Monday 1 September 2014

Aσφάλεια και εγκληματικότητα στο Λονδίνο


Ξεκινωντας αυτο το αρθρο, ερχονται στο μυαλο μου εικονες απο εκεινο το καλοκαιρι του 2008, που δουλευοντας σε καποιο νησι αποταμιευα μεχρι και την τελευταια σταγονα και οργανωνα τις τελευταιες λεπτομερειες για την αφιξη μου- σπιτι, μεταφορικα μεσα, σελιδες για ευρεση εργασιας κ.α.


Θυμαμαι χαρακτηριστικα τα οσα ακουγα τοτε απο τους περισσοτερους Ελληνες γυρω μου για το τι επικρατει στην Αγγλια, και, η αληθεια ειναι οτι με ειχαν κανει να φοβηθω πολυ.

Θυμαμαι ανθρωπους να μου λενε οτι στο Λονδινο ο κοσμος μαχαιρωνεται "για πλακα". 
Οτι εκει που περπατας αμερημνος στο δρομο ξαφνικα μπορει καποιος να σε μαχαιρωσει απο το πουθενα. Οτι τις περισσοτερες φορες η τσαντα σου θα κλαπει και οτι οταν πεσεις κανεις δε θα βρεθει γυρω σου να σε βοηθησει να σηκωθεις. Ακουγα οτι στο Λονδινο δεν κυκλοφορει κανεις μετα τις 6.00 το απογευμα. Οτι οι δρομοι και οι κολωνες γεμιζουν διαρκως με αναγγελιες θανατων νεων ανθρωπων απο εγκληματιες και οτι δε μπορεις να πας στην επομενη γωνια χωρις να ακουσεις για καποια δολοφονια. 

Τωρα, μετα απο τοσα χρονια, χαμογελαω και με καποια ελαφρια απορια και για τις αυθαιρετες φημες, αλλα και για το γεγονος οτι πολλοι απο οσους τις διεδιδαν ηταν κατοικοι Λονδινου. Μαλιστα δε μπορω να ξεχασω οτι το χειμωνα του 2011, μετακομιζοντας απο το Λονδινο στην Αθηνα για δουλεια (ισως ο μονος χρονος τον οποιο δουλεψα στην Ελλαδα), ενιωσα πολυ περισσοτερο απροστατευτη και σε κινδυνο περπατωντας στο Συνταγμα ή περνωντας με ταξι απο την Ομονοια.

Θα διαβασετε σε πολλα σεβαστα αρθρα σχετικα με τη σημασια του να διαλεξετε μια σωστη και ασφαλη περιοχη στο Λονδινο, και πολλες φορες η χαμηλη τιμη στα ενοικια καποιας περιοχης συνδεεται με την αυξημενη εγκληματικοτητα.

Χωρις να αναιρω τις διαφορετικες οπτικες γωνιες των ανθρωπων που ζουν και αυτοι εδω (αλλωστε ο καθενας μας αντιλαμβανεται και επεξεργαζεται αλλιως την πραγματικοτητα γυρω του)
ωστοσο η δικη μου αντιληψη της ασφαλειας διαφερει αρκετα.


Εδω λοιπον, θα ηθελα να σας παραθεσω συνοπτικα μερικες πληροφοριες εμπνευσμενες απο τη δικη μου ζωη στο Λονδινο.

1) Οπως και σε καθε αλλη μεγαλουπολη του πλανητη, το Λονδινο εχει και αυτο τα δικα του μελανα σημεια και τη δικη του εγκληματικοτητα. Ωστοσο τις περισσοτερες φορες, εκτος αν προκειται για τρομοκρατικη επιθεση, οι διαπλεκτισμοι αφορουν κυριως εφηβους και μελη συμμοριων και σχετιζεται με διακινηση ναρκωτικων. Για να κινδυνευσεις σε αυτη την περιπτωση πρεπει απλα να βρεθεις στο λαθος μερος τη λαθος στιγμη. Ποια ειναι ομως η πιθανοτητα να σου συμβει αυτο? Ας μη προσθετουμε φοβιες στον εαυτο μας απο του πουθενα! Αυτο δε σημαινει οτι δε πρεπει να φροντιζουμε να ειμαστε ασφαλεις, αυτο αλλωστε θα αναφερω παρακατω.

