Friday 20 December 2013

Ο τροπος εποπτειας και ελεγχου στα Αγγλικα Νηπιαγωγεια (OFSTED)

Στην Αγγλια  ολα τα Εκπαιδευτικα Ιδρυματα (συμπεριλαμβανομενων και των κεντρων καταρτισης ενηλικων αλλα και των Πανεπιστημιων), βρισκονται υπο την επιτηρηση του οργανισμου Ofsted (Office for Standards in Education).

O oργανισμος αυτος ιδρυθηκε ως παραρτημα του Κυβερνητικου Οργανισμου
Her Majesty's Chief Inspector of Schools In England (HMCI)  το 1984, ωστοσο ανανεωθηκε το 1992 υπο το νομο  Education (Schools) Act 1992 στα πλαισια μιας γενικοτερης ανανεωσης της νομοθεσιας και του ελεγχου περι εκπαιδευσης στην Αγγλια.

Οπως προανεφερα σε αλλες ενοτητες, ειδικα η Προσχολικη Εκπαιδευση στην Αγγλια ως θεσμος εξελιχθηκε ιδιαιτερα αργα σε σχεση με αλλες χωρες της Ευρωπης, και μεχρι τη δημιουργια του οργανισμου δεν υπηρχε ακομη επισημο αναλυτικο προγραμμα η προσχολικο προγραμμα στο οποιο να υπαγονται τα Νηπιαγωγεια της Αγγλιας. Ετσι, τα Αγγλικα Νηπιαγωγεια λειτουργουσαν περισσοτερο ως κεντρα φυλαξης παιδιων, χωρις ενα γενικο νομοθετικο πλαισιο να τα περιβαλλει.

Ωστοσο με το περασμα των χρονων, και ειδικα την τελευταια δεκαετια εχουν αλλαξει πολλα στην Προσχολικη Εκπαιδευση της Αγγλιας, και ειδικα απο το 2005 και μετα τα πραγματα για τους ιδιοκτητες Νηπιαγωγειων και αλλων Ιδρυματων στην Αγγλια εχουν γινει καθε αλλο παρα ευκολα.

Η βασικη λειτουργια του Ofsted:
Βασικη ευθυνη του οργανισμου αυτου, ειναι να οριζει τους κανονισμους γυρω απο τους οποιους πρεπει να λειτουργει ενα Εκπαιδευτικο Ιδρυμα. Καλυπτει ολο το φασμα λειτουργιας των Ιδρυματων αυτων με ιδιαιτερη εμφαση στους κανονισμους υγιεινης, ασφαλειας, τηρησης των νομων και των απαραιτητων γραφειοκρατικων διαδικασιων, αλλα και του εκπαιδευτικου υλικου και της διδασκαλιας.
Ο  Ofsted εχει την ευθυνη να παρακολουθει και να ελεγχει καθε Εκπαιδευτικο Ιδρυμα σε τακτα χρονικα διαστηματα. Η συχνοτητα ελεγχου δεν ειναι προκανονισμενη, αλλα τις περισσοτερες φορες στα Νηπιαγωγεια ο ελεγχος γινεται καθε 2-3 χρονια.  Με τον ιδιο τροπο, καθε καινουριο Νηπιαγωγειο η κεντρο φυλαξης παιδιων που ανοιγει στην Αγγλια, μεσα στους πρωτους λιγους μηνες λειτουργιας του δεχεται επισκεψη απο τον Ofsted για ελεγχο και αξιολογηση.
Επιπλεον ο Ofsted προσφερει εγκριση σε ατομα που εργαζονται ως Nannies, και τα ατομα που εχουν ακολουθησει τη διαδικασια εγκρισης θεωρουνται επισημα "Ofsted Registered".

