Saturday, 22 July 2017

Μεταπτυχιακό P.G.C.E: Όσα πρέπει να γνωρίζετε!



Άν έχετε επισκεφθει ξανά το blog θα έχετε ακούσει πολλές φορές τον όρο PGCE.
Ωστόσο ας ρίξουμε μία ακόμα ματιά:

Το Post Graduate Certificate of Education, ή εν συντομία PGCE, αποτελεί ένα απο τα επίσημα Μεταπτυχιακά  προγράμματα κατάρτισης Δασκάλων στην Αγγλία. 




  • Σε ποιούς απευθύνεται το PGCE?


Το PGCE απευθύνεται σε άτομα που κατέχουν ήδη Πανεπιστημιακό πτυχίο και που θέλουν να διδάξουν σε οποιαδήποτε επαιδευτική βαθμίδα σε σχολείο αλλα οι πρώτες σπουδές τους δέν ήταν στην εκπαίδευση ή/και δεν οδηγούσαν στην απόκτηση Q.T.S. (Qualified Teacher Status). 

Στην Ελλάδα, τέτοιοι απόφοιτοι ανωτάτης εκπαίδευσης που ο τίτλος τους δεν αντιστοιχεί σε Αγγλικό Q.T.S. είναι οι πτυχιούχοι αντικειμένων ανεξάρτητων της εκπαίδευσης, π.χ. πτυχιούχοι Ψυχολογίας, Αρχιτεκτονικής, Πολιτικών Επιστημών, Ανθρωπολογίας κ.λ.π. Άν έχετε ένα τέτοιο πτυχίο τότε μπορείτε να παρακολουθήσετε το PGCE. 


*Άν είστε απόφοιτοι ΑΕΙ Νηπιαγωγών, Δασκάλων, Ειδικής Αγωγής ή Καθηγητές οποιουδήποτε αντικειμένου στην Ελλάδα, τότε δικαιούστε ήδη Q.T.S. και έτσι το πρόγραμμα PGCE δέν απευθύνεται σε εσάς. Αν θέλετε να αποκτήσετε το Q.T.S. και να διδάξετε στην Αγγλία τότε βρείτε την ειδικότητά σας στις ενότητες του blog και δείτε τη διαδικασία αντιστοίχισης του πτυχίου σας. 









  • Ποιά είναι η δομή του PGCE?


Το PGCE διαρκεί ένα χρόνο και εκτός απο μαθήματα περιλαμβάνει έντονη πρακτική άσκηση σε σχολείο, διδασκαλία, συνεργασία με έμπειρους Δασκάλους, Planning και γενικότερη απόκτηση διδακτικής εμπειρίας. 

Μετά την ολοκλήρωσή του, θα χρειαστεί να βρείτε κάποιο σχολείο για να ολοκληρώσετε το λεγόμενο Induction Year ώς NQT. Αυτό σημαίνει οτι θα διδάξετε για ένα χρόνο υπο την επίβλεψη επόπτη και αν ολοκληρώσετε επιτυχώς τη χρονιά σας θα σας δοθεί το Q.T.S. με το οποίο θα αναγνωρίζεστε πλέον επίσημα ως Δάσκαλος. 

Αυτή η δυνατότητα διδασκαλίας κατα τη διάρκεια του PGCE είναι και το μεγαλύτερό του πλεονέκτημα. Οι περισσότεροι NQTs, δηλαδή απόφοιτοι PGCE που διδάσκουν στο Induction Year, συνήθως απορροφώνται σε μόνιμες  θέσεις απο τα σχολεία στα οποία κάνουν την κατάρτισή τους. 









  • Ποιά είναι τα προαπαιτούμενα για να παρακολουθήσω το PGCE?

Tα περισσότερα προγράμματα PGCE ζητούν:

  • Πτυχίο Honours Degree είτε απο Αγγλικό Πανεπιστήμιο είτε απο άλλη χώρα με αντιστοίχιση Naric. Σε αυτή την κατηγορία υπάγονται τα ΑΕΙ. Αν το πτυχίο σας είναι ΤΕΙ θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον UK Naric για να σας πουν αν το πτυχιο σας είναι κατάλληλο για PGCE study.

  • Δίπλωμα GCSE στα Αγγλικά με βαθμό το λιγότερο C ή κάποιο αντίστοιχο δίπλωμα English level 3 απο αναγνωρισμένο Αγγλικό φορέα. Διπλώματα όπως Lower δε γίνονται δεκτά. 

  • Δίπλωμα GCSE  στα Αγγλικά και τα Μαθηματικά με βαθμό όχι χαμηλότερο του C. Το απολυτήριο Λυκείου σας καλύπτει αυτή την κατηγορία εαν και εφόσον είχατε βαθμό (περίπου) πάνω απο 16/20. Θα πρέπει ωστόσο να αντιστοιχίσετε το απολυτήριό σας στον UK Naric. 

