Wednesday, 24 August 2016

Οι ίσες ευκαιρίες στην Αγγλία

Trigger Warning: 
Αυτό το άρθρο ενδέχεται να ενοχλήσει όσους ενοχλούνται απο την πολιτική ορθότητα. Aν ενοχλείστε απο την ισότητα μη το διαβάσετε, ή ακόμα καλύτερα, μην έρθετε στην Αγγλία!Δε χρειάζεται να έχετε δουλέψει στην Ελλάδα για να λάβετε υπ'όψιν σας τη διάκριση στο χώρο εργασίας αλλα και στην κοινωνία μας.


Αρκεί να ανοίξετε μια απλή εφημερίδα στον τομέα των αγγελιών για να δείτε ανακοινώσεις για ζήτηση υπαλλήλων με τις φράσεις 
''Μόνο Ελληνίδες'', ''Ηλικίας 20-25 ετών'', ''Ζητούνται αλλοδαπές'', ''Ζητούνται κοπέλες'', 
''Πρέπει να είναι εμφανίσιμη'', ''Όχι αλλοδαπές''.

Αγγελίες που σε καθημερινή βάση μας υπενθυμίζουν τις προϋποθέσεις που πρέπει να έχει το φύλο μας, το σώμα μας, η καταγωγή και η ηλικία μας για μια ευκαιρία προς μια αξιοπρεπή ζωή.

Ας το παραδεχτούμε, κανένα μέρος του πλανήτη δεν είναι Παράδεισος.

Οπουδήποτε και αν πάμε στον κόσμο θα υπάρξουν άνθρωποι που θα κάνουν διακρίσεις.

Ωστόσο στον τομέα των ίσων ευκαιριών δε μπορώ παρα να αναγνωρίζω την προσπάθεια που κάνει το Αγγλικό κράτος για να καταπολεμήσει τέτοιου είδους συμπεριφορές αλλα και να θεσμοθετήσει σωστά τις ίσες ευκαιρίες ωστε να μειώνονται τέτοιες συμπεριφορές στο ελάχιστο. 

Στην Αγγλία οι ίσες ευκαιρίες προστατεύονται νομικά απο το νόμο Equality Act 2010 (κάντε κλικ στο όνομα για να διαβάσετε ολόκληρο τον νόμο).
Ο νόμος αυτός ήταν η συνέχεια κάποιων μικρότερων νόμων που προστάτευαν τα δικαιώματα συγκεκριμένων μειονοτικών ομάδων. 

Συγκεκριμένα πρόκειται για τους εξής νόμους:

 • Sex Discrimination Act 1975
 • Race Relations Act 1976
 • Disability Discrimination Act 1995
Το Equality Act 2010 καλείται να προστατεύσει όλους τους πολίτες απο οποιαδήποτε μορφή διάκρισης στο χώρο εργασίας αλλα και στην καθημερινή ζωή.


Αρχικά ας δούμε μερικά (θλιβερά) είδη διάκρισης στη σημερινή κοινωνία:
 • Διάκριση με βάση το φύλο
 • Διάκριση με βάση τη σεξουαλική προτίμηση (ομοφοβία)
 • Διάκριση με βάση τη θρησκεία ή την απουσία θρησκείας.
 • Διάκριση με βάση τον προσδιορισμό φύλου (προς trans άτομα)
 • Διάκριση με βάση την καταγωγή ή το χρώμα
 • Διάκριση με βάση την σωματική ή νοητική αναπηρία
 • Διάκριση με βάση την ηλικία
 • Διάκριση με βάση την εξωτερική εμφάνισηΠώς μεταφράζεται όμως αυτή η νομοθεσία στην καθημερινή ζωή και στο χώρο εργασίας?

Στην Αγγλία είναι παράνομο για έναν εργοδότη να προτιμήσει έναν υπάλληλο για μια θέση με βάση την καταγωγή, την ηλικία, τη σεξουαλική του προτίμηση, την ταυτότητά του, τη θρησκεία, την εμφάνιση, το φύλο ή την ύπαρξη σωματικής αναπηρίας.

Ενδέχεται κάποιες φορές να υπάρξει προτίμηση για μια θέση με βάση το φύλο, τη θρησκεία ή την ύπαρξη σωματικής αναπηρίας για λόγους αναβάθμισης μιας μειονοτικής ομάδας. 

