Απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις

Παρακατω θα βρειτε απαντησεις στις εξης συχνες ερωτησεις:

 1. Μπορω να ταξιδεψω και να ζησω στην Αγγλια με την ταυτοτητα μου?

 2. Πώς είναι οι εργασιακές συνθήκες στην Αγγλία?

3. Υπάρχει ζήτηση?

4. Πόσο καιρό θα μου πάρει να βρω δουλειά?

 
 5. Μπορω να κανω αιτησεις για δουλεια ενω ειμαι ακομα στην Ελλαδα, και να ερθω εαν μου προκυψει καποια ευκαιρια εργασιας ή καποια συνεντευξη? 


6. Ποιά είναι η καλύτερη χρονικη περιοδος για να κανω αίτηση για δουλεια? Πότε αρχίζει- τελειώνει η σχολική χρονιά στην Αγγλία? 

7. Έχω Μεταπτυχιακό/ Διδακτορικό. Έχω περισσότερες πιθανότητες να βρω μια υψηλομισθη θεση σε Νηπιαγωγειο της Αγγλιας? 


8. Προσμετράται στην Αγγλία η προϋπηρεσία απο την Ελλάδα ή η πρακτική άσκηση?



 9. Υπαρχουν ανδρες Νηπιαγωγοι στην Αγγλια? Ποσες πιθανοτητες εχει ενας ανειδικευτος ανδρας στην Αγγλια να βρει δουλεια ως βοηθος και να ολοκληρωσει την πιστοποιηση του σε καποιο Νηπιαγωγειο? 


10. Υπαρχουν Ελληνικα Νηπιαγωγεια και σχολεία στην Αγγλια?



11. Έχω ετοιμάσει τα χαρτιά μου και είμαι στην Αγγλία. Πού μπορώ να απευθυνθώ για δουλειά?

********************************************************











 

1. Μπορω να ταξιδεψω και να ζησω στην Αγγλια με την ταυτοτητα μου?

Αυτο ειναι ενα θεμα γυρω απο το οποιο θα ακουσετε διαφορες αντικρουομενες αποψεις, και το οποιο εχει γινει αφορμη για πολλες μεχρι στιγμης διαφωνιες.

Ωστοσο εγω θα παραθεσω τη δικη μου προσωπικη αποψη, η οποια προερχεται απο τη δικη μου προσωπικη 4ετη εμπειρια το Λονδινο, και απο την εμπειρια πολλων αλλων φιλων μου και συναδελφων που ζουν και εργαζονται εδω.
Αρχικα, θα ηθελα να τονισω οτι εχετε δικαιωμα να ταξιδεψετε με την ταυτοτητα σας, και να τη χρησιμοποιησετε σε οτιδηποτε χρειαστειτε στο Λονδινο ως αποδειξη ταυτοτητας.
Ωστοσο υπαρχει μια μικρη λεπτομερεια την οποια θα ηθελα να σας τονισω.
Στην Αγγλια ειναι απαραιτητο και υποχρεωτικο για οποιον δουλεψει με παιδια η ηλικιωμενους να κανει αιτηση για το λεγομενο CRB (Criminal Records Burreau) το οποιο ειναι ουσιαστικα μια Αγγλικη βεβαιωση καθαρου ποινικου μητρωου.
Η αιτηση για το CRB γινεται απο τον εκαστοτε εργοδοτη σας, και δεν επιβαρρυνεστε κανενα εξοδο. Θα μπορειτε να ξεκινησετε δουλεια σε Νηπιαγωγειο περιμενωντας παραλληλα να καταφτασει το CRB σας, ωστοσο δε θα σας επιτρεπονται συγκεκριμενες αρμοδιοτητες οπως αλλαγη πανας η το να παραμεινετε ολομοναχη με τα παιδια στην αιθουσα.
Φιλες μου Νηπιαγωγοι που ηρθαν πριν το καλοκαιρι, μπορεσαν να εκδοσουν το CRB τους παραχωροντας μονο την ταυτοτητα τους.
Ωστοσο το καλοκαιρι του 2012 η νομοθεσια αλλαξε, και ειναι υποχρεωτικη η υπαρξη διαβατηριου ωστε να εκδοθει το CRB.
Χωρις διαβατηριο, η διαδικασια θα σας παρει παρα πολυ χρονο, τρεξιμο και ταλαιπωρια.
Γνωστη ειναι η περιπτωση της κολλητης μου φιλης, η οποια λογω ελλειψης διαβατηριου ακομη  δε μπορει να εκδοσει το CRB της εδω και 4 μηνες.
Εν κατακλειδει, μπορειτε να ταξιδεψετε με την ταυτοτητα σας και να εργασθειτε εδω, ομως εγω προσωπικα, σας συνιστω να βγαλετε διαβατηριο ωστε να ειστε καλυμενες.




