Saturday 19 November 2016

Η καλλιγραφία στην Αγγλική εκπαίδευση (handwriting)


Όλα αυτά τα χρόνια που ζω και δουλεύω στην Αγγλία έμαθα πολλά για την Αγγλική εκπαίδευση.

Και ενώ  θέματα όπως το primary curriculum, τα Phonics, η διδακτική των Μαθηματικών, το EYFS και η ανάγνωση ήταν απο τα πρώτα βασικά χαρακτηριστικά του Αγγλικού συστήματος με τα οποία ήρθα σε επαφή,
η καλλιγραφία και ο τρόπος που αντιμετωπίζεται στην Αγγλικη εκπαίδευση ήταν κάτι με το οποίο εξοικειώθηκα πολύ αργότερα και  ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια που δουλεύω σε μόνιμες θέσεις.

Η αλήθεια είναι οτι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουν τα Αγγλικά σχολεία την καλλιγραφία, γνωστή στην Αγγλία ως handwriting, είναι αρκετά διαφορετικός απο τον τρόπο που διδάσκουμε διδακτική στην Ελλάδα, ή τουλάχιστον απο τον τρόπο που θυμάμαι και έμαθα εγώ και οι φίλοι μου στο σχολείο.
Στο συγκεκριμένο άρθρο θα προσπαθήσω να σας δώσω μια γενική εικόνα για το τί είναι handwriting, πώς αντιμετωπίζεται απο τα Αγγλικά σχολεία, αλλα και για τις προσδοκίες που θα έχει απο εσάς το εκάστοτε σχολείο όσον αφορά τη διδακτική του handwriting.




Αρχικά, τί εννοούμε με την έννοια ''Handwriting''?

Με τον όρο ''Καλλιγραφία'' αναφερόμαστε φυσικά στην τέχνη της καλής γραφής. Ωστόσο όταν αναφερόμαστε στο Handwriting, αναφερόμαστε συγκεκριμένα στον τρόπο σχηματισμού γραμμάτων με κομψό, στρογγυλό και τρόπο οπου τα γράματα συνδέονται μεταξύ τους (δηλαδή όπως λέμε στα Αγγλικά σχολεία cursive).

Μου πήρε καιρό να καταλάβω οτι για τα Αγγλικά σχολεία, δεν αρκεί οι μαθητές να σχηματίζουν γράμματα που να είναι ευανάγνωστα, σωστού μεγέθους και σωστά διαμορφωμένα.
Tα περισσότερα σχολεία περιμένουν απο τα παιδιά οτι απο τη στιγμή που θα κατέχουν τη γραφή με άνεση, θα αρχίσουν να σχηματίζουν λέξεις με cursive τρόπο.

Στην παρακάτω εικόνα μπορείτε να δείτε τον τρόπο με το οποίο σχηματίζονται τα γράμματα στα Αγγλικά σχολεία ωστε να σχηματίζουν λέξεις. H φωτογραφία είναι απο το site γνωστού κρατικού Αγγλικού σχολείου.


Μέχρι τα μέσα και το τέλος του Δημοτικού, η δουλειά των μαθητών ιδανικά θα πρέπει να δείχνει όπως στην παρακάτω εικόνα:


Πώς εφαρμόζεται το Handwriting στα Αγγλικά σχολεία?

  • Προσχολική αγωγή:
Στα Αγγλικά σχολεία όπως θα με έχετε ακούσει να λέω πολλές φορές, η εκμάθηση ήχων και φωνημάτων  ξεκινάει απο την ηλικία των 3 ετών στη Nursery Class και επισημοποιείται στη Reception Class οπου τα παιδιά μαθαίνουν συστηματικά φωνήματα και σύντομα ξεκινούν να τα συνδυάζουν για να διαβάσουν και να γράψουν λέξεις.
Στη Nursery Class η γραφή έχει τη μορφή mark-making  με έμφαση στο σωστό κράτημα του μολυβιού και στη δημιουργία κύκλων και γραμμών μέσω του παιχνιδιού.
Μέχρι το τέλος της Reception Class, σε ένα ιδανικό επίπεδο τα παιδιά μπορούν να γράφουν και να διαβάζουν απλές προτάσεις και καποιες συνηθισμένες δύσκολες λέξεις όπως the, you, my, to κ.λ.π.

Μέσα στη μέρα στις περισσότερες Reception Classes υπάρχει μάθημα handwriting οπου τα παιδιά κάνουν εξάσκηση στο σχηματισμό γράμμάτων σε ειδικά τετράδια και συνήθως δίνεται έμφαση σε ένα γράμμα τη φορά.  Σε αυτό το στάδιο δεν συνηθίζεται η διδακτική cursive handwriting, ωστόσο έχω συναντήσει και σχολεία που ξεκινούν τη διδακτική ήχων στη Reception Class διδάσκοντας γραφή μόνο με cursive τρόπο. Σε πολλές περιπτώσεις εξαρτάται απο την πολιτική του κάθε σχολείου.
Καθότι για πολλά απο τα παιδιά η Reception Class είναι η πρώτη και μόνη τους επαφή με την Αγγλική γλώσσα, η έμφαση δίνεται κυρίως στο να μπορούν τα παιδιά να σχηματίσουν γράμματα με σωστή κατεύθυνση.



