Γλωσσικά προαπαιτούμενα


Μεταναστευοντας στην Αγγλια, ενα βασικο προαπαιτουμενο για να μπορει καποιος να ζησει και να δουλεψει ειναι η γνωση της Αγγλικης γλωσσας.

Λογω του τεραστιου χασματος αναμεσα σε ιδιωτικο και δημοσιο τομεα στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Αγγλιας, επικρατει ιδιαιτερη συγχυση οσον αφορα το ποιο ειναι το επιθυμητο επιπεδο γνωσης της Αγγλικης για να μπορεσει καποιος να δουλεψει στην Αγγλια, ενω ιδιαιτερο αγχος επικρατει απο καινουριες συναδελφους που θελουν να μεταναστευσουν στην Αγγλια οσον αφορα το επιπεδο γνωσης των Αγγλικων τους, αλλα και τα χαρτια που ενδεχεται να χρειαζονται οπως Proficiency, Lower, κ.λ.π.



































✿     Εργασία σε Day Nurseries:

Μεχρι στιγμης, για να μπορεσει να εργασθει ενας Εκπαιδευτικος σε Day Nurseries, δηλαδη σε ιδιωτικους Παιδκους Σταθμους, δεν υπαρχει καμία επισημη γραμμη για συγκεκριμενο επιπεδο Αγγλικων, αλλα και ουτε ζητηση καποιου συγκεκριμένουν διπλώματος όπως Lower, Proficiency κ.λ.π.

Παρα το γεγονος οτι εχουν ακουστει πολλα στο περασμα των χρονων, και φημες κυκλοφορουν εδω και πολυ καιρο για ενδεχομενη ζητηση διπλωματος βασικης γνωσης Αγγλικων στον τομεα, προς το παρον δεν εχει γινει καμια νομοθετικη αλλαγη.

Στα ιδιωτικα Day Nurseries της Αγγλιας, οι Παιδαγωγοι που εργαζονται εχουν πολλα και διαφορετικα επιπεδα γνωσης της γλωσσας, απο πολυ χαμηλο και βασικο εως fluent και native.
Καθοτι το επαγγελμα της Nursery Nurse προς το παρον δεν ειναι απο τα πιο καλοπληρωμενα, ειναι συνηθισμενο τα ατομα που καταφευγουν σε αυτο να ειναι κυριως μεταναστες, με διάφορες προφορες και γνωσεις.

Δουλευοντας σε ενα Day Nursery, ωστοσο, θα πρεπει να ειστε σε θεση να μιλησετε καθημερινα με γονεις για τα παιδια τους, ενω θα χρειαστει να μπορειτε να κατανοησετε καθημερινες διαδικασιες οπως τάισμα, αλλαγη πανας, ωρα υπνου κ.λ.π. Επισης θα σας ζητηθει να μπορεσετε να δουλεψετε με το EYFS, να γραψετε παρατηρησεις και να συμμετεχετε στο planning.

Επομενως, ενα βασικο επιπεδο Αγγλικων που σας επιτρεπει να κατανοησετε και να επικοινωνησετε, αλλα και ενα βασικο επιπεδο ικανοτητας γραφης στα Αγγλικα ειναι αρκετο για να ξεκινησετε. 

Για να δειτε εαν το επιπεδο σας ειναι αρκετο για εργασια σε ενα Day Nursery, μπορειτε απλως να δοκιμασετε να διαβασετε το EYFS, ή καποιο άλλο εβδομαδιαιο planning. Εαν ειστε σε θεση να καταλαβετε το γενικο του νοημα και μπορειτε να το συζητησετε, τοτε αυτο σημαινει οτι ειστε σε ικανοποιητικο επιπεδο για να δουλεψετε σε ενα Day Nursery.

