Tuesday 18 July 2017

Μεταπτυχιακά Δάνεια: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!




Όλοι γνωρίζουμε λίγο πολύ τα Βρεττανικά φοιτητικά δάνεια για προπτυχιακούς φοιτητές. 
Τα έχω, άλλωστε, αναλύσει διεξοδικά σε άλλη ενότητα.


Ωστόσο οι Μεταπτυχιακές σπουδές μέχρι πρόσφατα παρέμεναν,για πολλούς απο εμάς, άπιαστο όνειρο. 

Το υψηλό κόστος των διδάκτρων, που συνολικά κυμαίνεται αναλόγως προγράμματος μεταξύ 6000- 15000+, σε συνδυασμό με τους πενιχρούς μισθούς του αντικειμένου μας καθιστούσαν αδύνατον το να μπορέσουμε να πληρώσουμε τις σπουδές παράλληλα με τη δουλειά- εκτός αν υπήρχε ''The Bank of Mum and Dad'' όπως λένε και οι Άγγλοι. 


Επιτέλους, όμως,  απο τον Άυγουστο του 2016, το Βρεττανικό κράτος δημιούργησε τα Μεταπτυχιακά φοιτητικά δάνεια. 

Κάτι τέτοιο ενδέχεται να βοηθήσει πολλούς απο εμάς που για διαφόρους λόγους δε μπορούμε να πληρώσουμε Μεταπτυχιακές σπουδές. 
Μάλιστα, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω οτι κι εγώ βρίσκομαι αυτή τη στιγμή σε διαδικασία ολοκλήρωσης της εγγραφής μου για Μεταπτυχιακό μέσω φοιτητικού δανείου. 

Ας δούμε λοιπόν τί είναι τα φοιτητικά δάνεια, ποιοί τα δικαιούνται, και τί άλλες οικονομικές βοήθειες υπάρχουν για Μεταπτυχιακούς φοιτητές. 









1. Τί είναι τα Μεταπτυχιακά δάνεια?

Tα Μεταπτυχιακά δάνεια είναι κρατικά δάνεια που σκοπός τους είναι να σας βοηθήσουν να καλύψετε το κόστος Μεταπτυχιακών σπουδών. 

Σε αντίθεση με τα προπτυχιακά δάνεια, οπου καλύπτεται το συγκεκριμένο ποσό των διδάκτρων συν ξεχωριστό Maintenance loan για κάλυψη των εξόδων διαβίωσης, τα Μεταπτυχιακά δάνεια λειτουργούν διαφορετικά. 




2. Τί καλύπτεται απο ένα Μεταπτυχιακό δάνειο?

Το Αγγλικό κράτος προσφέρει το fix ποσό των 10.280 λιρών με τη δυνατότητα να ζητήσετε λιγότερα χρήματα αν το επιθυμείτε (όχι όμως περισσότερα). 

Με τα χρήματα αυτά μπορείτε να καλύψετε όλο ή μέρος των διδάκτρων σας, φοιτητικά έξοδα αλλα και να βοηθηθείτε με τα έξοδα διαβίωσης. 
Ωστόσο αν λάβουμε υπόψιν μας οτι ένα Masters Degree γύρω απο το αντικείμενό μας κοστίζει κατα μέσο όρο 7.000- 8.000 λίρες συνολικά, τότε καταλαβαίνουμε οτι το Μεταπτυχιακό δάνειο καλύπτει πολύ λίγα απο τα έξοδα διαβίωσης. Για παράδειγμα αν το πρόγραμμά σας κοστίζει 7.000 λίρες σε δίδακτρα και λάβετε δάνειο 10.280 τότε το ποσό που σας μένει για το κόστος διαβίωσης είναι 3.280 λίρες. 








3. Ποιοί δικαιούνται Μεταπτυχιακό δάνειο?


Για να δικαιούστε Μεταπτυχιακό δάνειο ως Ευρωπαίοι πολίτες, πρέπει:


  • Να έχετε ζήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο (Αγγλία, Σκωτία, Ουαλλία κλπ) τουλάχιστον για 3 χρόνια συνεχόμενα (δεν επηρεάζεστε απο περιστασιακές διακοπές στην Ελλάδα). Αν έχετε Βρεττανικό διαβατήριο τότε αυτό το κριτήριο δεν ισχύει για εσάς.

  • Να μην έχετε ολοκληρώσει κανένα άλλο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα προηγουμένως είτε εντός είτε εκτός Ηνωμένου Βασιλείου. Αν ξεκινήσατε Μεταπτυχιακό πρόγραμμα και δεν το ολοκληρώσατε (π.χ. στην Ελλάδα) τότε δικαιούστε δάνειο. 

  • Το πρόγραμμά σας να έχει ξεκινήσει μετά την 1η Αυγούστου 2016. 

  • Το Μεταπτυχιακό σας πρόγραμμα να παρέχεται απο κάποιο αναγνωρισμένο Αγγλικό Πανεπιστήμιο εντός Αγγλίας (συμπεριλαμβάνεται και το Αγγλικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο αλλα και προγράμματα Αγλικών Πανεπιστημίων απο απόσταση).

