Sunday, 19 February 2017

International Schools: Σκοπός, λειτουργία και τρόποι πρόσληψης



Άν είστε απο τους παλιούς στην αναζήτηση ευκαιριών για εκπαιδευτικούς στο εξωτερικό,
σίγουρα θα έχετε δει αγγελίες στα λεγόμενα International Schools.
Αν μάλιστα κατάγεστε απο κάποια μεγάλη πόλη, ειδικά την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, ενδέχεται να τα έχετε βρει αρκετές φορές μπροστά σας. 

Τα International Schools υπάρχουν σε όλο τον κόσμο- ακόμη και στην πιο απομακρυσμένη χώρα που μπορείτε να φανταστείτε. 
Κάποιοι απο εσάς συχνά τα έχετε μπερδέψει με Αγγλικά σχολεία.
Η απασχόληση σε τέτοια σχολεία δεν είναι εύκολη, και σίγουρα δε θα προσλάβουν το μέσο πτυχιούχο ΑΕΙ με Ελληνική προϋπηρεσία.




Τί είναι όμως τα International Schools?

Τα International Schools είναι Αγγλόφωνα σχολεία, δηλαδή σχολεία με αποκλειστική γλώσσα διδασκαλίας την Αγγλική. 

Θα τα βρείτε είτε με τον όρο International Schools είτε Foreign Schools και κάποιες φορές American Schools.

 Έχουν παραρτήματα σε όλο τον κόσμο και βασικός σκοπός τους είναι η παροχή συστηματικής εκπαίδευσης σε παιδιά που οι συνθήκες των οικογενειών τους τα αναγκάζει να μετακομίζουν συχνά. 
Παιδιά διπλωματών, ποδοσφαιριστών, διδακτόρων σε εκπαιδευτική άδεια ή ατόμων άλλων ειδικοτήτων που απαιτούν συνεχή ταξίδια συνήθως φοιτούν σε αυτά τα σχολεία.

Το γεγονός οτι οι μαθητές αυτοί μετακομίζουν συνέχεια και πολλές φορές ξαφνικά, δημιουργεί την ανάγκη για ύπαρξη σχολείων σε όλο τον κόσμο που να ακολουθούν το ίδιο σύστημα  και την ίδια γλώσσα ωστε ο μαθητής να έχει μια συνέχεια στην εκπαίδευση του όπου και αν πάει. 


Αν έχετε διαβάσει λίγο-πολύ τα προηγούμενα άρθρα μου θα γνωρίζετε οτι δούλεψα κι εγώ σε ένα τέτοιο σχολείο στην Ελλάδα για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Μάλιστα έχω κρατήσει την εμπειρία αυτή για άλλο άρθρο καθότι νομίζω έχει να πει πολλά.


Τα International Schools στην πλειονότητά τους ακολουθούν το πρόγραμμα International Baccalaureate, γνωστό εν συντομία ως IB. 

Ωστόσο κάποια λίγα απο αυτά που θα συναντήσετε ανα τον κόσμο ακολουθούν το Βρεττανικό πρόγραμμα εκπαίδευσης σε μια εφαρμοσμένη μορφή για να αντικατοπτρίζει τα  International Schools, γνωστή ως International UK Curriculum. Τα σχολεία που ακολουθούν το Βρεττανικό σύστημα ακολουθούν επίσης το EYFS στον προσχολικό τομέα τους. 
Δεν είναι σπάνια και τα σχολεία που ακολουθούν ένα μείγμα των δύο συστημάτων, με συνηθισμένη μορφή αυτή του EYFS στα προσχολικά τμήματα και του IB στα τμήματα για παιδιά άνω των 5 ετών.

Σε αυτό το άρθρο θα επικεντρωθούμε στο πρόγραμμα ΙΒ καθότι είναι αυτό που ακολουθούν στην πλειονότητά τους αυτά τα σχολεία και το οποίο έχει συγκεκριμένο τρόπο διδασκαλίας και κατάρτισης αλλα και συγκεκριμένο τρόπο πρόσληψης για το προσωπικό.





