Προσοχή στους απατεώνες!!!!

Αυτή η ενότητα προηγουμένως ήταν ένα απο τα επιπλέον άρθρα του Blog. 
Ωστόσο μετά απο πολλές περιπτώσεις απατεώνων σε όλους τους τομείς της εργασίας μας στην Αγγλία και τις συναδέλφους που αντιμετώπισαν προβλήματα με την εύρεση εργασίας και την εκμετάλλευση, αποφάσισα να τη μετατρέψω σε βασική ενότητα ωστε να τη δείτε όλοι.

Εδώ θα βρείτε συνηθισμένες περιπτώσεις απατεώνων που μπορεί να συναντήσετε κατα την εργασιακή σας εμπειρία και πώς να τους αποφύγετε. 









 Εύρεση εργασίας απο απόσταση:



Όσο η οικονομική κρίση και η φτώχεια αυξάνεται, τόσο αυξάνεται και η ζήτηση εργασίας στο εξωτερικό. 
Δεν είναι τυχαίο που τα τελευταία τρία χρόνια στην Αγγλία έχω δει Έλληνες να μεταναστεύουν που δε θα σκέφτονταν ποτέ πριν τη μετανάστευση. 

Λόγω της απίστευτης εργασιακής κρίσης στην Ελλάδα, η αποταμίευση και η εξασφάλιση του εισητηρίου, της στέγασης, της σίτισης και όλων αυτών των εξόδων που απαιτεί η μετανάστευση, γίνεται κάποιες φορές αδύνατη.

 Αυτό οδηγεί πολλά άτομα στην αναζήτηση εναλλακτικών επιλογών που θα τους βοηθήσουν να βρουν δουλειά στην Αγγλία έχοντας τη διαμονή και το εισητήριο εξασφαλισμένο απο τον εργοδότη.

Κάπου εκεί ξεκινά η απεγνωσμένη ζήτηση για δουλειές απο απόσταση.







Τί εννοούμε, όμως, όταν λέμε ''δουλειές απο απόσταση''?

Όταν αναφέρομαι σε ''δουλειές απο απόσταση'' αναφέρομαι σε εργοδότες που ολοκληρώνουν τη διαδικασία πρόσληψης ενώ ο ενδιαφερόμενος είναι ακόμα στην Ελλάδα, είτε ο εργοδότης βοηθήσει οικονομικά για τη μετακίνηση του ενδιαφερομένου απο την Ελλάδα στην Αγγλία είτε όχι. 


Ποιά επαγγέλματα στην Αγγλία  προσλαμβάνουν απο απόσταση?

Ο τομέας της υγείας και της φροντίδας κατ'οίκον, είτε αυτή αφορά ηλικιωμένους είτε παιδιά είναι πολύ ανεπτυγμένος.
Οι νοσοκόμοι, φροντιστές υγείας και εσωτερικές νταντάδες συχνά προσλαμβάνονται πριν φτάσουν στην Αγγλία.

Λόγω της τεράστιας έλλειψης σε νοσοκομειακό προσωπικό, μια κρίση που εν μέρει οφείλεται στην προηγούμενη Αγγλική πολιτική, είναι πολύ συχνές οι εταιρίες που αναζητούν νοσοκόμους στο εξωτερικό υπο την προϋπόθεση να έχουν τα σωστά και μεταφρασμένα πτυχία.

Η φροντίδα ηλικιωμένων και παιδιών με ειδικές ανάγκες κατ'οίκον, γνωστή ως Home carer ή Support worker, είναι μια άλλη ειδικότητα με τεράστια ζήτηση απο απόσταση.

Είναι απόλυτα λογικό, άλλωστε.
Το να ζει κάποιος με έναν ηλικιωμένο 24 ώρες το 24ωρο χωρίς διακοπές, διαλείμματα ή προσωπικό χώρο δεν είναι εύκολη υπόθεση και σίγουρα δεν είναι επιλογή ατόμων που έχουν τη δυνατότητα να έρθουν στην Αγγλία με κομπόδεμα και να βρουν δουλειά και σπίτι με το χρόνο τους. 

