Το Αγγλικό Εκπαιδευτικό Σύστημα





Στην Αγγλία, η δωρεάν κρατική εκπαίδευση ξεκινά στην ηλικία των 3 ετών και είναι part time (15 ώρες την εβδομάδα) για παιδιά 3-4 ετών.
Η υποχρεωτική επίσημη εκπαίδευση ξεκινά στην ηλικία των 5 ετών οπού τα παιδιά φοιτούν στην Πρώτη Δημοτικού.

Τα παιδιά θα πρέπει να είναι ήδη 5 ετών πριν το Σεπτέμβρη που ξεκινά η σχολική χρονιά για να φοιτήσουν στην Πρώτη τάξη. 


 Στα σχολεία υπάρχει η Προ-Δημοτική τάξη Reception Class για παιδιά 4-5 ετών. Η τάξη αυτή είναι κάτι σαν το δικό μας Νηπιακό τμήμα, μετά από το οποίο τα παιδιά φοιτούν κατευθείαν στην Πρώτη Δημοτικού. Αν ένα παιδί κλείσει τα 4 ή δεν έχει κλείσει ακόμη τα 5 πριν το Σεπτέμβρη τότε θα ξεκινήσει να φοιτά στη Reception Class.


Όλα τα Δημοτικά σχολεία της Αγγλίας περιλαμβάνουν τις τάξεις από  Reception έως και Year 6 (Έκτη τάξη). 


Παρόλα αυτά, πολλά σχολεία περιλαμβάνουν και την τάξη Nursery Class, στην οποία φοιτούν τα παιδιά πριν τη Reception (κάτι σαν το δικό μας Προνήπιο) εάν έχουν κλείσει τα 3 πριν το Σεπτέμβρη. Η τάξη αυτή είναι συνήθως part time, 15 ώρες τη βδομάδα. Συνήθως το σχολείο παρέχει δύο τμήματα, ένα πρωινό (9-12) και ένα απογευματινό (12-3) και τα παιδιά φοιτούν στο τμήμα που θα επιλέξει το σχολείο κατόπιν συνεννόησης με τους γονείς. Κάποια παιδιά στη Nursery Class ενδέχεται να φοιτούν full time- αυτό όμως παρέχεται από περιορισμένους Δήμους σε οικογένειες με σοβαρά προβλήματα.



Πριν  από τη σχολική ηλικία δεν υπάρχει κρατική παροχή εκπαίδευσης για παιδιά 0-3 ετών. Γιαυτό το λόγο υπάρχουν τα λεγόμενα  Day Nurseries τα οποία καλύπτουν ηλικίες 0-5 ετών.


Πρόκειται για ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς που ανήκουν εξολοκλήρου σε ιδιώτες.


Ο ηλικιακός διαχωρισμός των τάξεων σε κάθε Nursery ενδέχεται να διαφέρει σημαντικά ανάλογα με τη φιλοσοφία του κάθε Παιδικού Σταθμού. Παρόλα αυτά, σε ολα τα Nurseries ακολουθείται αυστηρα το Προσχολικό Αναλυτικό Πρόγραμμα της Αγγλίας γνωστό και ως Early Years Foundation Stage.


Κάποια Nurseries ακολουθούν τη μέθοδο Μοντεσόρι σε παιδιά άνω των 2 ετών.

Θα ακούσετε συχνά για μερικά κρατικά Nurseries συνήθως με τον όρο Nursery Schools.
Ωστόσο τα Nursery Schools είναι ουσιαστικά κέντρα που περιλαμβάνουν μόνο παιδιά 3-4 και  απευθύνονται σε παιδιά που φοιτούν στη Nursery Class κρατικών σχολείων. Υπάρχουν πολύ λίγα ανεξάρτητα κρατικά Nursery Schools και συνήθως ανήκουν σε κάποιο Δημοτικό Σχολείο το οποίο τυχαίνει να βρίσκεται στην ίδια ευρύτερη περιοχή. Κάποιες φορές τα Δημοτικά σχολεία περιλαμβάνουν, εκτός από Nursery Class και ένα κέντρο για παιδιά 2-3 ετών. Αυτά τα κέντα, γνωστά ως Children's Centres, υπάγονται στα σχολεία άλλα η φοίτηση είναι επί πληρωμή. 
Δίνουν ωστόσο την ευκαιρία στα παιδιά να έχουν άμεση πρόσβαση στις επόμενες τάξεις του σχολείου χωρίς καινούριες έγγραφες και χαρτοδουλειά. 

