Monday 26 November 2018

Τρία προγράμματα σπουδών που χρηματοδοτούνται απο το NHS!



Για τους κατόχους Πανεπιστημιακών τίτλων και ειδικά για τους Εκπαιδευτικούς η διδασκαλία δεν είναι μονόδρομος στην Αγγλία. Αν κάτι ξεχωρίζει σε αυτή τη χώρα είναι οι διαφορετικές επιλογές ανέλιξης και μετεκπαίδευσης και οι δυνατότητες απασχόλησης σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς. Ένα αποκεντρωτικό σύστημα κατάρτισης μπορεί να έχει μειονεκτήματα έχει όμως το πλεονέκτημα ότι δεν περιορίζει εμάς τους μετανάστες όσον αφορά τις επιλογές καριέρας. 
Το NHS, δηλαδή το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας είναι ένας παλιός και βαθιά ριζωμένος θεσμός στη χώρα ενώ οι εργαζόμενοι στο NHS έχουν πολλά προνόμια. Κάποια από αυτά είναι η δυνατότητα παρατεταμένων αναρρωτικών αδειών, οι καλοί μισθοί, η επαγγελματική σιγουριά, η δυνατότητα μετακίνησης (σε κάποιες περιπτώσεις) με νοσοκομειακά λεωφορεία αλλά και το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι του NHS θεωρούνται Key Workers και δικαιούνται τα οικονομικά ενοίκια γνωστά ως Key Worker Schemes (δείτε το σχετικό άρθρο). 

Μπορεί σκεπτόμενοι το NHS να σας έρχεται στο μυαλό το επάγγελμα του Γιατρού ή του Νοσοκόμου, ωστόσο υπάρχουν πολλές διαφορετικές ειδικότητες που μπορεί να μην είχατε υπ'όψιν σας μέχρι σήμερα ότι ανήκουν στο NHS. Και μάλιστα όχι μόνο υπάγονται σε αυτό αλλά τα προγράμματα κατάρτισής τους χρηματοδοτούνται εξ'ολοκλήρου από το NHS, κάτι που σημαίνει ότι δε θα χρειαζόταν να τα πληρώσετε ούτε να ζητήσετε δάνειο- παρά μόνο να εξασφαλίσετε τα έξοδα διαβίωσής σας για όσο καταρτίζεστε!

Ας δούμε λοιπόν τρία προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το NHS και μπορούν να σας προσφέρουν εναλλακτικές καριέρας. Ο λόγος επιλογής αυτών των προγραμμάτων ανάμεσα σε τόσα που υπάρχουν και πριμοδοτούνται από το NHS είναι ότι σε αυτά μπορούν να έχουν πρόσβαση άτομα με Πανεπιστημιακά πτυχία σε ειδικότητες που να μην είναι απαραίτητα Νοσηλευτικής ή Ιατρικής. Επομένως αν έχετε ή σκοπεύετε να αποκτήσετε ένα Πανεπιστημιακό πτυχίο μπορείτε στο μέλλον να τα παρακολουθήσετε.

  • Λογοθεραπεία (Speech and Language Therapy)

Η Λογοθεραπεία είναι ένα επάγγελμα με αυξημένη ζήτηση καθότι στην Αγγλία δεν υπάρχουν μόνο περιπτώσεις παιδιών με πρώτη γλώσσα την Αγγλική που έχουν προβλήματα άρθρωσης αλλά και παιδιά που λόγω καταγωγής από άλλες χώρες δυσκολεύονται να προφέρουν σωστά τη γλώσσα. Μπορείτε να δείτε τα διαθέσιμα προγράμματα Λογοθεραπείας εδώ.

  • Μουσικοθεραπεία (Music Therapy)

Η Μουσικοθεραπεία είναι μια υπέροχη ειδικότητα, ιδανική για άτομα με υπόβαθρο στη Μουσική (αλλά και με υπόβαθρο στο χορόδραμα, το musical ή τις σπουδές τραγουδιού, δεν υπάρχει συγκεκριμένο κριτήριο) που θέλουν να εξερευνήσουν τον τρόπο με τον οποίο η Μουσική μπορεί να θεραπεύσει θέματα συναισθηματικής φύσης σε παιδιά, θέματα προσκόλλησης με τους γονείς και θα θεραπεύσει μέσα απο τη μελωδία και το τραγούδι. Εδώ μπορείτε να δείτε τα προαπαιτούμενα και το πώς να κάνετε αίτηση. 


  • Εργοθεραπεία (Occupational Therapy)
Η Εργοθεραπεία είναι παραμελημένη ως ειδικότητα παρόλο που προσφέρει επαγγελματική αποκατάσταση, καλή μισθολογική κλίμακα, ευκαιρίες ανέλιξης και μια βαθιά αίσθηση ολοκλήρωσης και προσφοράς. Ως Εργοθεραπευτές θα δουλέψετε ιδιαίτερα με παιδιά με ειδικές ανάγκες και θα συνεισφέρετε στην εκπαίδευσή τους σε συνεργασία με ψυχολόγους, εκπαιδευτικούς και άλλους επαγγελματίες- ωστόσο σαν επάγγελμα έχει πολλές άλλες επιλογές. Δείτε αναλυτικά τα προαπαιτούμενα εδώ.


Για να δικαιούστε χρηματοδότηση απο το NHS πρέπει να βρίσκεστε στην Αγγλία για τρία χρόνια πριν ξεκινήσετε το πρόγραμμα, ωστόσο εξαιτίας των νόμων ελεύθερης μετακίνησης της Ε.Ε. πολλές φορές προσφέρεται χρηματοδότηση σε Ευρωπαίους μετανάστες που δεν έχουν ζήσει στην Αγγλία για τρία χρόνια εφόσον ζουν σε χώρα της Ε.Ε. τα τελευταία τρία χρόνια. Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες. 

Καλή επιτυχία!

No comments:

Post a Comment

Ευχαριστω!