  • Εμπειρία σε Αγγλικό σχολείο, είτε ως εθελοντής είτε ως εργαζόμενος τουλάχιστον 6 εβδομάδες. Άν δεν έχετε την εμπειρία μπορείτε να κάνετε εθελοντισμό σε οποιοδήποτε Δημοτικό σχολείο. Εναλλακτικα μπορείτε να δουλέψετε ως Teaching Assistant ή Learning Support Assistant μέσω agency. 







  • Τί διαθέσιμα προγράμματα PGCE υπάρχουν?

Tα προγράμματα PGCE προσφέρονται απο διάφορα Πανεπιστήμια και Κολέγια, ενώ το καθένα ειδικεύεται σε διαφορετική ηλικιακή ομάδα ή αντικείμενο. 
Μπορείτε να διαλέξετε το αντικείμενο ή την ηλικιακή ομάδα που θέλετε να διδάξετε. Υπάρχουν PGCE με προσανατολισμό English (secondary), Maths (secondary), Primary (KS1), Primary (Early Years), Primary (KS2), Modern Foreign Languages, Music κ.λ.π.

Ωστόσο αξίζει να σημειώσω οτι το Q.T.S. που θα αποκτήσετε μετά την ολοκλήρωση του PGCE είναι πτυχίο ανοιχτού τύπου. Μπορεί η κατάρτισή σας να είναι στη Δημοτική Εκπαίδευση αλλα μπορείτε να διδάξετε και κάποιο άλλο αντικείμενο αν έχετε τα προσόντα (π.χ. Γαλλικά).







  • Ποιό είναι το κόστος του PGCE? 


To PGCE δέν είναι δωρεάν, ωστόσο καλύπτεται 
  1. Είτε μέσω μεταπτυχιακού δανείου (μπορείτε να δείτε αναλυτικά τη διαδικασία εδώ).
  2. Είτε μέσω Bursary που προσφέρεται απο το κράτος, δηλαδή οικονομικού ''δώρου'' που δε χρειάζεται επιστροφή. Το ποσό που προσφέρεται είναι 25000 και δίνεται μόνο σε περιορισμένο αριθμό ατόμων. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε αυτή τη σελίδα. 











  • Αναγνωρίζεται το PGCE απο το Ελληνικό Δημόσιο?

Δυστυχώς στην Ελλάδα η κατάσταση είναι πολύ αυστηρή όσον αφορά τα ξένα πτυχία. Ωστόσο έχετε ελπίδες σε ξενόγλωσσα σχολεία και ιδιωτικά κολέγια. Δυστυχώς οι πληροφορίες που έχω είναι περιορισμένες και περιορίζονται ακόμη περισσότερο απο την έλλειψη γραφείων διασύνδεσης ή κάποιας σελίδας στο internet. 

Άν σκοπός σας είνα η διδασκαλία στην Ελλάδα και ο διορισμός, τότε θα σας πρότεινα περισσότερο τις κατατακτήριες ή τις προπτυχιακές σπουδές σε κάποιο Ελληνικό Πανεπιστήμιο παρά τις σπουδές στην Αγγλία. 





  • Υπάρχουν εναλλακτικά προγράμματα κατάρτισης Δασκάλων εκτός του PGCE?

Εκτός του PGCE, εναλλακτικό πρόγραμμα είναι το ITT, γνωστό και ως School Direct. 

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα διδακτικής μαθητείας, οπου ο εκπαιδευόμενος διδάσκει σε σχολείο ώς ανειδίκευτος Δάσκαλος μέσω επόπτη. Η διαδικασία διαρκεί περίπου 2-3 χρόνια και οδηγεί στην κατοχή Q.T.S. 

Γνωστός παροχέας αυτού του προγράμματος είναι η αλυσίδα σχολείων ARK Academies. 

Υπάρχει η δυνατότητα είτε έμμισθης εργασίας για τον ανειδίκευτο Δάσκαλο, είτε η πριμοδότησή του απο το κράτος για όσο δουλεύει. Αυτή η σελίδα περιγράφει αναλυτικά όλες τις πληροφορίες. 




Tuesday, 18 July 2017

Μεταπτυχιακά Δάνεια: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!




Όλοι γνωρίζουμε λίγο πολύ τα Βρεττανικά φοιτητικά δάνεια για προπτυχιακούς φοιτητές. 
Τα έχω, άλλωστε, αναλύσει διεξοδικά σε άλλη ενότητα.


Ωστόσο οι Μεταπτυχιακές σπουδές μέχρι πρόσφατα παρέμεναν,για πολλούς απο εμάς, άπιαστο όνειρο. 

Το υψηλό κόστος των διδάκτρων, που συνολικά κυμαίνεται αναλόγως προγράμματος μεταξύ 6000- 15000+, σε συνδυασμό με τους πενιχρούς μισθούς του αντικειμένου μας καθιστούσαν αδύνατον το να μπορέσουμε να πληρώσουμε τις σπουδές παράλληλα με τη δουλειά- εκτός αν υπήρχε ''The Bank of Mum and Dad'' όπως λένε και οι Άγγλοι. 


