Thursday 5 May 2016

Early Years Teacher, ο τίτλος που τους μπερδευει ολους!

''Κάνω αιτήσεις για δουλειά, και ζητουν Early Years Τeacher. Χρειάζομαι Q.T.S?''

''Είπα στο σχολειο οτι ειμαι Early Years Teacher και δε με προσελαβαν. Γιατι?''

''Εχω Πτυχιο ΤΕΙ. Μπορω να δουλεψω ως Early Years Teacher?''

''Tί σχεση εχει το Early Years Teacher με τον ορο Reception Teacher?''

''Τί ειναι αυτο το EYPS που ζητουν απο το Nursery?''



Αυτές είναι μόλις λίγες απο τις ερωτησεις που έχω λάβει απο συναδελφους κατα καιρους οσον αφορα τον τιτλο Early Years Teacher.

Θα τον διαβασετε στο Nurseryworld κάνοντας αιτησεις για δουλεια. Θα τον δειτε σε αγγελιες απο Nurseries, Montessori Nurseries, σχολεια, αλλα και ως διδακτικό όρο στο επισημο site του Υπουργειου.


Ξεκινησε να χρησιμοποιειται συχνοτερα το 2012, ενω τα τελευταια 2-3 χρονια ο ορος Early Years Teacher εχει κατοχυρωθει σαν συνωνυμο του Δασκαλου, ενω προσφερεται επισημη καταρτιση απο το Υπουργειο για τα ατομα που θελουν  να εκπαιδευτουν  ως Early Years Teachers.



Η αληθεια ειναι, πως σαν ορος μπορει να μπερδεψει ιδιαιτερα, ειδικα τους μεταναστες Εκπαιδευτικους που εχουν εξειδικευτει εκτος Αγγλιας.
Και δεν μας εκπλήσσει αυτο, καθοτι σαν ορος ειναι σχετικα καινουριος.
Στην Αγγλια, παρα την προθεση του κρατους να ειναι οσο πιο οργανωμενο γινεται, επικρατει ακομη μια συγχυση οσον αφορα τους διαφορους ορους που απευθυνονται σε Εκπαιδευτικους Προσχολικης Ηλικιας, και η συγχυση αυτη γινεται χειροτερη οταν το κρατος καλειται να μεταφρασει ολα αυτα τα Πτυχια απο μεταναστες Εκπαιδευτικους.


Εαν συγκρινω την ελευση Ελληνων Νηπιαγωγων στην Αγγλια απο το 2008 που ηρθα εως τωρα, η διαφορα ειναι τεραστια ενω το κυμα Νηπιαγωγων που ερχονται για εργασια αυξανεται καθε χρονο. 

Μπορω με ευχαριστηση να πω οτι ''εφταιξα'' κι εγω γιαυτο!




Σαν ορος, το Early Years Teachers με μπερδεψε κι εμενα στην αρχη. 
Θα εχετε δει αλλωστε οτι η σελιδα του Blog στο facebook ονομαζεται Early Years Teachers.
Αυτο ομως ηταν μια λυση εκτακτης αναγκης ωστε να χρησιμοποιησω εναν ορο που να μπορει να συμπεριλαβει ΟΛΕΣ τις βαθμιδες Νηπιαγωγων  και καταρτισμενων ατομων στην Προσχολικη Ηλικια (ΑΕΙ,ΤΕΙ, ΙΕΚ, ΤΕΕ) χωρις να μενει κανενας απ'εξω. Επιπλεον το να χρησιμοποιουσα απλως τον ορο Teachers δε θα απευθυνοταν σε Νηπιαγωγους, κατι το οποιο ηταν ο σκοπος της σελιδας.

Χρειαστηκαν αρκετα χρονια, αρκετη εξελιξη στον ιδιο τον τιτλο, αρκετη αναβαθμιση στις σελιδες του Υπουργειου, αρκετη ερευνα στα Nurseries και αρκετες επαγγελματικες εμπειριες απο την πλευρα μου για να μπορεσω επιτελους να σας πω με σιγουρια το τί ειναι, αλλα και το τί ΔΕΝ ειναι ο ορος αυτος. 