Τελειωνοντας αξιζει να σημειωθει, οτι λογω της αυξημενης πιεσης για επισημη εκπαιδευση απο το κρατος σε παιδια ανω των 3 ετων, πλεον πολλα Day Nurseries εχουν ξεκινησει επισημη διδασκαλια στις ηλικιες 3-5 ετων. Επομενως σε αυτα τα ηλικιακα τμηματα υπαρχει επιλεκτικοτητα οσον αφορα τη γνωση Αγγλικων σας.
Εαν το Νηπιαγωγειο κρινει οτι η προφορα σας δεν ειναι σε επιπεδο ωστε να μπορειτε να διδαξετε Phonics σε μεγαλυτερα παιδια, ενδεχεται να σας τοποθετησουν σε βρεφικο τμημα. 
Να ειστε προετοιμασμενοι να ξεκινησετε απο χαμηλα.

✿     Διδασκαλία σε σχολεία:

Ενω στα ιδιωτικα Day Nurseries το επιπεδο γνωσης Αγγλικων που απαιτειται δεν ειναι ιδιαιτερα υψηλο, και ατομα με πολυ βασικα Αγγλικα εχουν καταφερει να εξασφαλισουν θεσεις ως Nursery Nurses, στον κρατικο τομεα των σχολειων η κατασταση ειναι πολυ διαφορετικη. 
Μεχρι στιγμης, ενα μεγαλο μαθησιακο προβλημα των παιδιων στην Αγγλια ειναι η ελλειψη ορθογραφιας, κατανοησης και γραμματικης στη Δευτεροβαθμια Εκπαιδευση. Επομενως δινεται μεγαλη εμφαση στην πρωτη γραφη και αναγνωση απο την προσχολικη ηλικια. Τα παιδια ξεκινουν την εκμαθηση φωνημάτων απο την ηλικια των 3-4 ετων ενω μεχρι το τελος της Reception Class αναμενεται να μπορουν να διαβασουν απλα βιβλια και να μπορουν να γραψουν προτασεις στη γραμμη χρησιμοποιωντας σωστο σχεδιασμο των γραμματων, σωστο μεγεθος και χρησιμοποιωντας τελειες και διαστήματα.

Παρα το οτι οι περισσοτεροι Ελληνες μιλαμε ενα βασικο επιπεδο Αγγλικων λογω του τουρισμου και της δουλειας μας, ελαχιστη εμφαση δινεται στα μαθηματα Αγγλικων που εχουμε λαβει στην προφορα των ηχων, και αυτο εχει ως αποτελεσμα πολλες φορες να μη μπορουμε να κατανοησουμε ποσο πραγματικα δυσκολη και περιπλοκη ειναι η Αγγλικη προφορα. 

Προς το παρον η αναγκη για εξαιρετικο επιπεδο γραφης και ομιλιας των Αγγλικων ειναι μεγαλη και για να μπορεσει ενας Δασκαλος να διδαξει στον κρατικο τομεα της Αγγλιας θα πρεπει να ειναι ικανος να προφερει σωστα ηχους οπως ''oo'' και να μπορει να κατανοησει τη διαφορα στην προφορα του ''oo'' στο ''moon'' απο το ''cook''. Με τον ιδιο τροπο θα πρεπει να μπορει να προφερει σωστα το sh, igh, ee, er, aw, or, ar, κατι που απαιτει τις περισσοτερες φορες εξασκηση και ισως και training.

Επομενως για να μπορεσετε να διδαξετε στο κρατικο τομεα θα πρεπει να εχετε εξαιρετικη προφορα, πολυ καλη γνωση της γραμματικης, να εχετε λαβει καταρτιση σε διαφορες μεθοδους Phonics, να εχετε καλη γνωση του UK National Curriculum KS1/KS2, να μπορειτε να διδαξετε μαθηματικα χρησιμοποιωντας τους σωστους Αγγλικους ορους αλλα και να προετοιμασετε τα παιδια για τις εξετασεις Αγγλικων που θα εχουν στην Πρωτη και τη Δευτερα Δημοτικου.

