Σπουδές και Πρακτική Άσκηση στην Αγγλία

Αυτη η ενοτητα ειναι αφιερωμενη σε οσους και οσες ενδιαφερονται να εξετασουν το ενδεχομενο των σπουδων στον τομεα των Παιδαγωγικων στην Αγγλια, ειτε Προπτυχιακα ειτε Μεταπτυχιακα. Επιπλέον αφορά τα άτομα που σπουδάζουν προσχολική αγωγή στην Ελλάδα και ενδιαφέρονται να κάνουν την πρακτική τους στην Αγγλία.



Θα ηθελα, πριν ξεκινησω, να σημειωσω δυο πολυ σημαντικα πραγματα.

Πρωτον, να ενημερωσω οτι ειμαι απλως μια συναδελφος με καποιες περισσοτερες εμπειριες στον τομεα της εργασιας και των σπουδων στην Αγγλια, και οχι καποιος επισημα ειδικος στον τομεα. Επομενως ολες οι πληροφοριες ενδεχεται να ανανεωνονται, να μεταβαλλονται και να περιεχουν καποια λανθασμενα στοιχεια τα οποια διορθωνω με βαση τις πληροφοριες που παιρνω απο το περιβαλλον μου. Ωστοσο ποτε δε δημοσιευω αυθαιρετες προσωπικες εκτιμησεις, και ετσι μπορειτε να ειστε σιγουροι οτι ολες οι πληροφοριες ειναι εμπειρικες, εξακριβωμενες, και βασισμενες ειτε στην επικοινωνια με φορεις, ειτε στις προσωπικες εμπειριες συναδελφων απο επισημες διαδικασιες. Δευτερον, οτιδηποτε αφορα αυτη την ενοτητα σχετιζεται με την επαγγελματικη αποκατασταση των Παιδαγωγων στην Αγγλια και ετσι οι πληροφοριες σπουδων αφορουν αμεσα την αναγνωρισιμοτητα σας εντος Αγγλιας. Δυστυχώς τα Αγγλικά πτυχία προσχολικής αγωγής μέχρι στιγμής δεν αναγνωρίζονται απο το Ελληνικό κράτος.






I. Προπτυχιακες Σπουδες στα Παιδαγωγικα


  • Προσχολικη Αγωγη
Εαν εχετε διαβασει τις υπολοιπες ενοτητες, το οποιο συνιστω 100% εαν σκεφτεστε να σπουδασετε Προσχολικη Αγωγη στην Αγγλια, θα εχετε καταλαβει οτι το επαγγελμα του Νηπιαγωγου οπως το αντιλαμβανομαστε στην Ελλαδα, δεν υφισταται.
Επομενως οι επιλογες σας στην Προσχολικη Αγωγη ειναι επαγγελματικα οι εξης:


Πρωτον, μπορειτε να καταρτιστειτε ως Nursery Nurse, το οποιο σας επιτρεπει να δουλεψετε σε Day Nurseries (Παιδικους Σταθμους) για παιδια απο 0-5 ετων.


Το ιδιο Πτυχιο σας επιτρεπει να δουλεψετε και ως Βοηθοι Δασκαλου αλλα και ως
Learning Support Assistants (Βοηθος Παραλληλης Στηριξης) στην Πρωτοβαθμια και Δευτεροβαθμια Εκπαιδευση εφοσον καταρτιστειτε στις Μαθησιακες Δυσκολιες και τις Ειδικες Αναγκες.

 Η καταρτιση σας σε αυτη την περιπτωση δε χρειαζεται να ειναι απαραιτητα Πανεπιστημιακη, και ετσι θα σας κοστιζε ΠΟΛΥ λιγοτερο απο τις Πανεπιστημιακες Σπουδες, ενω υπαρχουν και πολλες ΔΩΡΕΑΝ επιλογες.

Μειονεκτημα:
 Εαν επιλεξετε αυτο το επαγγελμα, ο μισθος σας θα ειναι πολυ χαμηλος και οι προοπτικες σας πολυ περιορισμενες. Ως Nursery Nurse θα κερδιζετε μεταξυ 13.000- 17.500 το μηνα αναλογως την επιχειρηση, και εαν παρετε προαγωγη σε ρολο προϊσταμενης η Manager ο μισθος σας θα φτασει το πολυ μεταξυ 18.000-25.000 και σε λιγες περιπτωσεις εαν σας επιλεξουν στις λιγες διαθεσιμες θεσεις HR Manager μπορειτε να φτασετε τα  30.000 μετα απο πολυ μακροχρονια εμπειρια και καταρτιση.

Δευτερον, μπορειτε να επιλεξετε να δουλεψετε ως Δασκαλα ειδικευμενη στην Προσχολικη Αγωγη (αυτη αλλωστε ειναι και η αναγνωριση που εχουν οι Νηπιαγωγοι αποφοιτοι Ελληνικων ΑΕΙ στην Αγγλια), το οποιο σημαινει οτι πρεπει να αποκτησετε Πανεπιστημιακο Πτυχιο, κατα προτιμηση στην Προσχολικη Αγωγη ή στην Εκπαιδευση, και το Πτυχιο Q.T.S. (Qualified Teacher Status), το οποιο ειναι Αδεια Διδασκαλιας στην Αγγλια. 

