Tuesday 3 April 2018

Dark London: Ποντίκια, κατσαρίδες και άλλοι...''συγκάτοικοι''!





Είμαι σίγουρη οτι οι περισσότεροι αναγνώστες δε περιμένατε ένα τέτοιο άρθρο. Λογικό είναι άλλωστε. Τον περισσότερο καιρό σας επαναλαμβάνω ξανά και ξανά τί ωραία εμπειρία που είναι η μετανάστευση, τα πόσα θα μάθετε, τις προοπτικές που έχετε κλπ... κλπ... κλπ....

Για την άσχημη πλευρά της Αγγλίας όμως δε σας μίλησα ποτέ. Ίσως ήμουν πολύ απασχολημένη να γκρινιάζω στους δικούς μου ή να μετακομίζω. Όπως και να έχει, δε γράφω αυτό το άρθρο απλά για να τα "πω" κάπου αλλα γιατι ελπίζω οτι θα σας βοηθήσει αν αντιμετωπίσετε πρόβλημα με ανεπιθύμητο επισκέπτη. 


Θα ξεκινήσω απο το βασικό: Τα σπίτια στην Αγγλία είναι παλιά. ΠΟΛΥ παλιά. Όταν λέμε παλιά δεν εννοούμε δεκαετίας του '60. Εννοούμε σπίτια του 1900 με δυνατότητες του να φτάνουν ακόμα πιο πίσω στο χρόνο. 
Και όσο πιο παλιά είναι, τόσο πιο πολύ ''καμαρώνουν'' οι Άγγλοι. Σου λένε ''το σπίτι αυτό είναι του 1890'' και χαίρονται, ενώ εσύ απο μέσα σου ανατριχιάζεις στη σκέψη της υγρασίας που θα έχει. 
Όπως είναι αναμενόμενο, τα παλιά σπίτια σημαίνουν και παλιές μορφές μόνωσης, τρόπους χτισίματος, παλιές αντιλήψεις περι αρχιτεκτονικής και δυσκολία αποκατάστασης τέτοιων προβλημάτων που αφήνει ο χρόνος.
 Επιπλέον στην Αγγλία είναι πολύ δημοφιλή τα ξύλινα πατώματα, ειδικά αυτά παλιού στυλ (οπου η μια σανίδα με την άλλη έχουν κάποια χιλιοστά απόσταση).  

Όλα αυτά καθιστούν τα σπίτια πιο ευάλωτα σε ποντίκια, κατσαρίδες και άλλα έντομα που μπορεί να τα συναντάμε πολύ λιγότερο στην Ελλάδα (ή τουλάχιστον σε χαμηλότερη συχνότητα). 

Μεγαλώνοντας σε ένα διαμέρισμα πρώτου ορόφου στην Πάτρα απο το 90' έχουμε συναντήσει ποντίκι στο σπίτι δυο φορές όλες κι όλες- και αυτό ήταν επειδή είτε μπήκε απο το φωταγωγό είτε επειδή βρήκε κάποια τρύπα πίσω απο το πλυντήριο. Όσον αφορά τις κατσαρίδες, ίσως να είχαμε δει καμία στο μπάνιο κανα δυο φορές, τη ξεφορτωθήκαμε και δε ξαναείδαμε. Στην Αθήνα θυμάμαι το πρόβλημα με τις κατσαρίδες να ήταν λίγο μεγαλύτερο καθοτι έμενα σε υπόγειο διαμέρισμα, ωστόσο ήταν ελεγχόμενο με καλή απολύμανση και υγιεινή. 