✿     Καθημερινή ζωή:

Ζωντας στην Αγγλια θα κανετε ολα οσα κανατε στην καθημερινη ζωη σας στην Ελλαδα: 
Επισκεψη στο φουρνο, στο super market, στην τραπεζα, θα βγειτε με φιλους, θα μιλησετε στο τηλεφωνο για διαδικαστικα της ασφαλισης σας, θα πατε στο γιατρο, και γενικοτερα το επιπεδο γνωσης σας θα πρεπει απλως να ειναι σε κατανοητο επιπεδο για να μπορεσετε να ζησετε και να επικοινωνησετε ανεξαρτητα.

Εαν επιτρεψετε στον εαυτο σας να επικοινωνησει και να συναναστραφει με ατομα που εχουν ως πρωτη γλωσσα την Αγγλικη, τοτε το λεξιλογιο σας και η κατανοηση σας θα βελτιωθουν ταχυτατα σε μικρο διαστημα.





✿     Διπλωματα Αγγλικών απο Ελλαδα και η αναγνωριση τους στην Αγγλία.

Στην Ελλαδα απο μικρη ηλικια, δινεται ιδιαιτερη εμφαση στη γνωση Αγγλικων. Πολυ νωρις στο Δημοτικο σχολειο, ως μαθητες ξεκιναμε ηδη τα μαθηματα Αγγλικων, ενω απο τη Δευτεροβαθμια και μετα η πιεση ειναι ιδιαιτερη για να κατοχυρωσουμε διπλωματα οπως το Lower, Proficiency, κ.λ.π.

Στην Ελλαδα η κατοχη Proficiency μεχρι προσφατα σημαινε ικανοτητα διδασκαλιας Αγγλικων. Πολλες φορες μαλιστα στην Ελλαδα επικρατει η φημη οτι χωρις χαρτια οπως το lower και το Proficiency, η δυνατοτητα επαγγελματικης αποκαταστασης ειναι μειωμενη.

Στην Αγγλια, ωστοσο, τα πραγματα ειναι πολυ διαφορετικα.

Ενώ η κατοχη καποιου διπλωματος Αγγλικων ειναι μεν δεκτη, δεν ειναι για κανενα λογο απαραιτητη για να μπορεσει να δουλεψει ενας Νηπιαγωγος/ Εκπαιδευτικος στην Αγγλια. Το διπλωμα Lower δε ζηταται προς το παρον απο κανεναν εργοδοτη, ενω το Proficiency ζηταται ΜΟΝΟ απο Πανεπιστημια σε περιπτωση που θελησετε να κανετε Μεταπτυχιακο. 
ΚΑΙ σε αυτη την περιπτωση, ωστοσο, για να μπορεσει να γινει δεκτο το διπλωμα Proficiency θα πρεπει να σας εχει χορηγηθει το πολυ εντος δυο χρονων απο τη στιγμη που θα ξεκινησετε Μεταπτυχιακο. 
Εαν εχετε λαβει Proficiency σε πολυ μικρη ηλικια, τοτε το διπλωμα σας ΔΕΝ γινεται δεκτο, και θα αναγκαστειτε να ξανακανετε τις εξετασεις Proficiency, ή να κανετε το test IELTS.

Επιπλεον, ενω στην Ελλαδα ενας κατοχος Proficiency μπορει να διδαξει Αγγλικα, στην Αγγλια η κατοχη Proficiency δεν δινει νομικα το δικαιωμα διδασκαλιας της Αγγλικης γλωσσας. 

Για να μπορεσετε να διδαξετε Αγγλικα σε ξενογλωσσα ατομα εντος Αγγλιας, θα πρεπει να εχετε ειτε σπουδασει Αγγλικη Φιλολογια και να εχετε κανει αντιστοιχιση QTS, ειτε να εχετε κανει καποιο πιστοποιημενο course TEFL (Teaching English as a Foreign Language).



✿     Συμβουλές για βελτιωση των Αγγλικών σας και χρήσιμα links για επιμόρφωση:

Ι. Συναναστραφειτε με αλλους λαους, και ειδικα με Αγγλους, και προσπαθηστε να αντιγραψετε την προφορα τους.

