Tuesday 25 April 2017

Διδασκαλία σε Day Nursery



Όταν ακούμε τον όρο ''Day Nursery'' περισσότερο μας έρχονται στο μυαλό οι κουραστικές βάρδιες, το λιγοστό annual leave, το ατελείωτο καθάρισμα και ο χαμηλός μισθός παρά η διδασκαλία. 

Λόγω του οτι ελάχιστη έμφαση δίνεται απο το κράτος στα ιδιωτικά Day Nurseries που στην Αγγλία καλύπτουν την έλλειψη κρατικής δωρεάν φύλαξης για παιδιά 0-4 ετών, σπάνια υπήρξαν στο παρελθόν προοπτικές για οργανωμένη διδασκαλία απο πιστοποιημένους Εκπαιδευτικούς. 

Ωστόσο με τον ερχομό των υψηλών standards για τη γραφή και την ανάγνωση στους μαθητές αλλα και με την πίεση του OFSTED για βελτίωση των εξαιρετικά χαμηλών κρατικών αποτελεσμάτων των μαθητών της Αγγλίας στη γραμματική και την ορθογραφία, πολλά Day Nurseries έχουν ξεκινήσει δειλά-δειλά να προσλαμβάνουν κατόχους Q.T.S, χωρίς όμως αυτή τη φορά να τους δίνουν τον τίτλο Nursery Nurse. 
Σκοπός τους είναι ο Δάσκαλος να φέρει ένα νέο αέρα στο Nursery, να βοηθήσει να εξελιχθεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και να βελτιώσει τη διδακτική γραφής και ανάγνωσης η οποία μέχρι τώρα στα Day Nurseries είναι ελάχιστη εως ανύπαρκτη. 

Η διδακτική θέση σε Day Nursery αναφέρεται τις περισσότερες φορές ως Nursery Teacher. Θα τη δείτε επίσης με τους όρους Preschool Teacher, Foundation Stage Teacher και Early Years Teacher. 

Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά στο θέμα της διδασκαλίας σε Day Nursery σε πιο αναλυτικό επίπεδο.




1. Καθήκοντα

Σε γενικές γραμμές ένας/μια Nursery Teacher σε ιδιωτικό παιδικό σταθμό εκτελεί πολλά απο τα καθήκοντα που εκτελούν οι Nursery Nurses αλλα αυτό εξαρτάται απο το εκάστοτε Nursery. Το καθάρισμα, η τακτοποίηση, η φροντίδα και το τάισμα των παιδιών συνήθως εκτελείται σε μικρότερο βαθμό απο μια Nursery Teacher και περισσότερο απο μια Nursery Nurse. Ωστόσο σε κάθε περίπτωση ο βαθμός εμπλοκής ενός Nursery Teacher με τέτοια θέματα διαφέρει απο Nursery σε Nursery. 

Εκτός απο τη γενικότερη φροντίδα των παιδιών, ένας Nursery Teacher οφείλει:

  • Nα ετοιμάζει, πολλές φορές εξ'ολοκλήρου, το planning, δηλαδή το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Nursery. Κάποια Nurseries θέτουν στο Nursery Teacher μόνο το Planning για την ηλικιακή ομάδα που αναλαμβάνει η οποία συνήθως είναι 3-5 ή 2-5. Κάποιες φορές όμως ενδέχεται να ανατεθεί στο Nursery Teacher και η προετοιμασία του προγράμματος για μικρότερες ηλικίες ακόμη και αν δε τις αναλαμβάνει ο ίδιος.
  • Να διδάσκει Phonics, numeracy και γραφή στα παιδιά αναλόγως της ηλικίας τους  με βάση τα development matters του EYFS και να τα προετοιμάσει σε αυτούς τους τομείς για μετέπειτα φοίτηση στο σχολείο.
  • Πολλές φορές μπορεί ένας Nursery Teacher να κληθεί να διδάξει και άλλα αντικείμενα όπως μουσική, καλλιτεχνικά και science αναλόγως του Nursery.
  • Nα κάνει Observations, next steps και assessments όπως ακριβώς κάνουν και οι Nursery Nurses αλλα και να διατηρεί τα profiles των key children που θα του ανατεθούν. 
  • Σε κάποια Nurseries, ο Nursery Teacher επίσης αναλαμβάνει να επιβλέπει τα profiles, observations και τα next steps των Nursery Nurses και να τους δίνει συμβουλές για βελτίωση. 
Παρά τα παραπάνω, όπως προανέφερα τα καθήκοντα ενός Nursery Teacher μπορεί να διαφέρουν σημαντικά απο Nursery σε Nursery και ο εκάστοτε εργοδότης θα σας αναφέρει αναλυτικά τα καθήκοντά σας στο συμβόλαιό σας. 