 Τον όρο Nursery θα τον συναντήσετε κυρίως στην Αγγλία, καθότι δεν είναι διαδεδομένος σε χώρες όπως η Αμερική ή η Αυστραλία. Αντιστρόφως, ο όρος Kindergarten δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός στην Αγγλία. Ο όρος δημιουργήθηκε για πρώτη φορά για να χαρακτηρίσει τα πρώτα κέντρα φύλαξης παιδιών στην Αγγλία, τα οποία αρχικά βρίσκονταν εντός Νοσοκομείων.



Στην κάθε τάξη στα Δημοτικά Σχολεία της Αγγλίας, συμπεριλαμβανομένων και των προσχολικών τάξεων Nursery Class και Reception Class, εργάζονται κάτοχοι Q.T.S.  (το τι είναι το Q.T.S. και πως μπορείτε να το αποκτήσετε εξηγώ λεπτομερώς σε αυτή την ενότητα, στο αντίστοιχο άρθρο για την αντιστοίχιση των πτυχίων σας).






Ωστόσο στα ιδιωτικά Nurseries δεν εργάζονται Δάσκαλοι άλλα Πτυχιούχοι Προσχολικής Αγωγής διάφορων επιπέδων τα οποία θα δείτε στο υπόλοιπο blog αναλυτικά. 

Στα ιδιωτικά Nurseries υπάρχει ένας μικρός διαχωρισμός των Νηπιαγωγών (Nursery Nurses)  από τις απλές βοηθούς (Nursery Assistants), ωστόσο τα καθήκοντα τους είναι ακριβώς τα ίδια όπως και ο ρόλος τους. Στην ηλικιακή ομάδα άνω των 3 ετών, πολλά ιδιωτικά Nurseries προσλαμβάνουν και έναν  κατοχο Q.T.S. ωστε να ξεκινησει τη διδασκαλια αριθμων και γραμματων.

Τα περισσοτερα παιδια, φευγουν απο το ιδιωτικό Nursery λιγο αφοτου κλεισουν τα 4 για να φοιτησουν στην ταξη Reception καποιου Δημοτικου Σχολειου.


Ο μισθος ενος Δασκαλου Δημοτικου Σχολειου στην Αγγλια διαφερει σημαντικα απο αυτο ενος Νηπιαγωγου σε ενα ιδιωτικό Nursery. Σημαντικα επισης διαφερουν και οι αδειες και διακοπες τους, με εναν υπαλληλο Nursery να λαμβανει πολυ λιγοτερα χρηματα και να δουλευει πολυ περισσοτερες ωρες.



Θελοντας να σας βοηθησω να καταλαβετε καλυτερα τη δομη του Αγγλικου συστηματος, εφτιαξα τον παρακατω πινακα. 

Κανοντας κλικ επανω του θα μπορεσετε και να τον μεγενθυνετε.






Με βάση τον παραπάνω πίνακα, για όσους/ες από εσάς θα ήθελαν να έχουν μια άποψη σχετικά με τα διαφορετικά είδη ανώτατης εκπαίδευσης, επισυνάπτω τον παρακάτω πίνακα.
Παρακαλώ σημειώστε ότι το GCSE/ A Levels είναι ενός είδος προετοιμασίας για το Πανεπιστήμιο, που πραγματοποιείται στις 2 τελευταίες τάξεις της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Sixth Form).





Ειδη Δημοτικων Σχολειων:














Στην Αγγλια τα Σχολεια χωριζονται σε Κρατικα (State) και Ανεξαρτητα/ Ιδιωτικα (Independent).

Η διαφορα αναμεσα στα δυο δεν ειναι ιδιαιτερα σημαντικη, καθοτι στην Αγγλια δεν υπαρχει Δημοσιο και διορισμος με τον τροπο που τον γνωριζουμε στην Ελλαδα. Και τα δυο ειδη σχολειων εχουν παρομοιες ωρες λειτουργιας, παρομοια διοικηση, και προσφερουν παρομοιες αποδοχες στους εργαζομενους.
Πολλοι συναδελφοι μπερδευουν τον ορο "Κρατικο Σχολειο" και θεωρουν οτι με το να εξασφαλισουν εργασια  σε ενα τετοιο σχολειο απολαμβανουν παροχες παρομοιες με αυτες ενος Ελληνικου Κρατικου Σχολειου.Η αποψη αυτη ειναι απολυτα λανθασμενη.


Αυτο που κανει αυτα τα δυο ειδη να διαφερουν ειναι το γεγονος οτι στα Κρατικα Αγγλικα Σχολεια τα παιδια ειτε δεν πληρωνουν για να φοιτησουν, ειτε πληρωνουν ενα πολυ μικρο ποσο. Αντιθετως τα Ανεξαρτητα Σχολεια ανηκουν σε ιδιωτες και ειναι καθαρα κερδοσκοπικου χαρακτηρα- και επομενως τα διδακτρα φοιτησης ειναι συγκεκριμενα και υψηλα.

