Tuesday 16 February 2016

Γονεις στην Αγγλια


Η μεταναστευση ειναι ενας μακρυς και δυσκολος δρομος.

Ενας δρομος που μπορει να γινει δυσκολοτερος οταν καποιος ταξιδευει εχοντας μαζι του μικρα παιδια.

Το αγχος της επαγγελματικης αποκαταστασης, της αναγκης να τα ''βγαλουμε περα'' και να εξασφαλισουμε τα προς το ζειν ειναι απο μονος του αγχωτικος, εξαντλητικος και δυσβατος, και το αγχος αυτο τριπλασιαζεται οταν φερνουμε μαζι μας μικρους ανθρωπους που η υγεια και η ευημερια τους εξαρταται ολοκληρωτικα απο τις αποφασεις μας.

Στο περασμα των χρονων οπου διατηρω αυτο το blog σκεφτηκα πολλες και διαφορετικες εκδοχες που θα επρεπε να λαβω υπ'οψιν μου και προσπαθησα να συμπεριλαβω οσο το δυνατον περισσοτερες κατηγοριες σχολων και εκπαιδευτικων. 


Ωστοσο μου διεφυγε ενα πραγμα: Οι γονεις, συναδελφοι και μη, που εκτος απο την επαγγελματικη τους αποκατασταση εχουν την ευθυνη του να παρουν την καλυτερη δυνατη αποφαση για τα παιδια τους.



Η ερωτηση απο οσους γονεις επικοινωνησαν μαζι μου ολο αυτο το διαστημα ηταν μια:Τί δικαιουμαι?

Αυτο το αρθρο λοιπον ελπιζει να καλυψει τις αποριες σας και να σας βοηθησει να βρειτε οσα χρειαζεστε. Παρολα αυτα, καθοτι τα επιδοματα και οι παροχες στο Ηνωμενο Βασιλειο ειναι πολλες, διαφορες και περιπλοκες για εναν νεο μεταναστη, ειναι σημαντικο να ψαξετε καλα, μεθοδικα, με υπομονη και σχολαστικοτητα για να λαβετε οσο το δυνατον περισσοτερη κρατικη βοηθεια.

Σε αυτο το αρθρο θα καλυφθουν τα εξης θεματα:



  1. Επιδοματα για γονεις
  2. Δωρεαν κρατικη εκπαιδευση
  3. Σχολεια: Πρωτοβαθμια, Δευτεροβαθμια και Ανωτατη Εκπαιδευση.




1. Επιδόματα για γονεις:


Στην Αγγλια ολοι οι γονεις που εχουν τουλαχιστον ενα παιδι κατω απο την ηλικια των 16 ετων δικαιουνται το λεγομενο Child Benefit. 
Επισης το ιδιο ισχυει για οσους εχουν παιδια εως 20 ετων που φοιτουν στην κρατικη εκπαιδευση (Πανεπιστημιο, Λυκειο, Κολλεγιο κλπ).
Το Child Benefit μπορει να το παρει μονο ο ενας απο τους δυο γονεις για καθε παιδι
Αυτο σημαινει οτι αν εχετε ενα παιδι, θα εχετε μονο ενα επιδομα. Σε περιπτωση που εχετε δυο παιδια, εχετε χωρισει και ο καθε ενας απο εσας εχει την κηδεμονια ενος απο τα δυο παιδια, τοτε ο καθενας θα λαβει επιδομα μονο για το παιδι για το οποιο ειναι υπευθυνος.
Εαν ο μισθος σας ή ο μισθος του/της συντροφου σας ειναι πανω απο 50.000 το χρονο τοτε θα πρεπει να πληρωσετε ενα tax charge.
Ακομη και σε περιπτωση που δε θελετε να λαβετε το Child Benefit, πρεπει να συμπληρωσετε την αιτηση καθοτι παιζει σημαντικο ρολο στη φορολογια σας και την ασφαλιση τη δικη σας και του παιδιου σας και τη μελλοντικη σας συνταξη.
Σε περιπτωση υιοθεσιας, μπορειτε να ζητησετε Child Benefit απο τη στιγμη που το παιδι σας ζει επισημα μαζι σας.
Επιπλεον δικαιουστε Child Benefit εαν φροντιζετε μονιμα το παιδι καποιου φιλου ή συγγενη για οποιοδηποτε λογο, αναλαμβανοντας χρεη κηδεμονα.