Αυτου του ειδους η ειδικευση θα σας επιτρεψει να δουλεψετε ΚΑΙ σε Day Nurseries ειτε ως Nursery Nurse ειτε ως Nursery Teacher, αλλα και ως Δασκαλα σε Δημοτικο.




 Ο μισθος σας σε αυτη την περιπτωση θα εντασσεται στην κλιμακα Δασκαλων, οπου στο Λονδινο ξεκινα απο 27.000 περιπου το χρονο και για εναν μακροχρονια εμπειρο και καταρτισμενο Δασκαλο φτανει εως και 40.000.

Παρακατω θα διαβασετε τους δυο διαφορετικους τροπους με τους οποιους μπορειτε να καταρτιστειτε.






  • Για καταρτιση ως Nursery Nurse:

Τα περισσοτερα
Day Nurseries οταν ζητουν  να καλυψουν μια θεση, τα προαπαιτουμενα τους ειναι ενα διπλωμα στα Παιδαγωγικα τουλαχιστον Level 3.

Συμβουλευω να ριξετε μια ματια στον παρακατω πινακα για να καταλαβετε τα διαφορετικα επιπεδα καταρτισης.



Αυτο σημαινει οτι ξεκινατε δουλεια σε καποιο Day Nursery ως ανειδικευτη βοηθος, και παραλληλα, με χρηματοδοτηση του Νηπιαγωγειου, παρακολουθειτε ενα προγραμμα καταρτισης Παιδαγωγικων. 

Συνηθως, εκτος αν εχετε σημαντικη προϋπηρεσια στο αντικειμενο, ξεκινατε απο το
Level 2. Υπαρχει και Level 1, το οποιο συνηθως ειναι για ατομα που δεν εχουν ολοκληρωσει το Λυκειο.

Ενω δουλευετε, ενας εποπτης (
tutor) σας επισκεπτεται στο χωρο εργασιας και αναθετει ερευνα και εργασιες. Οταν ολοκληρωσετε τα κεφαλαια που απαιτουνται λαμβανετε το Level 2 Diploma και στη συνεχεια εαν θελετε προχωρατε στο Level 3. 


Η διαρκεια σπουδων του
Level 2 ειναι 6-12 μηνες αναλογως απο την επιμελεια και την αποδοτικοτητα σας, ενω το Level 3 ξεκινα απο 1 χρονο και μπορει να παρει παραπανω αναλογως το ποσο συχνα διαβαζετε και ποσο γρηγορα ολοκληρωνετε τις εργασιες σας. Εκτος απο τις εργασιες, θα υπαρξουν συχνα και εξετασεις Πρακτικης Ασκησης οπου ο εποπτης θα επισκεφθει το Νηπιαγωγειο που δουλευετε και θα σας δει να λειτουργειτε στην πραξη με τα παιδια.



Ο πιο δημοφιλης τροπος καταρτισης για μια Nursery Nurse ειναι το NVQ (National Vocational Qualification).
 Προκειται για ενα ειδος σπουδων μεσω της δουλειας. Μπορειτε να σταματησετε στο Level 2 και να μη συνεχισετε στο Level 3, ωστοσο η επιπτωση θα ειναι οτι απο το νομο ως Level 2 Nursery Nurse δεν επιτρεπεται να αφεθειτε μονοι σας με τα παιδια, παρα μονο υπο επιτηρηση. 

Λογω επομενως του φορτου εργασιας, σαν θα ειστε ενος ειδους "βαρος" για την επιχειρηση καθοτι ζητουν ατομα να μπορουν να λειτουργησουν μονοι τους ανεξαρτητα. Επομενως οσα Νηπιαγωγεια δεχονται βοηθους Level 2 συνηθως θετουν την προϋποθεση να δεχτειτε να σας χρηματοδοτησουν την πιστοποιηση Level 3.

Εκτος απο την καταρτιση
NVQ, υπαρχει και η επιλογη να σπουδασετε σε καποιο Κολεγιο παρακολουθωντας μαθηματα και να το χρηματοδοτησετε μονοι σας. Σε αυτη την περιπτωση τα περισσοτερα Κολεγια θετουν ως προϋποθεση να βρειτε placement, δηλαδη ενα  Day Nursery στο οποιο να κανετε εθελοντισμο ωστε να αποκτησετε την εμπειρια πο προϋποθετει το Πτυχιο σας.

Καποια ατομα επιλεγουν να καταρτιστουν ως
Nursery Nurses στο Πανεπιστημιο, σπουδαζοντας ενα Foundation Degree ή ενα Higher Diploma, τα οποια διαρκουν απο 1-2 χρονια και αντιστοιχουν στο επιπεδο 3-4. Τις περισσοτερες φορες ομως, για να γινεται δεκτοι αναμενεται απο εσας ειτε να δουλευετε ηδη σε Νηπιαγωγειο/ Σχολειο, ειτε να βρειτε καπου να κανετε εθελοντισμο. Καποιοι λιγοι εργοδοτες δεχονται να χρηματοδοτησουν τις Σπουδες σας για αν και λογω κοστους το αποφευγουν.

