- H αντιστοίχιση UK Naric, η οποια πιστοποιει το Πανεπιστημιακό υπόβαθρο του πτυχιου σας και η οποια ''μεταφραζει'' την ηλικιακή ομαδα στην οποια ειδικευεστε.
- Η αποκτηση του Q.T.S., δηλαδή της Αγγλικης αδειας διδασκαλιας η οποια θα σας επιτρεψει να αναζητήσετε δουλεια στα σχολεια της Αγγλιας.
Για αντιστοιχιση μεσω του UK NARIC:
1. Μεταφραζετε το Πτυχιο και τη βεβαιωση σπουδων σας σε καποιο πιστοποιημενο μεταφραστή. Μια λιστα με διαθεσιμους μεταφραστες θα βρειτε στο τελος της ενότητας.
Η αιτηση για αντιστοιχιση γινεται online, μπαινοντας στo site του UK NARIC, του οποιου τη διευθυνση θα βρειτε εδώ.
2. Στελνετε τα χαρτια σας στον UK NARIC για αντιστοιχιση.
Η αιτηση για αντιστοιχιση γινεται online, μπαινοντας στo site του UK NARIC, του οποιου τη διευθυνση θα βρειτε εδώ.
Μπαινοντας στη σελιδα θα σας εμφανιστει μια σειρα απο διαφορετικους τροπους αντιστοιχισης, μαζι με το κοστος τους ξεχωριστα.
Η πιο απλη και φθηνη επιλογη αντιστοιχισης απο ολες η οποια λεγεται "Statement of comparability" αρκει για να μπορειτε να δουλεψετε στην Αγγλια. Ειναι η πιο διαδεδομενη μεθοδος που εχουν ακολουθησει δεκαδες συναδελφοι που γνωριζω και οι οποιες ηδη δουλευουν στην Αγγλια.
Παρα το οτι στη σελιδα του Naric θα βρειτε και τη μεθοδο Statement of comparability for the Early Years Sector, καθοτι ειστε νομικά κατοχοι QTS δε θα χρειαστειτε τη μεθοδο αυτη για να δουλεψετε στην Αγγλια. Επιπλεον αυτη η δευτερη διαδικασια ειναι εξαντλητικη και χρονοβορα, και απαιτει τρεξιμο και χαρτιά που μπορει να σπαταλησουν το χρονο σας.
3. Συμπληρωνετε την αιτηση και κανετε online την πληρωμη, η οποια ειναι περιπου 60 ευρω.
Παρα το οτι στη σελιδα του Naric θα βρειτε και τη μεθοδο Statement of comparability for the Early Years Sector, καθοτι ειστε νομικά κατοχοι QTS δε θα χρειαστειτε τη μεθοδο αυτη για να δουλεψετε στην Αγγλια. Επιπλεον αυτη η δευτερη διαδικασια ειναι εξαντλητικη και χρονοβορα, και απαιτει τρεξιμο και χαρτιά που μπορει να σπαταλησουν το χρονο σας.
3. Συμπληρωνετε την αιτηση και κανετε online την πληρωμη, η οποια ειναι περιπου 60 ευρω.
4. Οταν εχετε ηδη πληρωσει, θα σας ζητηθει να εκτυπωσετε καποιες βεβαιωσεις μεσω του site. Μολις τις εκτυπωσετε, τις κρατατε για να τις στειλετε οπως θα δειτε στο βημα 5.
5. Στελνετε τα εξης εγγραφα, ειτε ταχυδρομικα, ειτε μεσω fax*:
- Τις εκτυπωμένες βεβαιωσεις που ανεφερα.
- Πτυχιο στα Ελληνικα*
- Πιστοποιητικο σπουδων στα Ελληνικα*
- Πτυχιο στα Αγγλικα*
- Πιστοποιητικο σπουδων στα Αγγλικα*
- Ενα απλο, συνοπτικο γραμμα που να εξηγει για ποιο λογο θελετε αυτη την αντιστοιχιση. Παραδειγμα: Dear Sir/Madam My name is Angela Papadopoulos and I am soon to come to the UK to look for work in the Education sector. I would like to apply for a statement of comparability. Please find attached my documents for your consideration. Please contact me if you require any further documents. Kind Regards, Angela Papadopoulos
Η βεβαιωση του Naric μεχρι στιγμης σας ερχεται ταχυδρομικα εντος δυο εβδομαδων, γιαυτο προτεινω να κανετε την αιτηση τουλαχιστον ενα μηνα πριν φυγετε απο την Ελλαδα, για να μη σας ερθει η βεβαιωση στην Ελλαδα οταν εχετε ηδη φυγει.
* Η αποστολη εγγραφων μεσω fax ειναι πολυ γρηγοροτερη απο το να στειλετε τα εγγραφα ταχυδρομικά.
* Εαν στειλετε τα εγγραφα ταχυδρομικα, στείλτε φωτοτυπιες και οχι τα γνήσια. Δε χρειαζεται επικυρωση.
