Friday 2 September 2016

Θρησκευτικά Σχολεία στην Αγγλία (Faith Schools)


Αν έχετε φοιτήσει σε οποιοδήποτε σχολείο της Ελλάδας σίγουρα θα θυμάστε τελετουργίες όπως η προσευχή, ο εκκλησιασμός και ο αγιασμός ως συνηθισμενα γεγονότα της σχολικής σας καθημερινότητας.
Αν, απο την άλλη, έχετε δουλέψει ή έστω επισκεφθεί ένα οποιοδήποτε mainstream σχολείο στην Αγγλία, θα έχετε προσέξει οτι η κατάσταση εκεί είναι πολυ διαφορετική.

Εάν έχετε διαβάσει κατα καιρούς τα όσα γράφω για  τα British values, τα Equal Opportunities και τη διαπολιτισμικότητα της Αγγλικής κοινωνίας και των σχολείων, θα έχετε διαπιστώσει οτι ένα Αγγλικό σχολείο δε μπορεί παρα να είναι θρησκευτικά ουδέτερο. 
Σε γενικές γραμμές τα mainstream σχολεία θα κανουν Χριστουγεννιάτικες παραστάσεις και Πασχαλιάτικο egg-hunting, αλλα θα φτιάξουν και κεράκια για το Ινδικό Diwali, κάρτες για το Μουσουλμανικό Eid και θα επισκεθφουν τον τοπικό χρυσό ναό των Σιχιτών. Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το μάθημα RE, δηλαδή Religious Education περιλαμβανει πάντα όλες τις δυνατές θρησκείες και επιχειρεί να δημιουργήσει ένα θετικό κλίμα προς τη θρησκευτική διαφορετικότητα, γιαυτο και εμβαθύνει ελάχιστα σε καθεμια απο τις θρησκείες. 

Τί συμβαίνει λοιπόν με τις οικογένεις που θέλουν να χτίσουν ισχυρό θρησκευτικό αίσθημα στα παιδιά τους?

Η απάντηση βρίσκεται στα Faith Schools, δηλαδή στα Θρησκευτικά Σχολεία.





Για να καταλάβουμε τον τρόπο λειτουργιας των Faith Schools αλλα και τα είδη που υπάρχουν πρέπει πρώτα να γνωρίζουμε το κατα πόσο η Αγγλία έχει επίσημη θρησκεία.

Σε περίπτωση λοπόν που δεν το ξέρατε, το Αγγλικό κράτος ακολουθεί επίσημα την Αγγλικανική Εκκλησία, γνωστή ως Church of England. 

Η Αγγλικανική Εκκλησία ωστόσο δε συνδέεται τόσο με το Αγγλικό κράτος όσο έχουμε δει να συνδέεται το Ελληνικό κράτος με την Ορθόδοξη Εκκλησία. 
Ενώ αρκετοί Άγγλοι ασπάζονται ην εκκλησία αυτή, πολλοί απο αυτούς ακολουθούν άλλα Χριστιανικά ρεύματα όπως η Πεντηκοστιανή Εκκλησία ή ο Καθολικισμός. 

Λόγω του τεράστιου κλίματος διαπολιτισμικότητας στην Αγγλία, υπάρχουν πολλές άλλες θρησκείες που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες, πολλές απο τις οποίες δεν έχουμε συναντήσει σχεδόν ποτέ στην Ελλάδα.




Είδη Faith Schools στην Αγγλία:

Μένοντας στην Αγγλία θα ακούσετε και θα δείτε πολλές θρησκείες. 
Ωστόσο σε γενικές γραμμές, μέχρι στιγμής τα Faith Schools που υπάρχουν στην Αγγλία είναι:
  • Church of England Schools (γνωστά εν συντομία ως CofE)
  • Catholic Schools
  • Sikh Schools (σχολεία τα οποία διδάσκουν το Σιχισμό)
  • Islamic Schools
  • Jewish Schools (σχολεία των Ορθόδοξων Εβραίων)


Φοίτηση και διδακτική ύλη:

Η διαφορά ανάμεσα στα Faith Schools και τα mainstream schools είναι οτι στα Faith Schools αφιερώνεται σημαντικός χρόνος μέσα στη μέρα για τη διδασκαλία της θρησκείας την οποία υποστηρίζει το εκάστοτε σχολείο. Επιπλέον τα Faith Schools έχουν δικαίωμα να επιλέξουν τους Δασκάλους τους αλλα και τους μαθητές τους με το κριτήριο της πίστης στη θρησκεία του σχολείου. Τα περισσότερα Faith Schools δε διαφέρουν σε αριθμό μαθητών απο τα υπόλοιπα κρατικά σχολεία, ενώ στα περισσότερα Faith Schools η φοίτηση είναι δωρεάν, αν και υπάρχουν εξαιρέσεις.

Στα Faith Schools υπάρχουν τελετουργίες όπως προσευχή, λειτουργία, εκτενής αναφορά στην εκάστοτε θρησκεία και εισχώρηση της θρησκείας σε όλες τις πλευρές των υπόλοιπων μαθημάτων.  Τα CofE schools, δηλαδή τα σχολεία της Αγγλικανικής εκκλησίας σε γενικές γραμμές θεωρούνται πολύ ''χαλαρά'' σε σχέση με άλλα Faith Schools. Συχνά παρατηρείται σε τέτοια σχολεία και η φοίτηση μαθητών απο άλλες θρησκείες ενώ η μόνη ενασχόληση με την Αγγλικανική θρησκεία γίνεται μέσω μιας εβδομαδιαίας χορωδίας και μιας πρωινής προσευχής.


Σε αντίθεση ωστόσο με τα CofE schools, τα περισσότερα Faith Schools αλλων θρησκειών ακολουθούν ένα πολύ αυστηρότερο πρόγραμμα όσον αφορά τη θρησκεία τους- άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο.



Ωστόσο, σύμφωνα με την Αγγλική νομοθεσία τα Faith Schools μπορούν μεν να διδάσκουν τη θρησκεία της προτίμησής τους, αλλα υποχρεούνται να ακολουθούν πιστά τα British Values.
Ένα Faith School μπορεί να διδάξει τη θρησκεία της επιλογής του, χωρίς ωστόσο ο τρόπος διδασκαλίας να επηρεάζει τις αξίες του σεβασμού, της διαπολιτισμικότητας, της δημοκρατίας και της ισότητας των φύλων.
Για παράδειγμα αυτό σημαίνει οτι ένα Faith School δεν έχει το νομικό δικαίωμα να διδάξει στους μαθητές ομοφοβικές αντιλήψεις ή την κατωτερότητα των γυναικών απλώς επειδή ορίζονται έμμεσα στο θρησκευτικό του βιβλίο. 

Πριν απο δύο χρόνια περίπου ο OFSTED επισκέφθηκε ένα Ισλαμικό και ένα Χριστιανικό σχολείο. Το πρώτο δίδασκε στους μαθητές τη Σαρία αντί της Αγγλικής νομοθεσίας, ενώ το δεύτερο δίδασκε στους μαθητές οτι η θέση των γυναικών είναι αποκλειστικά στο σπίτι και στις οικιακές εργασίες, ενώ και τα δύο σχολεία δίδασκαν στους μαθητές οτι οι σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου είναι αμαρτωλές. Ο OFSTED έκλεισε αμέσως και τα δύο σχολεία καθότι τα οσα δίδασκαν δεν συμπίπταν με τα British Values.







Ποιός διδάσκει στα Faith Schools?

Ενώ σε γενικές γραμμές η επιλογή ενός υπαλλήλου με βάση τη θρησκεία του στην Αγγλία είναι παράνομη, το Αγγλικό κράτος επιτρέπει μια εξαίρεση στα Faith Schools καθότι κατανοέι οτι απαραίτητη προϋπόθεση για έναν Δάσκαλο σε αυτά τα σχολεία είναι να γνωρίζει καλά και να πιστεύει τη θρησκεία που θα διδάξει.Τα Faith Schools μπορούν επίσης να επιλέξουν τους μαθητές τους με κριτήριο να ακολουθούν τη συγκεκριμένη θρησκεία.

