Thursday 14 July 2016

Ταυτότητα ή Διαβατήριο? Σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε


Το θέμα ταυτότητας/ διαβατηρίου έχει αποτελέσει μία απο τις βασικές και συχνές ερωτήσεις απο τότε που δημιούργησα το blog. 
Λίγο το οτι κυκλοφορεί η φήμη για την αυστηρότητα των Άγγλων όσον αφορα τα διαβατήρια, όσο και η άγνοια των νέων μεταναστών που δεν έχουν ξαναταξιδέψει οδηγούν σε απορίες όσον αφορά το κατάλληλο είδος ID.

Αυτό το θέμα έχει αποτελέσει και αιτία για διαφωνίες και ''καυγαδάκια'' ανάμεσα σε εργαζόμενους εντός Αγγλίας καθότι οι συνάδελφοι μετανάστες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες.

Απο τη μία βρίσκονται οι ''Εγώ ήρθα με την ταυτότητα και δεν είχα κανένα πρόβλημα'',
και απο την άλλη οι ''Κάποια στιγμή θα την πατήσεις χωρίς διαβατήριο''.




Η αλήθεια είναι οτι προσωπικά ανήκω στη δεύτερη κατηγορία, όχι μόνο γιατι πλέον γνωρίζω τον τρόπο λειτουργίας και τα προαπαιτούμενα σε όλους τους τομείς της Αγγλικής Εκπαίδευσης, ιδιωτικό και δημόσιο, αλλα και λόγω του οτι πρόσφατα θα είχα χάσει μια πολύ καλή δουλειά σε κρατικό σχολείο εάν δεν είχε τύχει να έχω ΚΑΙ διαβατήριο εκτός της ταυτότητας.


Για να μην πολυλογούμε όμως με αυθαίρετες και προσωπικές απόψεις, ας δούμε μερικά επίσημα και εξακριβωμένα facts όσον αφορά το διαβατήριο και την ταυτότητα στην Αγγλία:


  • Στην Αγγλία αλλα και ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο η διαδεδομένη μορφή ταυτότητας είναι αποκλειστικά και μόνο το διαβατήριο, ενώ ως δευτερεύουσα μορφή χρησιμοποιείται και το Αγγλικό Drivers Licence. 

  • Παρά το γεγονός οτι οι Ευρωπαϊκές ταυτότητες είναι νομικά αναγνωρισμένες και επιτρέπουν τη μετακίνηση και τα ταξίδια, πολλοί ντόπιοι Άγγλοι δεν γνωρίζουν την ταυτότητα ως έγγραφο, ειδικά εάν δεν έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί Άγγλοι υπάλληλοι δημόσιων υπηρεσιών εντός Αγγλίας να μην γνωρίζουν τη νομική υπόσταση της ταυτότητας και να μην την εμπιστεύονται όταν την προσκομίσετε. Αυτό τους οδηγεί πολλές φορές να σας ζητήσουν και κάποια άλλη μορφή ID (Passport/ Drivers Licence). Αυτός είναι και ο λόγος που πολλές συνάδελφοι απο εμάς δε συναντήσαμε πρόβλημα προσκομίζοντας την ταυτότητά μας για έκδοση DBS ή για αιτήσεις εργασίας, ενώ κάποιες άλλες συνάδελφοι συνάντησαν και στις δύο περιπτώσεις σημαντικές δυσκολίες.

  • Το διαβατήριο είναι η βασική προϋπόθεση για απασχόληση σε κρατικά σχολεία ή Children's Centres της Αγγλίας. Πρόσφατα όταν προσκόμισα την ταυτότητά μου στην καινούρια μου δουλειά, η οποία ήταν η πρώτη μου δημόσια διδακτική θέση, με ενημέρωσαν οτι δε μπορούσαν να τη δεχτούν και οτι ήταν απαραίτητο να προσκομίσω το διαβατήριό μου. Kαι όχι μόνο αυτό αλλα εάν δεν ''έτρεχα'' να προσκομίσω το διαβατήριο μέσα στις επόμενες λίγες ώρες, η μηνιαία μου πρώτη πληρωμή θα ερχόταν μαζί με την πληρωμή του δεύτερου μήνα, κάτι που σημαίνει οτι δε θα με πλήρωναν για δύο μήνες!

  • Παρόμοιο πρόβλημα συνάντησαν πολλές συνάδελφοι κάνοντας αίτηση για DBS καθότι απαιτούσαν δύο ''Proofs of ID''. Η κολλητή μου φίλη αναγκάστηκε να τρέχει στο αστυνομικό τμήμα της Αγγλίας για αποτυπώματα καθότι δεν δέχονταν μόνο την ταυτότητά της.



Ας κάνουμε λοιπόν μία σύνοψη:

  • Η ταυτότητα θα είναι αρκετή για να ξεκινήσετε στην Αγγλία δουλεύοντας σε κάποιο Nursery αν και ενδέχεται να ταλαιπωρηθείτε με το DBS, όχι όμως για να διδάξετε σε μόνιμη θέση σε κρατικό σχολείο.
  • Για να διδάξετε στον κρατικό τομέα, το διαβατήριο είναι απαραίτητο. Πολλές φορές κάποιοι φορείς ζητούν να δουν και την ταυτότητα και το διαβατήριο. 

Η προσωπική μου συμβουλή είναι απλή: 
Βγάλτε διαβατήριο!!!




Καλή επιτυχία!!!
Χριστίνα Π.

No comments:

Post a Comment

Ευχαριστω!