Επιτρεψτε τους και ζητηστε τους να σας διορθωνουν οταν χρειαζεται. Συντομα θα δειτε τεραστια διαφορα στον τροπο ομιλιας σας, στο λεξιλογιο αλλα και την προφορα σας.
Σα νεοι μεταναστες, και εχοντας το αγχος του αποχωρισμου, ολοι αργα ή γρηγορα προσπαθησαμε να βρουμε το δικο μας κυκλο Ελλήνων στην Αγγλια για να μπορουμε να νιωθουμε οτι ειμαστε κατα καποιο τροπο κοντα στην Ελλαδα. 
Ωστοσο αυτη η πρακτικη μπορει να αποδειχθει βλαβερη, απο την εμπειρια μου, και για το επιπεδο Αγγλικων σας αλλα και για τη δυνατοτητα να εξερευνησετε αλλους λαους, να μαθετε για διαφορετικες παραδοσεις και να ανακαλυψετε τις ομορφες χωρες και κουλτουρες που υπαρχουν περα απο την Ελλαδα. 
Αυτο δε σημαινει οτι δε θα πρεπει να κανετε Ελληνες φιλους. Ωστοσο προσπαθηστε οσο το δυνατον περισσοτερο να μην περιοριστειτε σε αυτους. 
Ειμαι αλλωστε ενας απο τους ανθρωπους που υποστηριζει ακραδαντα οτι εαν θελεις να ερθεις στην Αγγλια για να τρως ο,τι ετρωγες στην Ελλαδα, να μιλας χωρις σεβασμο για οποιον δεν ειναι Ελληνας, να βλεπεις την Ελλαδα, να μιλας για την Ελλαδα, να ακους μονο Ελληνικη μουσικη και να τρως μονο Ελληνικο φαγητο, τοτε μεινε στην Ελλαδα.




ΙΙ. Βελτιώστε τα Αγγλικά σας. Κάποιες προτάσεις θα βρείτε παρακάτω:
  • Δωρεάν μαθήματα Αγγλικών. Θα τα βρείτε μέσω του Δήμου σας αλλα και ψάχνοντας σε sites όπως το Gumtree. Αρκεί να γράψετε ''Free English Language Lessons London'' (ή την πόλη στην οποία μένετε) στο Gumtree ή σε κάποια μηχανή αναζήτησης και θα σας εμφανιστούν όλες οι δωρεάν επιλογές. Εαν είστε ακόμη στην Ελλάδα, μια καλή επιλογή είναι η δωρεάν εκμάθηση Αγγλικών απο τη σελίδα www.alison.com

  • Μαθήματα βελτίωσης της προφοράς (Accent Softening). Θα τα βρείτε σε οργανισμούς όπως αυτός αλλα υπάρχουν πολλοί και θα τους βρείτε με μία καλή αναζήτηση. Τα σεμινάρια είναι επι πληρωμή, ωστόσο είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για τη βελτίωση της προφοράς σας.

  • Σεμινάριο Διδακτικής Phonics Ruth Miskin. Το Σεμινάριο αυτό κοστίζει (250£ περίπου) και απευθύνεται κυρίως σε Εκπαιδευτικούς Προσχολικής και Δημοτικής Αγωγής. Ωστόσο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την προφορά σας καθότι θα σας βοηθήσει να καταλάβετε με απλό τρόπο τη φιλοσοφία της Αγγλικής προφοράς αλλα και να μάθετε να προφέρετε με τον τρόπο που μαθαίνουν τα παιδιά στα Αγγλικά σχολεία! Πληροφορίες στο link.

  • Γλωσσική ανταλλαγή, γνωστή ως language exchange. Πρόκειται για μια δημοφιλή μέθοδο εξάσκησης γλωσσών μέσα απο τις κοινωνικές σχέσεις και τη δημιουργία νέων φίλων. Πρόκειται για δύο άτομα με δύο διαφορετικές γλώσσες τα οποία συναντιούνται για να διδάξουν ο ένας στον άλλο τη μητρική τους γλώσσα ή να τη βελτιώσουν. Τέτοια language exchange groups θα βρείτε στη σελιδα Meetups αλλα και σε αγγελίες για language exchange στο www.gumtree.com.