Για παράδειγμα υπάρχουν προγράμματα εργασιακής μαθητείας τα οποία ενθαρρύνουν πρόσφυγες να συμμετάσχουν. Με τον ίδιο τρόπο, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση κάποιες φορές ενδέχεται να προτιμηθεί γυναίκα γυμνάστρια για τις κοπέλες και άντρας γυμναστής για τα αγόρια. Ωστόσο σε αυτή την περίπτωση ο εργοδότης οφείλει να δεχτεί και trans γυναίκες/ trans άντρες. 

Κάποια κέντρα προστασίας γυναικών που έχουν ξεφύγει απο την ενδο-οικογενειακή βια συχνά δέχονται μόνο γυναίκες συμβούλους για λόγους συναισθηματικής κατάστασης των θυμάτων, ενώ κάποια κέντρα αναβάθμισης της Αφρικανικής κοινότητας ενδέχεται να ζητήσουν συγκεκριμένα μαύρο υπάλληλο ωστε να γνωρίζει τα προβλήματα και τις εμπειρίες της συγκεκριμένης κοινότητας.

Παρόλα αυτά τέτοιες περιπτώσεις είναι συγκεκριμένες και για συγκεκριμένους λόγους οι οποίοι τίθενται ξεκάθαρα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις μιας απλής θέσης εργασίας, ο εργοδότης απαγορεύεται να ζητήσει πληροφορίες για την ηλικία, την καταγωγή, τη σεξουαλική προτίμηση, την περίπτωση αλλαγής φύλου, τη θρησκεία αλλα και το φύλο του ατόμου που κάνει αίτηση. 

Τα βιογραφικά συνήθως δεν επιτρέπεται να περιλαμβάνουν πληροφορίες όπως φωτογραφία, ηλικία, θρησκεία, καταγωγή, υπηκοότητα ή αναπηρία.

Στις περισσότερες θέσεις εργασίας, ο εργοδότης συχνά θα σας προσκομίσει μια αίτηση εργασίας (Application Form) την οποία στο αντικείμενο μας συχνά βρίσκετε έτοιμη κάτω απο την εκάστοτε αγγελία.

Θα δείτε συχνά ερωτήσεις όπως ''Do you have any special requirements'' η οποία απευθύνεται σε άτομα με αναπηρίες. Αυτό συμβαίνει για να φροντίσει ο εργοδότης να κάνει τις απαραίτητες εγκαταστάσεις στο χώρο για να σας διευκολύνει την πρόσβαση. Π.χ. αν χρησιμοποιείτε καροτσάκι, τότε θα πρέπει να φροντίσει να υπάρχουν ειδικοί διάδρομοι για την πρόσβασή σας.

Οι ίσες ευκαιρίες κατα τη διάρκεια της απασχόλησής σας:

Κατα τη διάρκεια εργασίας σας σε μία επιχείρηση, ο εργοδότης οφείλει να σεβαστεί τη διαφορετικότητά σας. 

Εαν η θρησκεία σας απαιτεί να προσεύχεστε μέσα στη μέρα, τοτε θα πρέπει να ρυθμίσει τη μερα ωστε να μπορείτε να προσευχηθείτε και να σας παρέχει ένα χώρο. 

Εαν δεν έχετε θρησκεία, τοτε ο εργοδότης και οι λοιποί υπάλληλοι οφείλουν να το σεβαστούν και να μη σας κάνουν άβολες ερωτήσεις.

Με τον ίδιο τρόπο, εαν ο εργοδότης ή οι συνάδελφοι σας προσβάλλουν όσον αφορά τη σεξουαλική σας προτίμηση, το φύλο ή τη θρησκεία σας, έχετε νομικό δικαίωμα να μηνύσετε τον εργοδότη ή να κάνετε αναφορά στους ανωτέρω σας. 
Και μιας και μιλάμε για ίσες ευκαιρίες, είναι γνωστή η είδηση στο Λονδίνο για υπάλληλο Νηπιαγωγείου που απολύθηκε πριν λίγο καιρό επειδή προσέβαλλε gay συνάδελφό της.Το Equal Opportunities Monotoring Form και η σημασία του:

Κάνοντας μια αίτηση εργασίας  θα σας δοθεί να συμπληρώσετε μια αίτηση γνωστή ως Equal Opportunities Monotoring Form. 
Σε αυτή την αίτηση θα σας γίνουν ερωτήσεις όπως η καταγωγή σας, η θρησκεία σας, η σεξουαλική σας προτίμηση, θα σας ερωτηθεί εαν γεννηθήκατε με διαφορετικό φύλο απο αυτό με το οποίο προσδιορίζεστε, και εαν έχετε κάποια αναπηρία ή μαθησιακή δυσκολία.