Το ποσο που δικαιουστε κυμαινεται ως εξης:

ΠαιδιΕβδομαδιαιο ποσο
Μεγαλυτερο παιδι ή μοναχοπαιδι£20.70
Υπολοιπα παιδια:£13.70 ανα παιδι
Κινδυνευετε να χασετε το Child Benefit αμεσως εαν:
  • Το παιδι σας ξεκινησει εμμισθη εργασια για πανω απο 24 ωρες την εβδομαδα ή αφήσει την κρατικη εκπαιδευση.
  • Ξεκινησει ενα προγραμμα apprenticeship in England
  • Ξεκινησει να λαμβανει επιδομα ανεργιας ή αλλα επιδοματα.
Για να κανετε αιτηση για Child Benefit πρεπει να συμπληρωσετε την αιτηση και να την αποστειλετε στη διευθυνση οπως αναγραφετει εδω https://www.gov.uk/child-benefit/how-to-claim

Εαν ειστε ανυπαντρη μητερα ή ανυπαντρος πατερας (single parent) τοτε δικαιουστε περισσοτερα επιδοματα και ενδεχομενως καποια βοηθεια στεγασης.
Δειτε το link για περισσοτερες πληροφοριες
https://www.gov.uk/income-support/what-youll-get

Αναλογως των συνθηκων, πολλες οικογενειες δικαιουνται Housing Benefit, και ειδικη βοηθεια για αποπληρωμη λογαριασμων. Το συγκεκριμενο calculator θα σας βοηθησει να υπολογισετε τί ακριβως δικαιουστε: https://www.gov.uk/benefits-calculators





2. Δωρεαν Κρατικη Εκπαιδευση:


Στην Αγγλια η υποχρεωτικη εκπαιδευση ξεκινα στην ηλικια των 5 ετων. 

Καθε παιδι ξεκινα το Σεπτεμβρη της αντιστοιχης χρονιας που ειτε εχει κλεισει, ειτε προκειται να κλεισει τα 5 χρονια.
Εαν το Σεπτεμβρη ενα παιδι εχει γινει ηδη 5 ετων, τοτε ξεκινα τη φοιτηση του στην Πρωτη Δημοτικου (Year 1). Εαν ενα παιδι δεν εχει γινει ακομη 5 ετων το Σεπτεμβρη που ξεκινα η σχολικη χρονια, τοτε ξεκινα τη φοιτηση του στη Νηπιακη ταξη Reception Class. 
Ωστοσο, η παροχη κρατικης επισημης εκπαιδευσης ξεκινα απο το Προνηπιο, γνωστο ως Nursery Class το οποιο πολλες φορες υπαγεται στα Δημοτικα σχολεια, και στα οποια μπορει να φοιτησει ενα παιδι οταν κλεισει τα 3 του χρονια.

Στην Αγγλια η δωρεαν εκπαιδευση ξεκινα απο 3 ετων, 
και σε καποιες περιπτωσεις οικονομικης αναγκης και συνθηκων, απο την ηλικια των 2 ετων. 

Ολοι οι γονεις που εχουν παιδια απο 3 ετων δικαιουνται 15 ωρες δωρεαν φοιτησης την εβδομαδα. 
Η φοιτηση αυτη μπορει να ειναι:
  1. Σε οποιοδηποτε Day Nursery, δηλαδη ιδιωτικο παιδικο σταθμο. 
  2. Σε προσχολικη ταξη οποιουδηποτε Δημοτικου σχολειου.
  3. Σε childminder, δηλαδη χωρο φυλαξης στεγασμενο σε σπιτι, με μικρο αριθμο παιδιων.
  4. Σε Children's Centres που ανηκουν στον οργανισμο Sure Start. Βρειτε το κοντινοτερο σας κεντρο εδω https://www.gov.uk/find-sure-start-childrens-centre



