Saturday 4 June 2016

Ψάχνοντας για σπίτι στο Λονδινο: 7 πράγματα που πρέπει να λάβετε υπ'οψιν σας!

Ξερω, ξερω! Σιγουρα, για να ειστε εδω, εχετε διαβασει ηδη δυο-τρια άλλα αρθρα με συμβουλες για το ψαξιμο σπιτιου στην Αγγλια.

''Να βρεις σπιτι κοντα στη δουλεια, να ειναι βολικο, να εχει χωρο, να σου αρεσει, να ειναι σε καλη περιοχη, να ειναι καλη η τιμη, να εχει κηπο, να ειναι κοντα στο σταθμο του τρένου.''

Οι συμβουλες αυτες ειναι καλες, θετικες και καλοδεχουμενες.

Ωστοσο, κατα τη γνωμη μου, πολλες φορες τετοιες συμβουλες δεν λαμβανουν υπ'οψιν τους την πραγματικη ζωη και την πραγματικη κατασταση στην Αγγλια, ειδικα στο Λονδινο.

Ας ειμαστε ρεαλιστες: 
Τα σπιτια στο Λονδινο ειναι κάκιστης ποιοτητας, πολλες φορες αιωνόβια. Είναι ακριβα, ειναι μικρα, και η τιμη τους γινεται χαμηλοτερη οσο περισσοτερο απομακρυνονται απο τον κοντινοτερο σταθμο του τρενου. Εαν δε βγαζετε τουλαχιστον το διπλασιο του ενοικιου σας, νομικα δέ σας επιτρεπεται να νοικιασετε εναν χωρο, ειδικα εαν ειναι ξεχωριστο σπιτι.  Επομενως για να φτασετε να μπορειτε να πληρωσετε τα 900£-1000£ το μηνα που χρειαζονται για να ζησετε μονοι σας, θα πρεπει να κερδιζετε 2000£ καθαρά το μηνα.

Αυτο δε σημαινει οτι δε πρεπει να ψαχνετε για το καλυτερο. 
Ωστοσο ειναι σημαντικο να εχετε ένα πράγμα υπ'οψιν σας: 
Η Αγγλία δέν ειναι Ελλαδα, και τα standards που ειχατε στην Ελλαδα οσον αφορα τα σπιτια, ενδεχεται να πρεπει να επαναπροσδιοριστουν.

Ωστοσο αυτο που σας συμφερει στο Λονδινο απο αποψη σπιτιου δεν εχει παντα σχεση ουτε με την ποιοτητα ουτε με το αν ειναι καλη η περιοχη.
Παρακατω θα δειτε μερικα πράγματα που πρεπει να λαβετε υπ'οψιν σας ψάχνοντας για σπιτι και που ελπιζω να σας βοηθησουν να αποφασισετε.

1. Δείτε ρεαλιστικά το καθημερινό σας πρόγραμμα και τις ανάγκες σας.


Ο τρόπος με τον οποιο περνατε το χρονο σας ειναι πολυ σημαντικος στο να βρειτε το σπιτι που θα καλυπτει τις αναγκες σας. 
Τί ειναι αυτο που κανετε σε καθημερινη ή/και συχνή βαση?
Πόσο χρόνο περνατε στο να βγαινετε το βραδυ, ποσο χρονο στη δουλεια σας, και ποσο χρονο στο να επισκέπτεστε αυτο τον κολλητό σας στο West London?

Τί ειναι αυτο που θα χρειαστείτε απο αποψης μεταφορικών?

Εαν είστε άνθρωπος που βγαινει στα clubs καθε Σαββατοκυριακο τοτε σιγουρα χρειαζεστε νυχτερινό λεωφορειο κοντά στο σπιτι, που να εχει καλη συνδεση με το κέντρο.
Είστε ανθρωπος που δε βγαίνει αλλα που θελετε να ειστε κοντα στη δουλεια τοτε εξεταστε το ταξιδι που θα χρειαστει να κανετε απο και προς τη δουλεια σας.

Πώς ψωνιζετε? Μια φορα το μηνα, ή σας αρεσει να αγοραζετε καθε μερα τα υλικα για το φαγητο σας? 
Και αν ναι, ποσο κοντα υπαρχει Super Market για να μπορεσετε να το κανετε αυτο?