  • Δημοτική εκπαίδευση
Στη Δημοτική Εκπαίδευση η διδακτική cursive handwriting ξεκινά πλέον επίσημα.
Κάποια σχολεία ξεκινούν απο την Πρώτη Δημοτικού ενώ κάποια άλλα απο τη Δευτέρα. 
Τα παιδιά έχουν ειδικά τετράδια με γραμμές που να τα βοηθούν να διατηρήσουν το σωστό μέγεθος στα γράμματά τους ενώ ξεκινά πια η εμμονή με το cursive style.  Και σε αυτή την περίπτωση το handwriting διαρκεί περίπου 15 με 30 λεπτά αναλόγως του σχολείου.

Απο το ξεκίνημα της Τρίτης τάξης και μετά, τα παιδιά αναμένεται να μπορούν να σχηματίσουν cursive handwriting σε όλα τα τετράδια και όλα τα μαθήματα της ημέρας. Ειδικά στο τέλος του Δημοτικού τα standards είναι πολύ υψηλά όσον αφορά την εμφάνιση της γραφής των μαθητών.




Οι προσδοκίες του OFSTED όσον αφορά το handwriting:

Ο OFSTED ανέκαθεν έδινε έμφαση στην παρουσίαση της δουλειάς των μαθητών.
Σε ένα οποιοδήποτε inspection είναι συνηθισμένο ο OFSTED να ελέγχει προσεκτικά τα τετράδια όλων των μαθητών και των ηλικιών για να εξετάσει κατα πόσο το σχολείο ενισχύει τη σωστή παρουσίαση των εργασιών των μαθητών και κατα πόσο ενθαρρύνει τους μαθητές να παρουσιάζουν τη δουλειά τους με καθαρό και cursive τρόπο γραφής. Aυτό εξετάζεται μέσω του τρόπου γραφής των μαθητών στα τετράδια αλλα και μέσω των σχολίων που αφήνει ο Δάσκαλος στα τετράδια όταν διορθώνει.

Ο OFSTED αναμένει οτι όλα τα σχολεία θα ενθαρρύνουν τους μαθητές τους να διατηρούν τα τετράδια τους καθαρά, χωρίς μουντζούρες, ακόμη και απο τη Reception Class. Ειδικά στην προσχολική αγωγή και στις πρώτες Δημοτικές τάξεις αναμένει οτι οι Δάσκαλοι θα επιμένουν στο σχηματισμό μικρών κομψών γραμμάτων που έχουν τη σωστή φορά.

Διαβάστε και αυτό το άρθρο για μια σχετική αναφορά απο τη Daily Mail.




Πώς επηρεάζει το handwriting την εργασία των Ελλήνων Εκπαιδευτικών στην Αγγλία?

Διδάσκοντας σε μια Αγγλική τάξη, το σχολείο θα περιμένει απο εσάς

  • Να γράφετε οι ίδιοι με cursive τρόπο στα Αγγλικά, τουλάχιστον όταν κάνετε modeling της γραφής στον πίνακα κατα τη διάρκεια των μαθημάτων. Πολλά σχολεία γιαυτο το λόγο δε δέχονται ηλεκτρονικές αιτήσεις εργασίας και θα σας ζητήσουν να τις συμπληρώσετε με το χέρι για να δουν τη γραφή σας.
  • Να επιμένετε στη σωστή παρουσίαση της δουλειάς των μαθητών ακόμη και στις προσχολικές τάξεις.
  • Να παρέχετε marking που να τονίζει στους μαθητές οτι θέλετε τα γράμματά τους να είναι διαμορφωμένα προς τη σωστή κατεύθυνση, και αν πρόκειται για μαθητές Δημοτικού να επιμένετε στον cursive τρόπο γραφής.
  • Να κάνετε καθημερινά μαθήματα Handwriting στους μαθητές σας, με τον τρόπο που ορίζει το εκάστοτε σχολείο.
Αυτό σημαίνει οτι αν τα γράμματά σας δεν ήταν ποτέ το δυνατό σας σημείο, η εξάσκηση στην cursive  μορφή θα ήταν μια καλή αρχή. Πολλές φορές η γραφή μας βελτιώνεται όσο περισσότερο τη διδάσκουμε στους μαθητές κάτι που συνέβη και σε εμένα.

Κλείνοντας, αν έχετε διδαχθεί Γαλλικά, τα οποία συνήθως διδάσκονται με καλλιγραφικό τρόπο γραφής, το να προσαρμοστείτε θα σας είναι πολύ πιο εύκολο.
Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να εξασκηθείτε αλλα και να βρείτε εκπαιδευτικό υλικό όσον αφορά το handwriting σε αυτή τη σελίδα αλλα και σε οποιοδήποτε Αγγλικό βιβλιοπωλείο.



Καλή επιτυχία!!!
Χριστίνα Π.