Sunday 23 April 2017

Δουλεύοντας ως ABA Tutor



Το πιθανότερο είναι να μην έχετε ακούσει ποτέ σας τη φράση ABA tutor. 

Πρόκειται για έναν όρο τον οποίο δεν είχα ακούσει ποτέ μου στα 8 χρόνια που βρίσκομαι στην Αγγλία μέχρι που μου τον ανέφερε συνάδελφος που είχε ξεκινήσει εκπαίδευση στον τομέα. 
H δουλειά του ABA tutor  για μια σημαντική καριέρα και μια επιλογή για άτομα που ενδιαφέρονται για την ειδική εκπαίδευση και συγκεκριμένα για τον αυτισμό.




Tί είναι όμως ένας ABA tutor?

Ο ABA tutor, δηλαδή Applied Bahavioural Analyst, εργάζεται καθημερινά με παιδιά με βαριές περιπτώσεις μή λεκτικού αυτισμού εφαρμόζοντας στρατηγικές που έχουν σχεδιαστεί απο έναν Behaviour Analyst. Ένας ABA tutor μπορεί να δουλεύει κατ'οίκον στο σπίτι του παιδιού, στο σχολείο του ή στο Nursery. Υπάρχουν επίσης ευκαιρίες απασχόλησης σε κρατικά μή ειδικά σχολεία.





Τί κάνει ένας ABA tutor?

Ο βασικός ρόλος ενός ABA tutor είναι να παρέχει διδασκαλία 1-1 σε παιδιά με αυτισμό εφαρμόζοντας τις αρχές του Applied Bwhavioural Analysis, μια θεωρία εκπαίδευσης βασισμένη στο συμπεριφορισμό. Οι περισσότεροι ABA tutors συνήθως εργάζονται με κάθε παιδί απο 6 εως 12 ώρες τη βδομάδα. 


Ο ABA tutor οφείλει να ακολουθεί το ξεχωριστό εκπαιδευτικό και αναλυτικό πρόγραμμα που έχει τεθεί για το παιδί απο τον πιστοποιημένο case manager. Οφείλει να ακολουθεί μεθοδολογίες και στρατηγικές τις οποίες ορίζει η συγκεκριμένη θεραπεία και να προσαρμόζεται σε αλλαγές που μπορεί να έχουν γίνει απο lead tutors ή γονείς μετά απο συνάντηση με τον case manager. 

Εκτός απο τη διδασκαλία, ένας ABA tutor αναμένεται να μπορεί να παρευρίσκεται σε όλα τα ομαδικά meetings και workshops ωστε να υπάρχει μια συνέχεια στον τρόπο δουλειάς του. Κατα τη διάρκεια των workshops δίνεται η δυνατότητα αναθεώρησης του εκπαιδευτικού προγράμματος και των στρατηγικών που ακολουθούνται, συζητάται η ανταπόκριση του μαθητή στο πρόγραμμα και ορίζονται αναγκαίες αλλαγές που μπορεί να χρειάζονται. 

Μία άλλη απαραίτητη πτυχή της δουλειάς ως ABA tutor είναι η συλλογή data καθότι βοηθάει να υπάρχει μια γενική εντύπωση της προόδου των μαθητών. Οι ABA tutors αναμένεται να συλλέγουν data, να συμπληρώνουν τα απαραίτητα έντυπα αλλα και τις υπόλοιπες γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτεί η δουλειά μέσα στο χρονικό όριο που τους δίνεται.

Όπως και κάθε άλλος επαγγελματίας που δουλεύει με παιδιά ή ευάλωτους ενήλικες, έτσι και ένας ABA tutor οφείλει να έχει καθαρό DBS αλλα και να έχει παρακολουθήσει κατάρτιση στο Safeguarding. 



Τί κατάρτιση χρειάζεται για να δουλέψει κάποιος ως ABA tutor?

Μέχρι στιγμής υπάρχει ειδικό training στο Λονδίνο που προσφέρεται απο το ειδικό σχολειο Treehouse School. Το σχολείο θεωρείται πρωτοπόρο στον τομέα του και παρέχει training σε άτομα χωρίς εμπειρία ενώ παράλληλα τα απασχολεί ως ABA tutors.
Η κατάρτιση αυτή είναι μια εξαιρετική επιλογή για άτομα χωρίς Πανεπιστημιακό πτυχίο που θέλουν μια μελλοντική καλύτερη ποιότητα διακοπών αλλα και τη δυνατότητα για μετέπειτα σπουδές στην ειδική αγωγή. 
Επίσης η δουλειά αυτή είναι μια πολύ καλή εναλλακτική αρχή για κατόχους Q.T.S. που θέλουν να διδάξουν σε ειδικά σχολεία στο μέλλον. 
Επιπλέον στο ABA tutor finder υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με την κατάρτιση στο αντικείμενο αλλα και τους γονείς που ζητούν ABA tutors. 



Ποιός είναι ο μισθός ενός ABA tutor?

 Ο αρχικός μισθός ενός εκπαιδευόμενου ABA tutor ξεκινά απο 15.000 ετησίως και η δουλειά είναι term time χωρίς να αφαιρούνται απο το μισθό οι σχολικές διακοπές. Αυτό σημαίνει οτι θα έχετε τις εξαιρετικές διακοπές των σχολείων (10 μέρες κάθε δεύτερο μήνα + 10 μέρες τα Χριστούγεννα + 2 βδομάδες το Πάσχα + 6 βδομάδες το καλοκαίρι).
Μετά την εκπαίδευση, ο μισθός ενός ABA tutor ξεκινά απο 20.000 ετησίως.  
Τέλος, περισσότερες πληροφορίες για την κατάρτιση και το ρόλο ενός ABA tutor μπορείτε να βρείτε σε αυτό το link. 

Καλή επιτυχία!!!
Χριστίνα Π. 


No comments:

Post a Comment

Ευχαριστω!