Monday 9 May 2016

Η μεθοδος Forest School στην Αγγλια


Eιτε θα την εχετε ηδη ακουσει και θα εχετε κατενθουσιαστει,
ειτε δε θα εχετε ιδεα τί ειναι.

H μεθοδος Forest School ειναι γεγονος στην Αγγλια ενω επεκτεινεται και σε αλλες χωρες.
Καθε χρονο ολο και περισσοτερα Νηπιαγωγεια και σχολεια κατανοουν τη σημασια της στην εκπαιδευση των παιδιων και προσπαθουν να την εφαρμοσουν.


Τί ειναι το Forest School?

Ιστορικα, το Forest School ξεκινησε το 1927 απο ενα μεμονωμενο εκπαιδευτικο στην Αμερικη, ομως εξελιχθηκε στις Σκανδιναβικες χωρες απο το 1950 και σκοπος της ηταν η χρηση των δασών στην εκπαιδευση ως σημαντικο κομματι της εξελιξης του παιδιου.


Στην Αγγλια η μεθοδος αρχισε να διαδιδεται το 1990, με μια σημαντικη εκρηξη να εχει παρατηρηθει τα τελευταια λιγα χρονια. 

Προκειται για μια παιδοκεντρικη προσεγγιση εκπαιδευσης που βασιζεται στη φυση και το περιβαλλον με εμφαση στα δαση, και τη φυσικη, αυθορμητη εξερευνηση απο την πλευρα των παιδιων.

Το Forest School εχει εξαιρετικα αποτελεσματα στους μαθητες, και ειδικα σε μαθητες με προβληματα συμπεριφορας, συναισθηματικες ή νοητικες διαταρραχες, καθοτι βασιζεται στην ελευθερη εκφραση και την ανακαλυψη του κοσμου. Εχει βοηθησει δειλα παιδια να αποκτησουν αυτοπεποιθηση αλλα και παιδια με σοβαρα προβληματα συμπεριφορας να εκφρασουν τα συναισθηματα τους.

Επειδη ομως στην πραξη αξιζει περισσοτερο απο τα λογια, ένα ομορφο video για τη μεθοδο:

 


Ποιά είναι η απήχηση του Forest School στην Αγγλια?

Στην Αγγλια η μεθοδος ελεγχεται απο το Forest School Association και εχει διαδοθει ιδιαιτερα στον ιδιωτικο τομεα με πολλα Nurseries να εχουν αγορασει τη μεθοδο.

Καποια ιδιωτικα σχολεια ακολουθουν δειλα αυτο το παραδειγμα ενω καποια κρατικα σχολεια ενδεχεται να προσθεσουν την εμπειρια του Forest School στο προγραμμα τους.


Πώς διδάσκεται το Forest School?

Το Forest School εφαρμοζεται απο καταρτισμενους, στη μεθοδο, Forest School Practitioners, τουλαχιστον μια φορα την εβδομαδα. 

Ενας καταρτισμενος εκπαιδευτικος μεταφερει τα παιδια απο το σχολειο στο δασος οπου και οργανωνεται το προγραμμα, συνηθως ελευθερα δομημενο με τα παιδια να οδηγουν τη μαθηση τους και τις δραστηριοτητες που θελουν να κανουν στο δασος.

Η μεθοδος ειναι ιδιωτικης φυσης, κατι που σημαινει οτι οι ενδιαφερομενοι φορεις ή εκπαιδευτικα ιδρυματα μπορουν να αγορασουν τη μεθοδο και ειτε να προσλαβουν εναν καταρτισμενο Forest School Practitioner, ειτε να εκπαιδευσουν εναν απο τους παροντες εργαζομενους τους.


Πώς μπορω να καταρτιστω στη μεθοδο?

Η μεθοδος εχει επιπεδα καταρτισης παρομοια με αυτα του Childcare Level 2/ Level 3. Για να μπορεσετε να δουλεψετε ως Forest School Practitioner θα πρεπει να καταρτιστειτε στη μεθοδο στο επιπεδο Level 3 απο τον επισημο φορεα Forest School Association.

Αυτο μπορει να γινει ειτε ανεξαρτητα επι πληρωμη, ειτε δουλευοντας σε καποιο Nursery που να εφαρμοζει τη μεθοδο. Πολλά Day Nurseries που εφαρμοζουν το Forest School παρεχουν δωρεαν καταρτιση στη μεθοδο για τον καταλληλο Παιδαγωγο.


Προοπτικές καριέρας:

Mεχρι στιγμης το Forest School βασιζεται κυριως στον ιδιωτικο τομεα, και συγκεκριμενα αυτο των Day Nurseries.

Οι διαθεσιμες θεσεις εργασιας που θα βρειτε να αφορουν το Forest School, ειτε μεσω του Forest School Association ειτε μεσω αλλων σελιδων εργασιας, αφορουν αποκλειστικα θεσεις σε Day Nurseries.
Ωστοσο ενα πλεονεκτημα του να καταρτιστειτε στη μεθοδο ειναι οι μεγαλυτεροι μισθοι που εχουν παρατηρηθει σε σχεση με αυτους μιας απλης Nursery Nurse. 

Συγκεκριμενα στο site του Forest School Association αναφερονται θεσεις για εργασια σε Nurseries με μισθο να ξεκινα απο 21000£ για εναν καταρτισμενο Forest School Practitioner. 
Kαθοτι η μεθοδος διαδιδεται ολο και περισσοτερο, ειναι πολυ πιθανον να βοηθησει την εξελιξη σας στο μελλον.

Για να ενημερωθειτε περισσοτερο σχετικα με τη φιλοσοφια της μεθοδου, την εφαρμογη της στην Αγγλια, τους τροπους καταρτισης αλλα και διαθεσιμες εργασιακες ευκαιριες κατοπιν καταρτισης, επισκεφθειτε την κεντρικη σελιδα του Forest School Association εδω:  http://www.forestschoolassociation.org/



Kαλή επιτυχία!!!
Χριστίνα Π.