Σε ενα Κρατικο Αγγλικο Σχολειο ενας Δασκαλος εχει περισσοτερες πιθανοτητες να ερθει αντιμετωπος με μειωνοτικες ομαδες, ομαδες αποκλεισμενες κοινωνικα, αλλα και παιδια απο πολυ τραυματικα οικογενειακα περιβαλλοντα (παιδια ναρκωμανων, παιδια που η προνοια τα εχει βαλει σε ιδρυματα λογω κακοποιησης, κλπ). Οι συνθηκες ειναι αρκετα απαιτητικες ωστε να μπορεσει ενας Δασκαλος πολλες φορες να ανταπεξελθει στις περιστασεις.


Ωστοσο σε ενα Ανεξαρτητο Σχολειο οι κανονισμοι και η λειτουργια ελεγχονται απο τον Ιδιοκτητη, και επομενως οι περιπτωσεις τετοιων παιδιων ειναι μεμονωμενες.

Και τα δυο ειδη σχολειου ακολουθουν το προγραμμα αργιών και διακοπών που οριζεται απο το Αγγλικο Κρατος. Ωστοσο τα Ανεξαρτητα Σχολεια πολλες φορες προσφερουν επιπλεον δικες τους διακοπες.

Ενα Κρατικο Σχολειο ακολουθει αυστηρα και πιστα τη διδακτεα υλη και το Αναλυτικο Προγραμμα που προσφερεται απο το Υπουργειο Παιδειας. Ωστοσο ενα Ανεξαρτητο Σχολειο μπορει να εφαρμοζει και αλλα συστηματα αρκει να υπαγεται στους Κρατικους κανονισμους.






Πτυχια/ Εξειδικευση των Δασκαλων στην Αγγλια

  • Για να δουλεψει καποιος σε ενα οποιοδηποτε Σχολειο της Αγγλιας, ενα απο τα προαπαιτουμενα ειναι να κατεχει ειτε Q.T.S. (Qualified Teacher Status) ειτε τον Μεταπτυχιακο τιτλο P.G.C.E. Ωστοσο πολλα σχολεια προτιμουν Δασκαλους που να εχουν πραγματοποιησει το P.G.C.E. λογω της επιπλεον εξειδικευσης που προσφερει και της δυνατοτητας Πρακτικης Ασκησης. Επιπλεον προτιμωνται Δασκαλοι που να εχουν κανει την εξειδικευση τους στην Αγγλια λογω του οτι εχουν πραγματοποιησει το λεγομενο NQT Year, κατα τη διαρκεια του οποιου κανουν εμμισθη πρακτικη ασκηση σε καποιο Αγγλικο Σχολειο- και επομενως εχουν περισσοτερη εμπειρια σε ενα Αγγλικο Σχολειο απο οτι ενας Δασκαλος απο καποια αλλη χωρα χωρις εμπειρια στο Αγγλικο συστημα.
  • Ενα αλλο προαπαιτουμενο ειναι ο Δασκαλος να γνωριζει Αγγλικα σε επιπεδο μητρικης γλωσσας, δηλαδη να εχει εξαιρετικη προφορα και λεξιλογιο, ωστε να μπορει να ανταπεξελθει στις αναγκες μιας ταξης με παιδια που μιλουν την Αγγλικη ως πρωτη γλωσσα. 
  • Σε μια Αγγλικη ταξη, ενας Δασκαλος θα κληθει να διδαξει ορολογιες και επιστημονικα αντικειμενα σε καθημερινη βαση, με λεξιλογιο το οποιο να του επιτρεπει οχι μονο να γινει κατανοητος αλλα και να λειτουργει ως γλωσσικο προτυπο για τα παιδια.
  • Γνωση στα Αγγλικα συστηματα διδασκαλιας γραφης, αναγνωσης και αριθμητικης ειναι συνηθως ενα ακομη προαπαιτουμενο για να προτιμηθει ενας Δασκαλος σε μια θεση σε Αγγλικο Σχολειο. Στην Αγγλια ο τροπος που διδασκεται η γραφη και η αναγνωση διαφερει κατα πολυ απο αυτον που χρησιμοποιειται στην Ελλαδα.
  • Εμπειρια σε παιδια με ειδικες αναγκες και παιδια απο διαπολιτισμικα περιβαλλοντα ειναι επιπλεον ενα απο τα προαπαιτουμενα στα Αγγλικα Σχολεια. Ενας Δασκαλος θα πρεπει να μπορει να χειριστει με ευκολια ενα παιδι με αυτισμο, ασπεργκερ η κινητικες δυσκολιες, καθοτι στην Αγγλια δε συνηθιζονται ιδιαιτερα τα Ειδικα Σχολεια εκτος απο πολυ βαριες περιπτωσεις. Επιπλεον πολλα παιδια δε μιλουν Αγγλικα και χρειαζονται επιπλεον στηριξη με τη γλωσσα, ενω απαιτειται απολυτη κατανοηση της εννοιας "ανεξιθρησκεια" και "διαπολιτισμικοτητα".