Επιτέλους, όμως,  απο τον Άυγουστο του 2016, το Βρεττανικό κράτος δημιούργησε τα Μεταπτυχιακά φοιτητικά δάνεια. 

Κάτι τέτοιο ενδέχεται να βοηθήσει πολλούς απο εμάς που για διαφόρους λόγους δε μπορούμε να πληρώσουμε Μεταπτυχιακές σπουδές. 
Μάλιστα, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω οτι κι εγώ βρίσκομαι αυτή τη στιγμή σε διαδικασία ολοκλήρωσης της εγγραφής μου για Μεταπτυχιακό μέσω φοιτητικού δανείου. 

Ας δούμε λοιπόν τί είναι τα φοιτητικά δάνεια, ποιοί τα δικαιούνται, και τί άλλες οικονομικές βοήθειες υπάρχουν για Μεταπτυχιακούς φοιτητές. 









1. Τί είναι τα Μεταπτυχιακά δάνεια?

Tα Μεταπτυχιακά δάνεια είναι κρατικά δάνεια που σκοπός τους είναι να σας βοηθήσουν να καλύψετε το κόστος Μεταπτυχιακών σπουδών. 

Σε αντίθεση με τα προπτυχιακά δάνεια, οπου καλύπτεται το συγκεκριμένο ποσό των διδάκτρων συν ξεχωριστό Maintenance loan για κάλυψη των εξόδων διαβίωσης, τα Μεταπτυχιακά δάνεια λειτουργούν διαφορετικά. 




2. Τί καλύπτεται απο ένα Μεταπτυχιακό δάνειο?

Το Αγγλικό κράτος προσφέρει το fix ποσό των 10.280 λιρών με τη δυνατότητα να ζητήσετε λιγότερα χρήματα αν το επιθυμείτε (όχι όμως περισσότερα). 

Με τα χρήματα αυτά μπορείτε να καλύψετε όλο ή μέρος των διδάκτρων σας, φοιτητικά έξοδα αλλα και να βοηθηθείτε με τα έξοδα διαβίωσης. 
Ωστόσο αν λάβουμε υπόψιν μας οτι ένα Masters Degree γύρω απο το αντικείμενό μας κοστίζει κατα μέσο όρο 7.000- 8.000 λίρες συνολικά, τότε καταλαβαίνουμε οτι το Μεταπτυχιακό δάνειο καλύπτει πολύ λίγα απο τα έξοδα διαβίωσης. Για παράδειγμα αν το πρόγραμμά σας κοστίζει 7.000 λίρες σε δίδακτρα και λάβετε δάνειο 10.280 τότε το ποσό που σας μένει για το κόστος διαβίωσης είναι 3.280 λίρες. 








3. Ποιοί δικαιούνται Μεταπτυχιακό δάνειο?


Για να δικαιούστε Μεταπτυχιακό δάνειο ως Ευρωπαίοι πολίτες, πρέπει:


  • Να έχετε ζήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο (Αγγλία, Σκωτία, Ουαλλία κλπ) τουλάχιστον για 3 χρόνια συνεχόμενα (δεν επηρεάζεστε απο περιστασιακές διακοπές στην Ελλάδα). Αν έχετε Βρεττανικό διαβατήριο τότε αυτό το κριτήριο δεν ισχύει για εσάς.

  • Να μην έχετε ολοκληρώσει κανένα άλλο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα προηγουμένως είτε εντός είτε εκτός Ηνωμένου Βασιλείου. Αν ξεκινήσατε Μεταπτυχιακό πρόγραμμα και δεν το ολοκληρώσατε (π.χ. στην Ελλάδα) τότε δικαιούστε δάνειο. 

  • Το πρόγραμμά σας να έχει ξεκινήσει μετά την 1η Αυγούστου 2016. 

  • Το Μεταπτυχιακό σας πρόγραμμα να παρέχεται απο κάποιο αναγνωρισμένο Αγγλικό Πανεπιστήμιο εντός Αγγλίας (συμπεριλαμβάνεται και το Αγγλικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο αλλα και προγράμματα Αγλικών Πανεπιστημίων απο απόσταση).

  • Να ζείτε στην Αγγλία καθ'όλη τη διάρκεια των σπουδών σας.

  • Να είστε κάτω των 60 ετών.

  • Το Masters σας είναι ένα πλήρες Μεταπτυχιακό πρόγραμμα που να οδηγεί σε πλήρες Masters Degree. Μεταπτυχιακά προγράμματα όπως Postgraduate Certificate ή Postgraduate Diploma ΔΕΝ δικαιούνται Μεταπτυχιακό δάνειο.  Για παράδειγμα πρέπει το πρόγραμμά σας να έχει στον τίτλο του ένα απο τα παρακάτω: 
MA Degree
MSc 
MPhil
MRes
LLM
MLitt
MFA
MEd
MBA 

  • Το πρόγραμμά σας να διαρκεί είτε 1-2 χρόνια full time, είτε 2-4 χρόνια part time.