Πολύ λίγα άτομα εντός Αγγλίας θα επιλέξουν αυτή τη δουλειά, και γιαυτό οι recruiters θα επικεντρωθούν σε άτομα εκτός Αγγλίας που θέλουν να μεταναστεύσουν αλλα δεν έχουν τον τρόπο. Το γεγονός οτι παρέχουν στέγαση και έναν πολύ καλό μισθό (500 λίρες τη βδομάδα) είναι πολύ καλός τρόπος αποταμίευσης για ένα νέο μετανάστη.






Τί γίνεται με τους Νηπιαγωγούς? 

Στον τομέα των Day Nurseries, δηλαδή των Παιδικών Σταθμών,  υπάρχουν πολλές δουλειές στην Αγγλία. 
Αν έβγαζα ένα ποσοστό επιτυχίας απο τα άτομα που έχω γνωρίσει μέσω του μπλογκ, απο τα εκατοντάδες άτομα που έχουν κατα καιρούς επικοινωνήσει μαζί μου που ήρθαν στην Αγγλία για δουλειά, όλα βρήκαν δουλειά σε κάποιο παιδικό σταθμό. Ο μέσος όρος αναμονής για να βρούν δουλειά ήταν περίπου δύο εβδομάδες και όχι παραπάνω απο ένα μήνα. 
Κάποια άτομα  καθυστέρησαν πάνω απο  ένα μήνα να βρουν δουλειά αλλα αυτά που γνώρισα ήταν συνήθως άτομα που δεν είχαν φτιάξει το βιογραφικό και το cover letter τους σωστά και που δεν ακολούθησαν τις σωστές διαδικασίες αντιστοίχισης των τίτλων τους.
Με λίγα λόγια, στους παιδικούς σταθμούς της Αγγλίας υπάρχει μεγάλη ζήτηση και καθότι το πτυχίο μας είναι δύο επίπεδα πιο πάνω απο αυτό του μέσου Nursery Nurse, μας προτιμούν αρκετά οι παιδικοί σταθμοί. 
Αυτή η ζήτηση για Νηπιαγωγούς σε παιδικούς σταθμούς οφείλεται και στο γεγονός οτι η δωρεάν κρατική εκπαίδευση ξεκινά στην ηλικία των 3-4 ετών στην Αγγλία και επομένως υπάρχει ανάγκη για άτομα που να ασχολούνται με τη φροντίδα παιδιών ηλικίας 0-4 στον ιδιωτικό τομέα. 






Τί γίνεται με τα σχολεία?

Στον τομέα των Δασκάλων  υπάρχει κάποια ζήτηση. Υπάρχουν αγγελίες σε κάθε Δήμο για ζήτηση Δασκάλων και μια τάση ενός μεγάλου ποσοστού των Άγγλων Δασκάλων κάθε χρόνο που αφήνουν τη διδασκαλία λόγω χαρτοδουλειάς. 
Ωστοσο λόγω της πίεσης απο τον OFSTED, ο οποίος κάθε χρόνο πιέζει όλο και περισσότερο για τη βελτίωση της γραφής, της ανάγνωσης και των μαθηματικών απο πολύ μικρή ηλικία, υπάρχει επίσης και μεγάλη ζήτηση για Δασκάλους που ξέρουν τη γλώσσα,  που έχουν σωστή προφορά (ας μη ξεχνάμε οτι θα κληθούμε να διδάξουμε τη διαφορά του ''οο'' στο ''moon'' και το ''cook'') και που γνωρίζουν τον τρόπο λειτουργίας και τα assessments στα Αγγλικά σχολεία. 

Επιπλέον, ενώ υπάρχει ανάγκη για Δασκάλους, την ίδια στιγμή υπάρχει μια τάση μεγάλων περικοπών στα budgets των σχολείων. Τα σχολεία μετατρέπονται σε academies με ραδγαίους ρυθμούς ενώ πολλά σχολεία αναγκάζονται να μειώσουν το προσωπικό τους για να αποταμιεύσουν. 

Τα σχολεία αυτή τη στιγμή τείνουν να προσλαμβάνουν ευκολότερα μετανάστες ακόμη και αν δεν έχουν τέλεια προφορα. Ωστόσο προτιμούν και πάλι άτομα που έχουν κάποια μακροχρόνια διδακτική εμπειρία σε Αγγλικά σχολεία. Άτομα με προυπηρεσία σε long term supply, έστω και λίγων μηνών, προτιμώνται ιδιαίτερα. Τα άτομα με μοναδική εμπειρία το daily supply προτιμώνται λιγότερο ενώ άτομα χωρίς διδακτική εμπειρία στην Αγγλία βρίσκουν δύσκολα δουλειά. 