* Πολλές συναδελφοι μου ανεφεραν οτι τελειωνοντας τη σχολη τους δεν ελαβαν πιστοποιητικο σπουδων. Σε αυτη την περιπτωση στειλτε βεβαιωση σπουδων ή απλως οτιδηποτε αλλο εκτος του Πτυχιου λαβατε οταν αποφοιτησατε.
Για αποκτηση Q.T.S:
Πιστοποιημένοι Μεταφραστές:
- Μεταφραστική Υπηρεσια, στο Μοναστηράκι. Αυτη ειναι η πιο γνωστη επιλογη απο πολλους συναδελφους. Ωστοσο τα τελευταια δυο χρονια αρνούνται να μεταφρασουν εγγραφα απο ατομα που εχουν σκοπο τη μεταναστευση εαν δεν εχουν τη σφραγιδα της Χάγης. Μαλιστα παρεχουν στους αιτούντες λανθασμενες πληροφοριες, λεγοντας τους οτι στην Αγγλία δε γινεται τιποτα δεκτο χωρις τη σφραγιδα της Χαγης. Αυτο φυσικα ειναι ψέμα καθοτι στην Αγγλια κανεις ποτέ δε ζητά αυτη τη σφραγιδα, ενω δε ζηταται ουτε απο το UK Naric ουτε απο το Teaching Agency για την αποκτηση του Q.T.S. Επιπλεον οφειλω να σας ενημερωσω οτι το να αποκτησετε τη σφραγιδα της Χαγης δεν κοστιζει παρα μονο χρόνο, ωστοσο κοστιζει η μεταφραση της, κατι που μπορει να σας δυσκολεψει οικονομικα. Επομενως προσωπικα ΔΕΝ συνιστώ αυτη την υπηρεσια.
- Το British Council της περιοχης σας. Έχω ακουσει αριστες εντυπωσεις απο τις συναδελφους που το προτίμησαν οπως η ταχυτατη και ευγενικη εξυπηρετηση χωρις κανενα επιπλεον προαπαιτουμενο.
- Πιστοποιημενοι Δικηγοροι. Πολλοι Δικηγοροι κανουν μεταφρασεις οι οποιες γινονται δεκτές εφοσον εχουν σφραγιδα. Ρωτηστε την οικογενεια σας ή ακομη συναδελφους στο group μας στο group μας στο facebook για να σας δωσουν τα στοιχεια κάποιου.
- Κέντρα Ξένων Γλωσσών με επίσημη σφραγίδα.
- Επαγγελματίες μεταφραστές που ενδέχετε να γνωρίζει η οικογενειά σας. Εαν θελετε στοιχεία πιστοποιημενου μεταφραστη απο το οικογενειακο μου περιβαλλον επικοινωνηστε μαζι μου.
Κλείνοντας, θα ήθελα να σας προειδοποιησω οτι πολλοι εκμεταλλευτες ενδεχεται να προσπαθησουν να σας πεισουν οτι το Πτυχιο σας αναγνωριζεται ως Level 3, ή ακομη οτι δεν αναγνωριζεται καθολου προκειμενου να σας πληρωσουν λιγοτερο. Μην τους πιστεψετε. Πλεον ειμαστε τοσες πολλες οι συναδελφοι στην Αγγλια, που γνωριζουμε πολυ καλα τα δικαιωματα αλλα και τις υποχρεωσεις μας. Οι πληροφοριες σε αυτη την ενοτητα ειναι εμπεριστατωμενες αλλα και ελεγχονται συνεχως για αλλαγες στη νομοθεσια και τα προαπαιτουμενα.
Καλή επιτυχία!!!
Χριστίνα Π.
Σημείωση: Λογω του ΤΕΡΑΣΤΙΟΥ κορεσμου στα σχολεια, οι θεσεις στα Δημοτικα καταλαμβανονται απο Αγγλοφωνους Δασκαλους σε ολα τα αντικειμενα και επομενως ειναι πολυ λιγες οι διαθεσιμες θεσεις για εμας. Σε αυτες τις λιγες θεσεις προτιμωνται ατομα με μακροχρονια προυπηρεσια εντος Αγγλιας, και φυσικα με ενα επιπεδο Αγγλικων αριστο και αρκετο ωστε να λειτουργει ως γλωσσικο υποδειγμα για τους μαθητες.Το Πτυχιο ΑΕΙ Νηπιαγωγων, μαζι με την κατοχη Q.T.S. σας επιτρεπει νομικα να διδαξετε και σε ολες τις βαθμιδες του Δημοτικου ξεκινωντας απο την Nursery Class. Ωστοσο παρα τη δυνατοτητα, πολυ δυσκολα εχει παρατηρηθει να προτιμωνται Ελληνιδες/Ελληνες συναδελφοι χωρίς εμπειρια στην Αγγλία σε τετοιου ειδους βαθμιδες καθοτι δε γνωριζουν τα συστηματα διδασκαλιας γραμματων που απαιτουνται απο το Αγγλικο κρατος. Αυτό δε σημαινει ότι το να βρειτε θεση σε Αγγλικο Σχολειο είναι αδυνατον. Απλως σημαινει ότι χρειαζεται υπομονη, επιμονη, ξεκίνημα από καπου χαμηλοτερα, καταρτιση και πεισμα.
