Sunday 17 April 2016

Talk for Writing: Η καινοτομος μεθοδος γραφης στην Προσχολικη Αγωγη.


Ενα απο τα πλεονεκτηματα της εργασιας στην Αγγλια ειναι η επαφη με τα διαφορα συστηματα και μεθοδους γραφης που δημιουργουνται με το περασμα των χρονων.
Το καθενα με διαφορετικο σκελετο και φιλοσοφια, ωστοσο ολα χρησιμευουν ως εργαλειο για τον Εκπαιδευτικο που θελει να υποστηριξει τους μαθητες του στη γραφη και την αναγνωση.

Μια απο τις εξαιρετικες εμπειριες που απεκτησα στη μονιμη θεση μου ως Δασκαλα στην τωρινη μου Reception Class ειναι η επαφη με τη μεθοδο Talk For Writing.



  • Τί ειναι ομως αυτη η μεθοδος?


Πισω απο τη μεθοδο TFW βρισκεται η φιλοσοφια οτι οι μαθητες ολων των ηλικιων πρωτα κατανοουν λεκτικα τη γλωσσα, και στη συνεχεια μπορουν να την αποκωδικοποιησουν μεσω της γραφης. 



Η μεθοδος Talk for Writing βοηθα τα παιδια να μιμηθουν προφορικα το λεξιλογιο που χρειαζονται για μια συγκεκριμενη θεματικη ενοτητα, πριν φτασουν στο να το εκφρασουν γραπτως. Μεσω διασκεδαστικων δραστηριοτητων που βοηθουν τους μαθητες να κανουν προβα του λεξιλογιου, του τονου της φωνης, και στη συνεχεια του shared writing* τα παιδια μαθαινουν με ποιο τροπο να γραψουν τις εργασιες τους ουτως ωστε στη συνεχεια να το κανουν ανεξαρτητα.  
Η μεθοδος αυτη εχει αποδειχθει εξαιρετικη στη διδασκαλια γραφης στα σχολεια, οχι μονο στην Προχολικη Αγωγη αλλα και στη Δευτεροβαθμια Εκπαιδευση.

Καθε μαθημα διδακτικης γραφης που ακολουθει το TFW εχει τρια σταδια:

  1. Immitation
  2. Innovation
  3. Application.
Στην παρουσα θεση μου, παρα το γεγονος οτι δεν εχω κανει ακομη το training για να μπορω να εξηγησω αναλυτικα τη μεθοδο, η εμπειρια μου απο τη μεθοδο στη Reception Class εχει ως εξης:
  1. Τα παιδια διδασκονται το νεο λεξιλογιο μεσω παραμυθιου, ποιηματος κλπ, σχετικου παντα με τη θεματικη ενοτητα.
  2. Τα παιδια μιμουνται το λεξιλογιο για τις επομενες δυο ημερες. Αυτο γινεται μεσω δραμματοποιησης, role-play, χορογραφια και γενικοτερα συστηματικη επαναληψη. Τα παιδια ενθαρρυνονται να αναπαραγουν το λεξιλογιο προφορικα με τους φιλους τους.
  3. Την επομενη μερα τα παιδια σχεδιαζουν ενα πλανο για το τι θελουν να γραψουν. Εαν πχ ο τελικος σκοπος στο τελος της εβδομαδας ειναι να γραψουν δικες τους οδηγιες για φυτεμα φασολιάς, τοτε σε αυτο το σταδιο σχεδιαζουν εναν εικονικο χαρτι οδηγιων.
  4. Τα παιδια γραφουν ενα προχειρο σχεδιο των οδηγιων τους.
  5. Τα παιδια διορθωνουν το σχεδιο τους.
  6. Τα παιδια καθαρογραφουν ξανα τις οδηγιες τους.

Το αποτελεσμα της μεθοδου Talk for Writing εχει αποδειχθει εξαιρετικο. Οι ερευνες αποδεικνυουν οτι οι μαθητες διπλασιασαν τις επιδοσεις τους στη γραφη και κατορθωσαν να φτασουν στα επιθυμητα για το κρατος αποτελεσματα.



  • Προσφερεται καταρτιση στη μεθοδο?
Ο κεντρικος οργανισμος που προσφερει το προγραμμα, προσφερει training courses για Δασκαλους και Σχολεια σε ολη την Αγγλια.
Τα courses αυτα δεν παύουν να ειναι με το αζημειωτο, με το κοστος να φτανει τις 200£.
Ωστοσο ο οργανισμος εχει εκδοσει και μια σειρα απο βιβλια τα οποια προσφερονται με DVD και τα οποια μπορουν να βοηθησουν ιδιαιτερα οσους Εκπαιδευτικους θελουν να καταρτιστουν στη μεθοδο.

Η κεντρικη σελιδα του οργανισμου ειναι 
http://www.talk4writing.co.uk/
Σε αυτη τη σελιδα θα μπορεσετε να ενημερωθειτε περισσοτερο για τη μεθοδο αλλα και να αγορασετε καποιο training course ή βιβλίο.


Κλεινοντας, απο την εμπειρια μου θα ηθελα να αναφερω οτι βρηκα τη συγκεκριμενη μεθοδο ιδιαιτερα βοηθητικη σε μεταναστες Δασκαλους οπως εγω, οι οποιοι δεν εχουν εξοικειωθει στο συστημα διδακτικης Literacy με τον τροπο που συμβαινει στην Αγγλια. Η καταρτιση στη μεθοδο Talk for Writing εκτος απο το οτι θα ενισχυσει το βιογραφικο σας, μπορει να σας βοηθησει να οργανωσετε το προγραμμα δραστηριοτητων σας με αυτοπεποιθηση.



Καλη επιτυχια!!!
Χριστινα Π.


*Shared Writing: Μια διαδικασια γραφης κατα την οποια ο Δασκαλος δειχνει την επιθυμητη γραφη π.χ. προταση στον πινακα, ενω οι μαθητες βοηθουν το Δασκαλο να συμπληρωσει τις λεξεις αλλα και να τις συλαβησει.