  • Επιπλέον για να δικαιούστε Μεταπτυχιακό δάνειο πρέπει να μην έχετε εγκριθεί για NHS bursary ή Social Work bursary. Αν έχετε γίνει δεκτοί απο κάποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του NHS/ Social Work τότε το πρόγραμμα καλύπτεται οικονομικά απο το NHS ή την ομοσπονδία Social Workers αντίστοιχα και επομένως δέν δικαιούστε Μεταπτυχιακό δάνειο.

  • Άν σκοπεύετε να παρακολουθήσετε Masters of Architecture τότε το πρόγραμμα καλύπτεται απο τα προπτυχιακά δάνεια και πρέπει να κάνετε αίτηση για προπτυχιακό δάνειο.








4. Πώς γίνεται η λήψη του Μεταπτυχιακού δανείου?

Κατόπιν έγκρισης και εφόσον αποδειχθεί οτι έχετε ήδη ξεκινήσει να παρακολουθείτε το πρόγραμμα που δηλώσατε, το δάνειο θα σας δοθεί κατευθείαν στον τραπεζικό σας λογαριασμό σε 3 ετήσιες δόσεις. 
Το Πανεπιστήμιο δε θα σας ζητήσει να πληρώσετε τίποτα απο την ''τσέπη σας'' για τα δίδακτρα. Εφόσον το Student Finance England τους επιβεβαιώσει οτι σκοπεύει να εγκρίνει το δάνειο τότε δε θα έχετε κανένα πρόβλημα. 

Αν το πρόγραμμά σας διαρκεί 2 χρόνια τότε θα λάβετε 6 δόσεις ενώ αν το προγραμμά σας διαρκεί ένα χρόνο τότε θα το λάβετε σε 3 δόσεις μέσα στο χρόνο. 










5. Πώς γίνεται η αποπληρωμή? 


Η αποπληρωμή του δανείου ξεκινάει αυτόματα μέσω του National Insurance εαν και εφόσον ο μισθός σας είναι 21.000 λίρες το χρόνο ή παραπάνω. 

Το ποσό σας αφαιρείται απευθείας απο το μηνιαίο μισθό σας με μικρές δόσεις. 

Το ποσό της δόσης είναι μικρό και γενικά πολύ προσβάσιμο. 
Π.χ. αν κερδίζετε 2500 λίρες μεικτές το μήνα τότε η δόση είναι 45 λίρες το μήνα. Δυστυχώς δεν είμαι σίγουρη για το ποσό που θα πληρώνατε αν κερδίζατε 21.000 το χρόνο αλλα νομίζω οτι θα ήταν περίπου 8 λίρες το μήνα. 

Απο τη στιγμή λήψης του δανείου χρεώνεστε επιτόκιο 4.6%.

Eαν κερδίζετε κάτω απο 21.000 λίρες το χρόνο τότε δε γίνεται κανένα deduction. 
Αν δεν ολοκληρώσετε το πρόγραμμά σας και/ή αποβληθείτε απο το πρόγραμμα τότε η αποπληρωμή θα σας ζητηθεί αμέσως και χωρίς κριτήριο το μισθό σας. Επομένως αν σκοπεύετε να ξεκινήσετε Μεταπτυχιακό, φροντίστε και να το ολοκληρώσετε!

Aν μετακομίσετε σε κάποια άλλη χώρα μετά την ολοκλήρωση του Μεταπτυχιακού σας, τότε ο υπολογισμός της δόσης σας θα γίνει με βάση το πόσα χρήματα κερδίζετε σε εκείνη τη χώρα.










6. Πώς μπορώ να κάνω αίτηση για Μεταπτυχιακό δάνειο?


Άν έχετε βεβαιωθεί και καλύπτετε όλα τα κριτήρια και έχετε αποφασίσει να πάρετε αυτή την απόφαση, συγχαρητήρια!

Για να κάνετε αίτηση, αρχικά θα πρέπει να βρείτε το πρόγραμμα που σας ενδιαφέρει και να στείλετε application στο Πανεπιστήμιο. 

Το Πανεπιστήμιο θα σας απαντήσει και θα σας ενημερώσει για το αν σκοπεύει να σας δεχθεί. 

Στη συνέχεια θα πρέπει να ανοίξετε λογαριασμό στη σελίδα και να ακολουθήσετε τη διαδικασία αίτησης ακολουθώντας την επιλογή Postgraduate Study. 

Όταν ολοκληρώσετε την αίτηση θα σας ζητηθεί να εκτυπώσετε να υπογράψετε και να τους στείλετε ταχυδρομικά το declaration form που θα σας επισυνάψουν.
Επίσης θα σας ζητήσουν να τους στείλετε ταχυδρομικά το διαβατήριο ή την ταυτότητά σας (Ναι, ναι, τα γνήσια! Το ξέρω οτι είναι σοκαριστικό αλλα δε δέχονται τίποτα άλλο. Μή τους πάρετε τηλέφωνο άδικα, το προσπάθησα! Θα σας τα επιστρέψουν όμως.)






