Friday 6 April 2018

Επίσκεψη στο Discover Story Center: Εντυπώσεις!




Το Μάρτιο οι Reception classes του σχολείου μου επισκέφτηκαν το Discover Story Center.
Η αλήθεια είναι οτι δε γνώριζα για το Discover Story Center μέχρι να κανονίσει εκδρομή το σχολείο μου και πριν απο αυτό δεν είχα καν ιδέα οτι υπήρχε κάτι τέτοιο. 
Ωστόσο έμεινα εντυπωσιασμένη. 


Εσωτερικός χώρος στο Discover. 
Το Discover Story Center είναι ένα κέντρο για παιδιά και γονείς με έμφαση στο story-telling και στο imaginative role-play και βρίσκεται στο Stratford του Λονδίνου. Αποτελείται απο τρεις διαφορετικούς ορόφους απο τους οποίους επισκεφτήκαμε κυρίως τον υπόγειο και το ισόγειο. Εκτός απο τα εντυπωσιακά σκηνικά που βοηθούν τα παιδιά να παίξουν χρησιμοποιώντας τη φαντασία τους ο χώρος παρέχει και τραπέζια για φαγητό, είδη παιχνιδιών και σουβενίρ, έναν απίστευτο εξωτερικό χώρο για παιχνίδι ενώ το ισόγειο είναι ειδικά διαμορφωμένο με ασφαλή εξοπλισμό για παιδιά κάτω των 3 ετών. Επίσης ο χώρος προσφέρει προβολές παιδικών ταινιών βασισμένων σε βιβλία.


Φώτο: Η  Julia Donaldson με τον πιο γνωστό χαρακτήρα της, το Gruffalo.

Κάθε μερικούς μήνες το υπόγειο μέρος έχει αφιέρωμα σε κάποιο γνωστό παιδικό συγγραφέα του οποίου τα βιβλία είναι πολύ αγαπητά σε σχολεία και παιδιά γενικότερα. Αυτή τη φορά το αφιέρωμα ήταν για τη Julia Donaldson, μια απο τις πιο γνωστές συγγραφείς για παιδιά στην Αγγλία. Προσωπικά θαυμάζω πολύ τη Julia Donaldson. Έχει γράψει μερικά απο τα πιο δημοφιλή βιβλία όπως Gruffalo, Zog, Room on the Broom (το αγαπημένο μου!) Tiddler, The smartest giant in town. Δε μπορώ παρα να εντυπωσιάζομαι όχι μόνο απο τη φαντασία της, την υπέροχη ομοιοκαταληξία όσο και απο τη φαντατική εικονογράφιση. Τώρα όμως που το σκέφτομαι, πριν επεκταθώ για τη Julia Donaldson ας μιλήσω καλύτερα σε κάποιο άλλο άρθρο γιαυτή. 

Ο χώρος δέχεται επισκέψεις απο σχολεία και Nurseries- επομένως μη διστάσετε καθόλου να πάτε μια εκδρομή τους μαθητές σας. Το κόστος της εκδρομής ήταν περίπου 6 λίρες ανα μαθητή αλλα δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτό που είναι ο χώρος. Θα ενθαρρύνει τόσο τη φαντασία τους και τον ενθουσιασμό τους για τα βιβλία που θα δείτε να κάνουν καταπληκτικά πράγματα μετά την εκδρομή και αν είναι άνω των 4 ετών το πιθανότερο είναι οτι θα θελήσουν να γράψουν. Αν είστε γονιός τότε αυτή είναι μια απίστευτη ευκαιρία να δημιουργήσετε στο παιδί σας την έμφυτη περιέργεια για τα βιβλία αλλα και να βοηθήσετε τη γνώση Αγγλικών του. 

Όταν επισκέφτηκε η τάξη μου, τα παιδιά οδηγήθηκαν στο υπόγειο απο την υπάλληλο story-teller για την οποία μετά έμαθα οτι είναι στην πραγματικότητα ηθοποιός- μάλιστα σκοπεύει να φύγει σύντομα για όποιον απο εσάς έχει εκφραστικότητα και ενδιαφέρεται για μια τέτοια δουλειά. 


Ο υπόγειος χώρος διαμορφωμένος με βάση τον παιδικό συγγραφέα Dr Seuss. 


Η story-teller τα οδήγησε σε ένα "υπνοδωματιο" και τους είπε οτι είναι το υπνοδωμάτιο του "Charlie Cook" απο αυτό το ομώνυμο βιβλίο της Julia Donaldson. Αφού διάβασε στα παιδιά το Zog με εκφραστικότητα και ενθουσιασμό τους είπε οτι τα παραμύθια μπορεί να γίνουν πραγματικότητα. Στη συνέχεια έσπρωξε τη "συρταριέρα" του Charlie Cook και πίσω εμφανίστηκε μια τρύπα στον τοίχο η οποία οδήγησε τα παιδιά σε ένα μαγικό χώρο για role play διαμορφωμένο απο τα παραμύθια της Julia Donaldson. 