2. Σκεφτείτε το είδος ενοικίου που σας συμφέρει περισσότερο.


Εάν δεν εχετε βρει ακομα μονιμη δουλεια, ισως δεν ειναι ακομη καιρος να βρειτε μονιμη κατοικια καθοτι μπορει να προκυψει πολυ μακρια απο τη δουλεια σας.
Εαν εχετε ερθει με ενα φιλο, ισως συμφερει περισσοτερο για αρχη να αναζητησετε roomshare σε καποιο σπιτι, για να αποταμιευσετε για το μελλον.

Απο την αλλη ειναι σημαντικο να υπολογισετε τα οικονομικα σας. 
Κάποια δωματια και/ή διαμερισματα ζητουν ένα ενοικιο συν άλλο ενα προκαταβολη μπροστα. Ωστοσο εαν το δωματιο/διαμερισμα ειναι μεσω γραφειου, ενδεχεται να υπαρξουν πολύ περισσοτερα fees και καποια γραφεια ζητουν 6 εβδομαδες προκαταβολη. Αντιθετως καποια αλλα δωματια ζητουν μονο δυο βδομαδες προκαταβολη.

Τελος βεβαιωθειτε οτι εχετε ενημερωθει σωστα για το ειδος της ειδοποιησης που απαιτειται σε καθε σπιτι. Εαν ψαχνετε προσωρινη κατοικια προτιμηστε κατι που δε θα χρειαζεται πανω απο δυο εβδομαδες προκαταβολη και ειδοποιηση. Καποια δωματια απαιτουν ενα χρονο minimum stay ενω για να μπορεσετε να φυγετε πριν τους 8 μηνες πρεπει πρωτα να βρειτε αντικαταστατη. Κατι τετοιο θα σας δυσκολεψει εαν θελησετε να μετακομισετε νωριτερα.


3. Εξετάστε προσεκτικά τα facilities της περιοχης.



Το να παίρνετε το λεωφορειο για 5-10 λεπτά για να πατε με το καροτσακι σας στα Sainsbury's την Κυριακη και να κανετε τα ψωνια της εβδομαδας μπορει να ακουγεται λογικο.
Ωστοσο σε μια πόλη με τοσο εντονη ζωη και τεραστιες αποστασεις, ακομη και η πιο μικρη αποσταση δειχνει εξαντλητικη.
Και ενω τα ψωνια της Κυριακης μπορει να αντέχονται, αυτο που δεν υποφέρεται καθολου ειναι το να πρεπει να ταξιδεψετε με λεωφορειο για να αγορασετε ενα πακετο μακαρονια ή ένα πακέτο τσιγάρα.
Βλεποντας ένα σπιτι προς ενοικιαση, παρατηρηστε πόσο κοντά ή ποσο μακρια ειναι το κοντινοτερο Super Market, Off Licence (ψιλικατζίδικο) και/ή μανάβικο.


4. Λάβετε υπ'οψιν σας τα μεταφορικά από και προς τη δουλεια.


Συνηθως τα λεωφορεια αργουν ιδιαιτερα οταν υπαρχει κινηση, ενω τα τρενα overground εχουν αρκετες φορες καθυστερησεις. Το μετρό ωστοσο ειναι αρκετα ταχύτερο.
Εαν εχετε ήδη εξασφαλισει δουλεια και ψαχνετε για σπιτι, εξεταστε προσεκτικα τη διαδρομη αλλα και κατα ποσο μπορει να καθυστερησει λογω κινησης.



5. Παρατηρήστε το είδος των κατοίκων σε καθε περιοχη.


Έχω αναφερει στο παρελθον οτι σε αντιθεση με τους περισσοτερους Londoners, προσωπικα δε θεωρω οτι το Λονδινο ειναι χωρισμενο σε καλες και κακες περιοχες, αλλα σε ασφαλη ή μή ασφαλή κτιρια ή/και δρομους σε καθε γειτονια. Η ασφαλεια του σπιτιου σας δεν εχει σχεση με ολοκληρο το Δήμο αλλα με τον δρομο στον οποιο βρισκεται το σπιτι σας.