Πολλές νέες/ νέοι συνάδελφοι στην Αγγλία, βλεποντας αυτή την αίτηση επικοινώνησαν μαζί μου λέγοντας μου με έκπληξη:
''Εσύ μας έλεγες οτι δε γίνονται διακρίσεις, αλλα αυτοί μου έδωσαν να συμπληρώσω αυτή την αίτηση. Τί τη θέλουν''?

Το Equal Opportunities Monotoring Form δεν ανοίγεται απο τους εργοδότες κατα τη διάρκεια μιας αίτησης εργασίας. 
Κρατείται σε έναν φάκελο και ανοίγεται μόνο όταν έχει γίνει ήδη η πρόσληψη εργασίας. Στη συνέχεια αποστέλλεται στο Δήμο σας ο οποίος το χρησιμοποιεί για στατιστικούς λόγους.
Μέσω του Equal Opportunities Monotoring Form η επιχείρηση θα μπορέσει να δει στατιστικά εαν με κάποιο τρόπο, είτε επίτηδες είτε τυχαία, επιλέγει μόνο μια συγκεκριμένη ομάδα υπαλλήλων. 
Οι ίσες ευκαιρίες στον τομέα των Νηπιαγωγών και λοιπών Εκπαιδευτικών:

Τα πράγματα δε διαφέρουν στο χώρο εργασίας στον τομέα των Εκπαιδευτικών. Οι κανόνες για να αποφευχθεί η οποιαδήποτε είδους διάκριση ακολουθούνται κατα γράμμα. 
Κάνοντας αίτηση για μια θέση, αποφύγετε να συμπεριλάβετε κατι απο τις πληροφορίες οι οποίες απαγορεύονται όπως η ηλικία σας, φωτογραφία, θρησκεία, καταγωγη ή κατι απο όσα ανέφερα παραπάνω.
Εαν προτιμηθείτε για κάποια συνέντευξη, μια απο τις πολύ συχνές ερωτήσεις είναι 
''Με ποιόν τρόπο προωθείς τις ίσες ευκαιρίες στην τάξη''?
Εαν προσληφθείτε θα σας δοθεί να συμπληρώσετε το Equal Opportunities Monotoring Form. 

Σε περίπτωση που έχετε κάποια σωματική ή μαθησιακή πάθηση που χρήζει κάποιας βοήθειας, π.χ. εαν χρειάζεστε ειδικό διάδρομο για το καροτσάκι σας,
αλλα και εαν η θρησκεία σας ορίζει οτι πρέπει να προσεύχεστε ενώ είστε στη δουλειά, μή διστάσετε να το αναφέρετε στον εργοδότη σας και αυτός έχει την υποχρέωση να σας βοηθήσει με τον τρόπο που μπορεί.


Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση των μαθητών που θα φοιτήσουν στην τάξη σας: Ο Εκπαιδευτικός καλείται να δημιουργήσει μια τάξη οπου τα παιδιά απο κάθε καταγωγή, θρησκεία ή κατάσταση αλλα και με αναπηρίες ή μαθησιακές δυσκολίες να γινονται δεκτά και να μορφώνονται.

Δουλεύοντας σε Νηπιαγωγεία ή Σχολεία της Αγγλίας, θα δουλέψετε με παιδιά απο διάφορα κοινωνικά στρώματα, με διάφορες μαθησιακές δυσκολίες ή αναπηρίες αλλα και απο διαφορετικές οικογένειες.
Στην Αγγλία θα δείτε συχνά μονογονεϊκές οικογένειες αλλα και οικογένειες με ζευγάρια του ίδιου φύλου. Η οποιαδήποτε διάκριση προς τέτοιες οικογένειες μπορεί να σημάνει την απόλυσή σας. Εαν τα παιδιά απο ζευγάρια του ίδιου φύλου είναι πολλά, συχνά διαβάζονται στα παιδιά ιστορίες που συμπεριλαμβάνουν ζευγάρια του ίδιου φύλου, όπως το King and King.
Επιπλέον, σε πόλεις όπως το Λονδίνο, η πλειονότητα των μαθητών σας στον κρατικό τομέα θα είναι συχνά απο Μουσουλμανικές κοινότητες. Το κράτος περιμένει απο εσάς οτι θα σεβαστείτε τη διαφορετικότητα των παιδιών, οτι θα φτιάξετε κάρτες για το Eid, αλλα και το οτι θα μάθετε για άλλες θρησκείες και παραδόσεις όπως το Diwali και  τα Χριστούγεννα.Άνδρες Νηπιαγωγοί:


Είναι πολύ συχνή η παρουσία ανδρών Εκπαιδευτικών σε όλες τις υπόλοιπες βαθμίδες Εκπαίδευσης. Ωστόσο στην προσχολική αγωγή της Ελλάδας, η παρουσία ανδρών Νηπιαγωγών είναι σπάνια. Ακόμη και όταν υπάρξει παρουσία ανδρών αντιμετωπίζεται με καχυποψία και διάκριση, καθότι η φροντίδα παιδιών προσχολικής αγωγής είναι κοινωνικά συνυφασμένη με τις γυναίκες.

