Thursday 1 September 2016

Πόσα χρήματα να ζητήσω?


Η ώρα έφτασε.
Στείλατε βιογραφικό, περάσατε τη συνέντευξη, ο εργοδότης σας ανακοινώνει οτι θα ήθελε να κάνετε ένα trial, που σημαίνει οτι είστε μισό βήμα απο το να πάρετε τη θέση.
Και τότε σας κοιτάζει βαθιά στα μάτια και σας κάνει τη γνωστή αμήχανη ερώτηση:

''What is your salary expectation?''

Η ερώτηση αυτή λούζει τους περισσότερους απο εμάς με κρύο ιδρώτα.
Είναι λογικό άλλωστε.
Αν ζητήσετε πολύ λίγα μπορεί να δώσετε την εντύπωση οτι βάζετε τον εαυτό σας πολύ χαμηλά και επομένως ο εργοδότης μπορει να σκεφτει οτι  η εμπειρία και οι ικανότητές σας ενδέχεται να μην είναι τόσο καλές.
Αν ζητήσετε πολύ περισσότερα απο όσα μπορεί να προσφέρει ο εργοδότης, μπορεί να μη σας προσφέρει τη θέση.

Έχω αναφέρει διεξοδικά στο παρελθόν τους μισθούς (κατα προσέγγιση) των Νηπιαγωγών στην Αγγλία και συγκεκριμένα αυτών που δουλεύουν σε Day Nurseries.
Όπως ήδη γνωρίζετε στον τομέα των σχολείων υπάρχει η επίσημη γραμμή των Payscales και έτσι εκεί ο μισθός ορίζεται απο το ίδιο το σχολείο με βάση τη σχολική σας εμπειρία εντός Αγγλίας.


Δεν είναι λίγες οι συνάδελφοι που εχουν επικοινωνήσει μαζί μου προβληματισμένες για το πόσα χρήματα πρέπει να ζητήσουν, ειδικά αν είναι η πρώτη τους θέση.

Επίσης δεν είναι λίγες οι φορές που σας έχω συμβουλεύσει στην πρώτη σας δουλειά να είστε διαλλακτικές με το μισθό και να μην απορρίψετε μια θέση λόγω χρημάτων, καθότι είναι σημαντικό να ξεκινήσετε απο κάπου. 

Ας μη ξεχνάμε όμως οτι η ζωή στην Αγγλία και ειδικά στο Λονδίνο κοστίζει.
Είναι σημαντικό ο μισθός σας να μπορεί να σας εξασφαλίσει τα βασικά.
Και όταν λέμε τα βασικά εννοούμε το νοίκι σας, τα μεταφορικά, το φαγητό σας αλλα και κάποια επιπλέον χρήματα για  κάτι αναπάντεχο.
 Επίσης είναι σημαντικό ο μισθός σας να αντικατοπτρίζει και το βαθμό του πτυχίου σας.

Ωστόσο μην ξεχνάμε οτι ο τίτλος του πτυχίου σας απο μόνος του δεν αρκεί. 
Η μισθολογική σας κλίμακα θα είναι ένα συνοθήλευμα παραγόντων όπως το πτυχίο + τα Αγγλικά σας + η γνώση σας στο EYFS.

Πριν ασχοληθούμε λοιπόν με το πόσα χρήματα μπορείτε να ζητήσετε, ας δούμε το γενικό μισθολογικό κλίμα εντός Λονδίνου. Να θυμίσω οτι τυχόν διαφορετικές περιπτώσεις που μπορεί να γνωρίζετε είναι παρα μόνο εξαιρέσεις και αν έχετε βρει Nursery να πληρώνει περισσότερα τότε καλό θα ήταν να μή φύγετε απο εκεί!

  • Μια Nursery Nurse Level 2 πληρώνεται συνήθως μεταξύ 11000-13000 καθοτι ειναι μαθητευόμενη.
  • Μια Nursery Nurse Level 3 πληρώνεται μεταξύ 13500-17000 αναλόγως εμπειρίας.
  • Μια Room Leader πληρώνεται περίπου 16000-22000 αναλόγως της επιχείρησης και της προηγούμενης εμπειρίας της.
  • Μια Deputy Manager πληρώνεται μεταξύ 18000-25000.
  • Μια Manager πληρώνεται μεταξύ 25000-35000 αναλόγως της επιχείρησης.