2) Σε αντιθεση με πολλα αλλα αρθρα, προσωπικα ΔΕΝ πιστευω στις καλες και τις κακες περιοχες στο Λονδινο. Πιστευω περισσοτερο στα καλα και τα επικινδυνα κτιρια. Μπορειτε να βρειτε ασφαλες σπιτι σε ησυχη γειτονια στην πιο κακοφημη περιοχη του Λονδινου, αλλα και επικινδυνο δωματιο σε κτιριο στην πιο ακριβη και καλοφημη συνοικια. 

3) Σε καθε χωρα υπαρχουν καλοι και κακοι ανθρωποι. Ανθρωποι που θα τρεξουν να σε βοηθησουν και ανθρωποι που θα σε αγνοησουν. Εχω γνωρισει καλους και κακους ανθρωπους και στις δυο χωρες. Καλους και βοηθητικους Αγγλους
 στο Λονδινο και εγωιστες Ελληνες και το αναποδο. Η ταμπελα στην καθε κουλτουρα ειναι πλεον ξεπερασμενη, αλλωστε το Λονδινο ειναι διαπολιτισμικο!



Τι θα μπορουσατε ομως να κανετε για να ειστε οσο το δυνατον περισσοτερο ασφαλεις?
Παρακατω παραθετω μερικες συμβουλες βασισμενες στην εμπειρια και τη ζωη μου εδω.


  • Ανεξαρτητα απο την περιοχη που θα επιλεξετε, διαλεξτε ενα ασφαλες κτιριο. Οι συνοικιες με ιδιοκτητα σπιτια τεινουν να ειναι πιο ασφαλεις καθοτι κατοικουνται απο οικογενειαρχες.

  •  Τα council estates τεινουν να ειναι πιο επικινδυνα καθοτι προσφερονται απο το κρατος σε μειωνοτικες ομαδες. Αυτες οι ομαδες ειναι και ναρκωμανεις αλλα και περιθωριακα ατομα. Επιπλεον τα  council estates τις περισσοτερες φορες δεν εχουν ιδιωτικο αλλα κοινοχρηστο μπαλκονι, και η κεντρικη εισοδος ειναι προσβασιμη απο τον καθενα. Επομενως, παντα συμβουλευω να μην τα προτιμησετε.

  •  Το κτιριο στο οποιο θα μεινετε ειναι καλο να εχει κεντρικη πορτα με θυροτηλεφωνο που να κλειδωνει καλα. Οι ιδιοκτητες σπιτιων που σεβονται τον εαυτο τους παντα εχουν στο σπιτι ανιχνευτη καπνου και συναγερμο. Επισης να εχει πυρασφαλεια και κατα προτιμηση οχι προσβασιμα μπαλκονια και παραθυρα.

  • Οταν χτυπαει καποιος την πορτα ή το κουδουνι σας, αποφυγετε να ανοιγετε απευθειας. Φροντιστε πρωτα να κοιταξετε απο το "ματακι" ή να ελεγξετε απο το θυροτηλεφωνο ποιος ειναι. Σε καμια περιπτωση μην ανοιξετε την κεντρικη πορτα πολυκατοικιας ή τι δικη σας πορτα σε αγνωστο ατομο. Ακομα και εαν δε προκειται για επικινδυνο εγκληματια, θα προκειται σιγουρα για καποια θρησκευτικη σεχτα. Εκτος αν εχετε διαθεση να σας κανουν θρησκευτικο προσηλυτισμο στα καλα καθουμενα!

  •  Εαν ειστε ατομο που βγαινει το βραδυ ή δουλευει τη νυχτα, τοτε επιλεξτε σπιτι κοντα σε σταση νυχτερινου λεωφορειου. Βεβαιωθειτε οτι η σταση του νυχτερινου λεωφορειου ειναι μερικα βηματα απο την πορτα σας.