Μπορώ να βρώ δουλειά απο απόσταση σε Αγγλικούς παιδικούς σταθμούς ή σχολεία? 


Μπορεί  και στους δύο τομείς να υπάρχουν θέσεις και ζήτηση, ωστόσο η ανάγκη για προσωπικό στα Αγγλικά σχολεία και Nurseries δεν είναι τέτοια που να δικαιολογεί την πρόσληψη προσωπικού απο το εξωτερικό. 

Σε κάθε αγγελία που ζητά Νηπιαγωγό ή Δάσκαλο θα υπάρξουν δεκάδες αιτήσεις απο άτομα  με ή χωρίς προϋπηρεσία και πτυχία διαφόρων επιπέδων που να βρίσκονται ήδη στην Αγγλία. 

Υπάρχουν εκατοντάδες εκπαιδευόμενοι Level 2 και Level 3 Nursery Nurses στα Αγγλικά κολλέγια της Αγγλίας αυτή τη στιγμή και άλλοι τόσοι Newly Qualified Teachers απο Αγγλικά Πανεπιστήμια που ψάχνουν να ξεκινήσουν το Induction Year τους σε κάποιο σχολείο. Όλα αυτά τα άτομα θα κάνουν αίτηση στην ίδια θέση για δουλειά που θα κάνει και ένας εκπαιδευτικός που βρίσκεται στην Ελλάδα. Επομένως το να προτιμήσει ένας εργοδότης τον άπειρο εκπαιδευτικό απο την Ελλάδα είναι τουλάχιστον ύποπτο. 

Επιπλέον ας μη ξεχνάμε τον τεράστιο αριθμό Ελλήνων εκπαιδευτικών- με ή χωρίς εμπειρία- που είναι ήδη στην Αγγλία και ψάχνουν δουλειά. Προσωπικά μπορώ να απαρριθμήσω τουλάχιστον 15 άτομα-φίλες μου- που δουλεύουν σε Αγγλικά Nurseries και σχολεία και θα ψάξουν κάποια στιγμή για μια νέα ευκαιρία.

Αυτό σημαίνει οτι ενώ φτάνοντας στην Αγγλία μπορεί να έχετε αρκετές προοπτικές σε κάποιο τομέα, όταν είστε ακόμη στην  Ελλάδα είναι πολύ δύσκολο να σας προτιμήσει κάποιος εργοδότης. 





Τί γίνεται με τις συνεντεύξεις μέσω skype?


Μπορεί η πρόσληψη ενώ είστε ακόμη στην Ελλάδα να είναι αδύνατη, ωστόσο οι συνεντεύξεις skype είναι αρκετά συχνές. Προσωπικά έχω περάσει απο συνεντεύξεις skype δύο φορές ενώ ήμουν μόνιμη κάτοικος Αγγλίας, και αυτό γιατι βρισκόμουν σε διακοπές στην Ελλάδα και δεν ήθελα να χάσω κάποια εργασιακή ευκαιρία. 

Σε γενικές γραμμές το να συζητήσετε πιθανές θέσεις εργασίας με εργοδότες και να περάσετε απο μερικές αρχικές συνεντεύξεις γνωριμίας μέσω skype ενώ βρίσκεστε στην Ελλάδα δεν είναι καθόλου αδύνατον. 

Ωστόσο ένας εργοδότης που σέβεται τον εαυτό του συνήθως μετά τη συνέντευξη θα σας πει τη γνωστή φράση
''Let me know when you get here so we can arrange an interview in person''.
To να σας προσλάβει άλλωστε χωρίς να σας έχει δει θα μπορούσε να επηρεάσει την ασφάλεια και των ίδιων των παιδιών αλλα και της επιχείρησής του. 