Μία συχνή ερώτηση που έχω λάβει απο άνδρες Νηπιαγωγούς που είναι αναγνώστες του Blog μου είναι:
''Θα έβρισκα δουλειά στην Αγγλία ή δεν θα με προτιμούσαν επειδή είμαι άντρας''?

Η αλήθεια είναι οτι και στην προσχολική αγωγή της Αγγλίας η παρουσία ανδρών δεν είναι συχνή. Ωστόσο εαν είστε άνδρας Νηπιαγωγός και θέλετε να έρθετε στην Αγγλία για δουλειά, μην ανησυχήσετε σε καμία περίπτωση.
Παρά το οτι στην Αγγλία θα δουλέψετε κυρίως με γυναίκες, οι άνδρες Νηπιαγωγοί γίνονται πολύ καλοδεχούμενοι. 
Πολλά Nurseries επιδιώκουν να προσλάβουν έστω έναν άνδρα στο δυναμικό τους, καθότι αυτό λειτουργεί ως θετικό πρότυπο ισότητας και ταυτότητας για τα παιδιά. 
Επομένως μη διστάσετε καθόλου να έρθετε στην Αγγλία!

Αυτό σημαίνει οτι δέν υπάρχει καμία διάκριση στην Αγγλία?

Όχι. Ρατσιστές, ομοφοβικοί και γενικότερα biggots όπως λέμε στα Αγγλικά υπάρχουν παντού. 
Ωστόσο στην Αγγλία υπάρχει μεγαλύτερη τήρηση των νόμων.

Εαν είστε γυναίκα και δεν προτιμηθείτε σε μια θέση επειδή δεν είστε άνδρας, μπορείτε να κινηθείτε νομικά.

Εάν είστε άτομο της LGBTQ κοινότητας και υποστείτε bullying  ή κάποια επίθεση στο δρόμο (αλλα να σημειώσω οτι τέτοιες επιθέσεις δεν είναι συχνές), θα μπορέσετε να υποστηριχτείτε νομικά και να ζητήσετε αποζημίωση, ενώ ο νόμος αναγνωρίζει νομικά το γάμο μεταξύ ζευγαριών του ίδιου φύλου. 

Εάν είστε άνδρας και δεν προτιμηθείτε σε μια θέση επειδή είστε άνδρας, (εφοσον η θέση δεν αφορά π.χ. την προστασία κακοποιημένων γυναικών με τραυματική φοβία προς τους άνδρες), τότε έχετε το δικαίωμα να κινηθείτε νομικά.

Εαν υποστείτε διάκριση εξαιτίας της θρησκείας σας αλλα και της απουσίας θρησκείας, αλλα και εξαιτίας κάποιας σωματικής ή νοητικής αναπηρίας, ο νόμος είναι με το μέρος σας.

Τέλος είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε οτι η Αγγλία είναι μια ασφαλής χώρα για άτομα που έχουν βιώσει πολλών ειδών διακρίσεις στην Ελλάδα. Είναι ένα ασφαλές μέρος για ζευγάρια του ίδιου φύλου και τα παιδιά τους, άτομα που θέλουν ίση μεταχείριση και σεβασμό, αλλα και άτομα που έχουν διακριθεί και ''σπρωχτεί'' στο περιθώριο για πολλούς άλλους λόγους στη χώρα καταγωγής τους. 

Εαν είστε άνθρωπος που δεν αντέχει τη διαφορετικότητα, ίσως η Αγγλία να μην είναι η κατάλληλη κοινωνία για εσάς αλλα και για όσους θα υποστούν διάκριση εξαιτίας σας.

Εαν είστε άνθρωπος που φύγατε απο την Ελλάδα γιατι δεν αντέχατε την ανισότητα, τότε welcome on board :)

Καλή Επιτυχία!!!
Χριστίνα Π.

No comments:

Post a Comment

Ευχαριστω!