Ξέρω, ξέρω.
Καθότι οι περισσότεροι αναγνώστες του Blog αυτού τυχαίνει να είστε συνάδελφοι,
σίγουρα θα αναρωτηθήκατε
''Τί δουλειά έχουν οι Επαγγελματίες Υγείας σε ένα Blog για Νηπιαγωγούς''?
Η αλήθεια είναι οτι σαν επαγγέλματα, πολλά επαγγέλματα υγείας δεν είναι άμεσα συνδεδεμένα με την εκπαίδευση.
Ωστόσο, τόσο οι πολλές ερωτήσεις που έλαβα κατα καιρούς απο Λογοθεραπευτές, Εργοθεραπευτές και άλλους επαγγελματίες απο Ελλάδα, όσο και το οτι τυχαίνει ευτυχώς να έχω κάποιες γνώσεις πάνω στο θέμα, οδήγησαν στη δημιουργία αυτού του άρθρου.
Αυτό το άρθρο είναι αφιερωμένο σε όλους τους επαγγελματίες υγείας όπως Νοσοκόμους, Μαίες, Εργοθεραπευτές, Λογοθεραπευτές, Ψυχολόγους και άλλους παρόμοιους επαγγελματίες που εξετάζουν το ενδεχόμενο της μετανάστευσης.
Ξεκινώντας, καθότι τα επαγγέλματα υγείας στην Αγγλία είναι πολλά και διαφορετικά, δεν αναγνωρίζονται όλα απο τον ίδιο εθνικό οργανισμό.
Μέχρι στιγμής, υπάρχουν οι εξής οργανισμοί αναγνώρισης:
- The Nursing and Midwifery Council: Αφορά Νοσοκόμους και Μαίες.
- Health and Care Professions Council: Αναγνωρίζει επαγγελματίες όπως Εργοθεραπευτές, Λογοθεραπευτές, Κοινωνικούς Λειτουργούς, Νοσοκομειακούς Ψυχολόγους. Επειδή όμως πολλούς Αγγλικούς όρους τέτοιων επαγγελμάτων δε τους γνωρίζω στα Ελληνικα, σας παραθέτω την ακριβή λίστα με τα επαγγέλματα που υπάγονται σε αυτόν τον οργανισμό:
Arts Therapist
Biomedical Scientist
Chiropodist/ Podiatrist
Clinical Scientist
Dietitian
Hearing Aid Dispenser
Occupational Therapist
Operating Department Practitioner
Orthopodist
Paramedic
Physiotherapist
Practitioner Psychologist
Prosthetist/ Orthotist
Radiographer
Social Worker in England
Speech and Language Therapist
Υποκατηγορία είναι το Chartered Society of Physiotherapists το οποιο αναλαμβανει την αναγνώριση Φυσιοθεραπευτών.
- British Association of Counselling and Psychotherapy: Αφορά Ψυχολόγους όλων των ειδικοτήτων, και μια υποκατηγορία τους, γνωστούς στην Αγγλία ως Counsellors (κάτι σαν συμβουλευτικοί ψυχολόγοι). Ο οργανισμός που προσφέρει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος στους Ψυχολόγους ειναι ο BPS
Αναγνώριση των Ελλήνων Επαγγελματιών Υγείας:
Μέχρι στιγμής, οι περισσότεροι επαγγελματίες υγείας απο την Ελλάδα αναγνωρίζονται για εργασία στο Ηνωμένο Βασίλειο εφόσον ακολουθήσουν τη διαδικασία αναγνώρισης του τίτλου τους. Αναλόγως στο οργανισμό αναγνώρισης στο οποίο υπάγεστε, η διαδικασία θα είναι λιγότερο ή περισσότερο χρονοβόρα. Τα περισσότερα απο αυτά τα επαγγέλματα, όπως για παράδειγμα αυτά που ανήκουν στο HCPC ή στο NMC προϋποθέτουν αντιστοίχιση μέσω του οργανισμού αλλα και τεστ Αγγλικών IELTS στο οποίο απαιτείται τουλάχιστον βαθμός 7 για να μπορέσετε να εγκριθείτε.
- Εάν το επάγγελμά σας υπάγεται στο Nursing and Midwifery Council:
Εάν είστε Νοσοκόμος ή Μαία, τότε θα πρέπει να αντιστοιχίσετε τον τίτλο σας όπως περιγράφεται στο link. Θα σας ζητηθεί επιπλέον ένα τεστ Αγγλικών IELTS με βαθμό τουλάχιστον 7.
- Εάν το επάγγελμά σας υπάγεται στο HCPC/ CSP:
Για να αναγνωριστείτε στην Αγγλία θα πρέπει να κάνετε αντιστοίχιση του τίτλου σας όπως περιγράφεται στο link. Θα σας ζητηθεί επιπλέον ένα τεστ Αγγλικών IELTS με βαθμό τουλάχιστον 7.
- Εάν το επάγγελμά σας υπάγεται στο BPS:
Εαν είστε Ψυχολόγος τότε η αντιστοίχιση σας θα πρέπει να γίνει όπως περιγράφεται στο link. Μέχρι στιγμής δεν έχω κάποια πληροφορία για τεστ Αγγλικών αλλα αυτό θα μπορέσετε να το ρωτήσετε στον οργανισμό μέσω email.
Απορροφητικότητα:
Κάποια απο τα επαγγέλματα υγείας έχουν δυνατότητες απασχόλησης στο NHS, ενώ κάποια όχι.