 2. Πώς είναι οι εργασιακές συνθήκες στην Αγγλία?

Στα Day Nurseries της Αγγλίας,δηλαδή στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς,η δουλειά είναι κουραστική και έντονη. Καθάρισμα, τρέξιμο, πάνες, γάλατα, ξανά τρέξιμο και πάνες, χαρτοδουλειά, accident forms, γονείς, ύπνος, στρώματα και γενικά ελάχιστος χρόνος για να καθίσεις.
Πολλές συνάδελφοι έρχονται στην Αγγλία με διαφορετική εικόνα για τους παιδικούς σταθμούς σε σύγκριση με αυτούς της Ελλάδας- ίσως επειδή στην Ελλάδα το ταξίδι με το σχολικό πολλές φορές απασχολεί μεγάλο μέρος της ημέρας ενώ συνηθίζονται οι οργανωμένες δραστηριότητες. 
Στην Αγγλία, αντιθέτως, το ελεύθερο παιχνίδι-με το χάος και το καθάρισμα που συνεπάγεται- απασχολεί το μεγαλύτερο μέρος της βάρδιάς σας. 

Ωστόσο περισσότερες είναι οι προοπτικές σε σχέση με την Ελλάδα. Υπάρχει συμβόλαιο, σύνταξη, ένσημα, προαγωγή, πιθανότητες κατάρτισης και ανέλιξης, διάλειμμα για φαγητό, εργασιακά δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες. 

Οι συνθήκες είναι καλύτερες στα κρατικά σχολεία οπου υπάρχουν άπειρες διακοπές. μικρότερες βάρδιες και οργανωμένη διδασκαλία. Ωστόσο για να φτάσετε να διδάξετε σε σχολείο πρέπει να έχετε καλή εργασιακή εμπειρία εντός Αγγλίας και να έχετε άριστη προφορά και γνώση Phonics. 



3. Υπάρχει ζήτηση?

Ναι! Στον τομέα των ιδιωτικών παιδικών σταθμών υπάρχει τεράστια ζήτηση για Nursery Nurses, ειδικά σε μεγάλες πόλεις όπως στο Λονδίνο.
Γεννιούνται διαρκώς βρέφη και υπάρχουν διαρκώς νέοι παιδικοί σταθμοί και childminders στη γειτονιά. 

Η ζήτηση είναι πολύ λιγότερη σε σχολεία καθοτι εκεί το επάγγελμα είναι πιο κορεσμένο. Για να μπορέσετε να αποκτήσετε την εμπειρία ωστε να σας προτιμήσει ένα σχολείο ως μόνιμο προσωπικό θα πρέπει να έχετε Βρεττανική προφορά, γνώση Phonics και αρκετή εμπειρία ως supply teacher σε σχολεία. 


 
4. Πόσο καιρό θα μου πάρει για να βρω δουλειά?

Αν φτιάξετε το βιογραφικό και το cover letter σας σωστά με τον τρόπο που περιγράφω σε αυτό το blog, το πιθανότερο είναι να βρείτε δουλειά σε Nursery εντός δύο εβδομάδων απο την άφιξή σας ενώ το περισσότερο διάστημα που έχει μείνει συνάδελφος χωρίς δουλειά είναι ένας μήνας. Ωστόσο αυτό δε μπορεί να σας το εγγυηθεί κανεις καθότι εξαρτάται απο εσάς, το πόσο  έχετε προετοιμαστεί και τις γνώσεις σας!





