Saturday, 29 November 2014

Εθελοντισμός: Η σημασία και οι δυσκολίες του

Ο εθελοντισμός σε κάποιο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Αγγλίας είναι πολύ συνηθισμένος.
Ειδικά στον τομέα των συνάδελφων αποφοίτων ΑΕΙ απο την Ελλάδα και λόγω της έλλειψης συστάσεων και προϋπηρεσίας, πολλοί συνάδελφοι επιλέγουν τον εθελοντισμό σε κάποιο σχολείο η Παιδικό Σταθμό ώστε να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο βιογραφικό και περισσότερες πιθανότητες επαγγελματικης αποκαταστασης.

Αρχικά η επιλογή του εθελοντισμού ακούγεται ως κάτι το εύκολα πραγματοποιήσιμο.
Ποιο σχολείο άλλωστε, με τόσα παιδιά και τόση δουλειά δε θα ήθελε ένα χέρι βοηθείας απο καποιον που προσφερεται δωρεαν?

Ωστοσο, εαν ριξουμε μια ματια απο πιο κοντα στο θεμα, τα πραγματα και εδω δεν ειναι ευκολα.

Δεν ειναι λιγες οι φορες που επικοινωνησαν μαζι μου συναδελφοι εντος Αγγλιας, εκφραζοντας την απορια τους. "Για ποιο λογο δε με δεχεται κανενα Σχολειο για εθελοντισμο"?

Πριν εξηγησουμε το προβλημα που προκυπτει, ειναι πολλα αυτα που πρεπει να εχουμε υποψη μας.





Ποια ειναι πρωτα απο ολα, τα ατομα που δουλευουν στα σχολεια και τα Νηπιαγωγεια ως εθελοντες?


Εκτος απο τους τοσους μεταναστες Εκπαιδευτικους ολων των βαθμιδων που ερχονται στην Αγγλια καθε χρονο, υπαρχουν χιλιαδες εθελοντες απο την Αγγλια απο διαφορους τομεις: Σπουδαστες του προγραμματος NVQ που λογω των σπουδων τους υποχρεουνται να δουλεψουν εναντι χαμηλου ποσου σε καποιο Παιδικο Σταθμο ή Σχολειο, Πανεπιστημιακοι φοιτητες Παιδαγωγικων, υποψηφιοι σπουδαστες του Προγραμματος PGCE που επιθυμουν να καταρτιστουν ως Δασκαλοι, φοιτητες αλλων παρεμφερων ειδικοτητων οπως Ψυχολογια/ Λογοθεραπεια. Κοινωνικοι Λειτουργοι, ακομη και Μεταπτυχιακοι φοιτητες ή ατομα που κανουν ερευνα για το διδακτορικο τους.
Μεσα σε ολο αυτο τον ογκο ατομων που θελουν να εξασφαλισουν εθελοντισμο για τους δικους τους λογους, ερχεται να προστεθει ενας τεραστιος αριθμος γονεων των παιδιων που φοιτουν στα Σχολεια και οι οποιοι προσφερονται να εργαστουν ως εθελοντες ή ως Teaching Assistants στο Σχολειο του παιδιου τους, για πολλους και διαφορους λογους.

Αυτο εχει ως αποτελεσμα, η δικη σας προθεση για εθελοντισμο να βρισκεται αναμεσα σε δεκαδες σε καθε Σχολειο στο οποιο μπορει να δηλωνετε το ενδιαφερον σας.


Μια δευτερη πολυ σημαντικη λεπτομερεια που πρεπει να γνωριζουν ολοι οι συναδελφοι που ενδιαφερονται για εθελοντισμο, ειναι το οτι η Εκπαιδευση στην Αγγλια διεπεται απο πολυ αυστηρους κανονισμους ασφαλειας για την προστασια των παιδιων.
Ολα τα Εκπαιδευτικα ιδρυματα οφειλουν να κλειδωνουν σωστα, να μην επιτρεπεται η εισοδος σε αγνωστους, ενω ολοι οι γονεις στην αρχη της χρονιας οφειλουν να παραδιδουν μια λιστα με τα ατομα που,εκτος απο τους ιδιους, επιτρεπεται να παρουν το παιδι απο το Σχολειο.
Επιπλεον ολα τα ατομα που εργαζονται σε ενα Σχολειο ή Νηπιαγωγειο, ανεξαρτητα απο το αν ειναι εθελοντες ή οχι, οφειλουν να προσκομισουν ενα καθαρο CRB μαζι με μια βεβαιωση καθαρου Ποινικου Μητρωου απο τη χωρα καταγωγης τους (εαν δεν ειναι Βρεττανοι πολιτες).
Οι νομοθεσιες οπως Every Child Matters/ Children's Act, και οργανισμοι που προωθουν το λεγομενο Safeguarding επιβαλλουν πολυ αυστηρες διαδικασιες ελεγχουν για οποιον ερχεται σε επαφη με παιδια.