Σε περιπτωση που το παιδι σας ειναι 2 ετων, δικαιουστε δωρεαν 15 ωρες δωρεαν φοιτηση την εβδομαδα εαν πληρειτε ενα απο τα παρακατω:
  1. Λαμβανετε Income Support λογω ανεργιας ή χαμηλου εισοδηματος.
  2. Λαμβανετε επιδομα ανεργιας income-based Jobseeker’s Allowance (JSA)
  3. Λαμβανετε επιδομα income-related Employment and Support Allowance (ESA)
  4. Λαμβανετε οικονομικη στηριξη βασισμενη στο Immigration and Asylum Act (συνηθως αφορα μή Ευρωπαιους πολιτες, θυματα πολεμου).
  5. Λαμβανετε tax credits και εχετε εισοδημα κατω απο £16,190 μεικτα το χρονο.
  6. Εχετε παιδι που εχει λαβει επισημη διαγνωση (statement) οτι εχει Ειδικες Αναγκες.
  7. Λαμβανετε επιδομα αναπηριας για οποιονδηποτε λογο.
  8. Μεγαλωσατε σε αναδοχη οικογενεια (foster care) μεσω του κρατους του Ηνωμενου Βασιλειου.
Για περισσοτερες πληροφοριες, αλλα και για να βρειτε τις διαθεσιμες επιλογες δωρεαν εκπαιδευσης στην περιοχη σας, επισκεφτειτε το link https://www.gov.uk/find-free-early-education και προσθεστε τον ταχυδρομικο σας κωδικα.

*Σημειωση: Στο Ηνωμενο Βασιλειο υπαρχει και η δυνατοτητα πληρους φοιτησης για παιδια 0-5 ετων σε καποιο ιδιωτικο Παιδικο Σταθμο (Day Nursery), Childminder, ή Childrens Centre. 
Στα παιδια παρεχεται πληρης διατροφη, πανες και το γαλα τους.
Ωστοσο τα διδακτρα ειναι τσουχτερα, με την πληρη φοιτηση σε Day Nursery να ξεκινα απο 1600£ το μηνα.





3. Σχολεια: Λιγα λογια για την Πρωτοβαθμια, Δευτεροβαθμια, Ειδικη και Ανωτατη Εκπαιδευση.

  • Δημοτικα Σχολεια:
Οπως προανεφερα, στην Αγγλια η δωρεαν εκπαιδευση ξεκινα απο την ηλικια των 3 ετων και συνεχιζεται μεχρι και την ολοκληρωση της δευτεροβαθμιας εκπαιδευσης, δηλαδη τα 17 ετη.
Η επισημη διδασκαλια γραφης και αναγνωσης στην Αγγλια ξεκινα στα 4 ετη, ενω ιδανικα στην ηλικια των 5 ετων αναμενεται απο το μαθητη να μπορει να διαβαζει απλα και ευκολα βιβλια και να μπορει να συλλαβησει φωνητικα αλλα και να γραψει απλες προτασεις. 
Στις περισσοτερες περιπτωσεις κρατικων σχολειων, οι μαθητες χωριζονται την ωρα του μαθηματος σε τρια διαφορετικα επιπεδα: Higher Ability, Medium Ability και Lower Ability και η εργασιες που τους δινονται ειναι διαφοροποιημενες αναλογως του επιπεδου τους.



Καποια Δημοτικα Σχολεια εχουν και Δευτεροβαθμια Εκπαιδευση και το πλεονεκτημα μιας τετοιας πιθανοτητας ειναι οτι δε θα εχετε το αγχος της δευτερης εγγραφης οταν το παιδι σας ολοκληρωσει το Δημοτικο. Πολλα τετοια σχολεια που φτανουν μεχρι το Λυκειο ειναι τα λεγομενα Academies, δηλαδη σχολεια που ειναι δωρεαν και πριμοδοτουνται απο το κρατος αλλα ανηκουν σε ιδιωτες.
Ενα χαρακτηριστικο παραδειγμα ειναι τα Ark Academies που φημιζονται για τις εξαιρετικες επιδοσεις των μαθητων τους και την ποιοτητα της διδασκαλιας τους. Επιπλεον, τετοιου ειδους συνεχη εκπαιδευση προσφερουν πολλα ιδιωτικα σχολεια.