2. Πλεονεκτήματα:

Μπορεί ο όρος Nursery Teacher να απέχει μόλις μια λέξη απο τον όρο Nursery Nurse και πολλές φορές τα καθήκοντα των δύο να είναι πολύ παρόμοια. Ωστόσο είναι απίστευτο πόση διαφορά μπορεί να κάνει μια λεξη στο βιογραφικό και την καριέρα σας αλλα και στον ίδιο το μισθό σας. 

Η διδακτική εμπειρία σε παιδικό θα ανοίξει ευκολότερα το δρόμο σας για διδακτική θέση σε σχολείο με ο,τι αυτο συνεπάγεται: Καλύτερες διακοπές, καλύτερο μισθό και αν είστε τυχεροί καλύτερες βάρδιες.

Επιπλέον δουλεύοντας ως Nursery Teacher ο μισθός σας θα είναι πολύ καλύτερος ενώ ενδέχεται να καταφέρετε, αν είστε καλοί στα ''παζάρια'' να εξασφαλίσετε μια θέση term time που σημαίνει οτι θα έχετε σχολικές διακοπές. 






3. Μισθός

Ο μισθός ενός Nursery Teacher διαφέρει σημαντικά απο Nursery σε Nursery αλλα σίγουρα είναι πολύ υψηλότερος απο αυτόν μιας Nursery Nurse. 
Σε γενικές γραμμές έχω δει το μισθό να κυμαίνεται απο 22.000 εως και 30.000 το χρόνο στο Λονδίνο.  Ο αρχικός μισθός ενός Δασκάλου στον κρατικό τομέα του Λονδίνου ξεκινά απο 27.000, επομένως αν είστε άπειροι στη διδασκαλία περιμένετε περίπου 24.000. 
Οι περισσότεροι/ες συνάδελφοι που δουλεύουν σε τέτοια θέση κερδίζουν κατα μέσο όρο 25.000 το χρόνο και η προσωπική μου συμβουλή είναι να δεχθείτε μεταξύ 23.000- 26.000. 
Μια διδακτική θέση είναι πολύ σημαντική για την καριέρα σας και επομένως δε θα σας συμβούλευα να θέσετε τον οικονομικό πύχη πολύ ψηλά και να χάσετε τη θέση. 






4. Ώρες εργασίας και διακοπές


Τα ιδιωτικά Day Nurseries δουλεύουν όλο το χρόνο και το να κλείσουν για σχολικές διακοπές δε θα τους συνέφερε οικονομικά. Επομένως, δυστυχώς σε μια θέση ως Nursery Teacher το πιθανότερο είναι να μην έχετε τις διακοπές των κρατικών σχολείων αλλα τις άδειες διακοπών του ιδιωτικού τομέα. 
Κάποια Nurseries έχουν δεχθεί να κάνουν διαπραγμάτευση και να δώσουν term time θέση σε Nursery Teacher, ωστόσο αυτό σημαίνει οτι θα αφαιρέσουν τις διακοπές απο το μισθό σας με αποτέλεσμα να κερδίζετε πολύ λιγότερα. 
Το ωράριο εργασίας ενός Nursery Teacher είναι παρόμοιο με αυτό ενός Nursery Nurse. 
Συχνά όταν τελειώσει το διδακτικό σας πρόγραμμα μπορεί να κληθείτε να βοηθήσετε με μικρότερες ηλικίες ή να κάνετε cover σε άλλες τάξεις. 