Σε ολες τις περιπτωσεις, για να γινετε δεκτοι απαιτειται τα Αγγλικα σας να ειναι υψηλου επιπεδου, και τα Μαθηματικα σας σε επιπεδο Λυκειου. Εαν δεν εχετε ολοκληρωσει την Αγγλικη Εκπαιδευση, και δεν εχετε πραγματοποιησει τα λεγομενα
GCSEs συνισταται να αντιστοιχισετε το απολυτηριο Λυκειου σας στον UK NARIC ωστε να κατοχυρωσετε το επιπεδο σας στα Μαθηματικα.

 Εναλλακτικα, εαν δεν εχετε καποια Πτυχια θα σας χορηγηθουν τεστ αξιολογησης, και με βαση τα αποτελεσματα θα αποφασιστει εαν θα σας δεχτουν στο Προγραμμα.
Για να βρειτε διαθεσιμα κολεγια και προγραμματα NVQ αλλα και να ρωτησετε τα προαπαιτουμενα, αρκει μια ερευνα στο Google. Τα προγραμματα Παιδαγωγικων αυτου του ειδους συνηθως αποκαλουνται τις περισσοτερες φορες με τις ορολογιες Childcare, Children and Young People's workforce, Children's Care Learning and Development.


Οταν επιλεξετε ενα τετοιο προγραμμα σπουδων, βεβαιωθειτε οτι ειναι
 accredited, δηλαδη αναγνωρισμενο απο καποιο Αγγλικο επισημο φορεα. Ενας απο τους πιο γνωστους φορεις ειναι ο City and Guilds, τον οποιο εχουμε ακουσει και στην Ελλαδα.





  • Για καταρτιση ως Δασκαλα/ος με ειδικευση στην Προσχολικη Αγωγη:

Σε αυτη την περιπτωση, θα πρεπει αρχικα να ολοκληρωσετε ενα Πανεπιστημιακο Πτυχιο
BA Honours Degree κατα προτιμηση στον τομεα της Εκπαιδευσης (αν ειναι στην Προσχολικη Αγωγη ακομα καλυτερα). Με μια ερευνα στο Google στον τομεα Honours Degrees in Education/ Early Years θα βρειτε τι προσφερεται σε Πανεπιστημια ανα την Αγγλια.


Στη συνεχεια και αφου αποκτησετε το Πτυχιο σας θα πρεπει να ολοκληρωσετε ενα Μεταπτυχιακο ενος ετους γνωστο ως PGCE (Post Graduate Cerfiticate of Education). 
Στο ξεκινημα του θα σας ζητηθει να επιλεξετε ηλικιακη ομαδα η οποια θα επηρεασει και το με ποια ομαδα θα ασχοληθειτε στο μελλον (Δημοτικο, Δευτεροβαθμια ή Ειδικες Αναγκες). 

Στο τελος του θα πρεπει να δουλεψετε ενα χρονο στο λεγομενο
Induction Year. Προκειται για εμμισθη εργασια σε Δημοτικο Σχολειο για ενα χρονο, μεσω εποπτη. Στο τελος της εποπτειας και εαν παρετε την επαρκεια τοτε σας χορηγειται το λεγομενο Qualified Teacher Status (Αδεια Διδασκαλιας) με το οποιο μπορειτε πλεον επισημα να ζητησετε δουλεια σε Δημοτικα Σχολεια.


Να σημειωσω και εδω οτι το να γινετε δεκτοι στο προγραμμα
PGCE ειναι καθε αλλο παρα ευκολο. Προτιμωνται ατομα με εμπειρια εντος Αγγλιας, πρωην εθελοντες στην Εκπαιδευση της Αγγλιας, Βοηθοι Δασκαλων με καποια Παιδαγωγικη καταρτιση, και γενικοτερα ατομα αμεσα συνδεδεμενα με το αντικειμενο. Με βαση εγκυρες πηγες, στις αιτησεις καθε χρονο γινεται το ΑΔΙΑΧΩΡΗΤΟ και ειναι πολυ δυσκολο να γινετε δεκτοι καθοτι υπαρχει ηδη μεγαλος αριθμος Αγγλων που κανουν αιτησεις. Πριν το αποφασισετε, και ενω σπουδαζετε το Πρωτο Πτυχιο σας συνιστω εθελοντισμο ή δουλεια σε καποιο Κρατικο Δημοτικο Σχολειο της Αγγλιας.




β) Δασκαλοι και Καθηγητες

Στον τομεα των Δασκαλων και Καθηγητων ισχυει αυτο που ανεφερα παραπανω για τους Δασκαλους με ειδικευση στην Προσχολικη Ηλικια. Θα πρεπει να ολοκληρωσετε ενα Πανεπιστημιακο Πτυχιο προσανατολισμενο στο αντικειμενο που θελετε να διδαξετε (εαν θελετε να διδαξετε Δημοτικο τοτε θα πρεπει να επιλεξετε Δημοτικη Εκπαιδευση, και εαν θελετε να διδαξετε Γαλλικα ή Θρησκευτικα τοτε καλο θα ηταν ενα Πτυχιο στη Γαλλικη Φιλολογια η στη Θρησκευτικη Αγωγη αντιστοιχα).