Tί ειναι ομως τελικα Early Years Teacher?

Με τον ορο Early Years Teacher δεν οριζεται, οπως λανθασμενα πιστευουν πολλες συναδελφοι, ενας Νηπιαγωγος οποιασδηποτε βαθμιδας. Με τον ορο Early Years Teacher οριζεται ενας υψηλα εκπαιδευμενος Παιδαγωγος Προσχολικης Ηλικιας, με εμφαση στην ηλικιακη ομαδα 0-5 ετων.
Στην Αγγλια εως σημερα, ενας Early Years Teachers εργαζεται στον Ιδιωτικο Προσχολικο τομεα, δηλαδη αυτο των Day Nurseries, Creches και Childminders αλλα δε μπορει να διδαξει σε Προσχολικες ταξεις κρατικων σχολειων.

Οσον αφορα τους Αγγλους εκπαιδευτικους, ενας Early Years Teacher μεχρι περιπου το 2013 θα ειχε συνηθως ολοκληρωσει καποιο Πανεπιστημιακο Level 6 Πτυχιο στην Προσχολικη Αγωγη (χωρις Q.T.S.), ή θα ειχε μεταβει σε καταρτιση Level 4/5 ενώ στη συνεχεια θα ειχε ολοκληρωσει την καταρτιση EYPS μεσω των διαφορετικων τροπων καταρτισης που υπαρχουν σημερα.


Και εδώ έρχεται η άλλη συνηθισμένη ερώτηση σας:

''Τί ειναι αυτο το EYPS που το βλεπω συνεχεια σε αγγελιες εργασιας?''

To Early Years Professional Status (EYPS)ειναι μια καταρτιση που αφορα τους Παιδαγωγους Προσχολικης Ηλικιας, η οποια αρχισε να κατοχυρωνεται το 2007, με σκοπο να γινει συνωνυμη του  Qualified Teacher Status αλλα με εμφαση στις ηλικιες 0-5 ετων. Η καταρτιση EYPS εχει ως προαπαιτουμενο το Πανεπιστημιακο Πτυχιο, και περιλαμβανει ενα assessment συνηθως στο χωρο εργασιας του εκπαιδευομενου. (Wikipedia 2016). Καθε ιδιωτικο Day Nursery οφειλει να εχει τουλαχιστον εναν εκπαιδευτικο που να κατεχει EYPS. 
Ο ορος και η καταρτιση EYPS  ξεκινησε τα τελευταια χρονια να αντικαθισταται απο το EYTS, παρα τις αντιδρασεις που προκληθηκαν απο την κρατικη αυτη αποφαση, οπως θα δειτε και σε αυτο το αρθρο http://www.nurseryworld.co.uk/nursery-world/news/1097569/anger-proposals-replace-eyps-eyts


Ενω θα συναντησετε ακομη αγγελιες που ζητουν EYPS,  σημερα συνυπαρχει ο ορος EYTS, δηλαδη Early Years Teacher Status ο οποιος σταδιακα αντικαθιστα το EYPS. 
Ο ορος ειναι σχετικα καινουριος, το ιδιο και η συγκεκριμενη καταρτιση. 
Η καταρτιση EYTS γινεται μεσω 4 διαφορετικων τροπων, ενας απο τους οποιους ειναι το απευθειας Placement σε καποιο Day Nursery. Πλεον για να μπορεσει να καταρτιστει καποιος ως Early Years Teacher θα πρεπει να εχει Πανεπιστημιακο Πτυχιο στην Προσχολικη Αγωγη (χωρις Q.T.S.) και να μεταβει στην εκπαιδευση EYTS, ή να φοιτησει σε καποιο Πανεπιστημιακο Προγραμμα 4 ετων που να οδηγει στην αποκτηση EYTS.




Τί γινεται ομως με τους αποφοιτους ΑΕΙ,ΤΕΙ, ΙΕΚ, ΤΕΕ Προσχολικης Αγωγης απο Ελλαδα? 

Ποιός αναγνωριζεται ως Early Years Teacher, και ποιος μπορει να κανει αιτηση για τετοιους ρολους?