Για παράδειγμα οι Νοσοκόμοι και οι Μαίες, οι Νοσοκομειακοί Ψυχολόγοι αλλα και κάποιοι Εργοθεραπευτες, Λογοθεραπευτές και Φυσιοθεραπευτές μπορούν να απασχοληθούν σε θεσεις του NHS.
Απο προσωπική εμπειρία πολύ κοντινών μου προσώπων, γνωρίζω οτι μέχρι στιγμής υπάρχει τεράστια ζήτηση στο Ηνωμένο Βασίλειο για Νοσοκόμους και Μαίες, ενω το σύστημα υγείας πνίγεται απο την ανάγκη για προσωπικό στα Νοσοκομεία.
Μέτρια ζήτηση και ευκαιρίες υπάρχουν για Εργοθεραπευτές, ενώ η κατάσταση ειναι πολύ πιο κορεσμένη για Λογοθεραπευτές.
Πολλοί αν όχι οι περισσότεροι Ψυχολόγοι τείνουν να έχουν το δικό τους γραφείο ενώ μερικοί έχουν και part time δουλειές σε κέντρα και Νοσοκομεία.
Αποδοχές:
Οι μισθοί των Επαγγελματιών Υγείας διαφέρουν αναλόγως ωρών και καθηκόντων. Οι μισθοί των επαγγελματιών του NHS υπάγονται στην κλίμακα NHS Payscale την οποία θα δείτε εδώ. Μπορείτε να δείτε τους μισθούς στα υπόλοιπα επαγγέλματα που δεν υπάγονται στο NHS εδώ.
Είμαι ανειδίκευτος/η. Πώς μπορώ να καταρτιστώ σε επαγγέλματα υγείας στην Αγγλία?
- Εαν θέλετε να σπουδάσετε Λογοθεραπεία ή Εργοθεραπεία, θα πρέπει είτε να ολοκληρώσετε ένα προπτυχιακό πρόγραμμα 3-4 ετών που να αναγνωρίζεται απο τον HCPC και που συνήθως πριμοδοτείται απο το NHS. Εαν έχετε ήδη πτυχίο τότε μπορείτε να μεταβείτε στο δωρεαν μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, εφόσον το πτυχίο σας είναι παρεμφερές.
- Εαν σας ενδιαφέρει η Φυσικοθεραπεία, τότε μπορείτε να ολοκληρώσετε ένα πρόγραμμα κατάρτισης που θα βρείτε σε αυτή τη μηχανή αναζήτησης. Βεβαιωθείτε οτι υπάγεται και αναγνωρίζεται απο τον HCPC.
- Εαν σας ενδιαφέρει η Ψυχολογία και έχετε ήδη παρεμφερές Πανεπιστημιακό Πτυχίο (πχ Εκπαίδευση, Κοινωνική Εργασία, κλπ) τότε θα χρειαστεί να ολοκληρώσετε ένα Psychology Conversion Course το οποίο διαρκεί 1-2 χρόνια και το οποίο θα πρέπει να αναγνωρίζεται απο τον BPS όπως αυτό εδώ. Εάν δέν έχετε πτυχίο, τότε θα πρέπει να ολοκληρώσετε ένα προπτυχιακό πρόγραμμα το οποίο διαρκεί 3-4 χρόνια και θα πρέπει να είναι αναγνωρισμένο για membership απο τον BPS. Στη συνέχεια και για να μπορέσετε να εξασκήσετε το επάγγελμα θα πρέπει να μεταβείτε σε ειδικότητα επιπέδου Διδακτορικού.
- Εναλλακτικά αντί της Ψυχολογίας μπορείτε να σπουδάσετε σε ένα προπτυχιακό αναγνωρισμένο πρόγραμμα Counselling εαν αυτο που σας ενδιαφέρει είναι η συμβουλευτική ψυχολογία.
Μπορούν οι Εκπαιδευτικοί να μεταβούν σε Επαγγέλματα Υγείας?
Ενώ κάποια επαγγέλματα όπως αυτό του Νοσοκόμου ή της Μαίας απαιτούν εξ'ολοκλήρου κατάρτιση στο αντικείμενο μέσω των απαραίτητων σπουδών,
κάποια άλλα επαγγέλματα μπορούν να γίνουν προσβάσιμα απο Νηπιαγωγούς και λοιπούς Εκπαιδευτικούς.
Κάποια αντικείμενα όπως αυτό του Λογοθεραπευτή παρέχουν μεταπτυχιακά προγράμματα τα οποία αναγνωρίζονται απο τον HCPC και τα οποία μπορούν να παρακολουθήσουν άτομα με Πανεπιστημιακό Πτυχίο. Πολλά απο αυτά τα προγράμματα χρηματοδοτούνται απο το NHS.
Για περισσότερες πληροφορίες θα πρέπει να βρείτε τα Πανεπιστήμια που προσφέρουν τέτοια προγράμματα και να επικοινωνήσετε μαζί τους.
Τέλος, να θυμάστε οτι όπως και στην Ελλάδα, έτσι και στην Αγγλία τα Νοσοκομειακά επαγγέλματα απαιτούν εξαντλητικές βάρδιες, υπερωρίες νυχτερινά ωράρια και ατέλειωτη υπομονή.
Καλή επιτυχία!!!
Χριστίνα Π.
No comments:
Post a Comment
Ευχαριστω!