Κλείνοντας σας αφήνω εδώ μερικά σημαντικά tips που πρέπει να προσέξετε: 



  • Κάποια Πανεπιστήμια όπως το UCL χρεώνουν application fee με κάθε αίτηση σπουδών που θα κάνετε (εμένα μου ζήτησαν 75 λίρες). Το κόστος αυτό δεν καλύπτεται απο το δάνειο και δεν εγγυάται οτι θα σας δεχτούν. 




  • Αν τα Αγγλικά δεν είναι μητρική σας γλώσσα θα σας ζητηθεί είτε IELTS test, είτε Proficiency όχι παλαιότερα των 2 ετών. Το κόστος αυτών των εξετάσεων είναι περίπου 100-180 ευρώ και δέν καλύπτεται απο το δάνειο. Μερικά τεστ IELTS λαμβάνουν χώρο και στην Ελλάδα επομένως μπορείτε να τα κάνετε και κατα τη διάρκεια των διακοπών σας. Εξαιρείται το Open University UK που δε ζητά κανένα γλωσσικό τεστ και που προσφέρει προγράμματα απο απόσταση.

  • Τα περισσότερα Πανεπιστήμια έχουν μαθήματα τις πρωινές ώρες εκτός απο τα προγράμματα απο απόσταση που μπορεί να προσφέρουν. Επίσης το Birkbeck University  έχει βραδυνά  μαθήματα, αλλα και το Open University έχει σπουδές απο απόσταση και εξαιρετικά Μεταπτυχιακά στην Εκπαίδευση. Άν δουλεύετε full time, πριν επιλέξετε πρόγραμμα επικοινωνήστε με το Πανεπιστήμιο για να ρωτήσετε για τις ώρες παρακολούθησης. Βεβαιωθείτε οτι μπορείτε να παρακολουθήσετε παράλληλα με τη δουλειά. 

  • Τα περισσότερα προγράμματα στο αντικείμενό μας κοστίζουν περίπου 6000-8000 λίρες συνολικά. Ωστόσο κάποια προγράμματα κοστίζουν πολύ περισσότερο απο το δάνειο που δικαιούμαστε, π.χ. τα MBA κοστίζουν 13000-15000 τουλάχιστον. Πρίν κάνετε αίτηση βεβαιωθείτε οτι έχετε δει το κόστος του προγράμματος και οτι τα χρήματα του Μεταπτυχιακού δανείου θα σας φτάσουν (εκτός αν μπορείτε να πληρώσετε εσείς τη διαφορά).

  • Τα Μεταπτυχιακά δάνεια δεν ισχύουν το ίδιο για φοιτητές εκτός Αγγλίας όπως Σκωτία, Ουαλλία κλπ. Αν ζείτε και θέλετε να σπουδάσετε σε ένα απο αυτά τα μέρη πρέπει να κοιτάξετε αν εγκρίνονται τέτοια δάνεια με βάση τη νομοθεσία της περιοχής σας.

  • Όταν εξετάζετε το κόστος Μεταπτυχιακών προγραμμάτων προσέξτε να μή σας μπερδέψει η διαφορά στο κόστος part time/ full time. Συνήθως το κόστος part time έχει τη μισή τιμή γιατι έχει διπλή διάρκεια, επομένως δέν θα το πληρώσετε φθηνότερα. Απλώς θα το πληρώσετε ανα έτος.

  • Δε χρειάζεται να σας έχει δεχτεί επίσημα ένα Πανεπιστήμιο στο πρόγραμμά του για να κάνετε αίτηση για δάνειο. Μπορείτε να ξεκινήσετε την αίτηση ενώ περιμένετε απάντηση. Άν για κάποιο λόγο το Πανεπιστήμιο δέ σας δεχτεί τότε πρέπει να ενημερώσετε το Student Finance το συντομότερο. Ωστόσο αν για κάποιο λόγο σας πληρώσουν χωρίς να έχετε ξεκινήσει σπουδές θα σας ζητήσουν σύντομα τα χρήματα πίσω. 

  • Για να διαβάσετε το γνήσιο site του υπουργείου στα Αγγλικά επισκεφθείτε αυτό το link. Για να δημιουργήσετε λογαριασμό με το Student Finance England και να κάνετε αίτηση για δάνειο επισκεφθείτε αυτό το link και επιλέξτε ''Create an account''. 




Καλή επιτυχία!

Χριστίνα Π.



Sunday, 2 July 2017

Lunch Break: Αλήθειες και ψέμματα.




Το θέμα του lunch break, δηλαδή του διαλείμματος για φαγητό, έχει γίνει πολλές φορές θέμα αντιπαράθεσης σε όλους τους κύκλους επαγγελμάτων της Αγγλίας.