Σε μια επισκεψη του σε ενα Νηπιαγωγειο ο Ofsted θα ελεγξει
-Τη δομη και ποιοτητα του κτιριου και τις εγκαταστασεις του.
-Τον τροπο γραφειοκρατικης λειτουργιας του Ιδρυματος
-Τον τροπο προσληψης και καταταξης του προσωπικου και εαν το Ιδρυμα εχει φροντισει ωστε καθε εργαζομενος να εχει CRB (Βεβαιωση Ποινικου Μητρωου), καταλληλα Πτυχια, τα απαραιτητα Σεμιναρια, και εαν εχουν εξασφαλιστει για καθε ατομο οι απαραιτητες διαδικασιες προσληψης οπως Φορμα Αιτησης και Συστασεις.
-Τον τροπο διδασκαλιας στην ταξη, το προγραμμα διδασκαλιας, τις σημειωσεις του Εκπαιδευτικου, και τον τροπο αλληλεπιδρασης με τους γονεις.
-Την ποιοτητα των τροφιμων (ο,που παρεχεται φαγητο), τους κανονισμους υγιεινης τροφιμων, και την καταλληλοτητα του προσωπικου απο αποψη απαραιτητων Πτυχιων και εξειδικευσης.
-Την γενικοτερη καθαριοτητα και τους κανονισμους υγιεινης του Ιδρυματος.



Ο  Ofsted ειναι υπευθυνος να ελεγχει σε καθε Νηπιαγωγειο (αλλα και σε ολα τα αλλα Ιδρυματα) 
εαν οι εργαζομενοι ειναι Πιστοποιημενοι με βαση τα απαραιτητα επιπεδα εξειδικευσης που επιβαλλει ο νομος, βασει της κλιμακας NQF την οποια εχω παραθεσει και σε αλλες ενοτητες.

Ωστοσο ο Ofsted δεν πιστοποιει η εγκρινει ο ιδιος τα διαφορα Πτυχια απο τα διαφορα εκπαιδευτικα κεντρα. Η παραχωρηση των μη- Πανεπιστημιακων Πτυχιων γινεται συνηθως μεσω συγκεκριμενων οργανισμων που ασχολουνται με το λεγομενο "Accreditation" γνωστοι και ως "Accreditation Bodies". Αυτο που θα ελεγξει ο Ofsted σε ενα Νηπιαγωγειο ειναι εαν η καθε Νηπιαγωγος διαθετει καταλληλο Πτυχιο, απο πιστοποιημενο οργανισμο ο οποιος αναγνωριζεται επισημα στην Αγγλια, και, σε περιπτωση που ο κατοχος ειναι απο αλλη χωρα, θα ελεγξει εαν εχει γινει η απαραιτητη διαδικασια αντιστοχισης του τιτλου στα Αγγλικα δεδομενα.
Επιπλεον θα ελεγξει εαν ο καθε εργαζομενος σε Νηπιαγωγειο εχει πραγματοποιησει τα Σεμιναρια που οριζονται απο το νομο για οποιονδηποτε δουλευει με παιδια, οπως First Aid, Food Hygiene, Safe Guarding  και Child Protection απο πιστοποιημενους φορεις. 
Θα βεβαιωθει οτι καθε εργαζομενος εχει ενα προσφατο CRB (επονομαζομενο σε DBS), δηλαδη βεβαιωση καθαρου Ποινικου Μητρωου απο το Αγγλικο κρατος, και οτι το προσωπικο με διευθυντικες θεσεις εχει και το απαραιτητο επιπεδο καταρτισης, επιπεδου απο 3 και πανω βασει της κλιμακας NQF.

Ο Ofsted εχει μια κλιμακα με την οποια βαθμολογει καθε Εκπαιδευτικο Κεντρο, η οποια ειναι η εξης:

1) Outstanding: Στην κατηγορια αυτη ανηκουν τα Εκπαιδευτικα Ιδρυματα που μετα απο ελεγχο του Ofsted αποδειχτηκε οτι προκειται για εξαιρετικα κεντρα, με υψηλες προδιαγραφες οργανωσης, διδασκαλιας, λειτουργιας και υγιεινης. Προκειται για εναν τιτλο που δημιουργει ιδιαιτερη υπερηφανεια σε οποιο κεντρο τον λαβει, και φυσικα προκειται επισης για την καλυτερη διαφημιση προς τους μελλοντικους πελατες.
2)Good: Σε αυτη την κατηγορια ανηκουν οσα Ιδρυματα μετα απο ελεγχο απεδειξαν οτι εχουν πολυ καλες προδιαγραφες λειτουργιας, με σημεια ομως που μπορουν να βελτιωθουν.
3)Satisfactory: Σε αυτη την κατηγορια ανηκουν οσα Ιδρυματα εχουν μια ικανοποιητικη βασικη λειτουργια, η οποια ωστοσο δεν ειναι αρκετη ωστε να ειναι διακεκριμενο ενα Κεντρο.
4)Requires Improvement: Οταν ενα Ιδρυμα λαβει αυτο τον τιτλο, τοτε με βαση το νομο εχει ενα μικρο περιθωριο να βελτιωθει μεχρι να ξαναυποστει ελεγχο απο τον Ofsted. Εαν δεν τα καταφερει να ανεβει κατηγορια, τοτε αναστελεται η λειτουργια του.

