Tuesday 4 December 2018

Βρεφικό Μασάζ: Ένα υπέροχο επάγγελμα!

Photo by Filip Mroz on Unsplash


Όσοι με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο είδατε κάποια στιγμή το βιογραφικό μου με ρωτήσατε πληροφορίες για την εκπαίδευση που έχω λάβει στο Βρεφικό Μασάζ. Άλλοι μπορεί απλώς να έχει τύχει να δείτε τα πολύ παλιά άρθρα μου (των οποίων την ύπαρξη είχα ξεχάσει και εγώ η ίδια). Το Βρεφικό Μασάζ, στο οποίο έλαβα επίσημη κατάρτιση το 2011 είναι μια υπέροχη εργασιακή επιλογή με πολλές ευκαιρίες απασχόλησης- είναι όμως και ένας τομέας τον οποίο γνωρίζουν πολύ λίγοι.

Στην Ελλάδα το Βρεφικό Μασάζ πολλές φορές περιορίζεται σε άρθρα επηρεασμένα απο το εξωτερικό ενώ το 2011 όταν επιχείρησα να κάνω κάποια δοκιμαστικά εργαστήρια στην Ελλάδα διαπίστωσα οτι υπήρχε τεράστιο ενδιαφέρον και λίγη γνώση στο θέμα. Το Βρεφικό Μασάζ είναι μια απο τις πολλές εναλλακτικές επιλογές καριέρας που μπορεί να μας προσφέρει το Ηνωμένο Βασίλειο και είναι ιδανική εργασία για άτομα που θέλουν ευελιξία όπως γονείς και άτομα με περισσότερες απο μια δουλειές. 



Τι είναι το Βρεφικό Μασάζ;


Το Βρεφικό Μασάζ είναι ένα είδος μασάζ για νεογέννητα και βρέφη έξι εβδομάδων και άνω. Πρόκειται για μια σειρά από μαλάξεις που έχουν πολλά πλεονεκτήματα για τα μωρά όπως:
  • Βελτίωση της οξυτοκίνης, γνωστής ως ''the love hormone'' η οποία ενθαρρύνεται κατά τη διάρκεια της επαφής με το μωρό και ενθαρρύνει την ασφαλή προσκόλληση.
  • Μείωση των κολικών.
  • Βελτίωση του ύπνου- στατιστικά τα βρέφη που λαμβάνουν μασάζ κοιμούνται καλύτερα και έχουν πιο βαθύ ύπνο.
  • Μείωση των πόνων στα ούλα και τα δόντια. 
  • Βελτίωση της αναπνοής.
  • Το Βρεφικό Μασάζ βοηθάει στην αποβολή φλεγμάτων σε περίπτωση κρυώματος.
  • Βελτίωση του δεσίματος ανάμεσα στον κηδεμόνα και το μωρό.
Ωστόσο το Βρεφικό Μασάζ είναι μια μόνο κατηγορία ανάμεσα σε πολλές που εξελίσσονται με τα χρόνια καθότι έχει αναπτυχθεί και μασάζ για μεγαλύτερα βρέφη (1+ ετών) καθώς και μικρά νήπια. Επίσης το ίδιο δημοφιλής είναι και η Βρεφική Yoga (και με τα ίδια πλεονεκτήματα).
Το Βρεφικό Μασάζ δε γίνεται απευθείας στο βρέφος απο τον Baby Massage Instructor αλλά από το γονέα. Ο Instructor δείχνει τις κινήσεις πάνω σε μια κούκλα ενώ οι γονείς/ κηδεμόνες με τα μωρά τους, καθισμένοι σε κύκλο κάνουν το μασάζ στο μωρό. 

Δείτε το παρακάτω video:










Ποιος  μπορεί να καταρτιστεί στο Βρεφικό Μασάζ;


Μπορεί πολλά άτομα που ασχολούνται με το Βρεφικό Μασάζ να έχουν υπόβαθρο στη Φυσιοθεραπεία, ωστόσο υπάρχει μια βασική διαφορά ανάμεσα στη Φυσιοθεραπεία και το Βρεφικό Μασάζ: Το Βρεφικό Μασάζ δεν έχει θεραπευτικό σκοπό από τον Instructor προς το βρέφος και ο Instructor δε θεωρείται ως αναγνωρισμένος Φυσικοθεραπευτής και έτσι δεν έχει την πιστοποίηση για να κάνει μασάζ απευθείας στα βρέφη ή σε παιδιά και ενήλικες. Ο ρόλος του Baby Massage Instructor είναι να κάνει την επίδειξη έτσι ώστε οι γονείς να μπορούν να κάνουν μασάζ στα μωρά τους.





