Το θέμα του lunch break, δηλαδή του διαλείμματος για φαγητό, έχει γίνει πολλές φορές θέμα αντιπαράθεσης σε όλους τους κύκλους επαγγελμάτων της Αγγλίας.
Ως μετανάστες πολλές φορές ερχόμαστε εδώ γνωρίζοντας οτι οι συνθήκες όσον αφορά το διάλειμμα για φαγητό είναι πολύ καλύτερες σε σχέση με την Ελλάδα.
Γνωρίζουμε όμως αναλυτικά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας?
Όσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα της προσχολική εκπαίδευσης στην Αγγλία, δηλαδή αυτόν των Day Nurseries, οι απόψεις ποικίλουν.
Και αυτό οφείλεται στο οτι η κάθε επιχείρηση έχει τη δική της πολιτική και τους δικούς της κανονισμούς όσον αφορά το διάλειμμα.
Μέχρι στιγμής, τα ιδιωτικά Day Nurseries χωρίζονται σε δύο κατηγορίες όσον αφορά το lunch break:
- Nurseries που πληρώνουν το Lunch break.
- Nurseries που δεν πληρώνουν το lunch break.
Αυτό έχει δημιουργήσει σύγχυση σε πολλούς εργαζομένους των Day Nurseries καθότι πολλές φορές δεν είναι σίγουροι τί ακριβώς δικαιούνται.
Και ενώ στην Αγγλία τα εργασιακά δικαιώματα είναι πολύ καλύτερα εφαρμοσμένα σε σχέση με την Ελλάδα, δυστυχώς και στην Αγγλία δεν είναι σπάνια η εργασιακή εκμετάλλευση.
Και αν λάβουμε υπ'όψιν μας την τάση των Nurseries να μην προσλαμβάνουν ποτέ αρκετό προσωπικό για να μπορούν να ακολουθούνται οι καθημερινές ρουτίνες με άνεση, το lunch break είναι απο τα πρώτα δικαιώματα που θα καταχραστεί ένας εργοδότης- πολλές φορές στο ''βωμό'' της ασφάλειας των παιδιών και των policies της εκάστοτε εταιρίας.
Σε γενικές γραμμές πολλά Nurseries προσπαθούν να σέβονται τον εργαζόμενο όσον αφορά το διάλειμμα.
Υπάρχει σε πολλά απο αυτά η πολιτική σεβασμού της ιδιωτικότητας όταν ο εργαζόμενος έχει διάλειμμα, ενώ του επιτρέπεται να φύγει και να επιστρέψει στο Νηπιαγωγείο όπως επιθυμεί. Η διάρκεια του διαλείμματος είναι κατα μέσο όρο 1 ώρα.
Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν είναι λίγες οι φορές που εργαζόμενοι σε Day Nurseries έχουν παραπονεθεί για την ποιότητα του διαλείμματός τους.
Πολλές/οι Nursery Nurses έχουν παραπονεθεί για το οτι αναμένεται απο αυτούς να δουλεύουν κατα τη διάρκεια του διαλείμματός τους και συγκεκριμένα να οργανώνουν τα learning journeys τους και να αρχειοθετούν τις παρατηρήσεις τους.
Μεγάλη σύγχυση έχει υπάρξει όσον αφορά και την υποχρεωτική παρουσία του προσωπικού μέσα στο κτίριο:
Επιχειρήσεις συχνά απαγορεύουν στο προσωπικό να φύγει απο το κτίριο κατα τη διάρκεια του διαλείμματός του με τη δικαιολογία οτι πρέπει να διατηρηθούν τα ratios για λόγους fire safety.
Σε ολες αυτές τις περιπτώσεις exploitation το θύμα είναι ένα:
Ο εργαζόμενος, ο οποίος εκτός απο το χαμηλό μισθό στον τομέα, τις εξαντλητικές ώρες και το ατελείωτο καθάρισμα που όλοι γνωρίζουμε, αναγκάζεται να στερηθεί και τη δυνατότητα της απαραίτητης ξεκούρασης μέσα στη μέρα.
