Σε αυτη την ενοτητα θα βρειτε πληροφοριες για τις ανωτατες σπουδες στην Αγγλια και τους διαφορετικους τροπους επαγγελματικης καταρτισης των Εκπαιδευτικων διαφορων ειδικοτητων.
Εκπαιδευτικοι Πρωτοβαθμιας και Δευτεροβαθμιας Εκπαιδευσης:
Στην Αγγλια η επαγγελματικη καταρτιση των Εκπαιδευτικων ειναι ιδιαιτερα ιδιωτικοποιημενη, και για τα Ελληνικα δεδομενα, καπως ακανονιστη και περιπλοκη.Στην Ελλαδα ο τροπος πιστοποιησης ειναι πιο συγκεκριμενος.
Για παραδειγμα, καποιος σπουδαζοντας στο Μαθηματικο αυτοματα γινεται Μαθηματικος στη Δευτεροβαθμια, ή σπουδαζοντας στο Τμημα Φιλολογιας γινεται αυτοματα Φιλολογος. Ενας Πτυχιουχος Νηπιαγωγος αυτοματα δουλευει σε Νηπιαγωγεια, και ενας Δασκαλος σε Δημοτικα. Επομενως ο τροπος αναγνωρισης ειναι συγκεκριμενος και κλειστος, και ενας Εκπαιδευτικος μιας βαθμιδας/ειδικοτητας δε μπορει να μεταβει σε μια αλλη.
Ωστοσο στην Αγγλια δεν ισχυει το ιδιο.
Καποιος με Πτυχιο Μαθηματικων, Φιλολογιας, Ιστοριας ή Δημοτικης Εκπαιδευσης δε μπορει να βγει αυτοματα στην αγορα εργασιας ως Καθηγητης ή Δασκαλος. Το Πτυχιο του προσδιδει απλα εναν Πανεπιστημιακο τιτλο γνωσης ενος αντικειμενου και τιποτα αλλο.
Ετσι, καποιος με οποιοδηποτε Πτυχιο, για να μπορεσει να διδαξει σε οποιαδηποτε βαθμιδα πρεπει πρωτα να λαβει το λεγομενο Qualified Teacher Status (Q.T.S.).
Το Q.T.S. δεν ειναι ενα συγκεκριμενο Πτυχιο οπως αυτο μιας Νηπιαγωγου, Δασκαλου η ενος Καθηγητη, αλλα ενα Διπλωμα γενικου και ανοιχτου τυπου που επιτρεπει στον Εκπαιδευτικο να διδαξει χωρις να τον περιοριζει ηλικιακα.
Ετσι, ολο οσοι θελουν να διδαξουν σε οποιοδηποτε επιπεδο, ακομη και μια περιστασιακη Δασκαλα χορού, ένας Γυμναστής, ή μία καθηγήτρια Ξένων Γλωσσών, δεν επιτρεπεται να διδαξουν εαν μετα το Πτυχιο τους δεν λαβουν το Q.T.S.
Οι ειδικοτητες της Προσχολικης Αγωγης και της Δημοτικης Εκπαιδευσης στα περισσοτερα Πανεπιστημια της Αγγλιας κατα το τελος των σπουδων συνηθως προσφερουν την εξειδικευση που οδηγει σε Q.T.S. επιπροσθετα, εαν ο Πτυχιουχος ενδιαφερεται να κατευθυνθει προς τη διδασκαλια.
Οσον αφορα τους Πτυχιουχους των υπολοιπων ειδικοτητων που ενδιαφερονται να διδαξουν, αυτο γινεται ειτε με την πραγματοποιηση του μεταπτυχιακου τιτλου σπουδων P.G.C.E. ενος ετους, ο οποιος οδηγει στη ληψη Q.T.S., ειτε μεσω ενος προγραμματος Teach Direct κατα το οποιο καποιος δουλευει ως Δασκαλος πραγματοποιωντας παραλληλα την ειδικευση του και ετσι λαμβανει Q.T.S.