5. Μπορω να κανω αιτησεις για δουλεια ενω ειμαι ακομα στην Ελλαδα, και να ερθω εαν μου προκυψει καποια ευκαιρια εργασιας ή καποια συνεντευξη?

Εδω δυστυχως η απαντηση μου ισως απογοητευσει πολλες συναδελφους, ειδικα οσες δεν εχουν ιδιαιτερη οικειοτητα με τις αλλαγες, τις μετακινησεις, και το ρισκο.
Δυστυχως ή ευτυχως, απο τη δικη μου προσωπικη εμπειρια αλλα και των υπολοιπων Ελληνιδων φιλων και συναδελφων μου που ηρθαν μετα απο εμενα και εργαζονται στο Λονδινο, παρατηρησα πως οι Αγγλοι δεν ελκυονται απο οποιουδηποτε ειδους αοριστη απαντηση ή κατασταση.
Επομενως, οταν κανετε αιτηση για δουλεια, εχετε πολυ περισσοτερες πιθανοτητες να σας καλεσουν για συνεντευξη εαν τους αναφερετε οτι ειστε ηδη στην Αγγλια, εχετε εξασφαλισει εστω προσωρινη διαμονη, και εχετε ηδη κανει τις απαραιτητες ενεργειες ωστε να βγαλετε Αγγλικο ΑΦΜ και Αγγλικο τραπεζικο λογαριασμο. Σε μια πολη οπως το Λονδινο, τα περισσοτερα γραφεια ευρεσεως εργασιας και τα Νηπιαγωγεια, βασιζονται στο σε ποιο σημειο του Λονδινου κατοικειτε ωστε να αποφασισουν εαν θα σας προτιμησουν, καθοτι το Λονδινο ειναι ιδιαιτερα μεγαλο και οι αποστασεις ατελειωτες.
Ειδικα στον τομεα των Νηπιαγωγειων, οι περισσοτερες αγγελιες για δουλεια αφορουν αμεση προσληψη, πραγμα που σημαινει οτι εχουν αμεση αναγκη να δουν απο κοντα ολους τους καταλληλους υποψηφιους και να παρουν την αποφαση τους.
  Φανταστειτε το φορτο εργασιας και υποχρεωσεων ενος ιδιοκτητη μεγαλης αλυσιδας Νηπιαγωγειων σε μια πολη οπως το Λονδινο, και φανταστειτε τη διαδικασια στην οποια θα επρεπε να μπει εαν προσλαμβανε ενα ατομο που ειναι ηδη στην Ελλαδα, και τελευταια στιγμη γινοταν η οποιαδηποτε αναποδια και δεν ειχε καλυψη για τα παιδια.
Επιπλεον, παρα το γεγονος οτι υπαρχουν πολλες θεσεις εργασιας στο αντικειμενο μας, δεν λειπουν απο την Αγγλια και οι εμπειρες, ικανες συναδελφοι που ζουν στην Αγγλια, εχουν μονιμη διαμονη, ετοιμα χαρτια, και ετοιμο CRB. Επομενως ενας εργοδοτης δε θα ειχε ιδιαιτερο λογο να απευθυνθει σε ενα ατομο το οποιο δε γνωριζει καν εαν θελει η οχι να ζησει στην Αγγλια, δεν εχει καν ξεκινησει τις απαιτουμενες διαδικασιες για το ΑΦΜ, και δεν εχει καν Αγγλικο τραπεζικο λογαριασμο. Ως εκ των πραγματων, θα προτιμηθουν οι συναδελφοι που ζουν εκει και ειναι αμεσα διαθεσιμες.
Συμπερασμα: Μπορειτε να ξεκινησετε να κανετε αιτησεις για δουλεια 2 βδομαδες πριν την αφιξη ας στο Λονδινο, εφοσον εχετε ηδη εξασφαλισει εισητηριο και διαμονη, και φυσικα μην ξεχασετε να το αναφερετε στη συστατικη επιστολη που θα στειλετε οταν κανετε αιτηση για δουλεια.
Οταν φτασετε, τηλεφωνηστε αμεσως για το ραντεβου σας για την εκδοση ΑΦΜ, και ξεκινηστε αμεσως τις αιτησεις για δουλεια! Εαν δειξετε οτι μενετε στην Αγγλια, οτι γνωριζετε τις διαδικασιες, και οτι σκοπευετε να εγκατασταθειτε μονιμα, τοτε σιγουρα θα εχετε πολυ περισσοτερες πιθανοτητες!
Θα χρειαστει καλη θεληση και ρισκο για να τα καταφερετε, και σιγουρα θα πρεπει να ρισκαρετε να ερθετε στο Λονδινο! Η θεση δε θα ερθει απο μονη της ενω ειστε στην Ελλαδα!