Παρά τα όσα προανέφερα και παρά τις συνεχείς μου προειδοποιήσεις, πάντα τελικά θα υπάρξουν άτομα που θα βρουν μια δίοδο με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να εκμεταλλευτούν άτομα και καταστάσεις. 
Κάθε λίγους μήνες όλο και κάποιο νέο θύμα ενός είδους εκμετάλλευσης θα επικοινωνήσει μαζί μου να μου αναφέρει μια δύσκολη κατάσταση απο την οποία δε μπορεί να βγει. 


Παρακάτω αναφέρω μερικές στρατηγικές που έχουν ακολουθήσει κάποιοι απατεώνες για να ξεγελάσουν άτομα που έχουν ανάγκη εργασίας και βρίσκονται εντός Ελλάδας:








  •  Nurseries που δημοσιεύουν αγγελίες σε Ελληνικές εφημερίδες ζητώντας Νηπιαγωγούς για δουλειά στην Αγγλία με εξασφαλισμένη διαμονή. 


Το μοτίβο αυτών των Nurseries είναι συγκεκριμένο: Κάνουν συνεντεύξεις απο skype και προσλαμβάνουν τα άτομα χωρίς καν να τα έχουν δει. Τα άτομα έρχονται με καλυμμένη διαμονη και ένα χαμηλό μισθό 14000 ετησίως. Στη συνέχεια η επιχείρηση αφαιρεί τα χρήματα που τους ''δάνεισε'' για τη στέγαση απο το μισθό τους. Αυτό αναγκάζει τα άτομα να μείνουν μακροπρόθεσμα στην επιχείρηση καθότι η αποπληρωμή του ποσού για το σπίτι είναι πολύ δύσκολη με ένα μισθό της τάξεως των 14000. 



  • Ζήτηση Ελλήνων Δασκάλων για δουλειά στην Αγγλία.


Σε αυτή την περίπτωση η διαδικασία είναι πιο πειστική. 
Οι προϊστάμενοι των σχολείων πραγματοποιούν υποτυπώδεις συνεντεύξεις στην Ελλάδα και στη συνέχεια φέρνουν τους Δασκάλους στην Αγγλία κάνοντάς τους να νομίζουν οτι θα έχουν μισθό Δασκάλου. Στη συνέχεια τους υποβιβάζουν σε Teaching Assistants (κάτι το οποιο ειναι παράνομο αλλα δε το ξερει ο νεος μετανάστης), ή τους αναγκάζουν να δουλεύουν εξαντλητικές ώρες υπο την απειλή της απόλυσης και με συνθήκες που ειναι παράνομες βάσει των όρων που έχουν θέσει τα Teacher Unions. 



  •  Ζήτηση live-in carers ή Learning Support Assistants με παροχή δανείου. 


Η πρόσληψη φροντιστών κατ'οίκον απο απόσταση είναι πολυ συχνή όπως προανέφερα. Η χορήγηση δανείου όμως δεν είναι συχνή. Όταν ένα σχολείο ή εργοδότης προσφέρεται να δανειοδοτήσει τον εργαζόμενο τότε τον αναγκάζει είτε να παραμείνει στη θέση του μέχρι να το αποπληρώσει είτε να το πληρώσει εξ'ολοκλήρου σε περίπτωση που θέλει να φύγει απο τη δουλειά. 



  •  Αγγελίες για εσωτερικές nannies χωρις παροχή συμβολαίου και ασφάλισης. 


Mία άλλη τυπική μορφή εκμετάλλευσης, αυτή τη φορά απο γονείς που δε θέλουν να ασφαλίσουν μια νταντά ή να της δώσουν το διάλειμμα, τις διακοπές και το μισθό που δικαιούται. Οι απατεώνες συνήθως θα βάλουν στο στόχαστρο άτομα απο την Ελλάδα τα οποία δε ξέρουν τους κανόνες και τους μισθούς στην Αγγλία. Οι γονείς αυτοί στη συνέχεια αναγκάζουν τη νταντά να δουλεύει ατελείωτες ώρες χωρίς άδεια και με την απειλή να την πετάξουν στο δρόμο αν αντιδράσει. Επιπλέον πληρώνουν μηδαμινά χρήματα (εως και 200 το μήνα!)


Κλείνοντας το θέμα της εύρεσης εργασίας απο απόσταση, να θυμάστε ότι.....




  •  Όταν κάτι φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, το πιθανότερο ειναι πως είναι ψεύτικο.


