Thursday 8 December 2016

Oι μαθητές pupil premium: Τί είναι και πως αντιμετωπίζονται απο το κράτος





Αν δεν έχετε διδάξει σε μόνιμη και μακροχρόνια θέση σε κρατικό σχολείο, πολύ πιθανόν να μην έχετε ακούσει τον όρο pupil premium.
Σαν όρο τον έμαθα κι εγώ πρόσφατα.
Η αλήθεια είναι οτι η ομάδα μαθητών pupil premium επηρεάζει άμεσα το μέσο Δάσκαλο.
Και παρακάτω θα σας εξηγήσω το γιατί.


Αρχικα ας δουμε τί σημαίνει pupil premium:

Με τον όρο pupil premium, αναφερόμαστε στο funding (δηλαδή τη χρηματοδότηση) που λαμβάνουν πολλά Αγγλικά σχολεία για την υποστήριξη των μαθητών απο πολύ μειωνοτικά περιβάλλοντα, ωστε να γεφυρωθεί το χάσμα αναμεσα σε αυτούς και τους συμμαθητές τους. Οι μαθητές που ανήκουν στη λίστα pupil premium συνήθως έχουν εγκριθεί για δωρεάν σχολικά γεύματα, ενώ το εκάστοτε σχολείο λαμβάνει κρατική χρηματική υποστήριξη για να υποστηρίξει την πρόοδό τους. 




Η κρατική υποστήριξη Pupil Premium παρέχεται σε:

  • Κρατικά σχολεία, Academies, και οποιοδήποτε άλλο σχολείο είναι δωρεάν φοίτησης
  • Όλα τα ειδικά σχολεία
  • Μονάδες για μαθητές με άλλα προβλήματα, που αδυνατούν να πάνε στο σχολείο
  • H υποστήριξη αυτή δεν παρέχεται σε ιδιωτικά σχολεία ή σε οποιοδήποτε σχολείο οι μαθητές φοιτούν επι πληρωμή (εκτος αν πρόκειται για μαθητές στο φάσμα των ειδικών αναγκών)

Με λίγα και απλά λόγια, στη λίστα pupil premium θα ανήκουν συνήθως οι πιο φτωχοί, ταλαιπωρημένοι μαθητές σας, που πολλές φορές μπορεί να έχουν απομακρυνθεί απο τους γονείς τους ή να προέρχονται απο οικογένειες προσφύγων. 

Συχνά αυτοί οι μαθητές, βάσει των κρατικών στατιστικών, έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:
  • Ανικανότητα να λάβουν βοήθεια απο κάποιον στο σπίτι για τα μαθήματά τους.
  • Ελάχιστες εξωσχολικές εμπειρίες όσον αφορά το θέατρο, την κουλτούρα, τις επιστήμες, και πολλές φορές γενικότερα τον ''έξω κόσμο''. Πολλά παιδιά Δημοτικής ηλικίας δεν έχουν  μπει ποτέ σε ένα λεωφορείο.
  • Περιορισμένη πρόσβαση σε βιβλία εκτός σχολείου.
  • Περιορισμένη ή καθόλου πρόσβαση σε υπολογιστή και άλλες πηγές έρευνας.
  • Ανικανότητα να πληρώσουν το ελάχιστο ποσό που ζητάται απο τα σχολεία για τη σίτηση των μαθητών.
  • Συχνές μετακινήσεις και μεταγραφές σχολείων.
  • Στην εφηβική ηλικία πολύ χαμηλή ή καθόλου ενημέρωση σχετικά με τις εκπαιδευτικές επιλογές τους και τις διαθέσιμες δυνατότητες σπουδών.
  • Συχνες και αδικαιολόγητες απουσίες απο το σχολείο.




Πώς βοηθά το κράτος αυτούς τους μαθητές?