Στη συνεχεια θα χρειαστει να ολοκληρωσετε το PGCE με προσανατολισμο στο αντικειμενο και την ηλικιακη ομαδα που επιθυμειτε, και μετα απο αυτο να δουλεψετε για ενα χρονο στο Induction Year.





II. Μεταπτυχιακες Σπουδες στα Παιδαγωγικα:
Στην Αγγλια υπαρχει μια σειρα απο διαθεσιμες επιλογες σε Μεταπτυχιακα, συνδεδεμενα με την Εκπαιδευση. 
Αναλογως το αντικειμενο στο οποιο θελετε να προσανατολιστειτε, μπορειτε να κανετε μια ερευνα να δειτε τις διαθεσιμες επιλογες. 
Για να κανετε Μεταπτυχιακο, θα σας ζητηθει ενα Πανεπιστημιακο Πτυχιο επιπεδου Honours Degree με καλο βαθμο, και αποδειξη γνωσης Αγγλικων. Αναλογως το Πανεπιστημιο, μερικα ενδεχεται να μη δεχτουν Πτυχιο αλλων χωρων.

Καθοτι η εκπαιδευση σε αυτη τη βαθμιδα ειναι πολυ ιδιωτικοποιημενη και διαφοροποιημενη απο Σχολη σε Σχολη, ειναι σημαντικο να κανετε μια καλη ερευνα σε διαθεσιμες Σχολες στην περιοχη σας και να επικοινωνησετε μαζι τους για τα προαπαιτουμενα.

Αν ζείτε στο Ηνωμένο Βασίλειο για 3 συνεχόμενα έτη, δικαιούστε Μεταπτυχιακό δάνειο. Δείτε αυτό το άρθρο για πληροφορίες. 






III. Φοιτητικα δανεια και χρηματοδοτηση

α) Προπτυχιακά:

Στην Αγγλια χορηγουνται δανεια διδακτρων ή/και συντηρησης σε ατομα που σπουδαζουν στο πρωτο τους Πτυχιο. Ατομα που εχουν ηδη Πτυχιο στην Ανωτατη Εκπαιδευση δε δικαιουνται δανεια σπουδων.

Ωστοσο οι Ελληνες και λοιποι Ευρωπαιοι φοιτητες δε δικαιουνται δανειο συντηρησης καθοτι αυτα χορηγουνται ΜΟΝΟ στους Αγγλους.
 
Επομενως δε δικαιουστε δανειο συντηρησης εκτος αν ειστε Αγγλος/Αγγλιδα υπηκοος και ετσι θα πρεπει να δουλεψετε για να καλυψετε τα εξοδα σας (εκτος αν βοηθουν οι γονεις σας). Ωστοσο για τους φοιτητες με καλες επιδοσεις το εκαστοτε Πανεπιστημιο χορηγει δωρα και υποτροφιες (θα πρεπει ομως να το ψαξετε με τη Σχολη σας!)

Για να δικαιούστε δάνειο διδάκτρων πρέπει να καλύπτετε τα παρακάτω. 


Προαπαιτούμενα:

Για να δικαιούστε δάνειο διδάκτρων (tuition fee loan) πρέπει:

          1. Nα ζείτε μόνιμα στην Αγγλία ή στο Ηνωμένο Βασίλειο για τουλάχιστον 3 χρόνια πριν το ξεκίνημα των σπουδών σας.

         2. Το πρόγραμμα σπουδών σας να είναι στο Ηνωμένο Βασίλειο και ένα απο τα παρακάτω:
  • First degree, δηλαδή BA, BSc ή  BEd
  • Foundation Degree
  • Certificate of Higher Education
  • Diploma of Higher Education (DipHE)
  • Higher National Certificate (HNC)
  • Higher National Diploma (HND)
  • Postgraduate Certificate of Education (PGCE
  • Initial Teacher Training


          3. Να μήν έχετε ολοκληρώσει προηγούμενες ανώτερες σπουδές, δηλαδή αυτό να είναι το πρώτο σας πτυχίο. Ωστόσο υπάρχουν εξαιρέσεις, και δικαιούστε ακόμη δάνειο αν:
  • Αλλάξετε πρόγραμμα.
  • Αφήσετε ένα πρόγραμμα σπουδών χωρίς ολοκλήρωση και αποφασίσετε να ξανακάνετε σπουδές. 
  • Κάνετε αναβάθμιση σε ένα υπάρχον πτυχίο σας όπως  HNC, HND ή Foundation Degree παρακολουθώντας ένα ''Top Up'' πρόγραμμα για να μετατρέψετε το πτυχίο σας σε Honours Degree. 
  • Έχετε ήδη Honours degree ά άλλο ανώτερο πτυχίο και ξεκινήσετε σπουδές  part-time Honours degree στους τομείς engineering, technology ή computer science.
  • Έχετε ήδη Πανεπιστημιακό πτυχίο αλλα ξεκινάτε σπουδές σε κάποιο επάγγελμα υγείας του NHS (εξαιρείται η οδοντιατρική). 

