Friday 10 June 2016

Συγκατοικιση: H εμπειρια μου, και tips επιβίωσης!


Για τους περισσοτερους μεταναστες, η συγκατοικιση στην Αγγλια και ειδικα στο Λονδινο ειναι δεδομενη.
Αυτο ειναι αλλωστε μια λογικη εξελιξη για οσους απο εμας ξεκιναμε με εναν μισθο 15000£ το χρονο και χωρις οικονομιες.

Και εαν κρινουμε απο τη νομοθεσια που οριζει οτι για να μεινει μονος του καποιος χρειαζεται να κερδιζει τουλαχιστον το διπλασιο του μισθου του,  απο το οτι ο μεσος εργαζομενος στην Αγγλια κερδιζει 15000£-20000£ στην αρχη της καριερας του, και οτι η ελαχιστη τιμη για μια γκαρσονιερα ή διαμερισμα ειναι 900£ το μηνα, καταλαβαινουμε για ποιο λογο το να ζησετε μονοι σας θα ειναι αδυνατον τουλαχιστον στην αρχη.

Θεωρω οτι η συγκατοικιση ειναι κατι που εχει δαιμονοποιηθει απο πολλους Ελληνες. 
Ο τροπος που εχουμε μεγαλωσει, σε συνδυασμο με τις τιμες των ενοικιων, εχει ως αποτελεσμα πολυ λιγοι απο εμας στην Ελλαδα να καταφευγουμε στη συγκατοικιση και ετσι το να μεινουμε με αγνωστους στην Αγγλια φανταζει αδυνατον.




Πολλες φορες οταν μιλαμε για συγκατοικιση ισως φανταζεστε μια κουζινα γεματη ατομα και εσας στην ουρα να μην εχετε πού να μαγειρεψετε. Ενα μπανιο με ατομα να περιμενουν απ'εξω κρατωντας τις πετσετες τους, κι εσεις να αργειτε στη δουλεια γιατι δεν εχετε πλυνει ακομα τα δοντια σας. Ακατασχετη βρωμια και θορυβο παντου.

Ωστοσο σαν ενα ατομο που συγκατοικισε για το περισσοτερο διαστημα της παραμονης του στο Λονδινο, μπορω να σας πω με σιγουρια οτι η συγκατοικιση ειναι πολυ λιγοτερο επωδυνη και οτι υπαρχει πολυ λιγοτερος συνωστισμος απο οτι φανταζεστε. Θα εχετε χωρο και χρονο να μαγειρεψετε και αν προσεξετε θα ζειτε σε ενα καθαρο περιβαλλον.

Mπορουν να προκυψουν προβληματα στη συγκατοικιση? Ναι, πολλα.
Και αυτα αλλωστε θα δουμε σε αυτο το αρθρο.

Η εμπειρία μου:

Θυμαμαι ακόμη το πρωτο μου σπιτι οταν εφτασα στο Λονδινο το 2008.
Είχα βρει το δωματιο ενω ημουν ακομη στην Ελλαδα, και- for the records- θα πληρωνα το νοικι και την προκαταβολη οταν θα εφτανα εκει απο το αεροδρομιο. Να τονισω εδω φυσικα οτι αυτη ηταν μια μεμονωμενη και σπανια περιπτωση καθοτι η φυσικη παρουσια σας θα ειναι απαραιτητη στο να βρειτε δωματιο, εκτος αν κλεισετε σε hostel ή ξενοδοχειο.

Η γυναικα που ειχε το σπιτι ήταν μια Ισπανιδα 40 χρονών. Είχα χαρει που την ειχα βρει. Αλλωστε, ειχα σκεφτει οτι καθοτι ηταν μεγαλυτερη απο εμενα, και δουλευε ως Κοινωνικη Λειτουργος, θα ειχε ενα συγκεκριμενο ωραριο, μια σωστη συμπεριφορα, και θα ειχα ησυχια στο σπιτι.
Προς μεγαλη μου εκπληξη, συντομα ανακαλυψα οτι οι παρεες της ηταν dodgy άντρες- και για να ξεκαθαριζομαστε, δε θεωρω κακο το να κανεις παρεα με αντρες, αλλα αν βλεπατε τα ρουχα τους που μυριζαν απαισια απο το αλκοολ και τα ναρκωτικα, και την οψη τους που ηταν καθαρα του δρομου θα καταλαβαινατε τί εννοω. 
Θυμαμαι να τους καλει τακτικα στο σπιτι απροειδοποιητα και να περνουν τα βραδια με δυνατη μουσικη, ενω στη συνεχεια να τους αφηνει να κοιμηθουν στο σαλονι.
Θυμαμαι να πηγαινω στο σαλονι το πρωι για να φαω το πρωινο μου και να βρισκω 7-8 αντρες μεθυσμενους να κοιμουνται στο πατωμα.