Πολύ συχνά, σε περίπτωση διαμαρτυρίας, καλείται επιπλέον να νιώσει και ενοχές για το οτι ''δε σκέφτεται τα παιδιά''.
Κατα έναν εντυπωσιακό τρόπο, ωστόσο, ο εργοδότης δε χρειάζεται ποτέ να ξοδέψει περισσότερα χρήματα για να έχει μεγαλύτερο αριθμό προσωπικού ωστε να μη στερείται κανείς το διαλειμμά του.
Σε αυτό το άρθρο λοιπόν ευελπιστώ να καλύψω τη νομική πλευρά του διαλείμματος όπως ορίζεται απο τις κρατικές νομοθεσίες, ουτως ώστε να γνωρίζετε σε κάθε στιγμή ποια είναι τα δικαιώματά σας οσον αφορά το lunch break σας.
1. Διάρκεια του lunch break:
Βάσει του Working Time Regulations (WTR) ορίζεται οτι οποιοσδήποτε εργαζόμενος δουλεύει παραπάνω απο 6 ώρες τη μέρα δικαιούται 20' διάλειμμα μέσα στη μέρα του.
Οι εργαζόμενοι έχουν το νομικό δικαίωμα να πάρουν το διαλειμμά τους μακριά απο το χώρο εργασίας τους. Αυτό σημαίνει οτι στην περίπτωση των Nurseries ο εργαζόμενος έχει δικαίωμα να βγει απο το Nursery κατα τη διάρκεια του διαλείμματός του.
Απο το νόμο αυτο εξαιρούνται άτομα που δουλεύουν σε δουλειές με έκτακτες ανάγκες: Πυροσβέστική, αστυνομία, στρατός. Σε αυτά τα επαγγέλματα η άδεια ορίζεται διαφορετικά.
Και ενώ τα περισσότερα μέρη στην Αγγλία προσφέρουν κατα μέσο όρο 1 ώρα διάλειμμα για φαγητό σε έναν full time εργαζόμενο, ο νόμος δεν ορίζει οτι το διάλειμμα θα πρέπει να είναι 1 ώρα.
(πηγή: ACAS UK)
2. Πληρωμένα lunch breaks:
Βάσει νόμου, εξαρτάται απο τον κάθε εργοδότη το αν επιθυμεί να πληρώσει το lunch break του εργαζομένου.
Ωστόσο το πληρωμένο lunch break δεν σημαίνει οτι νομικά ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να ζητήσει απο τον εργαζόμενο να δουλέψει κατα τη διάρκεια του διαλείμματός του.
Επομένως το να σας ζητήσει κάποιος εργοδότης να δουλέψετε στο lunch break σας με τη δικαιολογία οτι σας πληρώνει είναι παράνομο.
Πολλές φορές λόγω του οτι εργαζόμαστε με παιδιά, είναι πιθανόν εργοδότες να μην επιτρέπουν στο προσωπικό να αφήσει το κτίριο για λόγους ασφάλειας των παιδιών.
Ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση, εαν ο εργοδότης αρνείται να σας αφήσει να φύγετε απο το κτίριο τότε ουσιαστικά σας ζητά να δουλέψετε- κάτι που σημαίνει οτι δε σας δίνει το διάλειμμά σας.
Σε μια τέτοια περίπτωση είναι σημαντικό ο εργοδότης να φροντίσει ωστε οι βάρδιες και τα lunch breaks των εργαζομένων να γίνονται με τέτοιο τρόπο ωστε να υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός προσωπικού on duty- ή ακόμα καλύτερα να προσλάβει επιπλέον προσωπικό.
Τέλος, εαν θέλετε να διαβάσετε ολόκληρη την πηγή μπορείτε να τη βρείτε σε αυτό το link μαζί με πληροφορίες σχετικά με το τί πρέπει να κάνετε για να διεκδικήσετε το διάλειμμά σας απο τον εργοδότη σας.
Καλή επιτυχία!
Χριστίνα Π.
No comments:
Post a Comment
Ευχαριστω!