Έχοντας δουλέψει σε πολλά Faith Schools όταν έκανα daily supply, παρατήρησα οτι τα σχολεία που ανήκουν είτε στην Καθολική είτε στην Αγγλικανική εκκλησία είναι πιο ανοιχτά σε Δασκάλους απο άλλες θρησκείες ή πεποιθήσεις. 
Τα σχολεία της Αγγλικανικής εκκλησίας πολλές φορές δέχονται και μαθητές άλλων θρησκειών, κάτι που τις περισσότερες φορές δε συμβαίνει στα Καθολικά σχολεία. 


Αντιθέτως θα παρατηρήσετε οτι σε Ισλαμικά, Εβραϊκά ή Sikh σχολεία προτιμώνται Δάσκαλοι και μαθητές της συγκεκριμένης θρησκείας. 
Αυτό εν μέρει οφείλεται και στο γεγονός οτι τα σχολεία αυτά είναι συνήθως δίγλωσσα και διδάσκουν παράλληλα τη γλώσσα στην οποία δημιουργήθηκαν οι γραφές τους (Αραβικά, Εβραϊκά ή Ινδικά). Επιπλέον τα Faith Schools που ανήκουν σε μή Χριστιανικές θρησκείες πολλές φορές έχουν συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες. Π.χ. οι Μουσουλμάνοι δεν τρώνε χοιρινό, οι Εβραίοι καταναλώνουν μόνο Kosher προϊόντα ενώ οι Sikh είναι χορτοφάγοι.


Υπάρχουν Ελληνορθόδοξα σχολεία στην Αγγλία?

Τα λίγα σχολεία που ακολουθούν την Ορθόδοξη Χριστιανική εκκλησία είναι συνήθως Ελληνικά σχολεία που υπάγονται στο Δημόσιο και στα οποία διδάσκουν διορισμένοι εκπαιδευτικοί με απόσπαση. Κάποια σχολεία της Ελληνοκυπριακής κοινότητας αλλα και μερικά Σαββατιάτικα σχολεία Ελληνικών ενδέχεται να κάνουν και θρησκευτική κατήχηση.

Πώς μπορούν να επωφεληθούν οι Έλληνες Εκπαιδευτικοί απο τα Faith Schools?

Ένα μεγάλο ποσοστό Δασκάλων στην Αγγλία προτιμούν mainstream σχολεία, είτε επειδή τους αρέσει η διαπολιτισμικότητα είτε επειδή δεν πιστεύουν σε κάποια θρησκεία και προτιμούν την ουδετερότητα.
Αυτό σημαίνει οτι υπάρχει μεγάλη ζήτηση για εκπαιδευτικούς απο Faith Schools. 

Σαν εκπαιδευτικός απο την Ελλάδα θα αισθανθείτε ιδιαίτερα άνετα και οικεία σε οποιοδήποτε Faith School υπάγεται σε κάποια Χριστιανική εκκλησία, είτε πιστεύετε στο χριστιανισμό είτε όχι. Αυτό δε σημαίνει οτι οι πεποιθήσεις της θρησκείας αυτής θα συμφωνεί απαραίτητα μαζί σας, ωστόσο καθότι όλοι οι απόφοιτοι Ελληνικών σχολείων έχουν διδαχθεί διεξοδικά το χριστιανισμό, το να διδάξετε την ύλη αυτή σε μικρά παιδιά θα σας είναι αρκετά εύκολο.

Είτε σας αρέσουν τα Faith Schools είτε όχι, η προϋπηρεσία σε οποιοδήποτε μικρό ή μεγάλο Faith School της Αγγλίας μετράει όσο θα μέτραγε και σε οποιοδήποτε mainstream school. 
Επομένως αν θέλετε να ανοίξετε το δρόμο σας προς τα σχολεία, μήν απορρίψετε καμία θέση σε Faith School αφού θα σας φανεί πολύ χρήσιμη στο μέλλον.

Καλή επιτυχία!!!
Χριστίνα Π.