  •  Η ζωή στο εξωτερικό είναι ακριβή, πόσο μάλλον η ζωή στο Λονδίνο. Με ένα μισθό 850-1100 λίρες το μήνα θα βγαίνετε ίσα-ίσα για τα βασικά σας έξοδα χωρίς χόμπυ, ταξίδια, αποταμίευση κλπ. Επομένως αν απο αυτά τα χρήματα πρέπει να αποπληρώσετε και δάνειο τότε σίγουρα θα δυσκολευτείτε πολύ.


  •  Δυστυχώς στην περίπτωσή μου μπορώ μόνο να χρησιμοποιήσω τις εμπειρίες όσων ''την πάτησαν'' πριν απο εσάς και σας προειδοποιήσω. Όταν όμως πάρετε την απόφαση να ακολουθήσετε έναν τέτοιο εργοδότη δε μπορώ ούτε να σας βοηθήσω πια ούτε να σας ξεμπλέξω. Επομένως στη συγκεκριμένη περίπτωση οι επιλογές σας είναι δύο: Είτε να αποφύγετε τους μπελάδες είτε να τους αντιμετωπίσετε μόνοι σας.


        
                     






 Εκμεταλλευτές εργοδότες

  • Nursery και σχολεία:
Στον τομέα των Παιδικών Σταθμών και σχολείων δεν είναι πολύ συχνές οι περιπτώσεις απατεώνων. Ωστόσο δεν είναι σπάνιες.

Απο την εμπειρία μου παρατήρησα οτι οι εργοδότες είναι πιο πιθανό να προσπαθήσουν να εκμεταλλεύτούν νέους μετανάστες που δε γνωρίζουν τους νόμους και τις διαδικασίες, παρά άτομα με πείρα που ξέρουν καλά τα δικαιώματά τους. 

Πρόσφατα επικοινώνησε μαζί μου μια συνάδελφος με την εξής απίστευτη εμπειρία:

''Πήγα για interview σε ένα nursery και με κάλεσαν για 3 days trial από τις 10 μέχρι της 6 επι πληρωμή. Όταν έφτασα εκεί και ενώ έχω QTS μου είπαν ότι δεν έχω το Naric και έτσι δεν μπορούν να με πάρουν με πληρωμή και μέχρι να κάνω αίτηση για Naric να πηγαίνω εκεί εθελοντικά 8 ώρες την ημέρα, 3 μέρες την εβδομάδα. Όταν πήγα εκεί με ενημέρωσαν οτι δε μπορούσαν να με πληρώνουν γιατι δε μπορούσαν να με προσλάβουν επειδή δεν είχα Naric και οτι ήταν παράνομο να με έχουν επι πληρωμή στο Nursery, και οτι ήταν παράνομο να με αφήνουν μόνη μου με τα παιδιά. Μου είπαν να πηγαίνω 3 μέρες τη βδομάδα απο 9 ώρες τη μέρα εθελοντικά. Εγώ έκατσα για μια μέρα. Με άφηναν την περισσότερη ώρα μόνη μου με τα παιδιά. Καθάρισα μεγάλο μέρος του Nursery και τις τουαλέτες. Μου είχαν πει να μείνω μέχρι τέλους ωστε να δω πώς δίνουν τα παιδιά στους γονείς. Τελικά εκείνη την ώρα καθάριζα τις τουαλέτες και δε πρόλαβα.'''


H παραπάνω μαρτυρία είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα εκμετάλλευσης απο εργοδότη που όχι μόνο προσπαθεί εσφαλμένα να πείσει την υποψήφια οτι το πτυχίο της δεν αναγνωρίζεται, αλλα προσπαθεί να εξασφαλίσει δωρεάν προσωπικό σε συχνότητα full time. Μάλιστα προσπαθεί να της αναθέσει αρμοδιότητες που σε καμία περίπτωση δεν υπάγονται στα καθήκοντα μιας Nursery Nurse όπως το καθάρισμα του Nursery και της τουαλέτας. 