Τί να πρωτοθυμηθω? Το water effect στο πάτωμα και τη φάλαινα απο την ιστορία "The snail and the whale"? Την τεράστια σκούπα με ειδικές θέσεις, τον τρομακτικό δράκο και το δοχείο για τα φίλτρα της μάγισσας απο το "Room on the Broom"? Τον τεράστιο Gruffalo και το δεντρόσπιτο του Stick Μan? Πάνω απο όλα δε θα ξεχάσω ποτέ τον ενθουσιασμό των παιδιών, μερικό απο τον οποίο μου μετέδωσαν κι εμένα. 
Τα παιδιά αφέθηκαν να εξερευνήσουν το χώρο για περίπου 40' ενώ στη συνέχεια οδηγήθηκαν σε έναν ειδικό χώρο οπου η story-teller τους μίλησε για τα εξώφυλλα των βιβλίων και την εικονογράφιση. 

Aπο αφιέρωμα στον Dr Seuss.
Ο χώρος ήταν γεμάτος με την ιστορία της εικονογράφισης όλων των ιστοριών της Julia Donaldson, κάτι που βρήκα πολύ ενδιαφέρον. Αφού η story-teller δημιούργησε ένα book cover με τη βοήθεια των παιδιών στη συνέχεια τους έδωσε templates βιβλίων οπου μπορούσαν να φτιάξουν δικό τους εξώφυλλο αλλα και να γράψουν ένα δικό τους παραμύθι. Και μπορεί τα παιδιά να μην πρόλαβαν κάτι άλλο εκτός απο το να τελειώσουν το εξώφυλλο, αλλα το βιβλίο που τους δόθηκε ήταν τόσο όμορφο που όταν γυρίσαμε στην τάξη όλα έγραψαν το δικό τους παραμύθι. 
Με λίγα λόγια- ας είναι καλά η story teller- εκείνη τη μέρα είχα αρκετές παρατηρήσεις απο κάθε μαθητή για να καλύψω ολα τα development matters του EYFS για reading, speaking και expressive arts στην ηλικιακή ομάδα 40-60. 

Δυστυχώς καθοτι ο χρόνος πέρναγε δε προλάβαμε να χρησιμοποιήσουμε τον υπέροχο εξωτερικό χώρο. Αν όμως αποφασίσετε να επισκεφτείτε το χώρο με τους μαθητές σας προτείνω να πάτε απο το μεσημέρι και να φάτε εκεί το lunch ωστε να έχετε χρόνο να απολαύστε το χώρο που έχει πολύ περισσότερες δυνατότητες απο αυτές που προλάβαμε εμείς. 


Σημείο απο τον εξωτερικό χώρο του Discover.
Φεύγοντας πήραμε μαζί μας τόση φαντασία και ενθουσιασμό που για δύο βδομάδες μετά τα παιδιά έκαναν πολλές επιτυχημένες δραστηριότητες γύρω απο αυτή τους την επίσκεψη: Γραφή ημερολογίου για το τί είδαν στο Discover, δημιουργία χάρτη για το πώς να ξαναπάμε εκεί, παιχνίδια ομοιοκαταληξίας, δημιουργία ιστοριών εξώφυλλων ενώ ενέπνευσε το role play τους για πολύ καιρό μετά. Αν είχαμε χρόνο να καθισουμε περισσότερο σίγουρα θα κάναμε και δραστηριότητες μαθηματικών βασισμένες σε length and size.

Πώς να πάτε εκεί: Η τάξη μου πήρε το λεωφορείο 25 καθότι είναι το μόνο αυτή τη στιγμή που σταματά σε ένα ασφαλές σημείο του πεζοδρομίου και κατεβήκαμε στη στάση Carpenters Road. Το μειονέκτημα της τοποθεσίας είναι οτι ο δρόμος είναι διπλής κυκλοφορίας και αρκετά επικίνδυνος οπότε θα χρειαστείτε ένα προσεκτικό risk assessment. Το σχολείο μου έχει ως policy το να πηγαίνουν εκεί μόνοι τους οι εκπαιδευτικοί ωστε να δουν τυχόν προβλήματα πριν πάνε εκεί τα παιδιά και μπορώ να πω οτι αυτό βοήθησε στην ασφάλειά μας καθότι γίνονταν τόσα έργα που καμία άλλη στάση δε θα ήταν ασφαλής για τα παιδιά. Αποφύγετε το λεωφορείο 86 καθότι δε περνάει έξω απο το κέντρο αλλα πηγαίνει στο σταθμό λεωφορείων του Stratford. Σε γενικές γραμές λάβετε υπόψιν σας τους δρόμους που θα χρειαστεί να διασχίσετε και πάρτε μαζί σας όσο περισσότερους γονείς εθελοντές γίνεται. 

Συνοπτικά: Εντυπωσιάστηκα τόσο απο τις εκπαιδευτικές δυνατότητες μιας τέτοιας εκδρομής που αν ήμουν γονιός θα πήγαινα εκεί το παιδί μου μια φορά τη βδομάδα. Επίσης αν ήταν στο χέρι μου, οι μαθητές μου θα ήταν εκεί μια φορά κάθε term.