Wednesday, 31 August 2016

Τα εργασιακά σας δικαιώματα στην Αγγλία



Κανονικά αυτό το άρθρο θα έπρεπε να λέγεται ''Πώς να αποφύγετε κακούς εργοδότες'', αλλα επειδή η Αγγλία μας έχει κάνει να τα λέμε όλα με Please and Thank you, θα φερθούμε πολιτισμένα. 

Όσες εκδοχές και να σκεφτώ γράφοντας σε αυτό το Blog, όσες περισσότερες πληροφορίες και να συγκεντρώσω,
όσο και αν πιστεύω οτι έχω πια καλύψει όλους τους τομείς της δουλειάς μας στην Αγγλία,
πάντα θα βρεθεί κάποια συνάδελφος να μου περιγράψει μια εργασιακή της εμπειρία που δε θα έχω ξανακούσει ποτέ και που θα με αφήσει με το στόμα ανοιχτό.

Σας έχω περιγράψει πολλές φορές για την κατάσταση εδώ, τους μισθούς, τους τρόπους επιβίωσης, τις νομοθεσίες.
Αλλα αυτό που ξέχασα να λάβω υπ'οψιν μου είναι τα απρόοπτα αλλα και οι -ευτυχώς λίγες- επιχειρήσεις που θα βρεθούν να σας φερθούν άδικα.Σε αυτό το άρθρο ελπίζω να καλύψω όλα τα εργασιακά σας δικαιώματα, ωστε διαβάζοντάς το να ξέρετε πως να δράσετε σε τυχόν απρόοπτες εξελίξεις στη δουλειά σας.

Ξεκινώντας, ας δούμε τα δικαιώματά σας σε τρία διαφορετικά στάδια:
  1. Recruitment και συνέντευξη
  2. Πρόσληψη και απασχόληση
  3. Οικειοθελής αποχώρηση
  4. Απόλυση




1.Recruitment και συνέντευξη





Κατα τη διάρκεια της συνέντευξης, ο εργοδότης:
  • Δε πρέπει να σας θέσει καμία ερώτηση σχετική με την ηλικία, το φύλο, τη σεξουαλική σας προτίμηση, τη σωματική σας κατάσταση, την οικογενειακή σας κατάσταση ή τα σχέδια σας να κάνετε παιδιά στο μέλλον. Εαν ο εργοδότης δει στο βιογραφικό οτι έχετε σπουδάσει στην Ελλάδα και οτι έχετε Ελληνικό όνομα τότε μπορεί να υποθέσει οτι είστε απο την Ελλάδα και να σας κάνει κανένα αστειο για τη θάλασσα ή τον καιρό για να σπάσει ο πάγος. Αυτό είναι συνηθισμένο.
  • Δε πρέπει να σας  μιλήσει με επικριτικό τρόπο για τις γνώσεις και τις ικανότητές σας. Αν δε του αρέσουν οι απαντήσεις σας οφείλει να τις προσπεράσει ευγενικά.
  • Οφείλει να σας αναφέρει οτιδήποτε σχετικό με τη θέση, ή να απαντήσει στις ερωτήσεις σας σχετικά με τη θέση, συμπεριλαμβανομένου του μισθού, των καθηκόντων και του ωραρίου.




2.Πρόσληψη και απασχόληση


Κατα τη διάρκεια της πρόσληψης:
  • Ο εργοδότης οφείλει να σας προσφέρει τη θέση γραπτώς, συνήθως μέσω email. Ακόμη και στην περίπτωση που σας προσφέρει τη θέση μόνο προφορικά, έχετε δικαίωμα να τη ζητήσετε γραπτά. 
  • Ο εργοδότης δικαιούται να σας ζητήσει δύο εργασιακές συστάσεις, και εαν δεν τις προσκομίσετε εν καιρώ, έχει το δικαίωμα να αποσύρει την προσφορά εργασίας.
  • Ο εργοδότης δεν έχει δικαίωμα να αποσύρει την προσφορά εργασίας χωρίς λόγο ή επειδή βρήκε καλύτερο υποψήφιο.
  • Ο εργοδότης οφείλει να σας παρέχει συμβόλαιο απο την αρχή της εργασίας σας το οποίο να περιγράφει αναλυτικά το μισθό, τις ώρες/ μέρες εργασίας σας.
  • Ο εργοδότης οφείλει να σας παρέχει το μισθό στην ώρα του όπως περιγράφεται στο συμβόλαιο, συνήθως μέσω τραπεζικής μεταφοράς ή check. Απαγορεύεται η πληρωμή cash in hand (μαύρα χρήματα) και υποχρεούται να σας δίνει κάθε μήνα το playslip που θα αναφερει το μισθο σας και τις φορολογικές κρατήσεις.
  • Ο εργοδότης οφείλει να σας κάνει το απαραίτητο induction στην επιχείρηση, συμπεριλαμβανομένου του Fire Safety αλλα και το απαραίτητο training στο Safeguarding. 
  • O εργοδότης οφείλει να σας παρέχει καθημερινά lunch break, διάρκειας 30'- 1 ώρα και να μη σας δεσμεύει εργασιακά την ώρα του φαγητού σας.
  • Ο εργοδότης οφείλει να σέβεται τις πεποιθήσεις και τα πιστεύω σας και να σας διευκολύνει σε θέματα προσευχής αλλα και να σεβαστει τις διατροφικές σας συνήθειες.