6. Ποιά είναι η καλύτερη χρονικη περιοδος για να κανω αίτηση για δουλεια? Πότε αρχίζει- τελειώνει η σχολική χρονιά στην Αγγλία?


Στους παιδικούς σταθμούς η σχολική χρονιά δεν έχει καμία ομοιοτητα με αυτη στην Ελλαδα. Οι παιδικοί σταθμοί δεν κλεινουν για ολο το καλοκαιρι. 
  Συνηθως κλεινουν καποιες μερες τα Χριστουγεννα και καποιες μερες για το Βρεττανικό Πασχα, με διαφοροποιησεις (π.χ. κάποια απο τα Νηπιαγωγεια στα οποια εργασθηκα εκλειναν μεταξυ 21/12-3/1 για τις διακοπες των Χριστουγεννων, και μολις τεσσερις ημερες για τις διακοπες του Πασχα). Άλλα Νηπιαγωγεια παραμενουν ανοιχτα και τα Χριστουγεννα και την Πρωτοχρονια.
Όταν ξεκινησετε δουλεια, στο συμβολαιο σας θα σας παρεχονται μεταξυ 20-25 ημερες πληρωμενης αδειας, την οποια μπορειτε να παρετε οποτε θελετε εσεις, και ετσι θα μπορεσετε να κανονισετε τις διακοπες σας για οποτε θελησετε. Καποια Νηπιαγωγεια σας αφαιρουν τις ημερες που κλεινουν για Χριστουγεννα και Πασχα απο την αδειά σας, ενω καποια αλλα οχι. Κατα τα αλλα, θα εργαζεστε ολο το χρονο.
Οσον αφορα τον κυριοτερο τομεα,- το πότε δηλαδη ειναι η καλυτερη περιοδος να ξεκινησετε τις αιτησεις για δουλεια- το καλο νεο ειναι οτι υπαρχει ζητηση για Νηπιαγωγους ολο το χρονο, καθοτι δεν υπαρχει αρχη και τελος της χρονιας οπως στην Ελλαδα. Οποιαδηποτε στιγμη εαν κανετε αιτηση, το αποτελεσμα θα ειναι το ιδιο.


 Στην Αγγλία τα σχολεία έχουν 1 βδομάδα διακοπές κάθε Οκτώβρη, Φλεβάρη και Μάιο και επιπλέον 10 μέρες Χριστούγεννα, 2 εβδομάδες το Πάσχα και 5-6 εβδομάδες το καλοκαίρι. Σε αυτή την περίπτωση οι νέες θέσεις εργασίας ξεκινούν συνήθως Ιανουάριο, Απρίλη και Σεπτέμβρη.



7. Έχω Μεταπτυχιακό/ Διδακτορικό. Έχω περισσότερες πιθανότητες να βρω μια υψηλομισθη θεση σε Νηπιαγωγειο της Αγγλιας?