Tα σχολεία που έχουν μαθητές pupil premium υποστηρίζονται απο το Αγγλικό κράτος μέσω της χορήγησης του γνωστού Pupil Premium Funding, ένα είδος επιδόματος, με σκοπό το εκάστοτε σχολείο να το ξοδεύσει προς όφελος των μαθητών που ανήκουν στη λίστα pupil premium.


Σε συνδυασμό με το funding, τα σχολεία λαμβάνουν:

Animal BulletΠαροχή δωρεάν σχολικού γεύματος προς τους μαθητές.

Animal BulletΑυστηρό monitoring της πορείας των μαθητών pupil premium στο εκάστοτε σχολείο με σκοπό να βεβαιωθεί οτι οι Δάσκαλοι στηρίζουν σωστά αυτή την ομάδα μαθητών.

Το κάθε σχολείο εκτός μερικών εξαιρέσεων έχει κάποια ελευθερία επιλογής ως προς το πώς θα ξοδέψει το επίδομα, εαν και εφόσον αφορά τη βοήθεια των μαθητών.
Κάποια σχολεία επιλέγουν να προσθέσουν στο ενεργητικό τους, σχολικούς ψυχολόγους όπως αυτούς του εθελοντικού οργανισμού Place2Be.

Τα στατιστικά αποτελέσματα των επιδόσεων του κάθε μαθητή pupil premium παίζουν μεγάλο ρόλο για ένα σχολείο. Κάθε χρόνο, η πρόοδος των μαθητών pupil premium στο κάθε σχολείο εξετάζεται απο τους Δήμους και τον OFSTED.

Άν κάποιο σχολείο δεν δείχνει να έχει καλά αποτελέσματα στις επιδόσεις των μαθητών pupil premium, τότε συνήθως λαμβάνει ξαφνική επίσκεψη απο τον OFSTED ωστε να παρατηρηθεί κατα πόσο το σχολείο φροντίζει πραγματικά για την εξέλιξη αυτών των μαθητών.




Πώς επηρεάζεται ο Εκπαιδευτικός απο την κατηγορία μαθητών Pupil Premium?

Η γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα στους μαθητές Pupil premium και τους υπόλοιπους μαθητές, ειδικά όσον αφορά τις επιδόσεις και τις ευκαιρίες τους στο μέλλον, είναι ένας απο τους βασικούς στόχους του Αγγλικού κράτους. 

Ένας απο τους ρόλους του Εκπαιδευτικού στην Αγγλία είναι να προωθήσει τη μάθηση στους μαθητές pupil premium αλλα και να φροντίσει ωστε οι επιδόσεις τους να είναι σε υψηλό επίπεδο.



Μια τυχόν αποτυχία των μαθητών pupil premium μπορεί να σημάνει και επίσκεψη του OFSTED, κακή βαθμολογία του σχολείου, και πολλές φορές απόλυση του προσωπικού και ανάληψη της λειτουργίας του σχολείου απο κάποιο federation. Ακόμα χειρότερα, ένα σχολείο μπορεί να μετατραπεί σε Academy. 

Aυτό σημαίνει οτι μπορεί ως εκπαιδευτικοί σε Αγγλικό σχολείο να μην έχετε έλεγχο για το πού ξοδεύονται τα χρήματα pupil premium, ωστόσο έχετε απόλυτη ευθύνη των μαθητών pupil premium στην τάξη σας.

Η υποστήριξη, η βοήθεια και η σωστή διδασκαλία προς αυτούς τους μαθητές θα είναι κάτι που πρέπει να φαίνεται καθαρα απο τις επιδόσεις των μαθητών, το planning, το assessment και τον τρόπο προσέγγισής σας.

Τελειώνοντας, μιας και αναφέραμε τη σύνδεση pupil premium με τον OFSTED, θα κλείσω αφιερώνοντάς σας ενα σατηρικό video του Hitler, που με κάνει να γελάω.


* SATS= Οι εθνικές εξετάσεις των μαθητών στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού στην Αγγλία.



Καλή επιτυχία!!!
Χριστίνα Π.