  • Να ζείτε στην Αγγλία καθ'όλη τη διάρκεια των σπουδών σας.

  • Να είστε κάτω των 60 ετών.

  • Το Masters σας είναι ένα πλήρες Μεταπτυχιακό πρόγραμμα που να οδηγεί σε πλήρες Masters Degree. Μεταπτυχιακά προγράμματα όπως Postgraduate Certificate ή Postgraduate Diploma ΔΕΝ δικαιούνται Μεταπτυχιακό δάνειο.  Για παράδειγμα πρέπει το πρόγραμμά σας να έχει στον τίτλο του ένα απο τα παρακάτω: 
MA Degree
MSc 
MPhil
MRes
LLM
MLitt
MFA
MEd
MBA 

  • Το πρόγραμμά σας να διαρκεί είτε 1-2 χρόνια full time, είτε 2-4 χρόνια part time.

  • Επιπλέον για να δικαιούστε Μεταπτυχιακό δάνειο πρέπει να μην έχετε εγκριθεί για NHS bursary ή Social Work bursary. Αν έχετε γίνει δεκτοί απο κάποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του NHS/ Social Work τότε το πρόγραμμα καλύπτεται οικονομικά απο το NHS ή την ομοσπονδία Social Workers αντίστοιχα και επομένως δέν δικαιούστε Μεταπτυχιακό δάνειο.

  • Άν σκοπεύετε να παρακολουθήσετε Masters of Architecture τότε το πρόγραμμα καλύπτεται απο τα προπτυχιακά δάνεια και πρέπει να κάνετε αίτηση για προπτυχιακό δάνειο.








4. Πώς γίνεται η λήψη του Μεταπτυχιακού δανείου?

Κατόπιν έγκρισης και εφόσον αποδειχθεί οτι έχετε ήδη ξεκινήσει να παρακολουθείτε το πρόγραμμα που δηλώσατε, το δάνειο θα σας δοθεί κατευθείαν στον τραπεζικό σας λογαριασμό σε 3 ετήσιες δόσεις. 
Το Πανεπιστήμιο δε θα σας ζητήσει να πληρώσετε τίποτα απο την ''τσέπη σας'' για τα δίδακτρα. Εφόσον το Student Finance England τους επιβεβαιώσει οτι σκοπεύει να εγκρίνει το δάνειο τότε δε θα έχετε κανένα πρόβλημα. 

Αν το πρόγραμμά σας διαρκεί 2 χρόνια τότε θα λάβετε 6 δόσεις ενώ αν το προγραμμά σας διαρκεί ένα χρόνο τότε θα το λάβετε σε 3 δόσεις μέσα στο χρόνο. 










5. Πώς γίνεται η αποπληρωμή? 


Η αποπληρωμή του δανείου ξεκινάει αυτόματα μέσω του National Insurance εαν και εφόσον ο μισθός σας είναι 21.000 λίρες το χρόνο ή παραπάνω. 

Το ποσό σας αφαιρείται απευθείας απο το μηνιαίο μισθό σας με μικρές δόσεις. 

Το ποσό της δόσης είναι μικρό και γενικά πολύ προσβάσιμο. 
Π.χ. αν κερδίζετε 2500 λίρες μεικτές το μήνα τότε η δόση είναι 45 λίρες το μήνα. Δυστυχώς δεν είμαι σίγουρη για το ποσό που θα πληρώνατε αν κερδίζατε 21.000 το χρόνο αλλα νομίζω οτι θα ήταν περίπου 8 λίρες το μήνα. 

Απο τη στιγμή λήψης του δανείου χρεώνεστε επιτόκιο 4.6%.

Eαν κερδίζετε κάτω απο 21.000 λίρες το χρόνο τότε δε γίνεται κανένα deduction. 
Αν δεν ολοκληρώσετε το πρόγραμμά σας και/ή αποβληθείτε απο το πρόγραμμα τότε η αποπληρωμή θα σας ζητηθεί αμέσως και χωρίς κριτήριο το μισθό σας. Επομένως αν σκοπεύετε να ξεκινήσετε Μεταπτυχιακό, φροντίστε και να το ολοκληρώσετε!

Aν μετακομίσετε σε κάποια άλλη χώρα μετά την ολοκλήρωση του Μεταπτυχιακού σας, τότε ο υπολογισμός της δόσης σας θα γίνει με βάση το πόσα χρήματα κερδίζετε σε εκείνη τη χώρα.










6. Πώς μπορώ να κάνω αίτηση για Μεταπτυχιακό δάνειο?


Άν έχετε βεβαιωθεί και καλύπτετε όλα τα κριτήρια και έχετε αποφασίσει να πάρετε αυτή την απόφαση, συγχαρητήρια!

Για να κάνετε αίτηση, αρχικά θα πρέπει να βρείτε το πρόγραμμα που σας ενδιαφέρει και να στείλετε application στο Πανεπιστήμιο. 

Το Πανεπιστήμιο θα σας απαντήσει και θα σας ενημερώσει για το αν σκοπεύει να σας δεχθεί. 