  • Εαν η σταση του νυχτερινου λεωφορειου ειναι πιο μακρια απο το σπιτι σας, αποφυγετε να περπατησετε σπιτι. Ειναι πιο ασφαλες να κατεβειτε στην πλησιεστερη σταση κοντα σε γραφειο ταξί (minicab service) και να παρετε ενα ταξί για το σπιτι. Μη διστασετε να ζητησετε απο τον οδηγο να περιμενει μεχρι να μπειτε στο κτιριο πριν φυγει.

  •  Αποφυγετε γενικοτερα να περπατατε ολομοναχοι σε στενα σοκακια αργα το βραδυ.

  • Φροντιστε να μαθετε αμεσως τα τηλεφωνα εκτακτης αναγκης. To 999 ειναι ο αριθμος αμεσης δρασης της Αγγλιας και σας δινει τη δυνατοτητα να επιλεξετε αν θελετε ασθενοφορο ή την αστυνομια. Μην το μπερδεψετε με το 911 των Αμερικανων!

  • Εαν ειστε απο τα ατομα που χρησιμοποιουν τσαντες, οταν μεταφερετε μεγαλα ποσα χρηματων και σημαντικα αντικειμενα επιλεξτε μια τσαντα σε στυλ "ταχυδρομου". Βεβαιωθειτε οτι την κλεινετε παντα καλα. Ελεγχετε ξανα καθε φορα που μπαινετε σε Μεσα Μεταφορας με συνοστισμο και προτιμηστε τοτε να την εχετε ακριβως μπροστα σας καθοτι δε λειπουν οι κλεφτες "τσεπης".

  • Το διαβατηριο εχει στην Αγγλια πιο μεγαλη αξια απο την ταυτοτητα. Ειδικα στον τομεα μας, το Διαβατηριο θα το χρειαστειτε για αιτηση CRB ή για φοιτητικο δανειο. Επομενως οταν βγαινετε σε νυχτερινα clubs (ναι, θα σας ζητησουν ταυτοτητα) επιλεξτε να παρετε την ταυτοτητα αντι για το διαβατηριο σε περιπτωση που χαθει.

  • Αποφυγετε να μενετε σε σπιτια που δεν ακολουθουνται οι σωστες γραφειοκρατικες διαδικασιες. Μην επιλεγετε σπιτια χωρις συμβολαιο, κανονισμους, και νομικη προστασια. Αυτο προστατευει και εσας, και τα χρηματα σας αλλα και μειωνει τις πιθανοτητες να μεινετε με περιθωριακα η παραξενα ατομα. (Οχι οτι δε θα σας συμβει με το νομιμο συμβολαιο αλλα καλο ειναι να προστατευετε τα δικαιωματα σας!)

  • Μην τοποθετειτε την καρτα των Μεσων Μεταφορας στο πορτοφολι σας. Πολυς κοσμος το κανει για να σωσει χρονο και χωρο, αλλα το τελευταιο που θα θελατε εαν σας κλαπει/πεσει το πορτοφολι ειναι να χασετε και την καρτα για να γυρισετε σπιτι σας!
και τελος.........

  • Μην ακουτε αυθαιρετες φημες, κυριως προερχομενες απο την Ελλαδα. Αφηστε τον εαυτο σας να ανακαλυψει εναν νεο τροπο ζωης χωρις φοβο και προκαταληψη. Μη διστασετε να κλεισετε ενα φθηνο σπιτι σε συνοικια που σας αρεσει ακομη και αν ακουτε φημες για την περιοχη. Μη φοβαστε να περασετε καλα και να βγειτε το βραδυ. Μην απορριψετε μια θεση εργασιας απλα επειδη ακουσατε κατι αρνητικο για την περιοχη. Φροντιστε παντα να σκεφτεστε καθαρα και με υπευθυνοτητα και ολα θα ειναι καλα!


Kαλο ξεκινημα και καλη διαμονη!!!