Sunday 1 May 2016

Ή μέθοδος Μοντεσσόρι στην Αγγλία



Δε μπορω παρα να θαυμαζω γυναικες οπως η Μαρια Μοντεσσορι. Σε μια εποχη που οι γυναικες ειχαν ελαχιστη εως καθολου φωνη στην κοινωνια και ελαχιστη προσβαση στην Εκπαιδευση και στην αγορα εργασιας, καταφερε να ειναι η πρωτη Ιταλιδα γιατρος της εποχης, αλλα και να δημιουργησει μια επαναστατικη μεθοδο Εκπαιδευσης σε μια περιοδο που ελαχιστη προσοχη δινοταν στην Προσχολικη Αγωγη.


Εξοριστηκε απο το φασισμο του Β' Παγκοσμιου Πολεμου και απο την Ισπανια του Φρανκο, μεταναστευσε στην Ινδια, και πεθανε στην Ολλανδια.
Η μεθοδος της, ομως, υπαρχει ακομη και σημερα, και μαλιστα εξαπλωνεται ολο και περισσοτερο εξαιτιας του σεβασμου της προς τη φυση του παιδιου αλλα και τη διαφορετικοτητα του καθε ανθρωπου. Σε αυτο το αρθρο θα δουμε την απήχηση της μεθοδου στην Αγγλια, τα πλεονεκτηματα της, τη συνδεση της με το Αγγλικο συστημα αλλα και τα εργασιακα πλεονεκτηματα των Μοντεσσοριανων Παιδαγωγων στην Αγγλια.





♫  είναι η μέθοδος Μοντεσσόρι?


''Η μεθοδος Μοντεσσορι δημιουργηθηκε απο την Ιταλιδα Μαρια Μοντεσσορι στο τελος του 1800-αρχες του 1900 και αποτέλεσε πρωτοπορία για την εποχή του. Εξακολουθεί να εφαρμόζεται και σήμερα σε αρκετά σχολεία, τα επονομαζόμενα «μοντεσσοριανά» ή «μοντεσσοριανές σχολές.

Έφτιαξε παιδαγωγικό υλικό, προσαρμοσμένο στις ανάγκες του παιδιού για όλα τα μαθήματα, θετικά και θεωρητικά, που αφορούν τη μόρφωσή του. Δημιούργησε μόνη της εποπτικά μέσα διδασκαλίας και παιδαγωγικό υλικό για να γίνονται μέσω των αισθήσεων κατανοητά τα μαθήματα του σχολείου.[2]
Η επιτυχία της μεθόδου της αναστάτωσε τον παιδαγωγικό κόσμο διεθνώς. Ακόμα και παιδιά με χαμηλό δείκτη νοημοσύνης, έμπαιναν σιγά-σιγά στις κανονικές τάξεις του σχολείου, καθώς απελευθερωνόταν το πνεύμα και η ψυχή τους. Γι' αυτό μερικοί άνθρωποι, ακόμη και επιστήμονες, συνέδεσαν το όνομά της με τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. Η Μαρία Μοντεσσόρι όμως ασχολήθηκε κατά βάση σε όλη τη ζωή της με όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως δείκτη νοημοσύνης ή μαθησιακής ικανότητας, και ίδρυσε σχολές σε πολλά κράτη για να εκπαιδεύεται προσωπικό στη χρησιμοποίηση του παιδαγωγικού υλικού αυτού, αλλά κυρίως στην κατανόηση της φιλοσοφίας της μεθόδου της, γιατί δίδαξε πως αυτό είναι το πρώτο θέμα για την επιτυχία...'' (Wikipedia 2016)






♫ Ειναι διαδεδομένη η μέθοδος Μοντεσσόρι στην Αγγλία?



Η μεθοδος Μοντεσορι ειναι ιδιαιτερα διαδεδομενη στην Αγγλια, ενω πολλα Μοντεσσοριανα Σχολεια στην Αγγλια εχουν κριθει Outstanding απο τον OFSTED. Μεχρι στιγμης, υπαρχουν δεκαδες Μοντεσσοριανοι Παιδικοι Σταθμοι σε ολο το Λονδινο, και απειρα σε ολη την Αγγλια και το Ηνωμενο Βασιλειο. Ενω το Προσχολικο Αναλυτικο Προγραμμα της Αγγλιας βασιζεται κυριως στο ελευθερο παιχνιδι, η μεθοδος Μοντεσσορι θεωρειται μια μεθοδος structured learning απο το μεσο Αγγλο Εκπαιδευτικο.





♫ Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα, και ποιά τα μειονεκτήματα μιας τέτοιας μεθόδου οσον αφορα την εφαρμογη της στην Αγγλία?



Η μεθοδος Μοντεσσορι μπορει να λειτουργησει ως αερακι ανακουφισης για τις συναδελφους που εχουν βαρεθει το χαοτικο Learning Through Play του EYFS. Εαν εφαρμοστει σωστα, μπορει να θεσει σωστες βασεις σε παιδια εως 5 ετων ωστε να μπουν στα Early Learning Goals πριν φοιτησουν στην Πρωτη ταξη. Εχω παρατηρησει τη μεθοδο να εχει πολυ καλα αποτελεσματα σε παιδια με υπερκινητικοτητα, ή σε παιδια που γενικα ειναι sensory learners. Ο OFSTED εγκρινει τη μεθοδο Μοντεσσορι και θεωρειται οτι καλυπτει ολους τους τομεις που οριζει το EYFS. 