Οι υποχρεώσεις σας στο χώρο εργασίας:
  • Να φτάνετε στην ώρα σας καθημερινά.
  • Να αλληλεπιδράτε με τα παιδιά με σωστό τρόπο χωρίς φωνές και προπάντων χωρίς χειροδικίες!
  • Nα σέβεστε τους γονείς των παιδιών ανεξαρτήτως background.
  • Να κάνετε τις παρατηρήσεις σας, το Planning και όλο το paperwork που σας ορίζεται στην ώρα του.
  • Να δείχνετε ευελιξία και προθυμία ειδικά σε περιπτώσεις ανάγκης.
  • Να ακολουθείτε τους κανονισμούς της επιχείρησης σχετικα με το Safeguarding, το Fire Safety αλλα και το Health and Safety της επιχείρησης.
  • Να φέρεστε με σεβασμό στους συναδέλφους χωρίς φωνές, ρατσιστικές, θρησκοφοβικές ή ομοφοβικές νύξεις. 
  • Να δίνετε το παρόν σε οποιαδήποτε δραστηριότητα ορίζει το συμβόλαιο σας εκτός ωρών εργασίας π.χ. staff meetings ή training days.
  • Να διατηρείτε μυστικότητα, επαγγελματισμό και διακριτικότητα όσον αφορά τα θέματα της επιχείρησης. Αυτό σημαίνει να μην αποκαλύπτετε ευαίσθητα θέματα σχετικα με τα παιδιά σε τρίτους και να αποφεύγετε να εκτίθεστε σε σελίδες δικτύωσης όπως στο facebook. Πολλές επιχειρήσεις απαγορεύουν να κάνετε φίλους στο facebook τυχόν γονείς απο το Nursery ή το σχολείο.



3. Οικειοθελής αποχώρηση



Σε περίπτωση που αποχωρήσετε οικειοθελώς, θα πρέπει να ακολουθήσετε τους κανονισμούς του συμβολαιου σας όσον αφορά την παραίτηση και να δώσετε το notice που ορίζεται απο το συμβόλαιό σας.

Σε περίπτωση αποχώρησής σας ο εργοδότης οφείλει:
  • Να παρέχει συστάσεις σε οποιονδήποτε μελλοντικό εργοδότη. Παρά τα όσα κυκλοφορούν, ένας εργοδότης δεν έχει δικαίωμα να αρνηθεί να δώσει συστάσεις.
  • Να βασίζεται σε εμπεριστατωμένα γεγονότα είτε δώσει θετική είτε αρνητική σύσταση. Π.χ. ο εργοδότης μπορεί να πεί οτι δεν είστε ακριβής στη δουλειά σας επειδή με βάση το Register καθυστερούσατε συστηματικά στη δουλειά, ή παραμελούσατε το Planning και τα observations. Δεν εχει όμως το δικαιωμα να πει π.χ. ''Η Χριστίνα είναι κακός άνθρωπος/ κακή Δασκάλα''.
  • Να μην προσπαθήσει να σας υποχρεώσει να μείνετε με δόλιο τρόπο, π.χ. παρακρατώντας σας χρήματα ή απειλώντας σας οτι αν φύγετε δε θα σας δώσει καλή σύσταση.
  • Να σας χορηγήσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα που θα χρειαστείτε για επόμενους εργοδότες και φορολογία, π.χ. το P45 σας, το οποίο θα χρειαστείτε για να το δώσετε στον επόμενο εργοδότη.
  • Να σας φερθεί με ευγένεια και επαγγελματισμό καθ'όλη την παραμονή σας στη δουλειά μετά το notice και να μην αλλάξει συμπεριφορά απέναντί σας.



4. Απόλυση

Όλοι ελπίζουμε οτι δε θα φτάσουμε ποτέ σε αυτή την κατάσταση. Ωστόσο πολλοί απο εμάς έχουμε σε κάποια φάση της ζωης μας ζήσει την απόλυση, είτε φταίγαμε είτε όχι. 
Η απόλυση μπορεί να είναι μια πολύ οδυνηρή εμπειρία, ειδικά εαν ζείτε σε μια ξένη χώρα και στηρίζεστε εξ'ολοκλήρου στο μισθό σας.
Ωστόσο το να γνωρίζετε τα στάδια της απόλυσης θα σας βοηθήσει να ξέρετε τί δικαιούστε, πού να απευθυνθείτε καιτο άν η απόλυσή σας ήταν δικαιολογημένη.