Εχοντας Μεταπτυχιακο η Διδακτορικο, μια Νηπιαγωγος αντιστοιχει αυτοματως σε υψηλοτερο επιπεδο καταρτισης. Αυτο θα εδινε περισσοτερες πιθανοτητες να την προτιμησουν σε καποιο Νηπιαγωγειο, ενω μετα απο μερικα χρονια προυπηρεσιας στην Αγγλια θα μπορουσε να αποκτησει διευθυντικη θεση. Ωστοσο οσο υψηλος και να ειναι ο τιτλος σπουδων μιας Νηπιαγωγου, εαν δεν εχει προυπηρεσια για αρκετα χρονια στην Αγγλια, ειναι πολυ δυσκολο να βρει απευθειας δουλεια με διευθυντικη θεση, εκτος και αν ειναι σε καποιο μικρο συνοικιακο Νηπιαγωγειο και επομενως με χαμηλο μισθο.
Δυστυχως το επαγγελμα της Νηπιαγωγου ειναι παντου κακοπληρωμενο, και επομενως οι δυνατοτητες για εναν υψηλο μισθο ειναι παντου περιορισμενες. Μια Νηπιαγωγος με μερικα χρονια προυπηρεσιας στην καλυτερη περιπτωση θα φτασει να παιρνει εως 1500 λιρες το μηνα, ενω ειναι ελαχιστες οι θεσεις που προσφερουν απο 2000 καθαρες λιρες το μηνα και πανω, και προκειται για διευθυντικες θεσεις σε μεγαλες αλυσιδες Νηπιαγωγειων, οι οποιες εχουν πολυ υψηλα προαπαιτουμενα ωστε να προτιμησουν ατομα για τη θεση αυτη. Συνηθως τα ατομα που καταλαμβανουν τετοιες θεσεις εχουν πανω απο 10-15 χρονια προυπηρεσιας στον τομεα και με πολλες μετεξειδικευσεις σε Business Management, Special Needs κλπ.





8. Προσμετράται στην Αγγλία η προϋπηρεσία απο την Ελλάδα ή η πρακτική άσκηση?


Ο Άγγλος εργοδότης θα κοιτάξει κυρίως την προϋπηρεσία σας εντός Αγγλίας και θα σας αξιολογήσει αναλόγως. Είναι συχνό να προσληφθείτε σε κάποια θέση μή έχοντας Αγγλική προϋπηρεσία παρα μόνο Ελληνική. Ωστόσο ο μισθός σας δε θα καθοριστεί με βάση την προϋπηρεσία σας στην Ελλάδα. Αν ξεκινήσετε δουλειά σε κάποιο Nursery χωρίς UK experience, τότε θα μισθολογηθείτε σαν άπειρη Νηπιαγωγός ακόμη και αν έχετε δουλέψει πολλά χρόνια στην Ελλάδα.
Η πρακτικη ασκηση μετραει σε οποιοδηποτε Νηπιαγωγειο της Αγγλιας οσο θα μετραγε και σε οποιοδηποτε ιδιωτικο Νηπιαγωγειο της Ελλαδας. Γενικοτερα θεωρειται ως καποια μικρη εργασιακη εμπειρια, ωστοσο παντα κανει καλυτερη εντυπωση ενα βιογραφικο που να περιεχει εμμισθη εργασια σε Νηπιαγωγεια. Παρολα αυτα, εαν εχετε μολις παρει το Πτυχιο σας και δεν ειχατε το χρονο να αποκτησετε προϋπηρεσια (η απλως δεν καταφερατε λογω του απεριγραπτα μεγαλου προβληματος της ανεργιας στην Ελλαδα), μην απογοητευεστε. Μπορειτε και παλι να προσθεσετε στο βιογραφικο σας την πρακτικη σας ως προϋπηρεσια. Ωστοσο μην ξεχασετε να τονισετε πως προκειται για "Placement work" και να το εμπλουτισετε με ο,τι περισσοτερο μπορειτε, ακομη και με οτιδηποτε εχετε κανει στη ζωη σας σχετικα με τα παιδια.




9. Υπαρχουν ανδρες Νηπιαγωγοι στην Αγγλια? Ποσες πιθανοτητες εχει ενας ανειδικευτος ανδρας στην Αγγλια να βρει δουλεια ως βοηθος και να ολοκληρωσει την πιστοποιηση του σε καποιο Νηπιαγωγειο?