5. Προαπαιτούμενα 



Για μια θέση ως Nursery Teacher, τα περισσότερα Nurseries ζητούν Q.T.S. και κατα προτίμηση πτυχίο στην προσχολική αγωγή αν και κάποιες φορές μπορεί να προσλάβουν και Δασκάλους. 

Εμπειρία ή training στη διδακτική διαφορετικών συστημάτων Phonics όπως Ruth Miskin, Jolly Phonics ή Floppys θεωρούνται σημαντικό προσόν. 

Τα Nurseries έχουν λιγότερη απαίτηση για διδακτική εμπειρία απο ότι τα σχολεία και επομένως συχνά προσλαμβάνουν άτομα με εμπειρία Nursery Nurse. Ωστόσο η εμπειρία ως Nursery Nurse και η προηγούμενη ενασχόληση με το EYFS είναι απαραίτητη. 






6. Πού μπορείτε να κάνετε αίτηση



Για να βρείτε δουλειά ως  Nursery Teacher είναι σημαντικό να πληκτρολογήσετε τη λέξη Teacher στο search της σελίδας Nursery World ή στο Gumtree.  Στη συνέχεια θα μπορέσετε να δείτε όλες τις διαθέσιμες θέσεις. Βεβαιωθείτε οτι το βιογραφικό σας είναι διαμορφωμένο με βάση τις Βρεττανικές ορολογίες που περιγράφω στο blog και οτι το cover letter σας είναι προσεγμένο. 

Μία σημαντική σημείωση: Τα Μοντεσσοριανά Νηπιαγωγεία συχνά δημοσιεύουν θέσεις για Δασκάλους Μοντεσσόρι με τον όρο Nursery Teacher. Αν το Nursery που δημοσιεύει την αγγελία είναι Μοντεσσοριανό το πιθανότερο είναι να ζητούν άτομο με επίσημη εκπαίδευση στη μέθοδο Μοντεσσορι. Ακόμη και αν αυτό δεν ισχύει και προσληφθείτε ως Nursery Teacher απο Μοντεσσοριανό Νηπιαγωγείο, να περιμένετε οτι θα ασχολείστε με τη Μοντεσσοριανή μέθοδο και λιγότερο με άλλες μεθόδους διδασκαλίας.

Κλείνοντας, ενώ θα βρείτε πολλές θέσεις με μια απλή αναζήτηση, σας παραθέτω μια λίστα με Nurseries του Λονδίνου που γνωρίζω οτι προσλαμβάνουν άτομα σε διδακτικές θέσεις:
  • Bright Horizons: Η αλυσίδα αυτή πρόσφατα αγόρασε την αλυσίδα Active Learning η οποία είναι γνωστή για την τάση της να προσλαμβάνει Teachers. Συχνά προσλαμβάνουν άτομα σε θέσεις όπως Music Teacher, Science Teacher και Early Years Teachers. Μπορείτε να δείτε τις διαθέσιμες θέσεις τους εδώ.
  • H αλυσίδα Camden Community Nurseries: Πρόκειται για αλυσίδα που ανήκει στο Δήμο. Συχνά προσλαμβάνουν κατόχουν QTS για να διδάξουν στα 3 Νηπιαγωγεία τους. Μπορείτε να βρείτε την αλυσίδα εδώ.
  • H αλυσίδα Pippa Poppins. Θα δείτε συχνά διδακτικές θέσεις και η αλυσίδα προσφέρει και θέσεις term time. O χώρος τους είναι πραγματικά πανέμορφος. Θα βρείτε τη σελίδα τους  εδώ.




Καλή επιτυχία!!!
Χριστίνα Π.