Που μπορεί να δουλέψει ένας Baby Massage Instructor;


Ένας Baby Massage Instructor μπορεί να δουλέψει οπουδήποτε γίνονται ομαδικά μαθήματα: Γυμναστήρια, κέντρα του δήμου, σχολές χορού, ιατρεία, σχολεία, μέχρι και σε χώρους εκκλησιών! Επιπλέον έχει την επιλογή να ανοίξει τη δική του επιχείρηση και να δουλεύει από το σπίτι.





Photo by Luma Pimentel on Unsplash




Πόσο πληρώνεται ένας Baby Massage Instructor;


Ένας Baby Massage Instructor μπορεί να χρεώσει μεταξύ £50-£80 την ώρα ανά γονέα. Συνήθως τα μαθήματα διαρκούν μια ώρα την εβδομάδα για περίπου έξι εβδομάδες σε μορφή courses. Κάποιοι Baby Massage Instructors προσφέρουν 4-week courses, άλλοι 6-week courses και ο καθένας χρεώνει το δικό του fee. Ένα τυπικό μάθημα μιας ώρας μπορεί να έχει μέχρι 12 γονείς- αυτό δεν ορίζεται από το νόμο αλλά προτείνεται για να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Επομένως είναι ένα εξαιρετικό επάγγελμα για όσους προτιμούν να εξασφαλίζουν τα προς το ζην σε λιγότερες ώρες.



Τι εγκαταστάσεις και υλικά χρειάζονται;


Οπουδήποτε και να επιλέξει να κάνει τα μαθήματά του ένας Baby Massage Instructor είναι σημαντικό να λάβει υπόψιν του πως θα συναναστρέφεται γονείς και κηδεμόνες με πολύ μικρά μωρά και έτσι κάποιες εγκαταστάσεις είναι απαραίτητες: Ειδικός χώρος για αλλαγή πάνας, πρόσβαση σε χώρο αποθήκευσης για καρότσια, άνετο χώρο για θηλασμό, ενώ συχνά παρέχονται και αφεψήματα καθότι κάνουν το γονέα να νιώσει άνετα και ενθαρρύνουν τη συζήτηση. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων οι γονείς θα κάθονται σε κύκλο στο πάτωμα ενώ τα μωρά θα είναι πάνω σε στρώματα ίδια με αυτά της yoga. Το μασάζ γίνεται με παροχή ειδικών λαδιών κατάλληλων για μασάζ (και μόλις ξετρύπωσα αυτό το παλιό άρθρο μου από το blog μου για το βρεφικό μασάζ στο οποίο έχω να γράψω αιώνες αν θέλετε να δείτε περισσότερα για τα λάδια)! Επομένως είναι απαραίτητο να υπάρχει πρόσβαση σε ειδικά λάδια, στρώματα, πετσέτες, άνετα μαξιλάρια ενώ είναι σημαντικό να έχετε και μια συλλογή με απαλή χαλαρωτική μουσική για τη διάρκεια των μαθημάτων. 



Που μπορεί να καταρτιστεί κάποιος ως Baby Massage Instructor;


Η κατάρτιση ως Baby Massage Instructor γίνεται μέσω κέντρων που προσφέρουν Baby Massage Instructor Courses. Η πιστοποίηση που θα λάβετε σας αναγνωρίζει ως Baby Massage Instructor και σας δίνει τη δυνατότητα να κάνετε δικά σας σεμινάρια. Ωστόσο δεν υπάρχουν μόνο Baby Massage Instructor Courses αλλά και προγράμματα που συμπεριλαμβάνουν πάνω από ένα είδος Massage Instructor, π.χ. Baby and Infant Massage Instructor Course, Baby and Infant Yoga, Baby Yoga Instructor, Soothe and Sleep Instructor κ.α. Το κόστος των προγραμμάτων μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ £350- £1500 αναλόγως του είδους, ωστόσο αν το επιλέξετε σας προτείνω ένα integrated diploma που θα σας παρέχει περισσότερες επιλογές από μια. Εγώ έκανα την πιστοποίησή μου μέσω της Blossom and Berry η οποία προσφέρει πολλά είδη training και πολλά integrated diplomas που σας δίνουν τη δυνατότητα στη συνέχεια να ανοίξετε τη δική σας επιχείρηση ενώ παρέχει και εξαιρετικές συμβουλές σχετικά με marketing, promotion και parent support. Τα διαθέσιμα προγράμματα κατάρτισης βρίσκονται εδώ. Φυσικά υπάρχουν άπειρα προγράμματα- δείτε μερικά:




Κλείνοντας είναι σημαντικό να ειπωθεί ότι ως Baby Massage Instructor θα έχετε φορολογία ως self-employed.
Αν επιλέξετε να το κάνετε ως δεύτερο επάγγελμα θα χρειαστεί να ρυθμίσετε τους φόρους σας με πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Δείτε εδώ για πληροφορίες.