Οσο περνουν τα χρονια, ο τιτλος Outstanding  δινεται ολο και πιο δυσκολα στα Νηπιαγωγεια.
Ενα Νηπιαγωγειο που μεχρι πριν 3 χρονια θα ονομαζοταν  Outstanding, πλεον ανηκει στην κατηγορια Good.
Για να καταφερει ενα Ιδρυμα, και συγκεκριμενα ενα Νηπιαγωγειο (καθοτι ειναι και το ειδος Ιδρυματων που μας απασχολει σε αυτο το Blog) να λαβει τον τιτλο Outstanding, θα πρεπει να εχει πολυ υψηλες προδιαγραφες λειτουργιας. Αυτο σημαινει οτι θα πρεπει να αποδειξει οτι εχει
-Πιστη τηρηση των νομων οσον αφορα τα παιδια αλλα ΚΑΙ τους εργαζομενους και τον τροπο προσληψης τους, και τις αντιστοιχες αποδειξεις των Πτυχιων και των προαπαιτουμενων οσων εργαζονται εκει
-Εξαιρετικες συνθηκες υγιεινης οσον αφορα την καθαριοτητα.
-Υψηλη τηρηση των κανονισμων ασφαλειας, ελεγχου κινδυνων και πυρασφαλειας.
-Υψηλες προδιαγραφες κτιριου, με ειδικες εγκαταστασεις για το προσωπικο οπως τουαλετες, δωματιο φαγητου και αποθηκευτικους χωρους, αλλα και εξωτερικο χωρο για τα παιδια.
-Εξαιρετικη ποιοτητα φαγητου βασισμενη σε υγιεινη διατροφη και υψηλη τηρηση των κανονισμων προετοιμασιας του, αλλα και καταλληλα καταρτισμενο προσωπικο για τη συγκεκριμενη δουλεια.
- Αυστηρη τηρηση των προαπαιτουμενων διδασκαλιας του Αγγλικου Αναλυτικου προγραμματος με χειροπιαστες αποδειξεις.

Με βαση τα παραπανω, ο Ofsted ειναι ενα απο τα βασικοτερα θεματα που συζητωνται στα Νηπιαγωγεια της Αγγλιας, ενω οι εργαζομενοι και το διοικητικο προσωπικο καθε Νηπιαγωγειου περιστρεφει τη λειτουργια του γυρω απο τον επομενο ελεγχο προσπαθωντας να λαβει μια καλη βαθμολογια.


Παρα το γεγονος οτι ο Ofsted κανει απροειδοποιητους ελεγχους στα Νηπιαγωγεια καθε 2-3 χρονια (εκτος απο τα καινουρια Νηπιαγωγεια τα οποια ελεγχει αμεσως), κανει απειρες φορες ξαφνικους επαναλαμβανομενους ελεγχους σε καποιο συγκεκριμενο Ιδρυμα εαν θεωρησει οτι δεν τηρουνται καποιες προϋποθεσεις ή εαν λαβει ανωνυμη η επωνυμη καταγγελια σχετικα με τη λειτουργια καποιου Νηπιαγωγειου και καποιον κανονισμο που δεν τηρειται.

Στην Αγγλια, εαν οι μαθητες ενος εκπαιδευτικου ιδρυματος δεν επιτυγχανουν το προβλεπομενο επιπεδο επιδοσεων, τοτε το Σχολειο/ Εκπαιδευτικο Ιδρυμα φορτωνεται την ευθυνη.
Ετσι, εαν σε ελεγχο του ο Ofsted διαπιστωσει οτι οι μαθητες βρισκονται κατω του αναμενομενου επιπεδου για την ηλικια τους, τοτε το Σχολειο παιρνει κακη βαθμολογια.

Περισσοτερες πληροφοριες και λεπτομερειες για τη δραση του Ofsted θα βρειτε στο παρακατω link:

http://www.ofsted.gov.uk/