Οι λιστες αναμονης στα Δημοτικα Σχολεια ειναι ατελειωτες, ενω οι αποστασεις σε πολεις οπως το Λονδινο τεραστιες. 
Πολλοι γονεις δηλωνουν το ενδιαφερον τους ακομη και κατα την περιοδο της εγκυμοσυνης για να καταφερουν να εξασφαλισουν θεση σε σχολειο της περιοχης τους.

Επομενως εαν υπαρχει μια συμβουλη που θα μπορουσα να σας δωσω μεσω αυτου του αρθρου εαν εχετε παιδι προσχολικης ηλικιας, ειναι να προτιμησετε να εξασφαλισετε θεση σε σχολειο το γρηγοροτερο δυνατον, παρα να καταφυγετε σε αλλους προσχολικους χωρους φυλαξης οπως Nurseries και Childminders.
Αυτο θα εξασφαλισει στο παιδι σας μια μονιμη θεση σε σχολειο και θα βγαλει απο πανω σας το αγχος και τη χαρτοδουλεια.

  • Δευτεροβαθμια Εκπαιδευση: 
Στη δευτεροβαθμια εκπαιδευση, οι μαθητες ολοκληρωνουν την υποχρεωτικη τους φοιτηση στην ηλικια των 16 ετων, ολοκληρωνοντας το λεγομενο GCSE, κατι αντιστοιχο με το δικο μας απολυτηριο Λυκειου. Η ολοκληρωση του GCSE με καλο βαθμο ειναι σημαντικη καθοτι αποτελει προαπαιτουμενο για τα περισσοτερα κεντρα και τις περισσοτερες επιλογες περαιτερω εκπαιδευσης.
Στη συνεχεια οσοι επιθυμουν να συνεχισουν φοιτηση στο Πανεπιστημιο, ολοκληρωνουν και το επιπλεον ετος γνωστο ως Sixth Form για να πραγματοποιησουν την πιστοποιηση Α Levels.

Ωστοσο, η ολοκληρωση του GCSE και του A Levels δεν γινεται υποχρεωτικα μεσω της κρατικης Δευτεροβαθμιας Εκπαιδευσης. 
Πολλα Κολεγια προσφερουν τα προγραμματα αυτα επι πληρωμη με διαφορους τροπους.

Εαν καποιος δεν εχει ολοκληρωσει την απαραιτητη βασικη εκπαιδευση για να φοιτησει στο Πανεπιστημιο οπως GCSE/ A Levels και θελει να σπουδασει στο Πανεπιστημιο, μπορει να ολοκληρωσει το διπλωμα Access to HE. Αυτο το διπλωμα διαφοροποιειται αναλογα με τη μελλοντικη επιθυμια σπουδων και προσφερεται απο πολλους φορεις και Κολεγια. 
Για παραδειγμα εαν καποιος θελει να σπουδασει Ψυχολογια, τοτε θα πρεπει να ολοκληρωσει το διπλωμα Access to HE, Psychology απο καποιο Κολεγιο που να το προσφερει.
Το κρατος προσφερει δανειο στους φοιτητες που θελουν να ολοκληρωσουν το διπλωμα αυτο, ενω το δανειο διαγραφεται εαν τελικα ο μαθητης προχωρησει στη φοιτηση στο Πανεπιστημιο.
Παρολα αυτα το δανειο αφορα μονο τα διδακτρα και δεν αφορα την καλυψη των εξοδων.

  • Aνωτατη Εκπαιδευση:
Η Ανωτατη Εκπαιδευση στην Αγγλια δεν ειναι δωρεαν. Ωστοσο το κρατος προσφερει δανειο διδακτρων σε ολους οσους επιθυμουν να σπουδασουν στο Πανεπιστημιο, το οποιο αποπληρωνουν μονο οταν δουλεψουν και κερδιζουν μισθο ανω των 21.000 ετησιως. 
Για τους φοιτητες απο το Ηνωμενο Βασιλειο προσφερεται και Maintainance Loan, δηλαδη δανειο διαβιωσης για οσο διαστημα ειναι καποιος στο Πανεπιστημιο.   