 Στην Αγγλια οπως προανεφερα, υποστηριζονται οι ισες ευκαιριες και ως εκ των πραγματων δινονται εξισου ευκαιριες και στα δυο φυλα.
Ωστοσο οπως εχετε φανταστει, το επαγγελμα μας και στην Αγγλια αλλα και στις υπολοιπες χωρες του κοσμου ειναι πολυ λιγοτερο δημοφιλες στους ανδρες απο οτι στις γυναικες. Στα 4 χρονια εμπειριας μου στο Λονδινο εχω συναντησει περιπου 3-4 ανδρες συναδελφους στο επαγγελμα μας. 
Ωστοσο αυτο δε σημαινει οτι οι ανδρες δε γινονται δεκτοι. Αντιθετως, ενα ανδρικο προτυπο στο Νηπιαγωγειο ειναι καλο και για τα παιδια, ωστε να ερχονται σε επαφη και με τα δυο φυλα.

Οσον αφορα τους ανειδικευτους ανδρες, οπως και οι ανειδικευτες γυναικες εχουν λιγοτερες πιθανοτητες να προσληφθουν απο εναν πιστοποιημενο συναδελφο. Ωστοσο δεν ειναι αδυνατον. 

Το συγκεκριμενο θεμα ειναι καπως υποκειμενικο, γιατι εξαρταται απο τις συγκυριες, το καθε σχολειο/νηπιαγωγειο ξεχωριστα, και τα προσοντα του καθενος.



10. Υπαρχουν Ελληνικα Νηπιαγωγεια και σχολεία στην Αγγλια?

Μέχρι στιγμής τα Ελληνικά Νηπιαγωγεία που υπάρχουν στην Αγγλία ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο ή το Ελληνοκυπριακό κράτος ενώ υπάρχουν κάποια λίγα Σαβατιάτικα Ελληνικά σχολεία.

Για να δουλέψετε σε κάποιο τέτοιο σχολείο θα πρέπει να είστε μόνιμα διορισμένοι και να αποσπαστείτε μέσω του Ελληνικού Δημοσίου.
Στην περίπτωση των ιδιωτικών Νηπιαγωγείων δεν υπάρχουν Ελληνικά Nurseries καθότι τα Ελληνικά δεν είναι τόσο δημοφιλής γλώσσα ανάμεσα στους Άγγλους όσο τα Γαλλικα ή τα Ισπανικά. Ακόμη όμως και στην περίπτωση που θα υπήρχαν Ελληνικά Nurseries, όλες/όλοι οι έμπειροι συνάδελφοι πριν απο εσάς εντός Αγγλίας θα είχαν καταφύγει εκεί, και έτσι είναι σχεδόν απίθανο να υπήρχαν θέσεις.


11. Έχω ετοιμάσει τα χαρτιά μου και είμαι στην Αγγλία. Πού μπορώ να απευθυνθώ για δουλειά?  

Αν ψάχνετε για δουλειά σε Day Nursery (το οποίο προτείνω καθοτι μπορείτε να βρείτε δουλειά εκεί πολύ γρήγορα και υπάρχει ζήτηση), ιδανικές σελίδες είναι οι εξής:

  • Gumtree (κατηγορία Jobs, μην ξεχάσετε να βάλετε τον όρο Nursery Nurse στη μηχανή αναζήτησης).
  • Nursery World
  •  Childcare.co.uk
  • Οι κεντρικές σελίδες των αλυσίδων Bright Horizons, Kiddy Caru, Busy Bees.  
  • Πολύ χρήσιμο μπορεί να σας φανεί και το να φτιάξετε προφιλ στο linkedin καθότι είναι γεμάτο απο γραφεία και recruiters.
 Υπάρχουν επιπλέον αξιόπιστα γραφεία ευρέσεως εργασίας στον τομέα των Nurseries, που χωρίς καμία χρέωση μπροούν να σας βρουν μόνιμη θέση εφόσον βρίσκεστε στην Αγγλία και έχετε κάνει τις απαραίτητες αντιστοιχίσεις και γραφειοκρατικές διαδικασίες. 
Πολλά απο αυτά τα γραφεία δε θα σας βάλουν στον κόπο να πάτε για εγγραφή μέχρι να σας βρουν δουλειά. Ενδέχεται να επικοινωνήσουν μαζί σας μόνο τηλεφωνικά εξασφαλίζοντάς σας συνεντεύξεις!
Εδώ θα βρείτε μια λίστα απο εξαιρετικά και αξιόπιστα γραφεία που έχω χρησιμοποιήσει κι εγώ στο παρελθόν:
  • Bretsa Recruitment
  •  One-call education
  • Caleeda Limited
  •  Tinies childcare
  • BS Social Care