Η δομή του προγράμματος ΙΒ:

Το πρόγραμμα ΙΒ δημιουργήθηκε αρχικά και αναπτύχθηκε στην Ελβετία. Βασίζεται στην ιδέα της ενεργούς μάθησης μέσω του inquiry, δηλαδή της αναρώτησης γύρω απο μια θεματική ενότητα. 
Η βασική του φιλοσοφία είναι η κριτική σκέψη, το να ''μαθαίνεις πώς να μαθαίνεις'', η αίσθηση του κοινού καλού και της προσφοράς αλλα και η δημιουργία μιας σφαιρικής και διαπολιτισμικής ιδεάς του κόσμου. 

Το πρόγραμμα σε γενικές γραμμές είναι θρησκευτικά ουδέτερο και βάσει της δικής μου εμπειρίας τείνει να μή διδασκει καθόλου διαφορετικές θρησκείες σε αντίθεση με τη φιλοσοφία του Αγγλικού συστήματος οπου όλοι οι μαθητές γιορτάζουν όλες τις θρησκείες. Συχνά τα σχολεία θα διοργανώσουν Χριστουγεννιάτικες παραστάσεις οπου οι μαθητές τραγουδούν τραγούδια για το χειμώνα ή να κάνουν  Πασχαλιάτικο egg hunt σχετικό με την άνοιξη αλλα δε δίνεται καθόλου έμφαση σε θρησκευτικά πρόσωπα ή παραμύθια. 

Δείτε πώς δείχνει αυτό το πρόγραμμα στην προσχολική και Δημοτική εκπαίδευση στο παρακάτω video:






Το πρόγραμμα ΙΒ χωρίζεται σε 3 μέρη αναλόγως της ηλικιακής ομάδας στην οποία απευθύνεται:

  • Primary Years Programme (PYP): Για μαθητές 3-12 ετών. Ο τομέας αυτός είναι παρόμοιος με αυτόν της Ελλάδας απο άποψης ηλικιακών ομάδων.  Χωρίζεται σε Pre-Kindergarten (μαθητές 4-5 ετών) και Kindergarten (5-6 ετών) ενώ στη συνέχεια οι μαθητές μεταβαίνουν στο Year 1 (Πρώτη Δημοτικού) και φοιτούν σε όλες τις τάξεις εως Year 6.  Η ηλικιακή ομάδα 3-4 ετών ονομάζεται σε πολλά απο αυτά τα σχολεία Junior Pre-Kindergarten ή Nursery. Ωστόσο αυτή η ηλικιακή ομάδα δεν υπάρχει σε όλα τα ΙΒ σχολεία ούτε εφαρμόζεται σε αυτή αυστηρά το αναλυτικό πρόγραμμα ΙΒ. 
  • Middle Years Programme (MYP): Για μαθητές 12-16 ετών.
  • Diploma Programme: Για μαθητές 16-19 ετών. Κατα την ολοκλήρωσή του οι μαθητές λαμβάνουν το IB Diploma που είναι αντίστοιχο σε απολυτήριο Λυκείου και είναι αναγνωρισμένο σε όλο τον κόσμο και δεκτό απο όλα τα Πανεπιστήμια.
  • Career Related Programme: Επαγγελματικό πρόγραμμα σπουδών IB.

Βασική γλώσσα διδασκαλίας είναι τα Αγγλικά. 
Κατα περιπτώσεις ενδέχεται τα σχολεία να είναι δίγλωσσα με βάση τη γλώσσα της χώρας στην οποία βρίσκονται. 