Εαν το παιδι σας βρισκεται σε εφηβικη ηλικια και δεν επιθυμει να φοιτησει στο Πανεπιστημιο, προσφερονται επισης πολλα προγραμματα Apprenticeships. Προκειται για προγραμματα εμμισθης μαθητειας σε εργασιακο χωρο και προσφερουν πολυτιμη προϋπηρεσια και συστασεις παραλληλα με εξειδικευση. Ισχυουν κυριως για σπουδαστες κατω των 20 ετων.



Για περισσοτερες πληροφοριες επισκεφτειτε το link: 


https://www.gov.uk/topic/further-education-skills/apprenticeships



  • Ειδικη Εκπαιδευση:
Ενα μεγαλο χαρακτηριστικο της Αγγλικης Εκπαιδευσης ειναι το λεγομενο Inclusion. Αυτο σημαινει οτι ενω υπαρχουν δωρεαν σχολεια για παιδια με Ειδικες Αναγκες, πολλα απο αυτα τα παιδια φοιτουν σε κανονικα σχολεια λαμβανοντας παραλληλη στηριξη.

Τα Ειδικα Σχολεια δεχονται παιδια απο την ηλικια των 5 ετων, δηλαδη την Πρωτη ταξη του Δημοτικου. Ωστοσο, στην προσχολικη αγωγη δε συνηθιζεται η διαφοροποιηση και ετσι ολα τα παιδια φοιτουν στα ιδια προσχολικα κεντρα.

Εαν εχετε παιδι με αυτισμο, δυσπραξια ή οποιαδηποτε αλλη προσθετη μαθησιακη αναγκη, τοτε ειναι πολυ σημαντικο να λαβετε την επισημη διαγνωση (statement). Αυτο θα αλλαξει οχι μονο τα επιδοματα που δικαιουστε, αλλα θα σας βοηθησει να εξασφαλισετε κρατικη παραλληλη στηριξη για το παιδι σας.
Αυτο σημαινει οτι θα ανατεθει στο παιδι σας ενας Learning Support Assistant ο οποιος θα βρισκεται μαζι του εν ωρα διδασκαλιας ωστε να το υποστηριζει εντος και εκτος ταξης.

Για παιδια με κινητικες δυσκολιες, τα περισσοτερα σχολεια προσφερουν ειδικες εγκαταστασεις για την ευκολη μετακινηση τους, ενω προτιθενται να βελτιωσουν και να εφαρμοσουν σε διαφορους χωρους αναλογα με τις αναγκες σας.

Για περισσοτερες πληροφοριες επισκεφθειτε το Link:
https://www.gov.uk/children-with-special-educational-needs/overview

Κλεινοντας, μια αλλη σημαντικη λεπτομερεια που αξιζει να αναφερω ειναι οτι τα περισσοτερα σχολεια στην Αγγλια προσφερουν το μεσημεριανο γευμα. 
Απο την εμπειρια μου ωστοσο δεν ειμαι ενθουσιασμενη με την ποιοτητα του φαγητου καθοτι προκειται κυριως για ετοιμες, κατεψυγμενες τροφες χειριστης ποιοτητας. 
Τα περισσοτερα σχολεια εκτος απο μερικα Academies επιτρεπουν στους μαθητες να φερνουν το δικο τους Packed lunch απο το σπιτι εαν το επιθυμουν, και προσωπικα εαν ειχα παιδια θα το προτιμουσα.

Εκτος αν βρισκεστε υπο συγκεκριμενες συνθηκες, το γευμα στα σχολεια ειναι επι πληρωμη, περιπου 2£ τη μερα (με διαφοροποιησεις). 

Τα σχολεια προσφερουν τις επιλογες Halal (για Μουσουλμανους), Non Halal (για οποιον αλλο τρωει κρεας που δεν ανηκει στην κατηγορια Halal), Vegetarian και καποιες ειδικες διαφοροποιησεις λογω αλλεργιων ή ειδικης διαιτας.
Εαν ειστε vegan ή εχετε καποια αλλη ειδικη διαιτα, αξιζει να ενημερωσετε το σχολειο ωστε να μπορεσει να καλυψει την εξατομικευμενη αναγκη σας.



Καλη επιτυχια!!!!

Χριστινα Π.









No comments:

Post a Comment

Ευχαριστω!