Στη συνεχεια και μετα τη ληψη Q.T.S. ενας Εκπαιδευτικος θεωρειται NQT (Newly Qualified Teacher) και υποχρεουται απο το νομο να πραγματοποιησει το λεγομενο Induction Year, κατα το οποιο δουλευει ως νεος Δασκαλος σε καποιο Σχολειο, για ενα χρονο μεσω εποπτειας απο το κρατος. Στο τελος του ετους αυτου, οι φορεις εποπτειας αποφασιζουν εαν θα του χορηγησουν επαρκεια ωστε να μπορει επισημα πλεον να ζητησει δουλεια σε Σχολεια.
Χωρις την επαρκεια και την ολοκληρωση του Induction Year, ενας Εκπαιδευτικος δεν επιτρεπεται να ζητησει μονιμη δουλεια σε Σχολεια, ενω του επιτρεπεται να δουλεψει σε daily supply (ημερησια καλυψη) σε σχολεια για 5 χρονια απο την αποφοιτηση του.
Παιδικοι Σταθμοι και Προσχολικα Κεντρα (Day Nurseries):
Σε αυτο τον κλαδο, σε αντιθεση με την Ελλαδα, στην Αγγλια το Πανεπιστημιο δεν ειναι μονοδρομος για να εξασφαλισει ενα ατομο μια καλη και υψηλομισθη καριερα στην Προσχολικη Αγωγη.
Ο κλαδος αυτος ειναι καπως πιο ανοιχτος, και τα ατομα που απασχολουνται στον τομεα εχουν Πτυχια διαφορων επιπεδων, βασισμενων παντα στα Παιδαγωγικα!
Τα Αγγλικα Πανεπιστημια δεν προσφερουν μονο πληρη 4ετη φοιτηση η οποια οδηγει σε Πανεπιστημιακο Πτυχιο (BA Honours Degree), αλλα μια σειρα απο διαφορετικους τροπους φοιτησης 1-2-3 ετων με διαφορετικο κοστος, που ολοι οδηγουν στη ληψη διαφορετικων πιστοποιησεων και οπου ολα οδηγουν στην αγορα εργασιας.
Υπαρχει ενας απεριοριστος αριθμος πιστοποιημενων επισημων φορεων και κεντρων (παρομοιων με τα δικα μας ΙΕΚ) που παρεχουν πολλες διαφορετικες μεθοδους σπουδων σε διαφορετικους τομεις.
Τα κεντρα αυτα προσφερουν σπουδες απο αποσταση και σε κολεγια, ενω υπαρχουν και τα πολυ δημοφιλη προγραμματα NVQ (National Vocational Qualification) τα οποια ειναι μια μεθοδος σπουδων μεσω εργασιας (δηλαδη το ατομο εργαζεται στον τομεα που τον ενδιαφερει ως ανειδικευτος ενω παραλληλα κανει την εξειδικευση του ειτε με δικο του κοστος, ειτε μερικες φορες με κοστος του εργοδοτη αναλογα με την επιχειρηση και τα οσα προσφερει).
Επιπλεον για ατομα μεταξυ 16-19 ετων υπαρχουν και τα λεγομενα "Apprenticeships" τα οποια ειναι ενα ειδος εμμισθης ανειδικευτης εργασιας στον τομεα που το ατομο ενδιαφερεται να ειδικευτει, ενω παραλληλα κανει τις σπουδες του εναντι ενος πολυ χαμηλου μισθου.
Ο παρακατω πινακας θα σας δωσει μια ιδεα για τις απεριοριστες εναλλακτικες λυσεις για καποιον που θελει να βγει στην αγορα εργασιας.
Επομενως, λογω των τοσων απεριοριστων και διαφορετικων Κολεγιων, Πανεπιστημιων και κεντρων καταρτισης στην Αγγλια, και λογω της εντονης αναγκης ωστε ολα αυτα τα διαφορετικα Πτυχια να μπουν σε μια γενικη κλιμακα αναγνωρισης, το Αγγλικο κρατος δημιουργησε την κλιμακα γνωστη ως NQF (National Qualifications Framework).
