Tuesday 23 October 2018

Οι μαθητές "Gifted and Talented".




Όταν μιλάμε για τον κρατικό τομέα της Αγγλικής εκπαίδευσης σίγουρα δεν υπάρχει περίπτωση να βαρεθούμε όσον αφορά τις ορολογίες. Και όταν μιλάμε για τρόπους μαθησιακού διαχωρισμού σίγουρα υπάρχουν πολλές λέξεις που πρέπει να αφομοιώσει κάποιος. 
Αν παρακολουθείτε τα άρθρα αυτού του blog ή αν δουλεύετε στον τομέα της κρατικής εκπαίδευσης σίγουρα θα έχετε πλέον εξοικειωθεί με το SEN Register. Αν δεν έχετε διδάξει σε σχολείο το πιθανότερο είναι να μην έχετε ακούσει αυτή τη φράση καθοτι χρησιμοποιείται κυρίως απο τα σχολεία. 

Το "Gifted and Talented" register δεν είναι παρα μια ακόμα μορφή μαθησιακού διαχωρισμού στην Αγγλία. Κάποιοι μπορεί να συμφωνείτε με το μαθησιακό διαχωρισμό και κάποιοι όχι. Προσωπικά δηλώνω αντίθετη αλλα το καθιστώ απαραίτητο αυτή τη στιγμή στην Αγγλία με τον τρόπο που γίνεται η εκπαιδευτική διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει και είναι σημαντικό να το γνωρίζουμε και σκοπός αυτού του άρθρου δεν είναι να κρίνει αλλα να περιγράψει.


Τί είναι το "Gifted and Talented Register"? 



Όπως όλες οι υπόλοιπες ορολογίες με τη λέξη "Register" εννούμε μια λίστα στην οποία είναι καταγεγραμμένοι οι μαθητές. Στα Αγγλικά σχολεία υπάρχει Register για τους μαθητές που μιλούν την Αγγλική ως επιπλέον γλώσσα (EAL Register), για μαθητές με ειδικές ανάγκες ή μαθησιακές δυσκολίες (SEN Register) αλλα και Register για τους μαθητές των οποίων το επίπεδο είναι πάνω απο το μέσο όρο. 

Ποιός όμως ευθύνεται για την καταγραφή αυτών των μαθητών? Μα πολύ α*πλά ο εκπαιδευτικός ο οποίος είναι υπε΄θθυνος να παρατηρεί τους μαθητές, να καταγράφει την πρόοδό τους και να αναφέρεται στον υπεύθυνο Inclusion του σχολείου. Η λειτουργία των Register εξυπηρετεί το να μπορεί το σχολείο να γνωρίζει ποια παιδιά έχουν συγκεκριμένες ανάγκες ωστε ο εκπαιδευτικός να τα λαμβάνει υπ΄όψιν του όταν σχεδιάζει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα. 

Ο ορισμός των μαθητών Gifted and Talented


Υπάρχει μια θολή γραμμή ανάμεσα στους μαθητές Gifted and Talented και στους μαθητές που απλώς έχουν υψηλές επιδόσεις. Ωστόσο η παρακάτω λίστα είναι αυτή που χρησιμοποιείται απο τα σχολεία-με τις παραλλαγές της φυσικά- ωστε να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς να καταλάβουν ποιοι μαθητές ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Σε αυτή τη λίστα θα μπορέσετε να δείτε ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε έναν απλό καλό μαθητή (bright child) και σε ένα μαθητή Gifted and Talented. 

Δε χρειάζεται να μελετήσει κανείς τη λίστα αυτή για να καταλάβει οτι οι μαθητές Gifted and Talented δεν είναι απαραίτητα ούτε καλοί στη συμπεριφορά ούτε έχουν υψηλές επιδόσεις- αν μη τι άλλο συχνά έχουν προβλήματα ένταξης στην εκπαίδευση και μπορούν να βαρεθούν πολύ πιο γρήγορα απο τους υπόλοιπους μαθητές. Ωστόσο δυστυχώς αυτή η λίστα συχνά αγνοοείται απο τους εκπαιδευτικούς και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις οπου ένας εκπαιδευτικός θα καταγράψει ως ''Gifted and Talented'' κάποιο μαθητή που απλώς είναι καλός στη γραφή και την ανάγνωση και έχει καλή συμπεριφορά. Ένας μαθητής Gifted and Talented όμως μπορεί να έχει κακή συμπεριφορά και χαμηλές επιδόσεις αλλα έντονη ικανότητα για κριτική σκέψη (κάτι το οποίο τον κάνει συχνά να παραμελεί το σχολείο). Φυσικά αυτό δεν αποκλείει οτι ένα παιδί μπορεί να είναι Gifted and Talented στον τομέα της γραφής. Και μιας και αναφέρθηκε η γραφή είναι μια καλή ευκαιρία να σας δείξω ένα δείγμα γραφής απο περσυνό μαθητή  μου που τον είχα καταγράψει ως Gifted and Talented. 




Και μπορεί η γραφή του να δείχνει σαν τη τυπική γραφή ενός ''exceeding'' μαθητή στο τέλος της Reception Class, ωστόσο αυτός το δείγμα γραφής είναι απο το Νοέμβρη όταν ο μαθητής δεν είχε καν κλείσει τα 5 του χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί οτι την ίδια στιγμή στο Gifted and Talented Register ανήκε και ένα κοριτσάκι με πολύ χαμηλές επιδόσεις στη γραφή, την ανάγνωση και τα μαθηματικά η οποία όμως είχε εξαιρετικό ταλέντο στις κατασκευές και τη ζωγραφική.

Οι μαθητές Gifted and Talented στο Planning


Το να  καταγράψουμε ένα μαθητή ως Gifted and Talented δε γίνεται άσκοπα. Συμβαίνει ωστε να γνωρίζουμε πως θα εντάξουμε το δικό του επίπεδο στο planning και το πως θα παρέχουμε σωστό differentiation. Όταν σχεδιάζουμε μια δραστηριότητα για μια τάξη παιδιών είναι σημαντικό να έχουμε διαφοροποιήσει σωστά για τα παιδιά υψηλών επιδόσεων, μέσων επιδόσεων, παιδιά με SEN αλλα και παιδιά Gifted and Talented. Σε αυτό το άρθρο περιγράφω αναλυτικά τι είναι το differentiation και με ποιο τρόπο σας χρησιμεύει για να δημιουργήσετε σωστό Planning αλλα και να έχετε ένα επιτυχημένο trial lesson. To differentiation για μαθητές Gifted and Talented δε λαμβάνει χώρο μόνο μέσω του μαθήματος αλλα και στον τρόπο δημιουργίας των ερωτήσεων αλλα και στα next steps ενός μαθήτή- ακόμη και στον τρόπο που διορθώνετε. 

Κλείνοντας, ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της εκπαίδευσης των μαθητών Gifted and Talented είναι οι ερωτήσεις τύπου ''Higher Order'' οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα κριτικής σκέψης και δημιουργίας ανώτερων συνειρμών. Στην παρακάτω εικόνα μπορείτε να δείτε μια λίστα με το τί συνιστά Higher Order Thinking questioning και να το εντάξετε στο planning σας.


πηγή: www.tes.com





Καλή επιτυχία!
Χριστίνα Π.