Ωστόσο στην Αγγλία τα πράγματα είναι διαφορετικά, και αυτό δε θα σας το πω μόνο εγώ (που έχω αλλάξει δεκάδες σπίτια εννιά χρόνια τώρα) αλλα και όλοι οι συνάδελφοι που έχω γνωρίσει στην Αγγλία και που και αυτοί με τη σειρά τους έχουν μετακομίσει αρκετά. Κάτω απο κάθε Αγγλικό σπίτι αντιστοιχεί ένα ποντίκι ανα ένα μέτρο. Και το γεγονός οτι τα πατώματα είναι ξύλινα με  πολλά κενά και οι τοίχοι περιφραγμένοι με πολύ φθηνό υλικό σημαίνει οτι είναι πολύ πιο εύκολο σε ποντίκια και αρουραίους να μασίσουν το ξύλο και να μπουν στο σπίτι. Και δυστυχώς το να αλλάξετε σπίτι δε βελτιώνει τα πράγματα καθότι τα καινούρια σπίτια με καλή μόνωση είναι σπάνια και πολύ ακριβά. Παρόλα αυτά είναι δυνατόν να ελέγξετε την κατάσταση. 

Μπορεί να μην είμαι ειδικός, ωστόσο καθοτι έχω μιλήσει με αρκετές εταιρίες απολύμανσης και αντιμετώπισα αυτό το πρόβλημα αρκετά συχνά έχω ενημερωθεί για αρκετά πράγματα τα οποία μπορεί να σας βοηθήσουν.




Ποιός είναι υπεύθυνος σε περίπτωση μόλυνσης (infestation):

Δυστυχώς στις περισσότερες περιπτώσεις οι Landlords και τα μεσητικά γραφεία δεν αναλαμβάνουν ευθύνη απολύμανσης στο σπίτι. Τα συμβόλαια συνήθως ορίζουν ξεκάθαρα οτι σε περίπτωση infestation η ευθύνη (οικονομική και διαδικαστική) βαραίνει απόλυτα τον ένοικο. Μπορεί οι διάφοροι δήμοι να προσφέρουν υπηρεσίες pest control, ωστόσο απο την εμπειρία μου είναι πολύ πιο ακριβές απο πολλές ιδιωτικές εταιρίες. Κάποιοι δήμοι παρέχουν μερικές υπηρεσίες δωρεάν αλλα μην μπείτε στον κόπο- θα αφήσουν φάκες παντού στο σπίτι σας, θα φύγουν και δε θα κλείσουν καμία τρύπα, κάτι που δε θα λύσει το πρόβλημα. Το κόστος της διαδικασίας δεν είναι καθόλου αμελητέο- κυμαίνεται μεταξύ 120-300 λίρες. Αν ζείτε με συγκατοίκους και μοιραστείτε το ποσό δε θα κοστίσει πολύ. Αν οχι, τότε θα δυσκολευτείτε λίγο αλλα πληρώστε το για να μη διακινδυνεύσετε την υγεία και την ηρεμία σας. Παρακάτω θα βρείτε την εταιρία που έχω χρησιμοποιήσει στο παρελθόν και που είναι η πιο οικονομική αυτή τη στιγμή αν και έχετε την επιλογή να κάνετε και μια έρευνα στο google. 



Τί να περιμένετε απο το pest control (απολύμανση):

Αν έχετε cockroach infestation (κατσαρίδες) τότε η εταιρία θα ψεκάσει τους τοίχους με ενα υγρό και ενδέχεται να βάλει και παγίδες. Θα πρέπει να κάνετε και εσείς αλλαγές στον τρόπο αποθήκευσης και χρήσης τροφίμων τις οποίες θα αναφέρω παρακάτω ωστε να αποφύγετε την επιστροφή τους στο μέλλον. Ενδέχεται, αναλόγως της σοβαρότητας της μόλυνσης να χρειαστεί follow-up visit. Αν έχετε mice infestation (ποντίκια) τότε το βασικότερο είναι η εταιρία να κλείσει όλες τις τρύπες στο σπίτι με ειδικό σύρμα και αφρό. Μπορεί οι παγίδες να είναι η εύκολη λύση, ωστόσο δε θα λύσουν το πρόβλημα αν δεν κλείσετε το δρόμο απο τον οποίο έρχονται, και θα έρθουν και άλλα στο μέλλον. Πολλές εταιρίες βάζουν και παγίδες σαν επιπλέον ενίσχυση και θα σας εξηγήσουν τις επιλογές που έχετε- βεβαιωθείτε κυρίως οτι θα κλείσουν τις τρύπες! Τα περισσότερα γραφεία προσφέρουν στην τιμή 1-2 follow-up visits για να δουν αν έχει βελτιωθεί η κατάσταση και να κάνουν τυχόν προσθέσεις. Ένα follow-up visit είναι σημαντικό για να ξέρετε που βρίσκεστε. Άν είστε καλοί στα DIY τότε μπορείτε να προσπαθήσετε να κλείσετε μόνοι σας τις τρύπες και να αποφύγετε το pest control company. Πολλά καταστήματα έχουν το ειδικό σύρμα, τον αφρό και τα εργαλέια που θα χρειαστείτε. Είναι όμως σημαντικό να ξέρετε οτι πολλές τρύπες δεν είναι εύκολα προσβάσιμες- συχνά τα ποντίκια μπαίνουν απο το κάτω μέρος των ντουλαπιών της κουζίνας και για να δείτε την τρύπα θα χρειαστείτε φακό και άλλα εξαρτήματα. 


