Wednesday 21 November 2018

Ουαλία





Παρά το ότι είναι μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου η Ουαλία όπως και η Σκωτία και η Β.Ιρλανδία έχουν το δικό τους σύστημα αλλά και τρόπο αναγνώρισης των εκπαιδευτικών από άλλες χώρες.

Οι εκπαιδευτικοί από χώρες εκτός της Ε.Ε. μπορεί να αναγνωρίζονται για να διδάξουν στην Αγγλία με το Q.T.S, όχι όμως στην Ουαλία. Ωστόσο για εκπαιδευτικούς από χώρες της Ε.Ε. ακολουθούνται οι νομοθεσίες σχετικά με την αναγνώριση των τίτλων για σκοπούς μετακίνησης της Ε.Ε. Έτσι αν το πτυχίο σας είναι σε μια από τις παρακάτω κατηγορίες δικαιούστε Q.T.S. στην Ουαλία:

  • Νηπιαγωγοί ΑΕΙ
  • Δάσκαλοι Δημοτικής Εκπαίδευσης
  • Καθηγητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
  • Απόφοιτοι ΦΠΨ με προσανατολισμό τη Φιλολογία
  • Παιδαγωγικό Ειδικής Αγωγής


Η διαδικασία αναγνώρισης:


Για να αναγνωριστείτε στην Ουαλία και να μπορείτε επίσημα να διδάξετε πρέπει
  1. Να παραλάβετε Q.T.S. αναγνωρισμένο απο την Ουαλία (δεν είναι ίδιο με αυτό της Αγγλίας)
  2. Να εγγραφείτε στο Education Workforce Council of Wales. 
Για να παραλάβετε το Q.T.S. θα πρέπει να συμπληρώσετε αυτή την αίτηση και να τη στείλετε στη διεύθυνση που αναγράφεται μαζί με φωτοτυπίες του γνήσιου πτυχίου σας και της αναλυτικής σας βαθμολογίας. Η διαδικασία μπορεί να πάρει έξι εβδομάδες ή παραπάνω.

Στη συνέχεια έχοντας λάβει το Q.T.S.θα πρέπει να εγγραφείτε στο EWCW (Education Workforce Council of Wales). Η εγγραφή κοστίζει στον υποψήφιο £45 το χρόνο. Θα δείτε τη διαδικασία εγγραφής εδώ.


Εργασία σε παιδικούς σταθμούς, Childminders και Children's Centers:


Όπως και στη Σκωτία έτσι και στην Ουαλία η προσχολική αγωγή για παιδιά 0-5 βρίσκεται υπό την εποπτεία διαφορετικού οργανισμού από αυτόν των σχολείων. Έτσι τα Nurseries της Ουαλίας αναγνωρίζονται και ελέγχονται από τον οργανισμό Care Inspectorate Wales. Αυτό δυστυχώς σημαίνει οτι το πτυχίο ενός Νηπιαγωγού ΑΕΙ, ΤΕΙ, ΙΕΚ ή ΤΕΕ/ΕΠΑΛ όσο και ενός εκπαιδευτικού κατόχου Q.T.S. οποιασδήποτε άλλης βαθμίδας δεν αναγνωρίζονται για να  μπορεί κάποιος να δουλέψει σε Day Nursery. Ωστόσο τα προγράμματα NVQ που παρέχονται στην Ουαλία τόσο κάποια συγκεκριμένα Πανεπιστημιακά πτυχία με ειδίκευση την προσχολική αγωγή αναγνωρίζονται και έτσι στην Ουαλία μπορείτε να κάνετε κάποιο apprenticeship και να δουλέψετε ως βοηθός όσο καταρτίζεστε στο Level 3 όπως θα κάνατε και στην Αγγλία. 
Σε αυτό το αρχείο θα βρείτε όλα τα είδη διπλωμάτων και πτυχίων που αναγνωρίζονται για εργασία σε Day Nurseries της Ουαλίας. Εδώ μπορείτε να βρείτε διαθέσιμα προγράμματα σπουδών.

Κλείνοντας, αν θέλετε να μελετήσετε το αναλυτικό πρόγραμμα απο όλες τις βαθμίδες της Ουαλίας θα το βρείτε εδώ.

Δείτε επίσης: Σκωτία