Αποπληρωμή:


Το φοιτητικο δανειο, ειτε ειναι για συντηρηση ειτε για διδακτρα, ξεκινατε να το αποπληρωνετε μονο με την ολοκληρωση των σπουδων σας και ΕΦΟΣΟΝ κερδιζετε τουλαχιστον 21.000 λιρες το χρονο. Εαν δε φτασετε να κερδισετε αυτο το ποσο, τοτε δε θα σας ζητηθει αποπληρωμη.




β) Μεταπτυχιακά


Μέχρι πρόσφατα, για τα Μεταπτυχιακά προγράμματα δεν υπήρχε κανένα δάνειο διαθέσιμο.

Ωστόσο απο τον Αύγουστο 2016 το κράτος δημιούργησε τα Μεταπτυχιακά δάνεια.
 

Για αναλυτικές πληροφορίες διαβάστε αυτό το άρθρο.







IV. Γενικα προαπαιτουμενα σπουδων στην Αγγλια:


  • Προπτυχιακα:


*Τα παρακάτω προαπαιτούμενα
 ΔΕΝ ισχύουν για σπουδές στο Αγγλικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο οπου τα περισσότερα προγράμματα εκεί είναι διαθέσιμα σε όλους και απολύτως αναγνωρισμένα απο το κράτος. Οι σπουδές στο Open University UK είναι online και πολύ ευέλικτες ωστε να μπορείτε να τις συνδυάσετε με full time δουλειά. 
Μπορείτε να βρείτε τη σελίδα τους εδώ.

Για τα προπτυχιακα προγραμματα συνηθως ζητειται ενας συγκεκριμενος βαθμος απολυτηριο Λυκειου, ενα Πτυχιο γλωσσομαθειας στα Αγγλικα και μερικα αλλα προαπαιτουμενα. Γινονται δεκτα Proficiency το πολυ εως 2 ετων η τεστ IELTS με συγκεκριμενη βαθμολογια αναλογως τη σχολη. Η καθε σχολη εχει πολυ διαφορετικα προαπαιτουμενα και ετσι θα πρεπει να ρωτησετε την εκαστοτε γραμματεια για το τι χρειαζεται να εχετε και το πως να κανετε την αιτηση.


Εαν δεν εχετε ολοκληρωσει τις Σπουδες σας στη Δευτεροβαθμια Εκπαιδευση, τοτε θα πρεπει ειτε να αποφασισετε να την ολοκληρωσετε στην Ελλαδα, ειτε στην Αγγλια πραγματοποιωντας τα GCSEs και στη συνεχεια τα A' Levels. Καθε Αγγλικο Πανεπιστημιο ζητα GCSEs/ A Levels σε συγκεκριμενα μαθηματα και ετσι θα πρεπει να ερευνησετε και να προετοιμαστειτε αναλογως.

Εναλλακτικα, για οσους δε θελουν να επιστρεψουν στο Σχολειο υπαρχει ενα
Course ονομαζομενο Access to Higher Education.
Προκειται για ενα προπαρασκευαστικο ετος το οποιο ολοκληρωνετε σε καποιο Κολεγιο, και το οποιο προσανατολιζεται σε εναν συγκεκριμενο κλαδο (επιλεγετε, δηλαδη καποιο να προσανατολιζεται στις μελλοντικες σας σπουδες, οπως πχ Access to HE Science, Access to HE History, κ.λ.π.). 

Η αιτηση για να φοιτησετε σε ενα τετοιο προγραμμα γινεται μεσω των Κολεγιων, τα οποια θα πρεπει να ψαξετε και στη συνεχεια να κανετε αιτηση μαζι τους. Παρολα αυτα, δε γινονται ολοι δεκτοι σε αυτο το προγραμμα. Εαν τα Αγγλικα σας δεν ειναι σε καλο επιπεδο, τοτε δε θα σας επιτρεψουν να φοιτησετε. Θα σας προσφερουν καποιο προγραμμα εκμαθησης Αγγλικων μεχρι να θεωρησουν οτι ειστε ετοιμοι.
 

 Καποια Κολεγια και καποια προγραμματα ζητουν GCSE στα Μαθηματικα, τα Αγγλικα ή/και τη Φυσική, ενω ενα απο τα προαπαιτουμενα ειναι να περασετε απο αντιστοιχα τεστ για να πιστοποιησουν το επιπεδο σας.

Να σημειωσω οτι για το προγραμμα
Access to HE το κρατος χορηγει δανεια διδακτρων, τα οποια διαγραφονται εαν φοιτησετε μετα στο Πανεπιστημιο. Ωστοσο δε χορηγουνται δανεια συντηρησης και ετσι θα πρεπει παραλληλα να δουλεψετε για να συντηρηθειτε.

Για βα βρειτε τα διαθεσιμα Κολεγια που προσφερουν καποιο τετοιο προγραμμα, επισκεφθειτε το
link:



  • Μεταπτυχιακα:

Οπως και στα Προπτυχιακα, ετσι και καθε Μεταπτυχιακο Προγραμμα δεχεται συγκεκριμενα Πτυχια αλλα και χαρτι IELTS. 