Ως μετανάστες πολλές φορές ερχόμαστε εδώ γνωρίζοντας οτι οι συνθήκες όσον αφορά το διάλειμμα για φαγητό είναι πολύ καλύτερες σε σχέση με την Ελλάδα. 


Γνωρίζουμε όμως αναλυτικά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας?


Όσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα της προσχολική εκπαίδευσης στην Αγγλία, δηλαδή αυτόν των Day Nurseries, οι απόψεις ποικίλουν. 
Και αυτό οφείλεται στο οτι η κάθε επιχείρηση έχει τη δική της πολιτική και τους δικούς της κανονισμούς όσον αφορά το διάλειμμα. 

Μέχρι στιγμής, τα ιδιωτικά Day Nurseries χωρίζονται σε δύο κατηγορίες όσον αφορά το lunch break:

  • Nurseries που πληρώνουν το Lunch break.
  • Nurseries που δεν πληρώνουν το lunch break. 







Αυτό έχει δημιουργήσει σύγχυση σε πολλούς εργαζομένους των Day Nurseries καθότι πολλές φορές δεν είναι σίγουροι τί ακριβώς δικαιούνται. 

Και ενώ στην Αγγλία τα εργασιακά δικαιώματα είναι πολύ καλύτερα εφαρμοσμένα σε σχέση με την Ελλάδα, δυστυχώς και στην Αγγλία δεν είναι σπάνια η εργασιακή εκμετάλλευση. 
Και αν λάβουμε υπ'όψιν μας την τάση των Nurseries να μην προσλαμβάνουν ποτέ αρκετό προσωπικό για να μπορούν να ακολουθούνται οι καθημερινές ρουτίνες με άνεση, το lunch break είναι απο τα πρώτα δικαιώματα που θα καταχραστεί ένας εργοδότης- πολλές φορές στο ''βωμό'' της ασφάλειας των παιδιών και των policies της εκάστοτε εταιρίας. 


Σε γενικές γραμμές πολλά Nurseries προσπαθούν να σέβονται τον εργαζόμενο όσον αφορά το διάλειμμα. 

Υπάρχει σε πολλά απο αυτά η πολιτική σεβασμού της ιδιωτικότητας όταν ο εργαζόμενος έχει διάλειμμα, ενώ του επιτρέπεται να φύγει και να επιστρέψει στο Νηπιαγωγείο όπως επιθυμεί. Η διάρκεια του διαλείμματος είναι κατα μέσο όρο 1 ώρα. 








Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν είναι λίγες οι φορές που εργαζόμενοι σε Day Nurseries έχουν παραπονεθεί για την ποιότητα του διαλείμματός τους

Πολλές/οι Nursery Nurses έχουν παραπονεθεί για το οτι αναμένεται απο αυτούς να δουλεύουν κατα τη διάρκεια του διαλείμματός τους και συγκεκριμένα να οργανώνουν τα learning journeys τους και να αρχειοθετούν τις παρατηρήσεις τους. 
Μεγάλη σύγχυση έχει υπάρξει όσον αφορά και την υποχρεωτική παρουσία του προσωπικού μέσα στο κτίριο: 
Επιχειρήσεις συχνά απαγορεύουν στο προσωπικό να φύγει απο το κτίριο κατα τη διάρκεια του διαλείμματός του με τη δικαιολογία οτι πρέπει να διατηρηθούν τα ratios για λόγους fire safety.



Σε ολες αυτές τις περιπτώσεις exploitation το θύμα είναι ένα: 
Ο εργαζόμενος, ο οποίος εκτός απο το χαμηλό μισθό στον τομέα, τις εξαντλητικές ώρες και το ατελείωτο καθάρισμα που όλοι γνωρίζουμε, αναγκάζεται να στερηθεί και τη δυνατότητα της απαραίτητης ξεκούρασης μέσα στη μέρα.

Πολύ συχνά, σε περίπτωση διαμαρτυρίας, καλείται επιπλέον να νιώσει και ενοχές για το οτι ''δε σκέφτεται τα παιδιά''.
Κατα έναν εντυπωσιακό τρόπο, ωστόσο, ο εργοδότης δε χρειάζεται ποτέ να ξοδέψει περισσότερα χρήματα για να έχει μεγαλύτερο αριθμό προσωπικού ωστε να μη στερείται κανείς το διαλειμμά του. 


Σε αυτό το άρθρο λοιπόν ευελπιστώ να καλύψω τη νομική πλευρά του διαλείμματος όπως ορίζεται απο τις κρατικές νομοθεσίες, ουτως ώστε να γνωρίζετε σε κάθε στιγμή ποια είναι τα δικαιώματά σας οσον αφορά το lunch break σας. 







1. Διάρκεια του lunch break:

Βάσει του Working Time Regulations (WTR) ορίζεται οτι οποιοσδήποτε εργαζόμενος δουλεύει παραπάνω απο 6 ώρες τη μέρα δικαιούται 20' διάλειμμα μέσα στη μέρα του. 