Ως λογικο, οποιοδηποτε κοριτσακι 22 χρονων που ηταν μονο του στο Λονδινο θα ανησυχουσε για την ασφαλεια του. Και σαν να μην ηταν μονο αυτο, βρισκονταν διαρκως σε κοινοχρηστους χωρους, κατι που σημαινε οτι δε μπορουσα να εχω προσβαση σε χωρους για τους οποιους πληρωνα.


Οταν αντιμετωπισα την ιδιοκτητρια και της εξηγησα οτι δεν ηθελα πια να μεινω σε αυτη την κατασταση, η αντιδραση που ελαβα ηταν φωνες και βρισιες. 
Έτσι συντομα, και χωρις να εχω κλεισει μηνα στο σπιτι, μετακομισα στην επομενη-ευτυχως φυσιολογικη- κατοικια μου.

Σε γενικες γραμμες, απο τοτε εζησα σε πολλα ειδη flatshare. 
Σπιτια με 2,3,4 ή 10 συγκατοικους. Διαμερισματα, μονοκατοικιες. 
Σπιτια μονο με κοπελες, σπιτια με μεικτους συγκατοικους.

Και εαν κανω εναν απολογισμο, θα ελεγα οτι η εμπειρια μου ενω δεν ηταν οδυνηρη, ειχε και αυτη τα προβληματα της. Δεν υπηρξε συνωστισμος, Όταν ηθελα να μαγειρεψω, η κουζινα ηταν ελευθερη. Καποιες ελαχιστες φορες το μπανιο ηταν απασχολημενο και επρεπε να περιμενω 5 λεπτά, και αυτο ηταν ολο. 
Ωστοσο σαν ανθρωπος ειμαι θερμη υποστηρικτρια του προσωπικου χωρου. 
Δε μου αρεσε ουτε μου αρεσει να υποθετει καποιος οτι επειδη ειμαστε στον ιδιο χωρο ειμαι αναγκασμενη να τον συναναστραφω σε φιλικο επιπεδο.
Την ιδια στιγμη, δεν αντεχα ποτε οταν οι κανονισμοι του σπιτιου ειχαν αντικτυπο στην προσωπικη μου ζωη.



Καποια απο τα προβληματα που συναντησα ήταν τα εξής:


  • Οι λογαριασμοι δεν ηταν παντα συμπεριλαμβανομενοι στην τιμη του ενοικιου, και αυτο δεν ειχε ξεκαθαριστει απο την αρχη, κατι που επηρεασε τα οικονομικα μου.
  • Καποια σπιτια ειχαν αυστηρο cleaning rota τις Κυριακες, μια μερα την οποια διεθετα στο χορό και στη διασκεδαση μου.
  • Σε πολλα σπιτια οι συγκατοικοι εμεναν στο σαλονι πινοντας μεχρι αργα, ακομη και μεσα στην εβδομαδα και αυτο επηρεαζε τον υπνο μου.
  • Καποιοι συγκατοικοι δεν ηθελαν επισκεπτες και αυτο επηρεασε το να μπορει να με επισκεπτεπται ελευθερα ο-τοτε- φιλος μου.
  • Σαν ανθρωπος ειχα διαφορετικα ενδιαφεροντα απο τους περισσοτερους συγκατοικους μου. Ενω εκεινοι προτιμουσαν να συχναζουν μαζι στις pubs και να μιλουν για τηλεοραση και ταινιες, παντα ημουν πιο εντονος τυπος και προτιμουσα να πηγαινω για salsa, ενώ πολλοι απο τους φιλους μου ήταν Ισπανόφωνοι. Aυτο τους δυσαρεστουσε καθοτι οταν ηθελαν να παω στην pub μαζι τους, ειχα ηδη τα δικα μου σχεδια.
  • Πολλες φορες ειχα αρνητικη αντιμετωπιση απο συγκατοικους επειδη σαν ανθρωπος προτιμουσα να καθομαι στο δωματιο μου αντι να καθομαι στο σαλονι μαζι τους.
Εαν λοιπον βγαλω απο ολα τα παραπανω ενα συμπερασμα, ειναι οτι η συγκατοικιση ειναι πολυ εφικτη, αλλα χρειαζεται προσοχη και σωστό ψαξιμο.