Σε γενικές γραμμές η διαδικάσία απόλυσης ακολουθεί τα εξής στάδια:
  • Verbal warning: Ο εργοδότης κάνει προφορική σύσταση και σας εξηγεί τί δεν του αρέσει στη συμπεριφορά σας ωστε να το αλλάξετε. Π.χ. σας ενημερώνει οτι έχετε αφήσει τα Learning Journals των παιδιών χωρις update για πάνω απο μήνα και οτι πρέπει να τα αναβαθμίζετε εβδομαδιαία.
  • Written warning: Ο εργοδότης σας αποστέλλει γραπτώς σύσταση προειδοποιώντας σας και θέτοντας χρονικό περιθώριο για να αλλάξετε συμπεριφορά. Π.χ. σας ενημερώνει οτι η κατάσταση στα Learning Journals δεν έχει αλλάξει και οτι έχετε ένα μήνα προθεσμία να αποδείξετε οτι τα αναβαθμίζετε εβδομαδιαίως.
  • Απόλυση. Η απόλυση θα πρέπει να γίνει με βάση το notice που περιγράφεται στο συμβόλαιο.



Gross misconduct:

Ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να σας απολύσει αμέσως χωρίς notice σε κάποιες έκτακτες περιπτώσεις ακραίας συμπεριφοράς, γνωστή ως gross misconduct.
 Αυτό γίνεται μονο σε έκτακτες και σοβαρές περιπτώσεις, όπως π.χ. εαν
  • Χειροδικήσετε σε παιδί ή συνάδελφο
  • Υπάρξει υποψία σωματικής, συναισθηματικής ή σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών απο την πλευρά σας.
  • Θέσετε σε κίνδυνο την ασφάλεια των παιδιών. Συνάδελφος συναδέλφου κάποτε απολύθηκε άμέσως επειδή έφερε στην τάξη πριόνι και το άφησε σε τραπεζάκι των παιδιών.
  • Προσβάλλετε συνάδελφο για τη θρησκεία, την καταγωγή ή το σεξουαλικό προσανατολισμό του. Πρόσφατα Νηπιαγωγός απολύθηκε αμέσως επειδή προσέβαλλε gay συνάδελφο.
  • Απουσιάζετε αδικαιολόγητα, ειδικά κατα τη διάρκεια της δοκιμαστικής σας περιόδου.
  • Αργείτε επανειλλημμένα και δεν έχετε συμμορφωθεί με το verbal warning.
  • Εκθέσετε την επιχείρηση στο facebook ή σε άλλες σελίδες δικτύωσης. Αυτό συμπεριλαμβάνει να κάνετε φίλους τους γονείς της επιχείρησης, να κάνετε κοινοποιήσεις σχετικές με ιδιωτικά θέματα της δουλειάς, να προσβάλλετε συνάδελφο δημόσια αλλα και να δημοσιεύσετε ακατάλληλες φωτογραφίες σας τις οποίες μπορούν να δουν γονείς ή εργοδότες. Πρώην συνάδελφος μου απολύθηκε απο Νηπιαγωγείο επειδή κοινοποίησε status στο facebook λέγοντας οτι είχε λογομαχία με τη Manager. 
  • Αρνείστε επανειλημμένα εντολές του εργοδότη με υπεροπτικό τρόπο, π.χ. αν αρνηθείτε να πλύνετε τα μπουκάλια των παιδιών επειδή ''Είστε πτυχιούχος Πανεπιστημίου'' (ναι, έχει γίνει και αυτό!)


Πού να ζητήσετε βοήθεια:

Σε οποιαδήποτε περίπτωση που δεν αφορά gross misconduct, ο εργοδότης δεν δικαιούται να σας απολύσει χωρίς λόγο και ειδικά χωρίς το προβλεπόμενο notice.
Σε περίπτωση που αυτό συμβεί, μη διστάσετε να ζητήσετε εξηγήσεις απο τον εργοδότη αλλα και να προσφύγετε στη δικαιοσύνη για unfair dismissal. Πληροφορίες για το αν η απόλυση σας ήταν unfair dismissal θα δείτε και σε αυτό το link
Εάν νιώθετε οτι έχετε απολυθεί άδικα μπορείτε να καταφύγετε σε μια απο τις λύσεις που περιγράφονται στο link όπως σε έναν employment tribunal ή στο Citizens Advice Burreau.