6 comments:

  1. Καλησπέρα, ετοιμαζω τα χαρτια μου για το QTS αυτες τις μερες και ηθελα να ρωτησω αν χρειαζεται APOSTILLE η λεγόμενη σφραγιδα χαγης οπως μου ειπαν... Επισης, μια δικη σου συμβουλη μιας και εισαι εκει τωρα, ειναι καλο να κανω ενα βημα για εκει αυτην την περιοδο με δεδομενο το brexit? απο αλλους ακουω οτι δεν θα αλλαξει κατι ενω αλλοι λενε οτι πλεον δεν γινονται ευκολα προσλήψεις ξένων...

    ReplyDelete
  2. Καλησπέρα, ετοιμαζω τα χαρτια μου για το QTS αυτες τις μερες και ηθελα να ρωτησω αν χρειαζεται APOSTILLE η λεγόμενη σφραγιδα χαγης οπως μου ειπαν... Επισης, μια δικη σου συμβουλη μιας και εισαι εκει τωρα, ειναι καλο να κανω ενα βημα για εκει αυτην την περιοδο με δεδομενο το brexit? απο αλλους ακουω οτι δεν θα αλλαξει κατι ενω αλλοι λενε οτι πλεον δεν γινονται ευκολα προσλήψεις ξένων...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Signomi gia ta greeklish alla eimai sti douleia. Oxi, an den anafero kati tote de xreiazetai- des ta aparaithta eggrafa kai diadikasies. Distixws de ksero na soy po an aksizei h oxi, ayto einai poly prosopiko thema opote to afino stin krisi soy. Kali epitixia se o,ti kaneis! Xristina

      Delete
    2. Διαβασα ολα οσα εχεις γραψει απλα επειδη με ρωτησε η δικηγορος που εχει αναλαβει τη μετάφραση, ειπα να το διασταυρωσω.. Σ'ευχαριστω πολυ για την άμεση απαντηση κ το χρονο σου... Καλη σου συνεχεια και συγχαρητηρια για το blog σου μας βοηθαει πολυ!

      Delete
  3. Καλημέρα Χριστίνα. Εδώ και καιρό σκεφτόμουν το ενδεχόμενο να φύγω και εγώ απο την Ελλάδα και τις τελευταίες μέρες είμαι σίγουρη πως θέλω να το κάνω. Έχω μερικές ερωτήσεις: Αρχικά 4 χρόνια εργάζομαι ως εκπαιδεύτρια ενηλίκων στα δημόσια ΙΕΚ στην ειδικότητα βοηθών βρεφονηπιοκόμων, στην Ελλάδα δεν αναγνωρίζεται ως προυπηρεσία στην Αγγλία ενδέχεται να αναγνωριστεί; επίσης θα ήθελα να μου πεις αν κατάλαβα σωστά το πως πρέπει να κινηθώ γιατί έχω χαθεί ανάμεσα στις πληροφορίες. Αρχικά πρέπει να μεταφράσω τα πτυχία μου, να βγάλω διαβατήριο να πάω στην Αγγλία να βγάλω ΑΦΜ και λογαρισμό τραπέζης, στη συνέχεια να κινήσω τη διαδικασία για το χαρτί του ποινικού μητρώου και έπειτα να στείλω τις αιτήσεις προς αξιολόγηση. Έχω καταλάβει σωστά; Συγνώμη αλλά έχω χαθεί.

    ReplyDelete
  4. Καλησπερα, εχω τελειωσει ιεκ παιδαγωγικο και εχω καποιες εκπαιδευσεις επισης. Επειδη το χαρτι απο το ιεκ δεν ειναι ακομα πιστοποιημενο θα μπορουσα να εργαστω ως βοηθος η θα πρεπει να περιμενω; Σας ευχαριστω.

    ReplyDelete

Ευχαριστω!