Απο αυτά εξαιρείται το Αγγλικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο που είναι προσβάσιμο σε όλους χωρίς γλωσσικά προαπαιτούμενα (αν όμως τα Αγγλικα σας δεν είναι σε καλό επίπεδο θα δυσκολευτείτε με τις σπουδές).
Επισης αναλογως του Πανεπιστημιου αναμενεται να εχετε καποια αμεση σχεση με το αντικειμενο. Στην αντιστοιχη σελιδα του Πανεπιστημιου σας θα βρειτε ολες τις πληροφοριες που χρειαζεστε.

Μια πολυ καλη Ελληνικη σελιδα σχετικα με τις σπουδες στην Αγγλια ειναι αυτη:






V. Πρακτική Άσκηση στην Αγγλια:

Το Ηνωμενο Βασιλειο αποτελει μια απο τις πιο δημοφιλεις χωρες προορισμου για Προπτυχιακους και Μεταπτυχιακους φοιτητες απο ολο τον κοσμο.
Λογω της υπαρξης προγραμματων οπως το Erasmus, ο αριθμος φοιτητων που μετακινουνται σε χωρες της Ευρωπης με σκοπο να γνωρισουν μια διαφορετικη χωρα ενω σπουδαζουν, ολο και αυξανεται.

Τα τελευταια χρονια, η δυνατοτητα ολοκληρωσης της Πρακτικης Ασκησης φοιτητων απο Ελληνικες σχολες στο εξωτερικο εχει αναπτυχθει ιδιαιτερα.
Ειδικοτερα στον τομεα των Φοιτητων Προσχολικης Αγωγης, υπαρχει πλεον η δυνατοτητα να μεταφερθουν στο Ηνωμενο Βασιλειο και να ολοκληρωσουν εδω την Πρακτικη τους σε καποιο Νηπιαγωγειο ή Σχολειο, αποκτωντας ετσι μια πολυτιμη εμπειρια εργασιας αλλα και ζωης.

Η συγκεκριμενη ενοτητα δημιουργηθηκε λογω του αυξημενου ενδιαφεροντος αρκετων φοιτητων Προσχολικης Αγωγης απο την Ελλαδα, που μεσω του Blog ρωτησαν να μαθουν απειρες φορες για το πως μπορουν να κανουν την Πρακτικη Ασκηση στην Αγγλια.

Στη συγκεκριμενη ενοτητα λοιπον, θα βρειτε απαντησεις στις εξης ερωτησεις:

1) Ποια γραφειοκρατικη διαδικασια πρεπει να ακολουθησω για να κανω αιτηση για Πρακτικη Ασκηση στην Αγγλια?

2) Πληρωνεται η Πρακτικη Ασκηση στην Αγγλια?

3) Με ποιες ηλικιες παιδιων θα δουλεψω κατα την Πρακτικη μου Ασκηση?

4) Με ποιο τροπο θα βρω Νηπιαγωγεια για Πρακτικη Ασκηση στην Αγγλια?

5) Χρειαζεται καποιο χαρτι Αγγλικων η καποιο συγκεκριμενο επιπεδο γνωσης της γλωσσας?
6) Ποια ειναι τα πλεονεκτηματα της Πρακτικης Ασκησης στην Αγγλια?

7) Ποιά Σχολεια και Νηπιαγωγεια δεχονται ατομα για πρακτικη ασκηση?




1) Ποια γραφειοκρατικη διαδικασια πρεπει να ακολουθησω για να κανω αιτηση για Πρακτικη Ασκηση στην Αγγλια?Η καθε σχολη Προσχολικης Αγωγης στην Ελλαδα εχει διαφορετικα προαπαιτουμενα και διαφορετικες διαδικασιες αιτησης και προετοιμασιας. Γιαυτο το λογο, η αντιστοιχη γραμματεια της σχολης σας ειναι η μονη που μπορει να σας ενημερωσει για τη δυνατοτητα, τη διαρκεια, τη διαδικασια εγγραφης και υποβολης αιτησης, και ολα τα προαπαιτουμενα. 

2) Πληρωνεται η Πρακτικη Ασκηση στην Αγγλια? Παρα το γεγονος οτι αρκετες σχολες στην Ελλαδα πληρωνουν την Πρακτικη Ασκηση, τα περισσοτερα τμηματα Προσχολικης Αγωγης στην Ελλαδα -αν οχι ολα- δεν πληρωνουν την Πρακτικη Ασκηση.Με τον ιδιο τροπο, η Πρακτικη Ασκηση δεν πληρωνεται ουτε στην Αγγλια, και η εργασια σε Αγγλικα Νηπιαγωγεια κατα την Πρακτικη θα ειναι αμισθη.