Συμβουλές για να αποφύγετε μπελάδες στη δουλειά:
Εκτός του οτι είναι οδυνηρή και οικονομικά εξαντλητική, η απόλυση μπορεί να σημαίνει κάκιστες συστάσεις και αδυναμία εύρεσης άλλης δουλειάς στο μέλλον. Kάποιες φορές δε μπορούμε να ελέγξουμε το αν θα έχουμε κακούς εργοδότες και μπορεί να βιώσετε απόλυση χωρίς να φταίτε καθόλου. Ωστόσο είναι σημαντικό να μήν.... πηγαίνετε γυρεύοντας! 
Παρακάτω θα βρείτε μερικα tips για να αποφύγετε τις αρνητικές σχέσεις και τους μπελάδες στη δουλειά.

  • Μη θεωρήσετε οτι ο υψηλός βαθμός του πτυχίου σας σε σχέση με άλλες συναδέλφους σηματοδοτεί λιγότερη ή ευκολότερη δουλεια, είτε πρόκειται για Nursery είτε για σχολείο. Στην Αγγλία όλοι πλένουμε παιχνίδια, αλλάζουμε πάνες, καθαρίζουμε εμετούς, σκουπίζουμε την άμμο και πετάμε τα σκουπίδια είτε είμαστε Nursery Nurses είτε Teachers. Το να αρνηθείτε να εκτελέσετε κάποιο απο τα καθήκοντα σας στο όνομα του τίτλου σας θα οδηγήσει σε απόλυση.
  • Αποφύγετε να προσθέτετε γονείς ως φίλους σε site όπως το facebook.
  • Αν δημοσιεύετε φωτογραφίες στο facebook/twitter/instagram κλπ που είτε σας δείχνουν να χορεύετε πάνω σε bar, να ποζάρετε με brazilian, να λούζετε ένα φίλο σας με βοτκα ή να καταναλώνετε αλκοολ ή τσιγάρο (τα οποια δε κατακρινω για κανενα λογο), φροντίστε να είναι ''κλειστές'' και να μη μπορεί να τις δεί κάποιος άγνωστος κάνοντας αναζήτηση. Δυστυχως υπαρχουν κλειστα μυαλα και τα κλειστα μυαλα δημιουργουν κουτσομπολια και μπελαδες.
  • Αποφύγετε να κάνετε φιλους τους συναδέλφους και τα αφεντικά σας στο facebook ή σε παρόμοια sites. Κάποιοι συνάδελφοι το κάνουν αλλα αυτό θα σας εμποδίσει απο το να μπορείτε να εκφραστείτε ελεύθερα.
  • Πηγαίνετε στη δουλειά στην ώρα σας και ειδοποιήστε έγκαιρα σε περίπτωση καθυστέρησης.
  • Αποφύγετε σχόλια για τη θρησκεία, τη σεξουαλική προτίμηση ή την καταγωγή των συναδέλφων και των γονιών της επιχείρησης.
  • Διατηρείτε πάντα εμπιστευτικότητα και μη διαδίδετε μυστικά της επιχείρησης στους γονείς.
  • Εαν οι γονείς σας πουν κάτι εμπιστευτικό μην το κρατήσετε μυστικό και μην υποσχεθείτε οτι δεν θα το πείτε σε κανέναν. Θα πρέπει αμέσως να το αναφέρετε στους ανωτέρω σας.
  • Εαν δείτε συναδελφο να μεταχειρίζεται παιδι με ύποπτο ή βίαιο τροπο αναφέρετέ το αμέσως στους ανωτέρω σας.
  • Μην κοινοποιείτε ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με τα παιδιά.
  • Μην χρησιμοποιείτε το κινητό σας μέσα στην τάξη ακόμη και αν άλλοι συνάδελφοι κάνουν το ίδιο, και για κανέναν λόγο μη βγάλετε φωτογραφίες ή video τα παιδιά.
  • Διατηρείτε πάντα επαγγελματισμό και προσπαθήστε να διαχωρήσετε τις προσωπικές απο τις επαγγελματικές σας σχέσεις όσο το δυνατόν περισσότερο.
Τέλος, σαν κάποια που έχει βιώσει και αυτή προβλήματα στη δουλειά στο παρελθόν θα ήθελα να σας υπενθυμίσω οτι καλοί και κακοί εργοδότες υπάρχουν παντού. 
Ακόμη και αν αντιμετωπισετε κακή συμπεριφορά ή/και απόλυση στη δουλειά ακόμη και αφού βάλατε τα δυνατά σας να θυμάστε οτι δεν είναι όλα τα εργασιακά περιβάλλοντα για όλους. Προχωρήστε μπροστά και αναζητήστε το περιβάλλον που θα ταιριάξει στην προσωπικότητά σας όσο περισσότερο γίνεται.


Καλή επιτυχία!
Χριστίνα Π.