέπεται να διδάξετε αφού αντιστοιχίσετε τον τίτλο σας. Αξίζει να σημειωθεί ξανά οτι το Q.T.S. που χορηγείται απο την Αγγλία δεν αναγνωρίζεται στη Βόρεια Ιρλανδία και θα πρέπει να κάνετε μια διαφορετική διαδικασία. 

Για να αντιστοιχίσετε τον τίτλο σας στα δεδομένα της χώρας πρέπει να συμπληρώσετε αυτή την αίτηση και να τη στείλετε μαζί με φωτοτυπίες του πτυχίου σας, της αναλυτικής βαθμολογίας αλλά και πιστοποιημένες μεταφράσεις και των δύο. 

Αυτή είναι η επίσημη σελίδα του General Teaching Council for Northern Ireland στην οποία θα μπορέσετε να βρείτε και άλλες πληροφορίες.





Για εργασία σε Day Nurseries:


Αν είστε Νηπιαγωγός ΑΕΙ, ΤΕΙ, ΙΕΚ, ΕΠΑΛ αλλα και κάτοχος Q.T.S. άλλης βαθμίδας σας έχω άσχημα νέα καθότι δε σας επιτρέπεται να δουλέψετε σε Day Nurseries. Τα Nurseries της Βόρειας Ιρλανδίας δέχονται κάποια πανεπιστημιακά πτυχία προσχολικής αγωγής από Βρετανικά Πανεπιστήμια, όχι όμως πτυχία απο άλλες χώρες ούτε ακόμη και με βεβαιώσεις Naric. Aναλυτικά, τα μόνα πτυχία που αναγνωρίζονται για εργασία σε Day Nurseries είναι τα παρακάτω όπως περιγράφεται και σε αυτή την επίσημη σελίδα του Υπουργείου Παιδείας της Β.Ιρλανδίας




  • NVQ level 4 in Early Years Care and Education
  • BA (Hons) Early Childhood Studies (Stranmillis College)
  • Diploma in Early Childhood Studies (Stranmillis College)
  • HND in Early Childhood Studies
  • BA Ed (Hons) [Early Years Specialist] (University College, Worcester)
  • Foundation Degree in Early Childhood Studies (Belfast Metropolitan College, Southern Regional College, South Eastern Regional College and South West Regional College)
  • BA (Hons) Early Years (Open University)
  • Foundation Degree in Early Years (Open University)
Ωστόσο αν δεν έχετε ειδίκευση και σας ενδιαφέρει μια καριέρα στα Day Nurseries υπάρχουν οι ίδιες ευκαιρίες για κατάρτιση μέσω εργασίας και apprenticeships όπως και στην Αγγλία. Επιπλέον το Open University UK όπως θα είδατε και παραπάνω παρέχει δυο επιλογές σπουδών που αναγνωρίζονται και οι δύο. Το Open University UK είναι γνωστό για τις οικονομικές επιλογές σπουδών από απόσταση, την ευελιξία και τις ευκολίες πληρωμής. 

Κλείνοντας, το αντίστοιχο DBS (βεβαίωση καθαρού ποινικού μητρώου) ονομάζεται AccessNI check και θα το χρειαστείτε σε οποιοδήποτε επάγγελμα αφορά παιδιά ή ευάλωτους ενήλικες.