Ας υποθέσουμε λοιπον πως εχετε κλεισει viewing για δωμάτιο.Τί είναι αυτό που πρέπει να κοιταξετε προσεκτικά?

Ποιά ειναι τα πιο σημαντικα πραγματα που θα σας επηρεάσουν?Η παρακάτω λίστα θα σας βοηθησει.





1. Η αποσταση του σπιτιου απο τον κοντινοτερο σταθμο.

Το πόσο κοντα ειναι η σταση του τρένου θα επηρεασει τον τροπο που θα πηγαινετε στη δουλεια.  Η αποσταση του νυχτερινου λεωφορειου απο την πορτα σας θα επηρεασει την νυχτερινη ζωη σας και την κοινωνικοποιηση σας. Πηγαινοντας στο viewing για να δειτε το δωματιο, το να ταξιδεψετε εκει με τα απλα μεσα μεταφορας θα ειναι ενα καλο πρωτο πειραμα για να δειτε αν σας βολευουν οι συγκοινωνιες!






2. Οι λογαριασμοι που συμπεριλαμβανονται στο ενοίκιο.


Είναι πολυ συχνο σε πολλα shared households οι λογαριασμοι να συμπεριλαμβανονται στο ενοικιο σας. Αυτο ειναι κατι πολυ χρησιμο ειδικα για ατομα που μολις ξεκινησαν τη ζωη τους στην Αγγλια και ο μισθος τους δεν ειναι πολυ υψηλος. Αφαιρει το περιττό αγχος απο τη ζωη σας ωστε να μπορεσετε να αφοσιωθειτε στη δουλεια σας. 
Ωστοσο, το να βρειτε Landlord που τηρει τις υποσχεσεις του δεν ειναι παντα ευκολη υποθεση.
Θυμαμαι το 2010 ειχα δει ενα υπεροχο δωματιο, το οποιο μου παρουσιαστηκε απο την ιδιοκτητρια ως ''Bills included''. Αφοτου ξεκινησα τη διαμονη μου, ανακαλυψα οτι το ρευμα και το νερο λειτουργουσαν με στικάκι τύπου USB, το οποιο πληρωνόταν εναλλάξ απο τους ενοικους. Αυτο σημαινε οτι οι λογαριασμοι αυτοι δεν συμπεριλαμβανονταν στο ενοικιο, οπως μου ειχε υποσχεθει η ιδιοκτητρια. Και ενώ στην αρχη υπήρχε Internet και τηλεφωνική γραμμή, η ιδιοκτητρια αποφασισε μετα απο μερικους μηνες να τα διακόψει. Ωστοσο, παρά το οτι το συμβολαιο μου ανέφερε τη φραση ''Bills included'', δεν ανεφερε αναλυτικά το ΠΟΙΟΥΣ λογαριασμους καλυπτε το συμβολαιο. και ετσι δεν καλυπτομουν νομικά.
Συμπερασμα: Εαν διαλεξετε δωματιο που να ειναι Bills Included, βεβαιωθειτε οτι το συμβολαιο περιγραφει αναλυτικα τους λογαριασμους που συμπεριλαμβανονται στο ενοικιο.





3. Το cleaning rota των συγκατοίκων.


Ο καθένας απο εμας ειναι διαφορετικος και εχει διαφορετικη οπτικη της καθαριότητας και της τακτοποίησης. Έτσι και τα διάφορα flatshares εχουν διαφορετικους κανόνες απο σπιτι σε σπιτι οσον αφορα την καθαριοτητα. Υπαρχουν σπιτια οπου ο καθε ενοικος ειναι υπευθυνος για ένα μονο κοινοχρηστο χωρο του σπιτιου (π.χ. μπανιο) και τον καθαριζει μια φορα τη εβδομαδα.  Κάποια άλλα flatshares αναθετουν το καθαρισμα ολοκληρου του σπιτιου μια φορα τη βδομαδα σε ενα άτομο.
Διαφορετικες συμπεριφορες θα δειτε και στο πλυσιμο των πιατων.
Σε πολλα σπιτια οι κανονες απαιτουν να πλενετε αμεσως τα κουζινικά που θα χρησιμοποιησετε μετα το μαγειρεμα, να τα στεγνωσετε και να τα τοποθετησετε αμεσως πισω στο ντουλαπι. Σε καποια άλλα flatshares οι συγκατοικοι ειναι πιο χαλαροι και ενδεχεται να αφηνουν τα πιατα τους στο νεροχυτη μερικες ημερες. Εχω ακουσει και περιπτωσεις οπου ενας συγκατοικος καθε εβδομαδα ειναι υπευθυνος για το πλυσιμο των πιατων ολων των συγκατοικων.
Όταν φτασετε στο σπιτι φροντιστε να ρωτησετε για τον τροπο με τον οποιο καθαριζουν οι συγκατοικοι και βεβαιωθειτε οτι ταιριαζει σε εσας. Πιστεψτε με, ακουγεται απλο αλλα το cleaning rota μπορει να γινει απο τις χειροτερες αιτιες τσακωμων στο flatshare.