Τα ΙΒ σχολεία λαμβάνουν accreditation απο το διεθνή οργανισμό IB. Η λειτουργία του οργανισμού αυτού είναι παρόμοια με αυτή του OFSTED καθότι για να μπορέσει ένα σχολείο να συνεχίσει την αναγνώρισή του ως ΙΒ school πρέπει να περνάει συνεχώς τα accreditation inspections. 
Όταν ένα σχολειο έχει λάβει accreditation σε όλες του τις ηλικιακές ομάδες απο τον οργανισμό ΙΒ τότε λέγεται IB World School, που σημαίνει οτι το σχολείο φέρει επίσημα τον τίτλο. 
Κάποα σχολεία ακολουθούν το πρόγραμμα ΙΒ χωρίς απαραίτητα να είναι IB World Schools. 




Πρόσληψη:

Η πρόσληψη σε αυτά τα σχολεία γίνεται με πολύ συγκεκριμένο τρόπο που μπορεί μάλιστα και να διαφέρει απο σχολείο σε σχολείο. Ένας εκπαιδευτικός για να προτιμηθεί απο τα σχολεία αυτά πρέπει να έχει πολλά και διαφορετικά προαπαιτούμενα, όχι όμως απαραιτήτως όλα μαζί.  


Σε γενικές γραμμές τα βασικά προαπαιτούμενα για έναν εκπαιδευτικό ωστε να προτιμηθεί απο ένα ΙΒ σχολείο είναι:

  • Να έχει φοιτήσει σε ΙΒ σχολείο ή να έχει κάνει κάποιο πρόγραμμα σπουδών στη διεθνή εκπαίδευση με έμφαση στο πρόγραμμα ΙΒ. Εναλλακτικά αν ο εκπαιδευτικός δεν έχει κάτι απο τα παραπάνω μπορεί να έχει εκπληρώσει ένα αντίστοιχο μεταπτυχιακό πρόγραμμα (όπως TESOL ή TEFL) ή να έχει ολοκληρώσει πρόγραμμα σπουδών IB Teacher Award.

  • Nα έχει διδακτική εμπειρία σε ΙΒ σχολείο. Το να έχει ωστόσο φοιτήσει ο εκπαιδευτικός σε ένα τέτοιο σχολείο μπορεί επίσης να θεωρηθεί σημαντική εμπειρία. 

  • Να μιλά τα Αγγλικά είτε ως πρώτη γλώσσα είτε σε επίπεδο native. Πολλά Ευρωπαϊκά σχολεία ΙΒ απαιτούν απλώς άριστη γνώση της γλώσσας και διδακτική εμπειρία στα Αγγλικά. Ωστόσο κάποια άλλα όπως-απο την εμπειρία μου- αυτά στην Κορέα και το Μεξικό δέχονται μόνο άτομα που να κατάγονται ή να έχουν διαβατήριο απο Αγγλόφωνη χώρα (Αμερική, Βρεττανία, Αυστραλία, Νότια Αφρική, Καναδά κλπ). 



Εργασιακές συνθήκες και προοπτικές καριέρας:

Καθότι τα σχολεία ΙΒ είναι ιδιωτικής φύσης και υπάγονται σε διαφορετικές χώρες το καθένα, συχνά αντικατοπτρίζουν τη δομή της κοινωνίας στη χώρα υποδοχής τους.

Ενώ στα σχολεία αυτά υπάρχει κάποια κινητικότητα και πιθανότητα προαγωγής απο απλός εκπαιδευτικός σε Διευθυντής, η κινητικότητα είναι πολύ λιγότερη σε σχέση με αυτή των κρατικών ή ιδιωτικών σχολείων ή παιδικών σταθμών.

Οι διευθυντές τείνουν να μένουν στις θέσεις τους ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που οι γνωριμίες παίζουν σημαντικό ρόλο για την πρόσληψη προσωπικού. 