3) Με ποιες ηλικιες παιδιων θα δουλεψω κατα την Πρακτικη μου Ασκηση?
Οπως αναφερεται και στις αλλες ενοτητες του Blog, στην Αγγλια η Προσχολικη Αγωγη ειναι εννιαια και καλυπτει ολες τις ηλικιες παιδιων κατω των 5 ετων, ξεκινωντας απο μωρα 3 μηνων. Επομενως, κανοντας την Πρακτικη σας σε ενα Αγγλικο Νηπιαγωγειο ειναι πολυ πιθανον να δουλεψετε και με μωρα, εκτος εαν δηλωσετε επισημα οτι δε θα το θελατε.
Καθοτι θα εργαζεστε αμισθα, μπορειτε να ζητησετε να μεταφερθειτε στα τμηματα με μεγαλυτερα παιδια. Επισης εχετε το δικαιωμα εαν θελετε να κανετε την Πρακτικη Ασκηση στην Προ-δημοτικη ταξη στα Αγγλικα Δημοτικα σχολεια (
Reception class), οπου τα παιδια ειναι στην ιδια ηλικια με τα αντιστοιχα δικα μας νηπια.


4) Με ποιο τροπο θα βρω Νηπιαγωγεια για Πρακτικη Ασκηση στην Αγγλια?
Τα περισσοτερα Νηπιαγωγεια και Δημοτικα στην Αγγλια δεχονται πολυ ευχαριστως εθελοντες- αν και αρκετα ειναι και αυτα που για αγνωστη αιτια δεν επιθυμουν να παιρνουν εθελοντες η φοιτητες.
Στις περισσοτερες περιπτωσεις, το μονο που πρεπει να κανετε ειναι να στειλετε
email ή να επικοινωνησετε τηλεφωνικα με τα Νηπιαγωγεια, και να ζητησετε απο αυτο που θα σας δεχτει να το επιβεβαιωσει γραπτως στη σχολη σας (τον τροπο με τον οποιο θα γινει η επιβεβαιωση θα σας τον πει αναλυτικα η γραμματεια σας). Επιπλεον παρακατω θα αναφερω και μερικα Σχολεια και Νηπιαγωγεια τα οποια γνωριζω προσωπικα, και γνωριζω οτι παντα τους αρεσει να παιρνουν φοιτητες και εθελοντες!
Πολλες συναδελφοι επελεξαν να αναζητησουν μεσω του
Google Map τα πλησιεστερα Νηπιαγωγεια στην περιοχη που θα μεινουν, και να επικοινωνησουν μαζι τους. Επιπλεον, αρκετα Νηπιαγωγεια και Σχολεια στα οποια εχω εργαστει δεχονται επισημα ευχαριστως φοιτητες για Πρακτικη Ασκηση.
Για περισσοτερες πληροφοριες, επικοινωνηστε μαζι μου με προσωπικο μηνυμα μεσω της σελιδας του
Blog στο facebook 
"Ελληνιδες Νηπιαγωγοι στην Αγγλια-
Greek Nursery Nurses in the U.K."  https://www.facebook.com/nipiagogoistinagglia
Εαν θελετε να το αποφυγετε, μπορειτε να αναφερετε οτι ειναι προαπαιτουμενο του αντικειμενου σας να δουλεψετε με ηλικιες 3-5 ετων.


5) Χρειαζεται καποιο χαρτι Αγγλικων η καποιο συγκεκριμενο επιπεδο γνωσης της γλωσσας?


Στις περισσοτερες περιπτωσεις, οσον αφορα την εργασια και την Πρακτικη Ασκηση στην Αγγλια δεν απαιτειται κανενα χαρτι, εκτος εαν σας το ζητησει η γραμματεια της σχολης σας. Γενικοτερα το μονο που απαιτειται ειναι μια ικανοποιητικη βασικη γνωση της γλωσσας. Τα παιδια στην Αγγλια ειναι ολα απο διαφορετικες κουλτουρες και μιλουν την Αγγλικη γλωσσα σε διαφορα επιπεδα, οπως και οι Εκπαιδευτικοι. Η Πρακτικη Ασκηση στην Αγγλια θα παιξει καθοριστικο ρολο στη βελιτωση του λεξιλογιου σας και της γενικοτερης γνωσης σας πανω στη γλωσσα! 


6) Ποια ειναι τα πλεονεκτηματα της Πρακτικης Ασκησης στην Αγγλια?
  • Γνωση του EYFS: Η πρακτικη ασκηση στην Αγγλια θα σας εξοικειωσει με το EYFS και θα εχετε τη δυνατοτητα να το δειτε στην πραξη απο εμπειρους συναδελφους. Θα ερθετε σε επαφη με ολους τους ορισμους και το λεξιλογιο που χρησιμοποιειται και φευγοντας απο εκει θα ξερετε να το δουλευετε.
  • Βελτιωση των Αγγλικων σας. Μιλωντας με ατομα που εχουν πρωτη γλωσσα την Αγγλικη, η προφορα και το λεξιλογιο σας θα βελτιωθουν σημαντικα, κατι το οποιο θα σας βοηθησει και στη μετεπειτα καριερα/ σπουδες σας.
  • Δυνατοτητα καλυτερης προετοιμασιας για τυχον εγκατασταση στην Αγγλια. Καθοτι θα ειστε ηδη στην Αγγλια, και εαν σκοπευετε να παραμεινετε για αναζητηση εργασιας στο μελλον, αυτη θα ειναι μια ιδανικη ευκαιρια να οργανωθειτε, να ανοιξετε Αγγλικο τραπεζικο λογαριασμο, να βγαλετε NIN, να γραφτειτε σε GP,  και γενικοτερα να κανετε ολα οσα θα χρειαζοσασταν για να βρειτε δουλεια στην Αγγλια.
  • Δυνατοτητα καλυτερης αποταμιευσης. Στην Αγγλια υπαρχουν πολυ περισσοτερες δουλειες, και ετσι αυτη θα ειναι μια καλη ευκαιρια για εξτρα ''χαρτζηλικι΄΄.
  • Δυνατοτητα αμεσης επαγγελματικης αποκαταστασης στην Αγγλια. Η προϋπηρεσια σε οποιοδηποτε Αγγλικο προσχολικο κεντρο, και οι συστασεις που θα αποκτησετε, θα λειτουργησουν ως προϋπηρεσια για να βρειτε ευκολοτερα δουλεια στην Αγγλια. Ενδεχεται, μαλιστα, να σας κρατησει το Νηπιαγωγειο στο οποιο κανατε την πρακτικη σας εαν το επιθυμειτε!