Ας δούμε λοιπόν  τί οφείλει να κάνει ένας εργοδότης σε γενικές γραμμές:
  1. Να σας παρέχει συμβόλαιο με καθορισμένο μισθό, διάλειμμα και διακοπές. 
  2. Να δεχτεί τα πτυχία σας αν είναι αναγνωρισμένα απο το Βρεττανικό κράτος. Να υπενθυμίσω εδώ οτι το πτυχίο ΑΕΙ, ενώ δεν αναγνωρίζεται με την αντιστοίχιση NARIC  ''for the early years sector'', αντιστοιχεί σε Q.T.S.  το οποίο είναι επίσημο Βρεττανικό έγγραφο που σας επιτρέπει αυτόματα και νόμιμα να δουλέψετε με παιδιά. Όλες οι υπόλοιπες σχολές μπορούν να δουλέψουν επίσημα σε Nursery με την πιστοποίηση ''for the early years sector''. 
  3. Να μη σας αναγκάζει να δουλεύετε απλήρωτες υπερωρίες. Αν χρειαστεί να μείνετε παραπάνω οφείλει είτε να σας πληρώσει για τον επιπλέον χρόνο ή να σας τον επιστρέψει σε διακοπές. 
  4. Να μη σας αναγκάζει να δουλεύετε χωρίς χρήματα. Ακόμη και αν δεν έχετε τα πτυχία, ο εργοδότης μπορεί να σας προσλάβει σαν ανειδίκευτο προσωπικό και να σας πληρώνει με τον κατώτατο μισθό.
  5. Αν είστε ανειδίκευτοι ή καταρτισμένοι κάτω του Level 3 και σας προσλάβουν, ο εργοδότης δεν έχει νομικά το δικαίωμα να σας αφήνει μόνους με τα παιδιά. 
  6. Να μην προσπαθεί να ελέγξει τις ώρες που κάνετε εθελοντισμό. Νομικά σε περίπτωση εθελοντισμού οι ώρες και τα καθήκοντα ορίζονται απο τον εθελοντή και ο εργοδότης δεν έχει κανένα δικαίωμα να τα ορίσει. 
  7. Να σας παρέχει διάλειμμα για φαγητό τουλάχιστον 20' για κάθε 6 ώρες δουλειάς είτε έμμισθης είτε άμμισθης. 
  8. Ο εργοδότης οφείλει να σας επιτρέψει να φύγετε απο το χώρο εργασίας στο διάλειμμά σας και δεν έχει το δικαίωμα να σας ζητήσει να εργάζεσθε κατα το lunch break, ακόμη και αν το πληρώνει. 
  9. Συνήθως σε ένα Nursery είναι συχνή η τακτοποίηση των παιχνιδιών, το καθάρισμα τραπεζιών μετα απο γεύματα, το πλύσιμο των μπιμπερό, η αποστείρωση στις πιπίλες, το δίπλωμα των σεντονιών των παιδιών και γενικά τακτοποίηση σχετική με τα παιδιά. Ωστόσο για τη γενική καθαριότητα του Nursery ο εργοδότης οφείλει να προσλάβει καθαριστικό προσωπικό. Δεν έχει δικαίωμα να σας ζητήσει να εκτελέσετε χρέη καθαρίστριας εκτος αν περιλαμβάνεται γραπτά στο συμβόλαιό σας και το έχετε υπογράψει. 

  • Γονείς:
Η εργασία ως nanny μπορέι μεν να είναι πιο  προσωπική και να λαμβάνει χώρο σε σπίτι, ωστόσο αυτό δε σημαίνει οτι δε θα έπρεπε να διέπεται απο κανόνες και να σας παρέχει τα ίδια εργασιακά δικαιώματα όπως οποιαδήποτε άλλη δουλειά.

Ένας γονιός οφείλει:

  1. Να σας πληρώνει με μισθό qualified practitioner ή παραπάνω, με ωρομίσθιο τρόπο. Προτείνω τουλάχιστον 8 λίρες την ώρα αν όχι παραπάνω. 
  2. Να σας παρέχει συμβόλαιο με ξεκάθαρες ώρες εργασίας, καθήκοντα και διακοπές. 
  3. Να σας δώσει το notice που χρειάζεται σε περίπτωση απόλυσης (1 μήνα ειδοποίηση ή παραπάνω).
  4. Προτεινω να δουλέψετε σε οικογένεια που θα σας δηλώσει επίσημα και θα σας βάζει ένσημα για το δικό σας καλό και για να είστε καλυμμένοι σε περίπτωση που προκύψουν απατεώνες. 
  5. Ως nanny θα χρειαστεί να μαγειρέψετε, να πλύνετε τα πιάτα και να τακτοποιείτε τα παιχνίδια που έπαιξαν τα παιδιά. Ωστόσο δε χρειάζεται να πλένετε ρούχα, να σιδερώνετε, να πλένετε το σπίτι κλπ. 
  6. Αν η οικογένεια επιθυμεί να σας ζητήσει και τέτοιες οικιακές δουλειές τότε πρέπει να σας προσλάβει ως Nanny/ Housekeeper με την απαραίτητη αύξηση που αυτό προϋποθέτει στο μισθό σας. 
  7. Αν μένετε με την οικογένεια τότε είναι συχνό η οικογένεια να σας αφαιρέσει απο το μισθό τα χρήματα που θα δίνατε για το νοίκι, δεν είναι όμως απαραίτητο. Σε καμία περίπτωση δε θα έπρεπε να παίρνετε κάτω απο 600 λίρες το μήνα.
  8. Η οικογένεια δεν έχει δικαίωμα να σας υποχρεώσει να δουλεύετε εκτός του επίσημου ωραρίου σας, εκτός αν συμφωνήσετε και σας πληρωσει (πχ έξτρα baby sitting), ακόμη και αν ζείτε στο σπίτι. 

                     






 Απατεώνες σπιτιών:

  • Landlords (ιδιοκτήτες)

Tα προβλήματα με απατεώνες Landlords δε λείπουν στην Αγγλία και ειδικά στο Λονδίνο. 
Σε γενικές γραμμές, είτε πρόκειται για ενοικίαση σπιτιού είτε δωματίου σε flatshare, ο landlord οφείλει:

  1. Να σας παρέχει συμβόλαιο που να αναφέρει ακριβές ενοίκιο και το ποιοί λογαριασμοί περιλαμβάνονται σε αυτό (εαν ειναι bills inclusive).
  2. Να περιγράφει το ακριβές notice period σε περίπτωση μετακόμισης.
  3. Να σας δίνει 48 ώρες ειδοποίηση αν σκοπεύει να επισκεφθεί το σπίτι. 
  4. Να μην κάνει κριτική στον τρόπο ζωής σας, το σεξουαλικό προσανατολισμό σας, τα πιστέυω σας και γενικά να σέβεται το equal opportunities act.
  5. Ο landlord έχει δικαίωμα πριν αφήσετε το σπίτι να σας ζητήσει να επανορθώσετε τυχόν τρύπες στους τοίχους κλπ.
  6. Ο Landlord δεν έχει δικαίωμα να σας ζητήσει να αντικαταστήσετε έπιπλα που παρουσιάζουν πρόβλημα λόγω φυσιολογικού ''wear and tear''. Ωστόσο αν αποδειχθεί οτι το πρόβλημα παρουσιάστηκε εξαιτίας σας έχει δικαίωμα να σας ζητήσει τα χρήματα.
  7. Ο landlord δεν έχει δικαίωμα να σας περιορίζει τη χρήση θέρμανσης στο σπίτι εκτός αν αναφέρεται στο συμβόλαιο συγκεκριμένη συχνότητα χρήσης για να είναι η θέρμανση inclusive στο ενοίκιο. Διαφορετικά οφείλει να σας επιτρέψει να χρησιμοποιείτε τη θέρμανση όπως επιθυμείτε εφόσον προτίθεστε να την πληρώσετε. 
  8. Ο landlord δεν έχει δικαίωμα να σας κρατήσει το deposit σε περίπτωση μετακόμισης, εκτός αν κρατήσει μέρος του για ζημιές που προκλήθηκαν εξαιτίας σας. Οφείλει να το αποθηκεύσει απο την αρχή του tenancy στο deposit protection scheme και να σας δώσει το reference number.
  9. Ο Landlord δεν έχει δικαίωμα να σας ''πετάξει'' στο δρόμο. Υποχρεούται να σας δώσει το απαραίτητο notice αν θέλει να φύγετε. 
  10. Ο landlord δεν έχει δικαίωμα να σας αυξήσει ξαφνικά το ενοίκιο ή να αφαιρέσει παροχές απο αυτό (πχ να σας πει οτι ξαφνικά οι λογαριασμοί πλεον δε συμπεριλαμβάνονται).
  11. Η μόνη στιγμή που ο landlord μπορεί να αυξήσει το ενοίκιο είναι στη λήξη του συμβολαίου και με την ανανέωση του καινούριου. Οφείλει να σας ενημερώσει πριν υπογράψετε νέο συμβόλαιο.
  12. Ο landlord οφείλει να αναλάβει όλες τις βλάβες του σπιτιού σε σύντομο χρονικό διάστημα.
  13. Δεν έχει δικαίωμα να σας παρουσιάσει ένα σπίτι σε καλή κατάσταση ενώ δεν είναι. 


