Sunday 24 April 2016

Οταν η κατασταση.... ''σκαλώνει''! Μερικες συμβουλες για οταν βλεπετε οτι η αναζητηση εργασιας δε παει καλα.

Στο περασμα των χρονων σε αυτο το blog συζητήθηκαν πολλά. 
Αντιστοιχιση τιτλων, ευρεση εργασιας, μισθοδοσια, μεταναστευση, δασκαλοι, νηπιαγωγοι, δυσκολιες, δουλειες, προσαρμογη.

Ωστοσο η ζωη ειναι ενας μακρυς και περιπλοκος δρομος, και μπορει να μας φερει αντιμετωπους με δυσκολιες ακομη και εαν εχουμε ακολουθησει τα σωστα, φαινομενικα τουλαχιστον, βηματα!

Δεν ειναι, ευτυχως, πολλες, και χαρη στην επιμονη τους βρηκαν εργασια αργα ή γρηγορα.
Παρολα αυτα, ομως, δυσκολευτηκαν αρκετα να συναντησουν ανταπικριση και ειδαν το χρονο να περναει και τα χρηματα να εξαντλουνται.
Αναφερομαι σε αυτες τις συναδελφους που εχοντας ερθει στην Αγγλια, δε συναντησαν την ιδια τυχη με οσες βρηκαν θεση εντος ενος μηνα.




Καποιες φορες ισως δουμε οτι η προσπαθεια μας δεν αποφερει καρπους. Και τοτε θα χρειαστει να πατησουμε φρενο και να επανεξετασουμε τα δεδομενα μας.

Κανετε αιτησεις χωρις ανταποκριση?
Αυτες ειναι μερικες πιθανοτητες εξαιτιας των οποιων μπορει να δυσκολευεστε να εξασφαλισετε συνεντευξεις.


  • Βεβαιωθειτε οτι εχετε αντιστοιχισει ολους τους τιτλους σας σωστα και κυριως οτι  τους περιγραφετε στο βιογραφικο σας με σαφηνεια και με βαση τις Βρεττανικες ορολογιες. Ο Αγγλος εργοδοτης θα θελησει να δει τα παντα μεταφρασμενα στη δικη του γλωσσα αλλα και στη δικη του ζωνη ασφαλειας. Εαν εχετε περιγραψει τον τιτλο σας ως Kindergarten Teacher το πιθανοτερο ειναι να αγνοησει την αιτηση σας. Ριξτε μια ματια στον τροπο με τον οποιο περιγραφονται οι διαφοροι ρολοι εκπαιδευτικων σε σχολεια και άλλα ιδρυματα. Επιπλεον εαν δεν εχετε αντιστοιχισει τους τιτλους σας, ο λογος σας ειναι περιττος καθοτι δεν υπαρχει επισημη αποδειξη των γνωσεων σας και ειναι πιθανο να σας αγνοησουν.

  • Επανεξεταστε το βιογραφικο σας. Δωσατε για τον εαυτο σας μια θετικη εικονα που ενδεχεται να τραβηξει το βλεμμα ενος Αγγλου εργοδοτη? Μηπως ξοδεψατε πολυ χρονο σε περιγραφες του χαρακτηρα σας (πχ caring, compassionate) και λιγοτερο σε λεπτομερειες για τον τροπο που γνωριζετε το EYFS ή τις γνωσεις σας για raising attainment in Key Stage 1? Βεβαιωθειτε οτι η θεση για την οποια ψαχνεται αντικατοπτριζεται στο βιογραφικο σας. Θελετε να διδαξετε Reception Class? Μιληστε για τις γνωσεις σας σε Phonics, αλλωστε θα χρειαστει να πεισετε οτι τα Αγγλικα σας ειναι ισαξια σε προφορα με αυτα των Αγγλων. Ψαχνετε για θεση στη Δευτεροβαθμια Εκπαιδευση? Περιγραψτε τις γνωσεις σας στη διδακτικη του αντικειμενου σας με βαση το planning της Αγγλιας.

  • Επανεξεταστε τις θεσεις για τις οποιες κανετε αιτηση. Πολλες συναδελφοι που μολις ειχαν φτασει στην Αγγλια απογοητευτηκαν επειδη δεν λαμβαναν ανταποκριση μετα απο αιτησεις για διδασκαλια. Χωρις UK experience, το πιθανοτερο ειναι να χρειαστει να ξεκινησετε απο Supply Teaching ως βοηθος, ή απο καποιο Παιδικο Σταθμο. Βεβαιωθειτε οτι η θεση για την οποια κανετε αιτηση περιλαμβανει τους τιτλους σπουδων που κατεχετε. Μηπως ειστε overqualified για τη θεση? Μηπως κανετε αιτηση σε θεσεις Level 2 ενω ειστε Level 6? Μηπως δε δινετε ξεκαθαρη εικονα στον εργοδοτη για το τι ψαχνετε?

  • Επανεξεταστε την τοποθεσια σας. Μηπως κανατε αιτησεις ενω ησασταν ακομη στην Ελλαδα, και δε δωσατε την εντυπωση οτι ειχατε μεταναστευσει στην Αγγλια? Μηπως οι θεσεις για τις οποιες κανατε αιτηση βρισκονταν πολυ μακρια? Απο την αλλη, πολλες συναδελφοι επεμεναν σε αιτησεις θεσεων που βρισκονταν μονο μερικα λεπτα περπατημα απο το σπιτι τους, κατι το οποιο περιοριζε τις πιθανοτητες τους.

  • Επεκταθειτε σε αλλες θεσεις. Το αντικειμενο μας,ειναι ευτυχως ενα απο αυτα με τις περισσοτερες επαγγελματικες εναλλακτικες στην Αγγλια. Nurseries, Creches, Childrens Centres, Σχολεια, Montessori Schools, Playgroups, Childminders, Nanny Jobs, ειναι μολις λιγα απο τα οσα μπορει να κανει μια Νηπιαγωγος. Ωστοσο ακομη και εαν δεν ειστε Νηπιαγωγος, το οτι ειστε Εκπαιδευτικος καθιστα το επαγγελμα σας παρεμφερες. Εαν δε βρισκετε θεση στο αντικειμενο που θελετε, τοτε επεκταθειτε σε αλλους τομεις του αντικειμενου. Ενδεχεται να βρειτε περισσοτερη ανταποκριση αλλα και να ανακαλυψετε μια καινουρια εναλλακτικη καριερας!

  • Καταρτιστειτε και επιμεινετε. Εαν για καποιο λογο, και παρα το γεγονος οτι προετοιμαστηκατε σκληρα, δε συναντατε ανταποκριση, ενδεχεται απλως να ηταν κακο το timing. Καποιες φορες η ζητηση ειναι λιγοτερη απο αλλες, καποιες φορες απλως ηταν λαθος η στιγμη. Το μυστικο ειναι η σκληρη δουλεια και η επιμονη. Δειτε τις διαθεσιμες δουλειες σε οποιονδηποτε κλαδο της περιοχης σας ωστε να μπορεσετε να εξασφαλισετε τα απαραιτητα, και στη συνεχεια δωστε χρονο στον εαυτο σας να καταρτιστει ειτε μεσω εθελοντισμου ειτε μεσω καποιου προγραμματος.
Να θυμαστε οτι καθε αρχη εχει τις δυσκολιες της και οτι η ζωη ειναι σαν ενα γηπεδο. Αυτο που μετραει στο τελος της ημερας ειναι το να εξακολουθεις να παιζεις!



Καλη επιτυχια!!!
Χριστινα Π.