Saturday 6 August 2016

Umbrella Companies: Τί είναι και πώς σας επηρεάζουν


Καμιά φορά δε ξέρεις τί είδους αναποδιά σε περιμένει μέχρι να την πάθεις. 
Και σίγουρα στη δική μου περίπτωση έγινε αυτό ακριβώς.
Σίγουρα άν έχετε δουλέψει ως Supply Teacher θα είστε ήδη εγγεγραμμένοι με κάποιο  Umbrella Company.
Άν πάλι σκοπεύετε να δουλέψετε ως Supply Teacher, είτε dailly είτε long term, τότε σίγουρα θα εγγραφείτε σύντομα με ένα απο αυτά.

Δούλεψα ως Suppy Teacher μέσω Umbrella Companies για πάνω απο δύο χρόνια χωρίς κανένα πρόβλημα μέχρι πριν ένα μήνα. 
Και φυσικά αργά αλλα τουλάχιστον έγκαιρα κατάλαβα οτι και η χρήση των  Umbrella Companies
θέλει προσοχή.
Ευτυχώς τέτοιες εμπειρίες χρήσιμες για να ενημερώνουμε τους υπόλοιπους ωστε να αποφεύγουν κακοτοπιές.


Αρχικά ας δούμε τί είναι ένα  Umbrella Company:
Τα Umbrella Companies είναι ιδιωτικές φορολογικές  εταιρίες οι οποίες τις περισσότερες φορές σχετίζονται με γραφεία ευρέσεως εργασίας που παρέχουν ημερήσιο προσωπικό σε έκτακτες περιπτώσεις. Για παράδειγμα τέτοια γραφεία είναι τα Teaching Agencies, όσα Nursery Agencies παρέχουν Bank Staff (προσωρινό/ έκτακτο προσωπικό για κάλυψη) αλλα και άλλα γραφεία παρόμοιας φύσης για άλλες ειδικότητες, πχ έκτακτη παροχή ηλεκτρολόγων ή προσωπικού σε εταιρίες η οποία όμως δεν είναι μόνιμη.
 Τα  Umbrella Companies αναλαμβάνουν τη φορολόγηση και την πληρωμή του προσωπικού που δουλεύει με κάποιο τέτοιο γραφείο.  Ενώ σε οποιαδήποτε μόνιμη θέση ο εργοδότης σας θα αναλάμβανε να σας παρέχει συμβόλαιο, μισθό και να σας δηλώσει για φορολόγηση μέσω του HMRC, τα γραφεία ευρέσεως εργασίας έκτακτου προσωπικού αναθέτουν τη μισθοδοσία και τη φορολόγηση στα Umbrella Companies.
Με λίγα λόγια, αν δουλέυετε με ένα Agency ως Supply Teacher/ TA/ Bank Nursery Staff, δε θα φορολογείστε ούτε θα λαμβάνετε το μισθό σας απο το γραφείο σας, καθότι στα χαρτιά εργοδότης σας θα θεωρείται το Umbrella Company. 

Στην πράξη: 
Κάνοντας την εγγραφή σας για Supply Teaching ή Nursery Bank Staff  με κάποιο γραφείο, το απλό συμβόλαιο που θα υπογράψετε με το γραφείο σας δεν αρκεί.
Κάθε γραφείο ευρέσεως εργασίας τέτοιου τύπου συνεργάζεται με κάποιο Umbrella Company το οποίο θα σας προτείνει. Μερικά γραφεία συνεργάζονται με ένα μόνο Umbrella Company το οποίο είναι η μόνη σας επιλογή και δεν δέχονται άλλα Umbrella Companies. 

Ωστόσο κάποια λίγα γραφεία μπορεί είτε να δουλεύουν με περισσότερα απο ένα Umbrella Companies, είτε να δέχονται να σας φορολογήσουν χωρίς Umbrella Company μέσως HMRC (δηλαδή μέσω της κρατική εφορίας).

Σε κάθε περίπτωση, πολύ συνηθισμένα Umbrella Companies είναι η MainPay (τα περισσότερα Teaching Agencies με τα οποία δούλεψα τη χρησιμοποιούσαν) αλλα και η Epayme.



Η εγγραφή με το εκάστοτε  Umbrella Company  της επιλογής σας είναι συνήθως απλή και γρήγορη. Αρκεί ένα τηλεφώνημα και ένα referral απο το γραφείο σας ωστε να επικοινωνήσουν μαζί σας και να σας στείλουν το συμβόλαιό σας on-line. Στη συνέχεια θα σας στείλουν το δικό σας Username και Password ωστε να κάνετε log-in στη σελίδα τους.

Σε τί χρησιμεύει όμως το Username και Password?
Τα περισσότερα  Umbrella Companies σας φορολογούν κατά ένα συγκεκριμένο ποσοστό κάθε εβδομάδα. 
Για παράδειγμα από τις 350 λίρες που θα κερδίσετε εβδομαδιαία, οι 100 είναι αφορολόγητες. Ωστόσο τα περισσότερα  Umbrella Companies δέχονται αποδείξεις διατροφής, μεταφορικών και οποιωνδήποτε εξόδων αφορούν τη δουλειά σας και οι οποίες προστίθενται στο αφορολόγητο ποσό σας κάθε εβδομάδα. 