Τελος, παρα το γεγονος οτι τα Εκπαιδευτικα Ιδρυματα στην Αγγλια εχουν πολλα παιδια και πολυ δουλεια, εχουν εξισου πολλους βοηθους και εθελοντες. Επιπλεον λογω της αυστηροτητας του OFSTED και του συνεχομενου ελεγχου για εξαιρετικο επιπεδο διδασκαλιας και αλληλεπιδρασης με τα παιδια, ενα Σχολειο δε δεχεται απαραιτητα τον οποιονδηποτε καθοτι τα ατομα που αλληλεπιδρουν με τα παιδια θα κληθουν, ακομα και σε περιπτωση εθελοντισμου, να κανουν δραστηριοτητες βασισμενες στο Αγγλικο Εκπαιδευτικο συστημα.

Ολα τα παραπανω, εχουν ως αποτελεσμα πολλες φορες αρκετοι συναδελφοι να βρισκουν δυσκολια στο να τους δεχτει καποιο Σχολειο για εθελοντισμο.





Τι θα μπορουσατε ομως να κανετε για να γινει η διαδικασια πιο ευκολη? Παρακατω παραθετω μερικες συμβουλες μεσα απο τη δικη μου εμπειρια:

1) Τα Κρατικα Σχολεια ειναι πολυ περισσοτερο χαοτικα σε σχεση με τα Ιδιωτικα, και με πολυ μεγαλυτερο ογκο μαθητων και εθελοντων. Αντιθετα, τα Ιδιωτικα Σχολεια λογω του οτι εξασφαλιζουν εισοδημα μεσα απο τα διδακτρα των μαθητων δεν προσλαμβανουν προσωπικο το ιδιο γεναιοδωρα. Επομενως ως αναμενομενο τα Ιδιωτικα Σχολεια ειναι πιθανον να εχουν μεγαλυτερη αναγκη σε επιπλεον εργατικο δυναμικο και να σας δεχτουν πιο ευκολα. Το ιδιο συμβαινει και με τα Ιδιωτικα Day Nurseries, ιδιως στις μεγαλες αλυσιδες, καθοτι το προσωπικο ειναι λιγο και η δουλεια εξαντλητικη.


2) Εαν θελετε οπωσδηποτε να κανετε εθελοντισμο σε καποιο Κρατικο Σχολειο, τοτε δοκιμαστε μεσω καποιου γραφειου Δασκαλων, καθοτι αυτα εχουν μεγαλυτερη δικτυωση και εχουν σχεσεις εμπιστοσυνης με τα Σχολεια.


3)Βεβαιωθειτε οτι εχετε καποια επιπλεον ικανοτητα την οποια να μπορειτε να "πουλησετε" στο Σχολειο και την οποια ενδεχομενως να χρειαστουν. Γνωση ξενων γλωσσων? Εμπειρια στη γυμναστικη? Καλες τεχνες? Αναφερετε οτιδηποτε θα μπορουσατε να προσφερετε εθελοντικα στην επιχειρηση.


4)Ακομη και οι εθελοντες ελεγχονται απο ολα τα Ιδρυματα για αξιοπιστια αλλα και για την ασφαλεια των παιδιων. Επομενως και σε αυτη την περιπτωση ειναι πολυ πιθανον να σας ζητησουν συστασεις. Το θεμα των συστασεων ειναι πολυ σημαντικο στην Αγγλια και ετσι βεβαιωθειτε οτι εχετε τουλαχιστον δυο. Εαν δεν εχετε καμια απολυτως προϋπηρεσια, προσπαθηστε να εξασφαλισετε συστασεις απο τους καθηγητες σας στη σχολη σας.


5) Εαν ειστε Νηπιαγωγος ΑΕΙ/ΤΕΙ/ΙΕΚ, ειναι πιο πιθανον να βρειτε εμμισθη δουλεια σε καποιο Day Nursery ακομη και ως βοηθος. Πριν λοιπον επιλεξετε τον εθελοντισμο δοκιμαστε ολες τις αλλες εναλλακτικες επιλογες καθοτι ισως να ειναι καλυτερες για την εξελιξη σας.



6)Ρωτηστε τους γνωστους σας, ειδικα εντος Αγγλιας και χρησιμοποιηστε σελιδες οπως το linkedin για να επικοινωνησετε απευθειας με Δασκαλους και Διευθυντες.



7) Τελος, καποια χαρτια παρα το οτι ειναι δυσκολο να εξασφαλιστουν, ειναι δυστυχως απαραιτητα. Χωρις τις συστασεις σας, καθαρο Ποινικο Μητρωο, και μεταφρασμενους τιτλους σπουδων θα ειναι δυσκολο να σας αντιμετωπισουν τα Σχολεια με αξιοπιστια. Προετοιμαστειτε σωστα πριν ερθετε για να δωσετε στον εαυτο σας καλυτερες πιθανοτητες.




Καλη επιτυχια!!!!!

No comments:

Post a Comment

Ευχαριστω!