Καλύτερα γραφεία για απολύμανση (Pest Control Companies):

Αν βρεθήκατε στη δυσάρεστη θέση να πρέπει να καλέσετε pest control δεν είστε οι πρώτοι. Σε κάθε περίπτωση το σημαντικό είναι να σταματήσετε να νιώθετε άβολα στο σπίτι σας. Προσωπικα έχω χρησιμοποιήσει αυτό το γραφείο καθοτι είναι το φθηνότερο που έχω βρει. Επιπλέον έμεινα ευχαριστημένη απο τη δουλειά τους και με βοήθησαν σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις (μια με ποντίκι και μια με κατσαρίδες). Επιπλέον μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί τους 24 ώρες το 24ωρο. Μπορείτε ωστόσο να κάνετε μια έρευνα μόνοι σας. Σε κάθε περίπτωση θα σας συμβούλευα να αποφύγετε τις υπηρεσίες του δήμου. 





Άλλα έντομα που πιθανώς να σας ενοχλήσουν:

Πασχαλίτσες (!)- Συνήθως την άνοιξη, φωλιάζουν κοντά σε χαραμάδες παραθύρων. Για να τις κάνετε να φύγουν δοκιμάστε πιπέρι και κανέλα. 

Σκώροι- συνήθως θα κυνηγήσουν τα ρούχα σας και τα τρόφιμά σας. Μη ξεχάσετε να βάλετε moth balls (τα πουλάνε σε σουπερ μάρκετ) παντού στο σπίτι και να διατηρείτε όλα τα τρόφιμα καλά κλεισμένα και όταν είναι δυνατόν εντός ψυγείου.

Μυρμήγκια- Δεν είναι συχνά αλλα μπορεί να τα συναντήσετε σε σπίτια με κήπο. Συνήθως θα σας ενοχλήσουν το καλοκαίρι, μπαίνουν απο μικρές τρύπες στο σπίτι και φεύγουν με πολύ πιπέρι και κανέλα. Ωστόσο κάποιες φορές ενδέχεται να πρεπει να δείτε απο που μπαίνουν και να φράξετε την τρύπα. 



Σωστή πρόληψη:

Ακόμη και αν ολοκληρώσατε το pest control, η διαδικασία δε σταματά εδώ. Καθότι τα σπίτια στην Αγγλία είναι πιο ευάλωτα σε infestations είναι σημαντικό να ακολουθείτε σχολαστικά κάποιες διαδικασίες καθαριότητας και αποθήκευσης τροφίμων ωστε να μην ξαναέχετε πρόβλημα στο μέλλον. Με λίγα λόγια, θυμάστε στην Ελλάδα που αφήνατε τη χωριάτικη σαλάτα στο τραπέζι για να φάει η αδερφή που θα γύριζε σε καμια ώρα απο τη δουλειά? Θυμάστε που αφήνατε που και που την ψωμιέρα ανοιχτή και τα μελομακάρονα στο τραπέζι? Ξεχάστε το! Οτιδήποτε αφήσετε έξω θα προσκαλέσει επισκέπτες που θα το μυρίσουν αμέσως καθότι βρίσκονται μόλις κάτω απο το πάτωμα. 