Στη συνέχεια θα πρέπει να ανοίξετε λογαριασμό στη σελίδα και να ακολουθήσετε τη διαδικασία αίτησης ακολουθώντας την επιλογή Postgraduate Study. 

Όταν ολοκληρώσετε την αίτηση θα σας ζητηθεί να εκτυπώσετε να υπογράψετε και να τους στείλετε ταχυδρομικά το declaration form που θα σας επισυνάψουν.
Επίσης θα σας ζητήσουν να τους στείλετε ταχυδρομικά το διαβατήριο ή την ταυτότητά σας (Ναι, ναι, τα γνήσια! Το ξέρω οτι είναι σοκαριστικό αλλα δε δέχονται τίποτα άλλο. Μή τους πάρετε τηλέφωνο άδικα, το προσπάθησα! Θα σας τα επιστρέψουν όμως.)






Κλείνοντας σας αφήνω εδώ μερικά σημαντικά tips που πρέπει να προσέξετε: 



  • Κάποια Πανεπιστήμια όπως το UCL χρεώνουν application fee με κάθε αίτηση σπουδών που θα κάνετε (εμένα μου ζήτησαν 75 λίρες). Το κόστος αυτό δεν καλύπτεται απο το δάνειο και δεν εγγυάται οτι θα σας δεχτούν. 




  • Αν τα Αγγλικά δεν είναι μητρική σας γλώσσα θα σας ζητηθεί είτε IELTS test, είτε Proficiency όχι παλαιότερα των 2 ετών. Το κόστος αυτών των εξετάσεων είναι περίπου 100-180 ευρώ και δέν καλύπτεται απο το δάνειο. Μερικά τεστ IELTS λαμβάνουν χώρο και στην Ελλάδα επομένως μπορείτε να τα κάνετε και κατα τη διάρκεια των διακοπών σας. Εξαιρείται το Open University UK που δε ζητά κανένα γλωσσικό τεστ και που προσφέρει προγράμματα απο απόσταση.

  • Τα περισσότερα Πανεπιστήμια έχουν μαθήματα τις πρωινές ώρες εκτός απο τα προγράμματα απο απόσταση που μπορεί να προσφέρουν. Επίσης το Birkbeck University  έχει βραδυνά  μαθήματα, αλλα και το Open University έχει σπουδές απο απόσταση και εξαιρετικά Μεταπτυχιακά στην Εκπαίδευση. Άν δουλεύετε full time, πριν επιλέξετε πρόγραμμα επικοινωνήστε με το Πανεπιστήμιο για να ρωτήσετε για τις ώρες παρακολούθησης. Βεβαιωθείτε οτι μπορείτε να παρακολουθήσετε παράλληλα με τη δουλειά. 

  • Τα περισσότερα προγράμματα στο αντικείμενό μας κοστίζουν περίπου 6000-8000 λίρες συνολικά. Ωστόσο κάποια προγράμματα κοστίζουν πολύ περισσότερο απο το δάνειο που δικαιούμαστε, π.χ. τα MBA κοστίζουν 13000-15000 τουλάχιστον. Πρίν κάνετε αίτηση βεβαιωθείτε οτι έχετε δει το κόστος του προγράμματος και οτι τα χρήματα του Μεταπτυχιακού δανείου θα σας φτάσουν (εκτός αν μπορείτε να πληρώσετε εσείς τη διαφορά).

  • Τα Μεταπτυχιακά δάνεια δεν ισχύουν το ίδιο για φοιτητές εκτός Αγγλίας όπως Σκωτία, Ουαλλία κλπ. Αν ζείτε και θέλετε να σπουδάσετε σε ένα απο αυτά τα μέρη πρέπει να κοιτάξετε αν εγκρίνονται τέτοια δάνεια με βάση τη νομοθεσία της περιοχής σας.

  • Όταν εξετάζετε το κόστος Μεταπτυχιακών προγραμμάτων προσέξτε να μή σας μπερδέψει η διαφορά στο κόστος part time/ full time. Συνήθως το κόστος part time έχει τη μισή τιμή γιατι έχει διπλή διάρκεια, επομένως δέν θα το πληρώσετε φθηνότερα. Απλώς θα το πληρώσετε ανα έτος.

  • Δε χρειάζεται να σας έχει δεχτεί επίσημα ένα Πανεπιστήμιο στο πρόγραμμά του για να κάνετε αίτηση για δάνειο. Μπορείτε να ξεκινήσετε την αίτηση ενώ περιμένετε απάντηση. Άν για κάποιο λόγο το Πανεπιστήμιο δέ σας δεχτεί τότε πρέπει να ενημερώσετε το Student Finance το συντομότερο. Ωστόσο αν για κάποιο λόγο σας πληρώσουν χωρίς να έχετε ξεκινήσει σπουδές θα σας ζητήσουν σύντομα τα χρήματα πίσω. 

  • Για να διαβάσετε το γνήσιο site του υπουργείου στα Αγγλικά επισκεφθείτε αυτό το link. Για να δημιουργήσετε λογαριασμό με το Student Finance England και να κάνετε αίτηση για δάνειο επισκεφθείτε αυτό το link και επιλέξτε ''Create an account''. 




Καλή επιτυχία!

Χριστίνα Π.