4. Το καθημερινό πρόγραμμα των συγκατοίκων.


Το επάγγελμα και τα ωραρια των συγκατοικων θα επηρεασουν ιδιαιτερα τη ζωη σας μεσα σε ενα σπιτι. Εαν βρεθειτε σε σπιτι με συγκατοικους που δουλευουν αργα το βραδυ, τοτε ενδεχεται να μην τους δειτε ποτε. Άν μένετε με φοιτητες, θα πρεπει να συνηθισετε τα συχνά parties τους αλλα και το θόρυβο απο τους φιλους τους. Εάν όλοι σας οι συγκατοικοι δουλευουν ακριβως την ιδια ωρα με εσας, αυτο σημαινει οτι θα περιμενετε σε ''ουρα'' το πρωι για να χρησιμοποιησετε το μπάνιο.
Επομενως εξεταστε με τί ασχολουνται οι συγκατοικοι σας και βεβαιωθειτε οτι ταιριαζουν τα ωραρια σας.





5. Οι  πολιτισμικες ή διατροφικές διαφορές των συγκατοικων.


Όλοι μας ειμαστε διαφορετικοι, τρεφομαστε διαφορετικα, πιστευουμε διαφορετικα πραγματα, και αυτη ειναι μια απο τις ομορφιες της Αγγλιας. Ωστοσο καποιες φορες ενδεχεται η διαφορετικοτητα του αλλου να επηρεαζει τη δικη μας ζωη. 
Για παραδειγμα, σε πολλα σπιτια απαγορευεται η καταναλωση αλκοόλ λόγω θρησκειας. Μπορει πολλοι χορτοφαγοι να νοικιαζουν δωματιο με μή χορτοφάγους, ωστοσο δεν ειναι σπανιο το φαινομενο να πρεπει να ειστε αποκλειστικα χορτοφαγος για να εγκριθειτε για συγκεκριμενα δωματια.





6. Οι κοινωνικές συνήθειες των συγκατοίκων.


Ο τροπος κοινωνικοποιησης των συγκατοικων μπορει να επηρεασει ιδιαιτερα την καθημερινοτητα σας.
Κάτι που μίσησα ζωντας με συγκατοικους ήταν το να επιστρεφω απο τη δουλεια στις 8.00 το βραδυ και οι συγκατοικοι μου να εχουν καλεσμενους και να πινουν στον κηπο ως τις 11.00 τη νυχτα, κατι που επηρεασε τον υπνο μου. Επισης καποιοι άλλοι συγκατοικοι επελεγαν να μεινουν ξυπνιοι μεχρι πολυ αργα, με δυνατη μουσικη στο σαλονι. Άλλοι συγκατοικοι τεινουν να φερνουν τους καλεσμενους τους συχνα σε κοινοχρηστους χωρους, και να καταλαμβανουν χωρο για τον οποιο εσεις πληρωνετε σε καθημερινη βαση. Για παραδειγμα ειχα μια συγκατοικο της οποιας ο φιλος ερχοταν στο σπιτι καθε μερα, και απασχολουσε διαρκως το ντους, κατι που με επηρεαζε στην καθημερινοτητα μου. 
Εάν απο την αλλη ειστε άνθρωπος που του αρεσει η εντονη καθημερινη κοινωνικοποιηση, δειτε κατα ποσο το flatshare ειναι ''friendly''.





7. Οι κανόνες του σπιτιου όσον αφορα τους επισκέπτες.


