Μετακίνηση και Μέσα Μεταφοράς

Το μετρό του Λονδινου δεν ειναι απο τα πιο καινουρια της Ευρωπης. Παρολα αυτα κινειται με εξαιρετικη ακριβεια και ειναι λιγες οι φορες που θα συναντησετε προβληματα.
Ωστοσο υπαρχει τεραστια διαφορα αναμεσα στις διαφορετικες γραμμες του Λονδινου καθοτι καποιες συγκεκριμενες εχουν διαρκως προβληματα, σε σχεση με αλλες που κινουνται παντα με ακριβεια δευτερολεπτων.
Για παραδειγμα, απο τη δικη μου εμπειρια συναντησα πολλες φορες προβλημα πηγαινοντας στη δουλεια με τη Hammersmith and City καθοτι καθε πρωι υπηρχε παντα προβλημα, καθυστερηση και βλαβες. Η Jubilee Line καποιες φορες εχει κλεισει τα Σαββατοκυριακα λογω τεχνικων εργων, δημουργωντας προβλημα σε οποιον ηθελε να παει στο κεντρο για τα ψωνια του.
Αντιθετως μενοντας στην Picadilly Line, δε συναντησα ποτε ουτε ενα προβλημα στις μετακινησεις μου.
Παρολα αυτα το μετρο ειναι θεμα συγκυριων και επιλογης.


Λεωφορείο:
Το Λονδινο καλυπτεται σε ολες τις ζωνες του με λεωφορεια τα οποια φτανουν ακομη και στις πιο απομακρυσμενες περιοχες εκτος Λονδινου (Berkshire, Essex, Hertfordshire).
Τα περισσοτερα λεωφορεια εχουν ηλεκτρονικους πινακες στους οποιους ανακοινωνονται οι στασεις, ενω στις στασεις των λεωφορειων υπαρχουν πολλες φορες ηλεκτρονικοι πινακες που δειχνουν σε ποση ωρα θα περασει το καθε λεωφορειο.

Ενα πλεονεκτημα των λεωφορειων ειναι οτι για να τα χρησιμοποιησετε απεριοριστα δε χρειαζεται να βγαλετε καρτα απεριοριστων, καθοτι με ενα buss pass το οποιο ειναι πολυ πιο φθηνο απο μια καρτα απεριοριστων διαδρομων, μπορειτε να τα χρησιμοποιησετε οσο θελετε. Αυτο εχει αποδειχθει ιδιαιτερα βοηθητικο σε συναδελφους που πηγαινουν με το λεωφορειο στη δουλεια,  καθοτι δε χρειαζεται να πληρωσουν χρηματα για το μετρό εαν δε το χρησιμοποιουν για τις μετακινησεις τους.

Στο Λονδινο υπαρχουν και τα λεγομενα Night Buses, τα οποια καλυπτουν τις ωρες μεταξυ 1-5 το πρωι. Αυτο σημαινει πως μπορειτε το βραδυ να γυρισετε σπιτι σας με το λεωφορειο χωρις να φορτωθειτε τα εξοδα ενος ταξι αργα το βραδυ.
Τα  Night Buses τα αναγνωριζετε καθοτι ειτε εχουν διπλα στον αριθμο τους ενα "Ν", (πχ Ν29, Ν101) ειτε αναγραφονται στη σταση λεωφορειου με το σημα "24hrs", το οποιο σημαινει οτι λειτουργουν ολο το 24ωρο. Σε καθε σταση λεωφορειου υπαρχει αναλυτικος χαρτης με ολα τα νυχτερινα λεωφορεια και ολες τις περιοχες που καλυπτουν.


Τρένο (overground):
Αυτου του ειδους το τρενο συνδεεται με τις γραμμες του μετρό.
Καποιες φορες προκειται για διαφορετικη γραμμη οπως το DLR, η απλως για προεκταση καποιας υπαρχουσας γραμμης του μετρο.


Τρένο (Παραδοσιακο):
Ειναι γνωστο και ως Rail.
Τετοιου ειδους τρενα συνηθως καλυπτουν τη συνδεση του Λονδινου με αλλες επαρχιες και αεροδρομια. Πολυ γνωστη γραμμη τετοιου τρενου ειναι η Southern Rail Service, η οποια συνδεει ολο το Νοτιοανατολικο/Νοτιοδυτικο Λονδινο με το κεντρο.


Το τρενο ειναι πιο αργο απο το μετρο, και αρκετα παλιο.
Παρολα αυτα ειναι ενα απο τα αγαπημενα μου μεσα γιατι παντα το εβρισκα αρκετα ειδυλλιακο λογω των τεραστιων εκτασεων πρασινου που διασχιζει.
 Ωστοσο-απο τη δικη μου εμπειρια μενοντας για πολυ καιρο στο Νοτιοανατολικο Λονδινο- εχει διαρκως προβληματα, καθυστερησεις, βλαβες, και σε περιπτωση χιονοπτωσης αναστελλεται και η λειτουργια του.

 Γιαυτο συστηνω στις συναδελφους εαν επιλεξουν τις περιοχες που συνδεονται με το παραδοσιακο τρενο για να μεινουν, να προσπαθησουν να βρουν δουλεια κοντα στην περιοχη τους ωστε οι καθυστερησεις του τρενου να μην τις επηρεαζουν.


Άλλα, λιγοτερα δημοφιλη μεσα μεταφορας στην Αγγλια ειναι το Τραμ και το Καραβι, το οποιο συνδεει περιοχες γυρω απο τον Ταμεση. Ωστοσο λιγος κοσμος προτιμα τα καραβια λογω του αβασταχτου ανεμου και του κρυου!
Περισσοτερες πληροφοριες για τα δυο ειδη μεταφορας θα βρειτε εδω

http://www.tfl.gov.uk/corporate/modesoftransport/1566.aspx

http://www.tfl.gov.uk/modalpages/21315.aspx




Ταξί:

Στο Λονδινο υπαρχουν 2 ειδών ταξί.