  • Εθελοντισμός σε σχολείο. Μια εξαιρετική επιλογή που θα σας βοηθήσει να εξασκήσετε τα Αγγλικά σας παρατηρώντας παράλληλα Δασκάλους σε Αγγλικές τάξεις, βλέποντας τρόπους διόρθωσης και αρχειοθέτησης και εμπλουτίζοντας το λεξιλόγιό σας στο αντικείμενό σας. Εαν επιλέξετε τον εθελοντισμό αποφύγετε κρατικά non-academies σχολεία καθότι έχουν ήδη ένα τεράστιο αριθμό ενδιαφερόντων για εθελοντισμό απο γονείς και φοιτητές και μπορεί να σας απορρίψουν.  Προτιμήστε Ιδιωτικά Σχολεία ή κάποια αλυσίδα Academies όπως οι Ark Academies, καθότι γνωρίζω απο πρώτο χέρι οτι ''παρακαλάνε'' για εθελοντές! Δεν αποκλείεται να σας προσφέρουν και κάποια θέση στο μέλλον.
  • Eργασια σε κάποια θέση με λιγότερες γλωσσικές απαιτήσεις. Στο αντικείμενό μας δεν υπάρχουν πολλές έμμισθες θέσεις που να δέχονται άτομα με πολύ χαμηλό επίπεδο Αγγλικών. Ωστόσο υπάρχουν μερικές και καθότι δεν περιλαμβάνουν διδασκαλια ή planning, παρα μόνο βοήθεια στη λειτουργία του Νηπιαγωγείου, ενδέχεται να καταφέρετε να εξασφαλίσετε μια. Τέτοιες θέσεις είναι Nursery Bank Staff μέσω γραφείων, ή ακομη και αλυσιδες Νηπιαγωγειων που προσλαμβάνουν μόνιμους float staff.


Καλή επιτυχια!!!
Χριστίνα Π.

7 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Καλησπερα Χριστινα και πραγματικα συγχαρητηρια και σε ευχαριστουμε πολυ για αυτο το σουπερ χρησιμο blog! Θα ηθελα να σε ρωτησω κατι σχετικα με τον εθελοντισμο: πως θα μπορουσα να βρω καποια σχολεια στην πολη που θα εγκατασταθω ήδη απο τωρα ετσι ωστε να στειλω το βιογραφικο μου και να τους πω οτι επιθυμω να δουλεψω εθελοντικα? και ποσο διαστημα θεωρειται ικανοποιητικο για να αρχισω να στελνω αιτησεις για ΤΑ ή σε agencies? :) Eυχαριστω εκ των προτερων

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kαλησπερα και σε ευχαριστω για τα καλα σου λογια!
      Για εθελοντισμο το google ειναι η καλυτερη λυση για να βρεις σχολεια στην περιοχη σου, προτιμησε ιδιωτικα ή academies. Οσον αφορα τις αιτησεις για δουλεια, θα μπορεσεις να τις ξεκινησεις μολις ερθεις καθοτι θα ειναι απαραιτητο να εισαι εδω για να προσκομισεις τα εγγραφα που θελουν τα γραφεια οπως proof of UK address, national insurance number, dbs, συστάσεις κλπ.

      Delete
  3. Eυχαριστω που μου απαντησες τοσο αμεσα :) Και ο εθελοντισμος απ οτι καταλαβαινω ειναι απαραιτητος αλλα ποσο καιρο θα πρεπει να κανει κανεις? Υπαρχει καποιο minimum διαστημα για να θεωρηθεις ικανος μετα?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Εξαρταται απο τις γνωσεις σου και το ειδος δουλειας που θες να κανεις. Σιγουρα ο εθελοντισμος δε θα αρκεσει 100% για να βρεις δουλεια σε σχολειο, χρειαζεται και εμπειρια στο curriculum, και training συν ολα τα υπολοιπα που περιγραφω στο μπλογκ :)

      Delete
  4. πολυ καλη δουλεια Χριστινα. Μπραβο σου!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σε ευχαριστώ πολυ αν και καθυστερημένα! :)

      Delete

Ευχαριστω!