Εάν για παράδειγμα προσκομίσετε αποδείξεις αξίας 50 λιρών απο το μεσημεριανό σας γεύμα, εαν και εφόσον ήταν εν ώρα εργασίας, αυτές οι 50 λίρες θα σας δοθούν αφορολόγητες. Το ίδιο ισχύει και για τα έξοδα των μεταφορικών σας απο και προς τη δουλειά. Εαν αγοράζετε μηνιαία κάρτα διαδρομών, τότε μπορείτε να προσκομίσετε και αυτή την απόδειξη.

Aυτά τα αφορολόγητα χρήματα είναι γνωστά ως Substinence Allowance και μπορείτε να προσκομίζετε τις αποδείξεις σας στο σελίδα του  Umbrella Company  χρησιμοποιώντας τα στοιχεία σας.





Τα SOS που πρέπει να προσέξετε:


  • Τα  Umbrella Companies δεν σας χρεώνουν τίποτα για την εγγραφή σας. Επομένως να υποψιαστείτε αμέσως εάν κάποιο γραφείο ή  Umbrella Company  σας ζητήσει χρήματα.

  • Τα  Umbrella Companies θα λειτουργήσουν σαν εργοδότης σας για όσο θα κάνετε Supply Teaching ή κάλυψη ως Bank Staff σε Nursery από άποψης φορολογίας. Στην εφορία θα είναι δηλωμένοι ως ο εργοδότης σας. Ωστόσο δε θα αναλάβουν να δώσουν συστάσεις. Εάν σταματήσετε τη δουλειά ως Bank Staff ή Supply Teacher και θελήσετε συστάσεις, θα πρέπει να τις ζητήσετε από το γραφείο σας.

  • Όταν φεύγετε από οποιαδήποτε μόνιμη δουλειά εντός Αγγλίας, ο εργοδότης σας παρέχει το χαρτί γνωστό ως P45 το οποίο είναι απαραίτητο να προσκομίσετε στο νέο εργοδότη σας για να σας φορολογήσει σωστά. Με τον ίδιο τρόπο, εάν σταματήσετε τη δουλειά μέσω ενός  Umbrella Company, είναι απαραίτητο να επικοινωνήσετε μαζί τους για να σας στείλουν το P45 σας ώστε να το πάτε στο νέο εργοδότη σας. Το P45 θα το χρειαστείτε επίσης εάν κάνετε αίτηση για Jobseekers Allowance μέσω του Jobcentre σας.


Και τέλος, κάτι που δεν ήξερα και με ''έκαψε'' πριν λίγο καιρό.....

Στην Αγγλία το κράτος είναι πολύ αυστηρό όσον αφορά τη φορολογία των ατόμων που έχουν δύο δουλειές. 

Εάν κάποιος δουλεύει δύο επίσημες δουλειές, τότε το κράτος του αφαιρεί το μισό μισθό από τη δεύτερη δουλειά του και δε σας επιτρέπει να κερδίσετε και τους δύο μισθούς ολόκληρους. 

Όσον αφορά την εργασία μέσω  Umbrella Companies, το κράτος, για κάποιο ανεξήγητο λόγο αντιλαμβάνεται το  Umbrella Company ως κανονική εργασία, ακόμη και εάν δεν υπάρχει εγγυημένη δουλειά κάνοντας Supply Teaching ή Bank Cover.  
Τί σημαίνει αυτό? 
Οτι αν είστε εγγεγραμμένοι με περισσότερα απο ένα Agencies τα οποία δεν έχουν το ίδιο  Umbrella Company, το κράτος θα το εκλάβει αυτό ως δύο ή παραπάνω δουλειές και θα σας φορολογήσει αναλόγως.

Μπορεί να έχετε εγγραφεί με δύο γραφεία  και να έχετε δύο διαφορετικά  Umbrella Companies και τα γραφεία αυτά να σας στείλουν ελάχιστα για δουλειά. Ωστόσο το κράτος υποθέτει οτι έχετε δύο μόνιμες full time δουλειές και έτσι θα επιλέξει αυθαίρετα και τυχαία ποιά απο τις δύο δουλειές θα φορολογήσει στο μισό.

Εάν λοιπόν εγγραφείτε με περισσότερα απο ένα Agencies για supply work, κάτι που πολλοί απο εμάς κάνουμε για να έχουμε περισσότερες πιθανότητες για bookings, 
προτιμήστε να έχετε το ίδιο  Umbrella Company για όλα τα γραφεία.
Εαν χρησιμοποιήσετε πάνω απο ένα  Umbrella Companies τότε θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον HMRC και να τους ενημερώσετε ωστε να ρυθμίσουν το φορολογικό σας κωδικό ως 50-50. Έτσι θα σας φορολογούν εν μέρει απο τη μία δουλειά και εν μέρει απο την άλλη ωστε να πάρετε ένα αξιοπρεπές ποσό.

Καλή επιτυχία!!!
Χριστίνα Π.

No comments:

Post a Comment

Ευχαριστω!