Πρόκειται για έναν πίνακα που περιλαμβάνει διάφορα επίπεδα κατάρτισης τα οποία ξεκινουν απο το Level 1 και φτανουν μεχρι και το 8. Ο πινακας αυτος δειχνει τα διαφορετικα επιπεδα γνωσης και πιστοποιησης που κατεχει ενα ατομο με βαση τις σπουδες του.
Καθε επισημος τροπος σπουδων και καθε επισημο πτυχιο οποιουδηποτε φορεα στην Αγγλια, εχει επομενως και μια συγκεκριμενη αντιστοιχιση σε ενα απο τα επιπεδα NQF 1-8.
Για να θεωρειται ενα ατομο πληρως πιστοποιημενο και καταρτισμενο ωστε να αναζητησει μια αυτονομη θεση σε οποιονδηποτε τομεα, πρεπει να εχει πιστοποιηση αντιστοιχη τουλαχιστον του επιπεδου 3 της κλιμακας.
Ενα πληρες Πανεπιστημιακο Πτυχιο 4ετους φοιτησης αντιστοιχει στο επιπεδο 6 της κλιμακας,
με το Μεταπτυχιακο να κατατασσεται στο επιπεδο 7 και το Διδακτορικο στο επιπεδο 8.
Με βαση τα παραπανω, ΚΑΙ στον τομεα των Νηπιαγωγων υπαρχουν πολλοι διαθεσιμοι τροποι εξειδικευσης.
Ωστοσο λογω του αυξημενου κοστους των Πανεπιστημιακων σπουδων στην Αγγλια, οι περισσοτερες/οι Νηπιαγωγοι προτιμουν να πιστοποιουνται απο αλλα Ιδιωτικα κεντρα, και να φτανουν τις περισσοτερες φορες στο επιπεδο 3, ενω οσα ατομα ενδιαφερονται να αποκτησουν διευθυντικη θεση καποιες φορες προχωρουν στο επιπεδο 4 η 5
(το επιπεδο 6 ειναι διαθεσιμο μονο μεσω των Πανεπιστημιακων σπουδων 4ετους φοιτησης).
Επομενως τις περισσοτερες φορες στα Νηπιαγωγεια της Αγγλιας συναντωνται κυριως Νηπιαγωγοι με πιστοποιησεις Level 3, ενω πολυ λιγοτερες ειναι οι Νηπιαγωγοι με Πανεπιστημιακο Πτυχιο Level 6.
Δουλευοντας σε ενα Νηπιαγωγειο της Αγγλιας, μια Νηπιαγωγος εχει τη δυνατοτητα να παρακολουθησει απειρα Σεμιναρια, τα οποια πληρωνονται απο το Νηπιαγωγειο.
Επισης σε βαθος χρονου εχει τη δυνατοτητα αναλογα με τις επιδοσεις και τις ικανοτητες της να προαχθει με τον καιρο απο απλη Nursery Nurse (Νηπιαγωγος) σε Room Leader (Προϊσταμενη δωματιου) και αργοτερα σε Deputy Manager (Υποδιευθυντρια) ή Manager (Διευθυντρια).
Επισης εχει τη δυνατοτητα μετα απο 3 χρονια εγκαταστασης στο Λονδινο να ζητησει απο το κρατος Career Loan (επιχειρηματικο ατοκο δανειο) ωστε να ανοιξει δικο της Νηπιαγωγειο, με τη δυνατοτητα να αποπληρωσει αργοτερα το δανειο μεσω της δουλειας της.
Καλησπέρα!
ReplyDeleteΠρώτη χρονιά στην Αγγλία σαν νηπιαγωγός θα πρότεινες μια θέση βοηθού νηπιαγωγού?Και αν ναι, πως ονομαζεται η θεση αυτη?
Σε ευχαριστώ