Monday 25 April 2016

Tα Βritish Values και η σημασία τους στην Εκπαίδευση



Εαν εχετε ξεκινησει να δουλευετε μονιμα ή μακροπροθεσμα στον κρατικο τομεα του Ηνωμενου Βασιλειου, πιθανον να εχετε ήδη ακουσει τα λεγομενα British Values και το ποσο σημαντικη ειναι η διδασκαλια τους.


Εαν απο την αλλη δεν εχει τυχει να τα ακουσετε, τοτε θα τα μαθετε πολυ συντομα καθοτι θα σας τα υπενθυμισει ο OFSTED.

Προκειται για μια σειρα απο βασικες θεσμοθετημενες αξίες στις οποιες βασιζεται το Ηνωμενο Βασιλειο και στις οποιες βασιζεται η λειτουργια του κρατους, των νομων αλλα και η εκπαιδευση.

Τα British Values αναφερονται και με τον όρο SMSC (Spiritual, Moral, Social and Cultural development), ενω διδασκονται κατα μηκος ολων των βαθμιδων της εκπαιδευσης στο Ηνωμενο Βασιλειο με εμφαση στην Προσχολικη Αγωγη και τη Δημοτικη Εκπαιδευση.

Συνδεονται άμεσα με τον νόμο Equal Opportunities Act, ο οποιος προστατευει το δικαιωμα της ισης μεταχειρησης και το δικαιωμα στις ισες ευκαιριες ανεξαρτητων φύλου, θρησκειας, χρωματος, σεξουαλικης προτίμησης ή πεποιθησεων.

♫ Ας δουμε λοιπον, τον ακριβη ορισμό των British Values:

Συμφωνα με τον OFSTED, τα British Values ειναι:

  1. Δημοκρατια 
  2. Εφαρμογη των νομων
  3. Ελευθεριες
  4. Αμοιβαιος σεβασμος προς τα ατομα με διαφορετικες θρησκειες ή προς τα ατομα χωρις θρησκεια.



♫ Στην Προσχολική Αγωγη, τα British Values προωθουνται με τους εξής τροπους:
  • Δραστηριοτητες σχετικες με τη Μοναρχια και τη Βασίλισσα, μελετη της ζωης της, γνωση σχετικα με τη βασιλική οικογενεια, εορτασμος των γενεθλιων της Βασίλισσας.

  • Εμφαση στη δημιουργια τροπων καλης συμπεριφορας και της χρησης των λεξεων STEP (Sorry, Thank you, Excuse me, Please) αλλα και στο queuing, δηλαδη στη δημιουργια ''ουρας'' οταν τα παιδια περιμενουν το φαγητο τους ή για να πανε καπου.

  • Δημιουργια ψηφοφορίας οπου τα παιδια επιλεγουν το συμμαθητή ή τη συμμαθήτρια που θα ειναι για μια μερα ο προεδρος της ταξης.

  • Εμφαση στη διδασκαλία όλων των θρησκειων, τον εορτασμο οσων το δυνατον περισσοτερων εθιμων απο αλλες θρησκειες, επισκεψεις σε διαφορετικους ναους και εκκλησιες.

  • Παροχη παιδικων βιβλιων που συμπεριλαμβανουν ατομα ολων των φυλών και χρωμάτων.


  • Συζητηση σχετικα με ανθρωπους που μας προστατευουν οπως η αστυνομια, η πυροσβεστικη και οι γιατροι.

  • Εορτασμο σημαντικων προσωπικοτήτων για το Ηνωμενο Βασιλειο, οπως τα 400 χρονια απο τον θανατο του Shakespeare.

Στη Δημοτικη Εκπαιδευση, οι μαθητες διδασκονται πλεον συστηματικα τα British Values μεσω του μαθηματος PSHE ενώ στη Δευτεροβαθμια Εκπαιδευση οι μαθητες μελετουν πιο περιπλοκες εννοιες και θεματα όπως ζητηματα Κοινωνιολογιας, Παγκοσμια Ιστορια, Αγωγη του Πολιτη, κλπ.


♫ Πώς επηρεαζουν τα British Values την επαγγελματικη αποκατάσταση ενος μετανάστη Εκπαιδευτικού?

Η συνεπης εμμονη στα British Values, η γνωση τους αλλα και η ικανοτητα να τα διδαξει ενας Εκπαιδευτικος θα καθορισουν σημαντικα την επαγγελματικη του αποκατασταση, καθοτι η διδασκαλια των British Values ειναι ενα απο τα βασικα κριτηρια στα οποια επιμενει ο OFSTED.

Σαν Εκπαιδευτικος αλλα και σαν ανθρωπος, ο τροπος με τον οποιο λετε Please and Thank you, η ικανοτητα σας να σταθειτε ησυχα στην ουρά οταν περιμενετε στην τραπεζα ή στη στάση, και ο τροπος με τον οποιο εκφραζεστε για τη Βασιλική οικογένεια θα επηρεασει και την εικονα σας στους Βρεττανους εργοδοτες.

Δουλευοντας στην Εκπαιδευση θα κληθειτε να διδαξετε θρησκειες οπως το Ισλαμ, ο Ινδουϊσμος, ο Σιχισμος, ενω θα πρεπει να ειστε σε θεση να μιλησετε στους μαθητες σας για τη μοναρχία και τη Βασίλισσα.  Επιπλεον ειναι σημαντικο να μπορειτε να αποφυγετε αποψεις που εκφραζουν φυλετικα και ρατσιστικα στερεότυπα.

Πού μπορώ να μελετήσω τα British Values?

Παρακάτω θα βρειτε μερικες πολύ χρησιμες σελιδες:
  • http://www.citizenshipfoundation.org.uk/
  • http://www.foundationyears.org.uk/files/2015/03/Fundamental_British_Values.pdf
  • https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/380595/SMSC_Guidance_Maintained_Schools.pdf
  • https://www.pacey.org.uk/news-and-views/pacey-blog/september-2015/fundamental-british-values-in-the-early-years/



Καλή Επιτυχία!!!

Χριστίνα Π.