Οι εργαζόμενοι έχουν το νομικό δικαίωμα να πάρουν το διαλειμμά τους μακριά απο το χώρο εργασίας τους. Αυτό σημαίνει οτι στην περίπτωση των Nurseries ο εργαζόμενος έχει δικαίωμα να βγει απο το Nursery κατα τη διάρκεια του διαλείμματός του. 
Απο το νόμο αυτο εξαιρούνται άτομα που δουλεύουν σε δουλειές με έκτακτες ανάγκες: Πυροσβέστική, αστυνομία, στρατός. Σε αυτά τα επαγγέλματα η άδεια ορίζεται διαφορετικά. 

Και ενώ τα περισσότερα μέρη στην Αγγλία προσφέρουν κατα μέσο όρο 1 ώρα διάλειμμα για φαγητό σε έναν full time εργαζόμενο, ο νόμος δεν ορίζει οτι το διάλειμμα θα πρέπει να είναι 1 ώρα. 
(πηγή: ACAS UK)




2. Πληρωμένα lunch breaks:

Βάσει νόμου, εξαρτάται απο τον κάθε εργοδότη το αν επιθυμεί να πληρώσει το lunch break του εργαζομένου. 
Ωστόσο το πληρωμένο lunch break δεν σημαίνει οτι νομικά ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να ζητήσει απο τον εργαζόμενο να δουλέψει κατα τη διάρκεια του διαλείμματός του. 
Επομένως το να σας ζητήσει κάποιος εργοδότης να δουλέψετε στο lunch break σας με τη δικαιολογία οτι σας πληρώνει είναι παράνομο.

Πολλές φορές λόγω του οτι εργαζόμαστε με παιδιά, είναι πιθανόν εργοδότες να μην επιτρέπουν στο προσωπικό να αφήσει το κτίριο για λόγους ασφάλειας των παιδιών.

 Ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση, εαν ο εργοδότης αρνείται να σας αφήσει να φύγετε απο το κτίριο τότε ουσιαστικά σας ζητά να δουλέψετε- κάτι που σημαίνει οτι δε σας δίνει το διάλειμμά σας. 

Σε μια τέτοια περίπτωση είναι σημαντικό ο εργοδότης να φροντίσει ωστε οι βάρδιες και  τα lunch breaks των εργαζομένων να γίνονται με τέτοιο τρόπο ωστε να υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός προσωπικού  on duty- ή ακόμα καλύτερα να προσλάβει επιπλέον προσωπικό. 


Τέλος, εαν θέλετε να διαβάσετε ολόκληρη την πηγή  μπορείτε να τη βρείτε σε αυτό το link μαζί με πληροφορίες σχετικά με το τί πρέπει να κάνετε για να διεκδικήσετε το διάλειμμά σας απο τον εργοδότη σας. 






Καλή επιτυχία!
Χριστίνα Π. 

Tuesday, 25 April 2017

Διδασκαλία σε Day Nursery



Όταν ακούμε τον όρο ''Day Nursery'' περισσότερο μας έρχονται στο μυαλό οι κουραστικές βάρδιες, το λιγοστό annual leave, το ατελείωτο καθάρισμα και ο χαμηλός μισθός παρά η διδασκαλία. 

Λόγω του οτι ελάχιστη έμφαση δίνεται απο το κράτος στα ιδιωτικά Day Nurseries που στην Αγγλία καλύπτουν την έλλειψη κρατικής δωρεάν φύλαξης για παιδιά 0-4 ετών, σπάνια υπήρξαν στο παρελθόν προοπτικές για οργανωμένη διδασκαλία απο πιστοποιημένους Εκπαιδευτικούς. 

Ωστόσο με τον ερχομό των υψηλών standards για τη γραφή και την ανάγνωση στους μαθητές αλλα και με την πίεση του OFSTED για βελτίωση των εξαιρετικά χαμηλών κρατικών αποτελεσμάτων των μαθητών της Αγγλίας στη γραμματική και την ορθογραφία, πολλά Day Nurseries έχουν ξεκινήσει δειλά-δειλά να προσλαμβάνουν κατόχους Q.T.S, χωρίς όμως αυτή τη φορά να τους δίνουν τον τίτλο Nursery Nurse. 
Σκοπός τους είναι ο Δάσκαλος να φέρει ένα νέο αέρα στο Nursery, να βοηθήσει να εξελιχθεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και να βελτιώσει τη διδακτική γραφής και ανάγνωσης η οποία μέχρι τώρα στα Day Nurseries είναι ελάχιστη εως ανύπαρκτη. 

Η διδακτική θέση σε Day Nursery αναφέρεται τις περισσότερες φορές ως Nursery Teacher. Θα τη δείτε επίσης με τους όρους Preschool Teacher, Foundation Stage Teacher και Early Years Teacher. 

Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά στο θέμα της διδασκαλίας σε Day Nursery σε πιο αναλυτικό επίπεδο.