Οι κανονες του καθε σπιτιου οσον αφορα τις επισκεψεις ειναι διαφορετικοι. Κάποια flatshares δεν επιτρεπουν καθολου επισκεπτες, καποια αλλα μπορει να κανουν μια μικρη υποχωρηση εαν ερθει η μητέρα σας απο την Ελλάδα, ενω καποια αλλα ειναι females only, κατι που σημαινει οτι δε θα δεχτουν να σας επισκέπτεται ο φίλος σας στο σπιτι. Πολλά flatshares δεν επιτρεπουν να κοιμούνται επισκέπτες στο δωματιο σας, ενω άλλα θα ζητησουν απο τον επισκεπτη σας να πληρωσει για το βράδυ. Εαν εχετε οικογενεια απο την Ελλαδα ή καποια σχεση, βεβαιωθειτε οτι οι κανονες σας βολευουν και δε σας φερνουν σε δυσκολη θεση.

Απο την αλλη, δεν υπηρχε τιποτα πιο αβολο στο παρελθον απο το να πρεπει να συναντησω σε ολα τα μερη του σπιτιου τον ημιγυμνο φιλο της συγκατοικου μου, ο οποιος ειχε σχεδον μετακομισει στο σπιτι και ο οποιος περνουσε τη μερα του καπνιζοντας μαριχουάνα.
Δείτε τί ταιριαζει σε εσας για να μή βρεθειτε προ εκπλήξεως.






8. Tυχόν συνηθειες των συγκατοικων που μπορει να σας επηρεασουν. 


Καπνίζετε? Τοτε ειναι σημαντικο να βρειτε σπιτι που θα το επιτρεπει.
Δεν αντεχετε το τσιγαρο? Βεβαιωθειτε οτι οι συγκατοικοι δεν καπνιζουν στο σπιτι.

Ποια ειναι η αντοχη σας στα ναρκωτικα και το αλκοολ? Στην Αγγλια ειναι πολυ συχνη η χρηση διαφορων ουσιων ως μερος της διασκεδασης (οχι οτι στην Ελλάδα δε γινεται, απλως εδώ ειναι πιο ''upfront about it'' οπως λεμε).

Έχετε κατοικιδιο? Τοτε χρειαζεστε σπιτι που να ειναι pet friendly. Δεν αντεχετε τα ζώα? Τοτε βεβαιωθειτε οτι το σπιτι δεν θα εχει pets.
Είναι κάποιος απο τους συγκατοικους σας μουσικός? 
Και αν ναι, παιζει μουσικη το βραδυ?
Γενικότερα σκεφτειτε τί ενδεχομενως μπορει να σας σπασει τα νεύρα και ρωτήστε κατα ποσο μπορει να το συναντησετε!




Κλείνοντας, εδώ θα βρειτε μία λίστα με τα πιο γνωστά sites για ευρεση δωματιου σε flatshare αλλα και ένα mini review απο εμενα, καθοτι τα εχω χρησιμοποιησει ολα!

Μπορείτε να επισκεφθειτε την καθε σελιδα κανοντας κλικ στο ονομα της.

☎ Gumtree: Site με πολλα ειδη αγγελιών, συμπεριλαμβανει και αγγελιες για δουλεια, ολοκληρα διαμερισματα αλλα και αντικείμενα προς πώληση. Ευκολο στη χρηση, ωστοσο κεντρικο target για scammers. Χρησιμοποιηστε το με ασφαλεια και μη δωσετε χρηματα για κατι που δεν εχετε δει!

☎ Spareroom: Σελιδα που σας επιτρεπει να δημιουργησετε το δικο σας προφίλ, να δειτε προφιλ άλλων flatshare, να ανεβασετε τη δικη σας αγγελια. Μειονεκτημα ειναι οτι για καποια νεα σπιτια τα στοιχεια του ιδιοκτητη δεν αποκαλυπτονται παρα μονο εαν πληρωσετε. 

 Rightmove: Περιλαμβανει τοσο ολοκληρα διαμερισματα όσο δωματια σε flatshare. Μειονεκτημα του ειναι οτι πολλα απο αυτα ειναι μεσω μεσιτικων γραφειων με το αζημειωτο. Χρησιμοποιηστε το με προσοχη στα fees των γραφειων.

☎ Zoopla: Παρομοιο με το Gumtree, σας επιτρεπει να δειτε δωρεαν διαφορετικα δωματια και σπιτια. 





Καλή διαμονή!
Χριστίνα Π.