Ας δούμε λοιπόν πόσα χρήματα μπορείτε να ζητήσετε σε μια ιδανική περίπτωση για μια απλή θέση Nursery Nurse:
Πριν αξιολογήσετε τον εαυτό σας μισθολογικά κατα τη διάρκεια μιας συνέντευξης, φροντίστε να δείτε προσεκτικά τη μισθολογική κλίμακα στην οποία κυμαίνεται μια θέση. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι αγγελίες εργασίας στον τομέα μας περιγράφουν αναλυτικά το pay range μιας θέσης.
Εαν μια θέση προσφέρει 14000-20000 depending on qualifications and experience, τότε μπορείτε να υποθέσετε σε ποιο ποσό κυμαίνεστε αναλόγως πτυχίου, εμπειρίας και Αγγλικών.

Νηπιαγωγοί ΑΕΙ και ΤΕΙ:
Εαν είστε απόφοιτος ΑΕΙ ή ΤΕΙ, ώς γνωστόν το πτυχίο σας αναγνωρίζεται ως Level 6. Αυτό σημαίνει οτι σε μια ιδανική περίπτωση θα έπρεπε να ξεκινήσετε με τουλάχιστον 16000 ως πρώτο μισθό, αλλα μπορείτε εύκολα να ζητήσετε και 17000. Εαν τα Αγγλικα σας είναι ελάχιστα τότε θα μπορούσατε να δεχτείτε και μια θέση με 14000, ωστόσο αυτό θα το σύστηνα μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Νηπιαγωγοί ΙΕΚ ή ΤΕΕ/ΕΠΑΛ Β' Κύκλου:
Οι απόφοιτοι ΙΕΚ/ ΕΠΑΛ Β' Κύκλου αναγνωρίζονται στην Αγγλία ως Level 3. Επομένως στη θέση σας θα ζητούσα τουλάχιστον 14000, αλλα μπορείτε να ζητήσετε και 15000 ή 16000.

Απόφοιτοι ΤΕΕ/ ΕΠΑΛ:
Αν είστε απόφοιτοι Α' Κύκλου τότε θα πρέπει να βρείτε δουλειά ως Level 2 και να εκπαιδευτείτε στο Level 3. Σε αυτή την περίπτωση ο μισθός σας θα οριστεί μεταξύ 11000-13000 αναλόγως του εργοδότη καθοτι θα πρεπει να χρηματοδοτήσει και το κολλέγιο σας.  Μη ξεχάσετε να ακολουθήσετε τις συμβουλές σε αυτό το άρθρο για να επιβιώσετε αρμονικα στο Λονδίνο για όσο θα κάνετε την κατάρτισή σας.


Σε κάθε περίπτωση χρησιμοποιήστε την κοινή λογική σας. 
Το να ζητήσετε έναν υψηλό μισθό με μόνη δικαιολογία οτι είστε Level 6 και έχετε προυπηρεσία στην Ελλάδα, θα μετρήσει σαν ψιλά γράμματα στον Άγγλο εργοδότη.

Εάν έβαζα τον προσδιορισμό του salary expectation σε μία εξίσωση, τότε θα ήταν ως εξής:

SALARY= qualifications + UK experience + UK training + English language skills

και τελος θα τοποθετουσα αυτο το ποσο στη μισθολογική κλίμακα που προσφέρει η αγγελία.

Ας υποθέσουμε οτι είστε απόφοιτος ΙΕΚ+ 2 χρόνια εμπειριας στην Αγγλία + σεμινάρια κατάρτισης στην Αγγλία + πολύ καλά Αγγλικά και η αγγελία προσφέρει 14000-22000. 
Σε αυτή την περίπτωση θα ζητούσα 17000.

Τέλος, μην ξεχνάτε οτι αν για κάποιο λόγο δεν καταφέρετε να βρείτε δουλειά στη μισθολογική κλίμακα που θέλετε ίσως αυτό σημαίνει οτι χρειάζεστε λίγη περισσότερη εμπειρία και θα πρέπει να επιλέξετε μια θέση με λιγότερα χρήματα για να ξεκινήσετε.


Καλή επιτυχία!!!
Χριστίνα Π.