  • Γραφεία (Agencies)

Τα γραφεία έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις με έναν landlord. 
Σε καμία περίπτωση δεν έχουν το δικαίωμα να παίξουν με τα χρήματά σας ή να σας προσφέρουν ένα σπίτι και να σας ακυρώσουν τελευταία στιγμή χωρίς επιστροφή χρημάτων.

Να υποψιαστείτε αμέσως αν κάποιο γραφείο σας προσφέρει σπίτι και κατόπιν πληρωμών σας πει οτι το σπίτι έχει προβλήματα και αντ'αυτού προσφερθεί να σας εγκαταστήσει σε ξενοδοχείο. 
Μη χάσετε το χρόνο σας. Ζητήστε αμέσως τα χρήματά σας πίσω και την ακύρωση του συμβολαίου πριν χάσετε τα λεφτά σας.


  • Πολύ συχνή μορφή απατεώνων στο θέμα ενοικίασης είναι τα 419 scams. Πρόκειται για κάποιον υποτιθέμενο landlord ή γραφείο που επικοινωνεί μαζί σας μέσω email, σας στέλνει φωτογραφίες απο κάποιο υποτιθέμενο σπίτι και σας ζητά να πληρώσετε είτε με έμβασμα είτε με Western Union καθότι αδυνατεί να σας συναντήσει απο κοντά. Για κανένα λόγο μη στείλετε χρήματα και μην τους πιστέψετε. 
  • Αν δείτε κάποιο σπίτι ζητήστε ταυτότητα ή διαβατήριο του landlord και αν πρόκειται για γραφείο ελέγξτε μέσω google αν υπάρχει στ'αλήθεια και διαβάστε τα reviews πριν είναι πολύ αργά.
  • Αν έχετε πληρώσει deposit για σπίτι πριν μετακομίσετε ζητήστε απόδειξη και φροντίστε να είναι μέσω τράπεζας για να φαίνετε στις συναλλαγές σας. Αν σας ακυρώσουν το σπίτι τελευταία στιγμή οφείλουν να σας επιστρέψουν αμέσως και εξολοκλήρου τα λεφτά. 



Κλείνοντας, θα ήθελα να σας πω οτι καταλαβαίνω πως όλοι μας σε περίπτωση ανάγκης καταλήγουμε σε ανεπίσημες και πρόχειρες συμφωνίες για να επιβιώσουμε. 

Ωστόσο, είτε πρόκειται για εργασία είτε για εύρεση σπιτιού, να θυμάστε οτι για να μπορέσετε σε κάθε περίπτωση να διεκδικήσετε τα δικαιώματά σας επίσημα και νομικά θα πρέπει να φροντίσετε ωστε οι διαδικασίες σας να είναι επίσημες και γραμμένες σε χαρτιά. 

Αν επιλέξετε παρόλα αυτά να κάνετε ανεπίσημες συμφωνίες, να δουλέψετε με μαύρα χρήματα, να νοικιάσετε χωρίς συμβόλαιο και γενικά να καταφύγετε σε πρόχειρες και ''μαύρες'' διαδικασίες θα είναι πολύ δύσκολο για τον οποιονδήποτε να σας βοηθήσει και θα σας είναι αδύνατον να προσφύγετε στη δικαιοσύνη. Προσέχουμε για να έχουμε.




Καλή επιτυχία!
Χριστίνα Π.

No comments:

Post a Comment

Ευχαριστω!