Ωστοσο, ενα απο τα μειονεκτηματα που εχω παρατηρησει να εχει η μεθοδος στην Αγγλια, ειναι η διαφορα της δομης της σε σχεση με το μεσο Αγγλικο Σχολειο. Απο την εμπειρια μου ως Εκπαιδευτικος, παρατηρησα οτι τα παιδια που ηρθαν στη Reception Class μου απο Μοντεσσοριανο Νηπιαγωγειο, δυσκολευτηκαν πολυ να προσαρμοστουν στην ομαδικη διδασκαλια, στην ελλειψη ελευθερης επιλογης δραστηριοτητων, και στο αυστηρο ωραριο διατροφης και αυτο επηρεασε την εξελιξη τους. Επομενως η μεθοδος μπορει να εχει εξαιρετικα αποτελεσματα εαν ακολουθησει φοιτηση σε Μοντεσσοριανο Δημοτικο/ Δευτεροβαθμια Εκπαιδευση, κατι που δεν ειναι δυνατον οταν δεν υπαρχουν τετοια σχολεια στην Αγγλια.
Ενα αλλο μειονεκτημα της μεθοδου ειναι οτι δεν εφαρμοζεται σωστα απο ολα τα Νηπιαγωγεια, και αυτο σημαινει οτι πολλα Νηπιαγωγεια ενω αποκαλουνται Μοντεσσοριανα, λιγη επαφη εχουν με τη μεθοδο και με τα Παιδαγωγικα Υλικα.




♫ Ποιά είναι τα εργασιακα πλεονεκτήματα ενός Μοντεσσοριανού Παιδαγωγού στην Αγγλία?



Ενας Μοντεσσοριανος Παιδαγωγος εχει πολλα εργασιακα πλεονεκτηματα στην Αγγλια. Ας δουμε μερικα!


  1. Διεθνης αναγνωριση του Μοντεσσοριανου Διπλωματος, και διεθνης δυνατοτητα επαγγελματικης αποκαταστασης (εαν ποτε θελησετε να μεταναστευσετε στις Μαλδιβες ή να γυρισετε στην Ελλαδα!)
  2. Δυνατοτητα καταρτισης στη μεθοδο με πολλους τροπους (Κολλεγια, απο αποσταση), μικρη διαρκεια σπουδων (1-2 χρονια),  και δυνατοτητα δωρεαν εκπαιδευσης απο τον ιδιο τον εργοδοτη σας με την προϋποθεση να παραμεινετε καποιο διαστημα στην επιχειρηση.
  3. Ικανοποιητικος μισθος, ο οποιος φτανει τον αρχικο μισθο Δασκαλου εντος Αγγλιας (27000£ εντος Λονδινου), ενω μπορει να φτασει και τα 35000£ εαν κατεχετε διευθυντικη θεση σε Μοντεσσοριανο Παιδικο Σταθμο.
  4. Αποκτηση ενος διεθνους Διδακτικου τιτλου, ιδανικος ειδικα για ατομα που θελουν να δουλεψουν ως Teachers αλλα δεν εχουν Πτυχιο ΑΕΙ που να αντιστοιχει σε Q.T.S.




♫ Πώς μπορώ να καταρτιστώ στη μέθοδο Μοντεσσόρι?



Για καλη σας τυχη, η μεθοδος Μοντεσσορι στην Αγγλια προσφερεται απο πολλους και διαφορετικους φορεις.
Ωστοσο ειναι πολυ σημαντικο να βρειτε εναν διεθνη, Accredited φορεα της μεθοδου οπως το Montessori Centre International ή το Montessori Internationale 
Οι Μοντεσσοριανοι Παιδικοι Σταθμοι στην Αγγλια εχουν συνεχη ζητηση σε προσωπικο.
Πολλοί προσφερονται να χρηματοδοτήσουν την κατάρτιση σας στη μεθοδο εαν και εφοσον παραμεινετε συγκεκριμενο διαστημα στην επιχειρηση κάτι που σας γλυτώνει απο το κόστος. Εαν ξεκινησετε δουλεια σε Μοντεσσοριανο Παιδικο Σταθμο, το να τους συμβουλευτειτε πριν προβειτε σε εξοδα θα ηταν μια καλη ιδεα. Η χρονική δέσμευση είναι μεγάλη και είναι σημαντικό πριν επιλέξετε να δεσμευτείτε σε κάτι τέτοιο να γνωρίζετε οτι σας αρέσει πραγματικά η μέθοδος και οτι θέλετε να την εφαρμόσετε στο μέλλον. 





♫ Ποιά Νηπιαγωγεία της Αγγλίας εφαρμόζουν τη μέθοδο Μοντεσσόρι?



Άπειρα, και θα τα βρειτε με μια καλη ερευνα στο Google. Καθότι υπάρχουν τόσα και τόσα σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο είναι αδύνατον να παρατεθούν όλα εδώ. Σας παραθέτω όμως μερικά εντός Λονδίνου. 


Bright Beginnings Day Nurseries

Newpark Childcare

Andrea's Montessori

Beanstalk Montessori


Bethnal Green Montessori school

The Kindergartens




Καλή επιτυχία!!!
Χριστίνα Π.

No comments:

Post a Comment

Ευχαριστω!