Διδακτικη Υλη 

Στην Αγγλια τα γνωστικα αντικειμενα που διδασκονται ειναι αρκετα διαφορετικα απο αυτα που διδασκονται στην Ελλαδα.
Στις προσχολικες ηλικιες και μεχρι την ταξη Reception (δηλαδη την Προ-Δημοτικη ταξη που υπαγεται στα Σχολεια πριν την Πρωτη Δημοτικου), χρησιμοποιειται το Αναλυτικο Προγραμμα Προσχολικης Αγωγης, ενω απο την Πρωτη Δημοτικου και πανω χρησιμοποιειται το Αγγλικο Εθνικο Αναλυτικο Προγραμμα.
Σε καθε ταξη του Δημοτικου διδασκονται η γλωσσα και τα μαθηματικα ως βασικα αντικειμενα, και απο εκει και μετα αναλογα με την ηλικια διδασκονται και επιστημονικες εννοιες, τεχνες, βιολογια, γλωσσες και αλλα.
 Τα περισσοτερα Σχολεια δε διδασκουν καποια επισημη θρησκεια ενω το καθε Σχολειο οφειλει με βαση το νομο να σεβεται τη θρησκεια του καθε παιδιου και να μην το εκθετει σε διαδικασιες οπως η ομαδικη προσευχη, ο αγιασμος και η γενικοτερη συνδεση της θρησκειας με το Σχολειο. Ενα Σχολειο επισης οφειλει να σεβεται τις θρησκευτικες αντιληψεις καθενος απο τους εργαζομενους του και δεν ειναι λιγες οι περιπτωσεις που παρεχεται επιπλεον χρονος σε ατομα που θελουν λογω της θρησκειας τους να προσευχηθουν μεσα στη μερα.


Ωστοσο υπαρχουν και Θρησκευτικα Σχολεια, τα οποια εφαρμοζουν παραλληλα θρησκευτικη κατηχηση μαζι με τη διδακτεα υλη.


Στην Αγγλια τα παιδια δεν ξεκινουν να διδασκονται επισημα γραφη και αναγνωση στην Πρωτη Δημοτικου οπως συμβαινει στην Ελλαδα.

Απο την ηλικια των 3 ετων οταν ενα παιδι φοιτα στην ταξη Nursery, διδασκεται ονομασιες και προφορα γραμματων, ενω πλεον επισημα απο την ταξη Reception διδασκεται κανονικα γραφη, αναγνωση και αριθμητικη με τη χρηση ειδικων βιβλιων αναγνωσης.
Οταν ενα παιδι περασει απο την ταξη  Reception στην Πρωτη Δημοτικου, αναμενεται επισημα οτι θα ξερει να γραφει και να διαβαζει εστω και σε ενα βασικο επιπεδο.







Διαχωρισμος της χρονιας, αργιες και διακοπες

Στην Αγγλια τα Σχολεια λειτουργουν χωρισμενα στα λεγομενα Terms (κατι σαν τα δικα μας τριμηνα).
Θα βρειτε τα  Terms καθε Σχολικης χρονιας απλως με μια μικρη ερευνα στο Google.
Στο τελος του καθε term το σχολειο κλεινει για 1-2 εβδομαδες. Επιπλεον τα περισσοτερα Σχολεια κλεινουν για περιπου 2-3 βδομαδες τον Αυγουστο. Τα Χριστουγεννα τα περισσοτερα Σχολεια κλεινουν μεχρι λιγο πριν τις διακοπες λογω ολοκληρωσης του term, ενω το Πασχα τα Σχολεια κλεινουν τη Μεγαλη Παρασκευη και τη Δευτερα του Πασχα.
Το Αγγλικο Πασχα δεν γιορταζεται ταυτοχρονα με το Ελληνικο και ειναι πολυ σημαντικο να ελεγξετε το ποτε πεφτουν. Καποιες λιγες φορες ενδεχεται και να συμπεσουν.
Ενας Δασκαλος σε Αγγλικο Σχολειο παιρνει τις διακοπες του στη διαρκεια των half terms (δηλαδη των διακοπων αναμεσα σε καθε term) και δεν επιτρεπεται να παρει αδεια για οποιοδηποτε λογο κατα τη διαρκεια της Σχολικης χρονιας εκτος μιας πολυ μεγαλης αναγκης η θεματος υγειας.


No comments:

Post a Comment

Ευχαριστω!