Λίγα λόγια για την επαγγελματική αποκατάσταση των Δασκάλων στην Αγγλία:
Παρα το γεγονος οτι το Πτυχιο των Δασκαλων αναγνωριζεται, το Εκπαιδευτικο Συστημα της Αγγλιας ειναι πολυ διαφορετικο απο της Ελλαδας, ενω απαιτειται αριστη γνωση της Αγγλικης γλωσσας και Γραμματικης, καθοτι θα κληθειτε να διδαξετε παιδια με μητρικη γλωσσα την Αγγλικη, και να αντιμετωπισετε απαιτητικους γονεις σε καθημερινη βαση.
Αυτο συμβαινει γιατι ενω στο Νηπιαγωγειο τα παιδια ειναι σε αρχικο σταδιο εκμαθησης της γλωσσας, ωστοσο στο Δημοτικο ο Δασκαλος καλειται να τους διδαξει οχι μονο την Αγγλικη γραμματικη, αλλα και αλλα γνωστικα αντικειμενα και ορολογιες μεσα απο την Αγγλικη γλωσσα. Γιαυτο το λογο, οι πιθανοτητες για ενα ατομο που δεν εχει ως πρωτη γλωσσα την Αγγλικη να βρει δουλεια σε Δημοτικο σχολειο ειναι αρκετα μειωμενες σε σχεση με το επαγγελμα των Νηπιαγωγων.
Αυτο δε σημαινει οτι δεν υπαρχουν θεσεις εργασιας- ωστοσο στην Αγγλια ο αριθμος Πτυχιουχων Δασκαλων ειναι τεραστιος, και μαλιστα ατομων με πρωτη γλωσσα την Αγγλικη. Εξαιτιας του σχετικα καλου μισθου των Δασκαλων στην Αγγλια, καθως και του ικανοποιητικου αριθμου αδειων και διακοπων που εχει ενας Δασκαλος, ειναι τεραστιος ο αριθμος ατομων καθε χρονο που ειτε κανουν αιτηση σε Δημοτικα σχολεια, ειτε ψαχνουν διοδους ωστε να εξειδικευτουν ως Δασκαλοι.
Επομενως η κατασταση αυτη τη στιγμη στα Σχολεια ειναι καθε αλλο παρα ευκολη και ΠΟΛΥ μα πολυ κορεσμενη.
Εαν δεν ειστε σε θεση να λειτουργησετε ως γλωσσικο προτυπο για Αγγλοφωνα παιδια απο αποψη προφορας, και να διδαξετε ορολογιες στα Αγγλικα χωρις δυσκολια, τοτε οι πιθανοτητες ειναι λιγες.
Οι περισσοτερες θεσεις εργασιας καλυπτονται μεσω γραφειων τα οποια στελνουν δασκαλους σε συνεντευξεις οταν και εαν κρινουν οτι ειναι καταλληλοι για την εκαστοτε θεση.
Καθοτι οι Πτυχιουχοι Καθηγητες, Νηπιαγωγοι η Δασκαλοι απο την Ελλαδα εχουν ολοι την ιδια πιστοποιηση QTS οπως ολοι οι αλλοι μεταναστες, τα Σχολεια προτιμουν ατομα που να εχουν πραγματοποιησει το μεταπτυχιακο τιτλο PGCE ο οποιος γινεται μεσω των Αγγλικων Πανεπιστημιων. Αυτο τους εξασφαλιζει υπαλληλους καταρτισμενους και εμπειρους σε μια Αγγλικη ταξη.
Τα Αγγλικα Σχολεια καθε χρονο πιεζονται ολο και περισσοτερο να φτασουν τα ιδανικα standards που οριζονται απο το κρατος και τον OFSTED ωστε να μη κριθουν ακαταλληλα και κλεισουν.
Γιαυτο το λογο δειχνουν πολυ λιγη ανοχη και κατανοηση σε ατομα που δεν εχουν εμπειρια στο Αγγλικο συστημα και σπανια εχουν το χρονο και τη διαθεση να δειξουν το συστημα σε Δασκαλους αλλων χωρων. Για να σας προτιμησουν πρεπει να εχετε ηδη εμπειρια στην Αγγλια ανταγωνιστικη με αυτη των ντοπιων.
Ενας πολύ καλος τροπος για να ξεκινήσετε την εμπειρια σας είναι να γραφτειτε με καποιο γραφειο Δασκαλων (Teaching Agency) ξεκινώντας ως βοηθοι ώστε να αποκτησετε εμπειρια στο συστημα. Επιπλέον μια πολύ καλη εναλλακτικη είναι ο εθελοντισμος παραλληλα με καποια άλλη εμμισθη εργασια.
Kαλη Επιτυχια!!!
Χριστινα Π.
No comments:
Post a Comment
Ευχαριστω!