  • Αποθηκεύστε όλα τα όσπρια, δημητριακά, ρύζι, ζυμαρικά κ.λ.π. σε γυάλινα βάζα ή δοχεία απο δυνατό πλαστικό. Έτσι όχι μόνο δε θα τα μυρίσουν απρόσκλητοι επισκέπτες αλλα θα τα προστατέψετε σε περίπτωση που τελικά κάποιος απο αυτούς μπει και ψαχουλέψει το σπίτι. Δεν υπάρχει κάτι χειρότερο απο το να πετάτε το φαγητό σας τζάμπα ή απο το να φάτε μολυσμένο φαγητό.

  • Αγοράστε ψωμιέρα που να είναι απο δυνατό υλικό και τοποθετείτε εκεί πάντα το ψωμί σας. Τα ποντίκια μπορούν εύκολα να διαπεράσουν πακέτα τροφίμων επομένως μην αφήνετε τίποτα εκτεθημένο. Προσωπικά έχω αυτή την ψωμιέρα και βοηθάει και στην αποθήκευση άλλων τροφίμων π.χ. πίτες, τορτίγια, ρύζι κλπ.

  • Αν τρώτε στο δωμάτιό σας μην αφήνετε πιάτα εκεί ούτε υπολείμματα τροφίμων, πακέτα με ψωμί, μπισκότα κλπ (εκτός αν είναι σε δοχέια όπως ανέφερα παραπάνω).

  • Μην αφήνετε ψίχουλα και υπολείμματα τροφίμων σε πάγκους και πατώματα. Αν αφήνετε άπλυτα πιάτα, κατσαρόλες ή ταψιά στο νεροχύτη τότε φροντίστε να τα έχετε αδειάσει καλά και αφήστε τα καλυμμένα με νερό και σαπούνι/ ξύδι μέχρι να τα πλύνετε.

  • Αγοράστε μικρούς κάδους για τα σκουπίδια που να κλείνουν καλά ωστε να μην προσελκύσουν τους "φίλους" μας αντι να έχετε μόνο σακούλες εκτεθημένες. 

  • Αποφύγετε να στοιβάζετε ρούχα και αντικείμενα, ειδικά στο πάτωμα (είμαι η πρώτη που το κάνω αυτό!) καθοτι είναι το πρώτο μέρος στο οποίο τα ποντίκια θα κάνουν φωλιά. Επίσης κλείνετε καλά τις άδειες βαλίτσες σας πριν και μετά τις διακοπές καθοτι συχνά μπορεί να τις προτιμήσουν.
  • Αν θέλετε δοκιμάστε απωθητικό πρίζας, ωστόσο δε κάνει πάντα δουλειά και δε θα βοηθήσει απο μόνο του. Αν το αγοράσετε σίγουρα προτιμήστε κάτι καλύτερης ποιότητας-ακριβότερο. 

  • Να θυμάστε οτι τα ποντίκια μισούν τη μυρωδιά της μέντας. Για να αποφύγετε την είσοδο ποντικιών στο σπίτι μπορείτε να αγοράσετε λάδι μέντας απο κάποιο φαρμακείο (peppermint oil) και να στάξετε μερικές σταγόνες στις γωνίες, δίπλα απο ντουλάπια, κάτω απο το πλυντήριο κλπ. Αυτό θα τα εμποδίσει απο το να προσπαθήσουν να μπουν στο σπίτι σας. Ωστόσο η μέντα δε θα σας βοηθήσει να διώξετε τα ποντίκια αν έχουν ήδη μπει στο σπίτι σας- λειτουργεί μόνο προληπτικά.

  • Κάποιος εργαζόμενος σε pest control μου είπε οτι τα ποντίκια επίσης μισούν τη μυρωδιά της χλωρίνης και της αμμωνίας επομένως μπορείτε να βάλετε λίγο σε ένα ποτήρι και να το αφήσετε εκεί που νομίζετε οτι μπορεί να τα απωθήσει καλύτερα (π.χ. στο ντουλάπι κάτω απο το νεροχύτη). 



Καλή επιτυχία!
Χριστίνα Π.