Σε γενικές γραμμές το να διδάξει ένας εκπαιδευτικός σε τέτοια σχολεία μπορεί να τον ωφελήσει με διαφορετικό τρόπο απο αυτόν της προαγωγής και της ανέλιξης. 
Μια τέτοια εμπειρία ανοίγει το δρόμο στον εκπαιδευτικο ωστε να ταξιδέψει σε πολλές χώρες, να δει πολιτισμούς αλλα και να ζήσει με διαφορετικούς τρόπους. 

Μέχρι στιγμής ενώ υπάρχουν πολλά ΙΒ σχολεία ανα τον κόσμο, μεγάλη ζήτηση σε προσωπικό δείχνουν να έχουν τα σχολεία σε Αραβικές χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι θέσεις εργασίας για τέτοια σχολεία δημοσιεύονται στην κεντρική σελίδα του ΙΒ εδώ ενώ κάποια γραφεία όπως το TIC αναλαμβάνουν το recruitment προσωπικού και την τοποθέτησή του σε τέτοια σχολεία ανα τον κόσμο.

Σε αντίθεση με άλλους τομείς, η συνέντευξη στις περισσότερες περιπτώσεις για δουλειά σε τέτοια σχολεία γίνεται μέσω skype. Συνήθως τα σχολεία καλύπτουν τα αεροπορικά εισητήρια ενώ  κάποια σχολεία ΙΒ όπως αυτό της Μαλαισίας καλύπτει και τη διαμονή.


Αν σας ενδιαφέρει μια τέτοια ευκαιρία διδασκαλίας θα πρέπει να έχετε υπ'οψιν σας οτι για να προτιμηθείτε θα πρέπει να γνωρίζετε το πρόγραμμα ΙΒ, να έχετε μια σεβαστή προϋπηρεσία είτε διδάσκοντας το ΙΒ είτε διδάσκοντας στα Αγγλικά αλλα και να μπορείτε να αποδείξετε οτι τα Αγγλικά σας είναι σε επίπεδο native. 
Οι μελλοντικοί εργοδότες θα κοιτάξουν επίσης για πτυχία απο Αγγλόφωνα προγράμματα ή Πανεπιστήμια ενώ το ποσοστό έμπειρων Αγγλόφωνων Δασκάλων που κάθε χρόνο ζητά ευκαιρίες σε σχολεία ΙΒ είναι τεράστιο. 
Επίσης θα προτιμήσουν άτομα με IB Teacher Award. Πληροφορίες θα βρείτε εδώ. 

Η διδακτική εμπειρία σε Βρεττανικά σχολεία συχνά δεν προτιμάται εκτός αν το σχολείο εφαρμόζει το Βρεττανικό σύστημα. Ωστόσο αν έχετε διδακτική εμπειρία στην Αγγλία σίγουρα μπορείτε να κάνετε ένα boost με εθελοντισμό σε κάποιο ΙΒ σχολείο ή λαμβάνονται παραπάνω κατάρτιση.

Αν θέλετε να αποκτήσετε εμπειρία εντός Ελλάδας, πολλά σχολεία της Αθήνας εφαρμόζουν το πρόγραμμα ΙΒ και ενδέχεται να είναι ανοιχτά στον εθελοντισμό.




Τέλος να θυμάστε οτι όπως κάθε εύρεση θέσης απο απόσταση, έτσι και αυτές οι θέσεις μπορεί να ανοίξουν το δρόμο για απατεώνες και εκμεταλλευτές. 

Μή δεχτείτε καμία θέση σε σχολείο που αρνείται να σας καλύψει τα αεροπορικά εισητήρια και που δεν έχει επίσημη σελίδα ή που αρνείται να απαντήσει στις ερωτήσεις σας. Αποφύγετε να δώσετε χρήματα σε οποιοδήποτε γραφείο ενώ προσπαθήστε πάντα να ελέγχετε τα reviews απο άλλους Δασκάλους για σχολεία που σας ενδιαφέρουν ωστε να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις. 

Καλή επιτυχία!!!
Χριστίνα Π.

No comments:

Post a Comment

Ευχαριστω!