Παρα το οτι ο ρολος Early Years Teacher εχει ξεκινησει νομικα να εγκαθιδρυεται και να περιλαμβανει δικη του, συγκεκριμενη και νομικα πιστοποιημενη, πλεον, καταρτιση, πολλα Day Nurseries προσλαμβανουν ακομη ατομα με χαμηλοτερες πιστοποιησεις, οπως Level 3, Level 4 κ.λ.π. αποδιδοντας τους το ρολο Early Years Teacher.

Ενδεχεται να μπορεσετε να βρειτε δουλεια με τον τιτλο αυτο εχοντας διαφορα διπλωματα, ωστοσο σε αυτο το Blog προσπαθουμε να αναφερομαστε στα παντα ακολουθωντας τις τυπικες και νομικα θεσμοθετημενες διαδικασιες ωστε να εχετε ολοι τις σωστες πληροφοριες.




Μεχρι στιγμης, οι αποφοιτοι ΑΕΙ Νηπιαγωγων ΔΕΝ θεωρουνται Early Years Teachers καθοτι ειναι κατοχοι Qualified Teacher Status. Η ηλικιακη ομαδα των Νηπιαγωγων ΑΕΙ κυμαινεται μεταξυ 2-8 ετων, κατι που μας καθιστα Δασκαλους με ειδικευση Early Years και Key Stage 1. Ωστοσο ως κατοχοι Q.T.S. με πτυχιο Προσχολικης Αγωγης, μπορειτε νομικα να δουλεψετε ΚΑΙ σε ρολους Early Years Teacher χωρις κανενα προβλημα.
Παρολα αυτα, εχετε ιδιαιτερη προσοχη στον τροπο που αναφερεστε στην καταρτιση σας οταν κανετε αιτησεις για δουλεια. Το να αναφερθειτε στον εαυτο σας ως  Early Years Teacher κανοντας αιτηση για θεση σε Δημοτικο, μπορει να οδηγησει σε απορριψη καθοτι δεν ειναι αυτος ο επιθυμητος τιτλος για να διδαξετε Nursery και Reception.

Οσον αφορα τους συναδελφους με πτυχιο ΤΕΙ, το πτυχιο σας αντιστοιχει σε Αγγλικο BA Honours Degree χωρις Q.T.S. Αυτο σημαινει οτι ενδεχεται να γινετε δεκτοι σε καποιο τετοιο ρολο, τουλαχιστον μεχρι να κλεισει το επαγγελμα, αλλα μπορειτε με ανεση να μεταβειτε στο training που απαιτειται για να θεωρηθειτε Early Years Teacher. Αξιζει ωστοσο να σημειωθει εδω οτι καθοτι το πτυχιο σας ειναι Level 6,  ο τιτλος Early Years Teacher δεν ειναι μονοδρομος για μια θεση με καλο μισθο καθοτι μπορειτε να δουλεψετε ως Managers μετα απο αναλογη προϋπηρεσια.

Οσον αφορα τους Πτυχιουχους ΙΕΚ, το πτυχιο σας ως γνωστον αντιστοιχει σε Level 3. Αυτο σημαινει οτι για να μεταβειτε στην καταρτιση Early Years Teacher θα πρεπει αρχικα να αναβαθμισετε το Πτυχιο σας σε Level 6 μεσω καποιου Πανεπιστημιου και στη συνεχεια να μεταβειτε στο αναλογο training.

Εαν εχετε αποφοιτησει απο τα ΤΕΕ/ ΕΠΑΛ Βοηθων Βρεφονηπιοκομων, θα πρεπει αρχικα να καταρτιστειτε ως Level 3 και στη συνεχεια να μεταβειτε σε καταρτιση παρομοια με αυτη των αποφοιτων ΙΕΚ. Μπορειτε επισης να φοιτησετε στο Πανεπιστημιο σε καποιο 4ετες προγραμμα.

Για να δειτε τους διαθεσιμους τροπους καταρτισης ως Early Years Teacher επισκεφθειτε αυτη τη σελιδα https://getintoteaching.education.gov.uk/explore-my-options/become-an-early-years-teacher


Καλή επιτυχία!!!
Χριστίνα Π.