1)Τα κλασσικα μαύρα Αγγλικά ταξί τα οποια διαφυλασσονται ως μερος της πολιτισμικης κληρονομιας της Αγγλιας, συναντωνται σε απειρες πιάτσες.
Συνήθως κάποιος αρκεί να περιμένει εκει οπου συχναζουν και να τα σταματησει.
Τα συγκεκριμενα ταξί ειναι ανετα και ασφαλη, ωστοσο ειναι ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ακριβα και λειτουργουν με ταξιμετρο, γιαυτο και πολυς λιγος κοσμος μπορει να τα χρησιμοποιει συχνα.



2)Εκτος απο τα κλασσικά μαύρα Αγγλικά ταξί, στην Αγγλια ειναι διαδεδομενα τα λεγομενα "Mini cabs".
Τα αυτοκινητα αυτα δε διαφερουν απο ενα κοινο αυτοκινητο και μπορει να ειναι απο απλα μικρα αυτοκινητα εως cheep.
Προκειται για μικρα γραφεια ανα περιοχη, τα οποια προσφερουν υπηρεσιες ταξι, αλλα για να τα κλεισει καποιος πρεπει ειτε να τηλεφωνησει ειτε να επισκεφθει το γραφειο.
Σε περιπτωση που χρειαστει να κλεισετε ενα, αρκει να επισκεφθειτε ειτε ενα απο τα παρακατω links, ειτε να πληκτρολογησετε στο Google "mini cabs" και το ονομα της περιοχης σας ωστε να σας βγαλει τα διαθεσιμα γραφεια τριγυρω.

http://ubicabs.com/bookings/find_a_cab_map/

http://www.tfl.gov.uk/tfl/gettingaround/taxisandminicabs/taxis/default.aspx


Τα mini cabs δεν εχουν ταξιμετρο και η τιμη της διαδρομης σας ανακοινωνεται απο το γραφειο λιγο πριν την αναχωρηση σας (ή τηλεφωνικα εαν το εχετε κλεισει μεσω τηλεφωνου).

Προσοχη!!! Το να δεχτειτε να μπειτε σε mini cabs τα οποια δεν εχετε κλεισει μεσω γραφειου, μπορει να αποβει μοιραιο για τη ζωη και την ασφαλεια σας. Σε καμιαπεριπτωση μη δεχτειτε να παρετε mini cab απο το δρομο καθοτι δε λειπουν οι απατεωνες και οι εκμεταλλευτες!

Το πλεονεκτημα των mini cabs ειναι οτι κυκλοφορουν σε διαφορα μεγεθη (υπαρχουν μεχρι και 6θεσια για μεγαλες ομαδες ατομων) χωρις ωστοσο να αυξανεται σημαντικα το κοστος μεταφορας, πραγμα που τα καθιστα πολυ οικονομικα για μεγαλες παρεες.



Κοστος μεσων μαζικης μεταφορας:

Στο Λονδινο οι μετακινησεις με τα μεσα μεταφορας γινεται ειτε με την αγορα του εκαστοτε εισητηριου, ειτε με την εκδοση μηνιαιας, εβδομαδιαιας ή ημερησιας καρτας απεριοριστων διαδρομων. 
Aυτο γινεται με την εκδοση μιας καρτας ονομαζομενης OYSTER CARD την οποια φορτωνετε καθε μηνα η ημερα με το αναλογο ποσο και τη χτυπατε καθε φορα που ταξιδευετε.
Μπορειτε να προμηθευτειτε μια OYSTER απο οποιοδηποτε σταθμο μετρό του Λονδινου.

Εχετε την επιλογη ειτε να την λαβετε χωρις να τη δηλωσετε στο ονομα σας (unregistered), ειτε να τη δηλωσετε στο ονομα σας εγγραφοντας τα στοιχεια σας με τον τροπο που θα σας υποδειξει το προσωπικο του σταθμού.
Το να δηλωσετε την καρτα σας ειναι πολυ σημαντικο εαν μενετε στο Λονδινο μακροπροθεσμα, καθοτι μονο ετσι μπορειτε να αγοραζετε μηνιαιες απεριοριστες διαδρομες.
Επιπλεον σε περιπτωση απωλειας, μονο εαν η καρτα ειναι δηλωμενη, το κρατος θα μπορεσει να σας επιστρεψει τα χρηματα με τα οποια ειχατε φορτωσει την καρτα σας.


 Αναλογα με τις ζωνες του Λονδινου στις οποιες μετακινειστε, θα πληρωσετε και διαφορετικη τιμη. Για παραδειγμα, εγω κατοικω στη ζωνη 3, και ετσι αγοραζω μια μηνιαια καρτα απεριοριστων διαδρομων για τις ζωνες 1-3 (η οποια καλυπτει και τις βραδυνες μου εξοδους στο κεντρο). Μια τυπικη μηνιαια καρτα απεριοριστων διαδρομων 1-3 κοστιζει 135 λιρες. 

Περισσοτερες πληροφοριες για τις τιμες καθε καρτας απεριοριστων διαδρομων αναλογα με τις ζωνες που καλυπτει θα βρειτε εδω 

http://www.tfl.gov.uk/tickets/14416.aspx

Για τους καινουριους στο Λονδινο, συνιστω ανεπιφυλακτα να προμηθευτουν εναν οδηγο Α-Ζ απο οποιοδηποτε βιβλιοπωλειο ή απο ενα καταστημα WH Smith για να τους βοηθησει να κυκλοφορησουν.

No comments:

Post a Comment

Ευχαριστω!