Συνηθως οι ανδρες συναδελφοι δε θα χρειαστει να περασουν απο αυτη τη διαδικασια. ωστοσο αν ειστε γυναικα θα γνωριζετε οτι ενα μεγαλο ποσοστο της ασφαλειας μας εξαρταται απο το ποσοι creeps τριγυριζουν στο δρομο της περιοχης σας, ειδικα το βραδυ.
Ριξτε μια ματια γυρω σας και δειτε ποσοι απο τους κατοικους δειχνουν φυσιολογικοι επαγγελματιες, οικογενειες με παιδια κ.λ.π. και ποσοι απο αυτους ειναι μεγαλες παρεες αντρων που συχναζουν ολη μερα σε γωνιες καπνιζοντας  ή σπαταλωντας το χρονο τους. Συνηθως απο την εμπρειρια μου, αυτοι ειναι που θα σας ενοχλησουν εμφανως οταν πηγαινετε καπου. 


6. Εξεταστε με προσοχη τη μόνωση του σπιτιού.


Χωρίς να θελω να σας πανικοβαλλω, το 5 απο τα 10 σπιτια που εχω αλλαξει στο Λονδινο ειχαν ποντίκια ή/και κατσαρίδες, ενω δυο απο αυτες τις φορες χρειαστηκε να πληρωσω με την κολλητη μου 150£ απο την τσεπη μας για pest control. 
Τα σπιτια στο Λονδινο δεν ειναι καλης ποιοτητας, και το λεω με κινδυνο να με αποκληρωσει η βασιλισσα (λεμε τωρα).

Πολλα απο αυτα ειναι αιωνόβια, με υγρασια, και κακή μονωση στους τοιχους και γυρω απο τους σωληνες. 
Αυτο σημαινει οτι επιτρεπεται ευκολοτερα η εισοδος σε δυσαρεστους μικρους φιλους της φυσης. Οταν θα μπειτε σε καινουριο σπιτι, καλο θα ειναι να ριξετε μια ματια γυρω απο τους σωληνες, τις πορτες και τους τοιχους αλλα και να εξετασετε εαν ο landlord προσφερεται να καλυψει εξοδα pest control, κατι το οποιο αναφερεται και στο συμβολαιο.


7. Δείτε προσεκτικά τις παροχές και το κόστος τους.


Ποιοί λογαριασμοι συμπεριλαμβανονται στο νοικι? Συμπεριλαμβανεται το internet, και αν οχι τί σκοπευετε να κανετε? 
Για πολλους νεους μεταναστες, το να κανουν καινουρια συνδεση στο ονομα τους δεν ειναι ευκολη υποθεση καθοτι πολλες εταιριες απαιτουν να ειστε στην Αγγλια και σε μονιμη κατοικια τουλαχιστον για 6 μηνες πριν κανετε αιτηση για internet.
Ρωτηστε και ενημερωθειτε για να μη σας κοστισει την επικοινωνια με την οικογενεια σας ή καποια αιτηση εργασιας.


8. Εξετάστε την ασφαλεια του κτιριου.


Εχει κεντρικη εισοδο που να κλειδωνει με ασφαλεια ή θα έχετε την εξωτερικη σας πορτα εκτεθειμενη σε περαστικους?

Ποιοί ειναι οι γειτονες σας?  
Εχω αναφερει στο παρελθον το οτι ειναι σημαντικο ενα σπιτι να ειναι ασφαλες και ιδιωτικου τυπου παρα council estate με κοινοχρηστο μπαλκονι, καθοτι θα ειναι δυνατον για τον καθενα να φτασει στην πορτα σας.
Προτιμήστε είτε σπίτια, ειτε πολυκατοικιες που η εισοδος να επιτρεπεται μονο στους ενοικους.

Για περισσοτερες πληροφοριες σχετικα με τις περιοχες του Λονδινου, τα ενοικια, το κοστος μεταφορικων και άλλα θεματα σχετικα με τα ενοικια στην Αγγλια, μπορειτε να επισκεφθειτε την ενότητα Ενοίκια και Διαμονή.

Καλή επιτυχία!!!
Χριστίνα Π.