7) Ποιά Σχολεια και Νηπιαγωγεια δεχονται ατομα για πρακτικη ασκηση?
Εδω παραθετω μια λιστα Σχολειων και Παιδικων Σταθμων με τα οποια εχω συνεργαστει προσωπικα, και γνωριζω με σιγουρια οτι δεχονται φοιτητες και εθελοντες με μεγαλη χαρα:

  • Newpark Nurseries, Μοντεσσοριανη αλυσιδα Παιδικων Σταθμων. Η αλυσιδα απασχολει πολλες Ελληνιδες και προσφερει προοπτικες καριερας και καταρτισης στο συστημα Μοντεσσορι. http://www.newparkchildcare.co.uk/

  • The Lloyd Williamson School (Δημοτικο Ιδιωτικο Σχολειο). Προτεινω να τηλεφωνησετε αντι για email, και να ζητησετε τη Lucy αναφεροντας το ονομα μου. Διεύθυνση: 12 Telford Rd, London W10 5SH Τηλέφωνο:004420 8962 0345
Διεύθυνση: 1 Cricklefield Pl, Ilford IG1 1FY 
Τηλέφωνο:020 8911 6666
                               







Καλη επιτυχια!!!

Χριστίνα Π.

1 comment:

  1. ΤΩΡΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΠΟΥ ΠΑΡΕΧΩ ΑΠΟ ΤΟ LFDS. Θα ήθελα να το ανακοινώσω στο κοινό σχετικά με το πώς ήρθα σε επαφή με το LFDS αφού έχασα τη δουλειά μου και μου αρνήθηκε το δάνειο από την τράπεζά μου και από άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα λόγω του βαθμού μου που δεν μπορούσε να πληρώσει τα τέλη των παιδιών μου ήταν πίσω από λογαριασμούς, που πρόκειται να πεταχτούν έξω από το σπίτι εξαιτίας της αδυναμίας μου να πληρώσω το ενοίκιο μου. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα παιδιά μου πήραν από μένα αναδοχή. Στη συνέχεια, έθεσα για να αναζητήσουν χρήματα σε απευθείας σύνδεση όπου έχασα 3.670 δολάρια που δανείζομαι από τους φίλους που είχα σχίσει από δύο εταιρείες online δανείου. Μέχρι να διαβάσω για: Le_Meridian Χρηματοδότηση Υπηρεσία (lfdsloans@outlook.com / lfdsloans@lemeridianfds.com) κάπου στο διαδίκτυο, ακόμα δεν ήταν να πείσει λόγω του τι έχω περάσει μέχρι ένας συγγενής μου που είναι ένας κλήρος μου είπε επίσης σχετικά με το τρέχον πρόγραμμα δανείων της LFDS με πολύ χαμηλό επιτόκιο 1,9 %% και τους υπέροχους όρους αποπληρωμής χωρίς ποινή για αδυναμία πληρωμής. Δεν έχω άλλη επιλογή από το να έρθω σε επαφή μαζί τους που έκανα μέσω του κειμένου + 1-989-394-3740 και ο κ. Benjamin μου απάντησε πίσω εκείνη την ημέρα Ήταν η καλύτερη και σπουδαία ημέρα της ζωής μου που δεν μπορεί ποτέ να ξεχαστεί όταν λαμβάνω μια πιστωτική προειδοποίηση ύψους $400,000.00 δολαρίων δολάριο Usd που ζήτησα. Χρησιμοποίησα αποτελεσματικά το δάνειο για να πληρώσω τα χρέη μου και να ξεκινήσω μια επιχείρηση και σήμερα τα παιδιά μου είναι τόσο χαρούμενα και ικανοποιημένα. Μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε μαζί τους μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: (lfdsloans@outlook.com / lfdsloans@lemeridianfds.com) WhatsApptext helpline: + 1-989-394-3740 Γιατί το κάνω αυτό; Το κάνω αυτό για να εξοικονομήσω όσους χρειάζονται ένα δάνειο για να μην πέσουν θύματα απάτης στο διαδίκτυο. Ευχαριστώ και ο Θεός σας ευλογεί όλους, εγώ είμαι Oleksander Artem από το Horizon Park BC, Ουκρανία.

    ReplyDelete

Ευχαριστω!