1. Καθήκοντα

Σε γενικές γραμμές ένας/μια Nursery Teacher σε ιδιωτικό παιδικό σταθμό εκτελεί πολλά απο τα καθήκοντα που εκτελούν οι Nursery Nurses αλλα αυτό εξαρτάται απο το εκάστοτε Nursery. Το καθάρισμα, η τακτοποίηση, η φροντίδα και το τάισμα των παιδιών συνήθως εκτελείται σε μικρότερο βαθμό απο μια Nursery Teacher και περισσότερο απο μια Nursery Nurse. Ωστόσο σε κάθε περίπτωση ο βαθμός εμπλοκής ενός Nursery Teacher με τέτοια θέματα διαφέρει απο Nursery σε Nursery. 

Εκτός απο τη γενικότερη φροντίδα των παιδιών, ένας Nursery Teacher οφείλει:

  • Nα ετοιμάζει, πολλές φορές εξ'ολοκλήρου, το planning, δηλαδή το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Nursery. Κάποια Nurseries θέτουν στο Nursery Teacher μόνο το Planning για την ηλικιακή ομάδα που αναλαμβάνει η οποία συνήθως είναι 3-5 ή 2-5. Κάποιες φορές όμως ενδέχεται να ανατεθεί στο Nursery Teacher και η προετοιμασία του προγράμματος για μικρότερες ηλικίες ακόμη και αν δε τις αναλαμβάνει ο ίδιος.
  • Να διδάσκει Phonics, numeracy και γραφή στα παιδιά αναλόγως της ηλικίας τους  με βάση τα development matters του EYFS και να τα προετοιμάσει σε αυτούς τους τομείς για μετέπειτα φοίτηση στο σχολείο.
  • Πολλές φορές μπορεί ένας Nursery Teacher να κληθεί να διδάξει και άλλα αντικείμενα όπως μουσική, καλλιτεχνικά και science αναλόγως του Nursery.
  • Nα κάνει Observations, next steps και assessments όπως ακριβώς κάνουν και οι Nursery Nurses αλλα και να διατηρεί τα profiles των key children που θα του ανατεθούν. 
  • Σε κάποια Nurseries, ο Nursery Teacher επίσης αναλαμβάνει να επιβλέπει τα profiles, observations και τα next steps των Nursery Nurses και να τους δίνει συμβουλές για βελτίωση. 
Παρά τα παραπάνω, όπως προανέφερα τα καθήκοντα ενός Nursery Teacher μπορεί να διαφέρουν σημαντικά απο Nursery σε Nursery και ο εκάστοτε εργοδότης θα σας αναφέρει αναλυτικά τα καθήκοντά σας στο συμβόλαιό σας. 





2. Πλεονεκτήματα:

Μπορεί ο όρος Nursery Teacher να απέχει μόλις μια λέξη απο τον όρο Nursery Nurse και πολλές φορές τα καθήκοντα των δύο να είναι πολύ παρόμοια. Ωστόσο είναι απίστευτο πόση διαφορά μπορεί να κάνει μια λεξη στο βιογραφικό και την καριέρα σας αλλα και στον ίδιο το μισθό σας. 

Η διδακτική εμπειρία σε παιδικό θα ανοίξει ευκολότερα το δρόμο σας για διδακτική θέση σε σχολείο με ο,τι αυτο συνεπάγεται: Καλύτερες διακοπές, καλύτερο μισθό και αν είστε τυχεροί καλύτερες βάρδιες.

Επιπλέον δουλεύοντας ως Nursery Teacher ο μισθός σας θα είναι πολύ καλύτερος ενώ ενδέχεται να καταφέρετε, αν είστε καλοί στα ''παζάρια'' να εξασφαλίσετε μια θέση term time που σημαίνει οτι θα έχετε σχολικές διακοπές. 






3. Μισθός

Ο μισθός ενός Nursery Teacher διαφέρει σημαντικά απο Nursery σε Nursery αλλα σίγουρα είναι πολύ υψηλότερος απο αυτόν μιας Nursery Nurse. 
Σε γενικές γραμμές έχω δει το μισθό να κυμαίνεται απο 22.000 εως και 30.000 το χρόνο στο Λονδίνο.  Ο αρχικός μισθός ενός Δασκάλου στον κρατικό τομέα του Λονδίνου ξεκινά απο 27.000, επομένως αν είστε άπειροι στη διδασκαλία περιμένετε περίπου 24.000. 
Οι περισσότεροι/ες συνάδελφοι που δουλεύουν σε τέτοια θέση κερδίζουν κατα μέσο όρο 25.000 το χρόνο και η προσωπική μου συμβουλή είναι να δεχθείτε μεταξύ 23.000- 26.000. 
Μια διδακτική θέση είναι πολύ σημαντική για την καριέρα σας και επομένως δε θα σας συμβούλευα να θέσετε τον οικονομικό πύχη πολύ ψηλά και να χάσετε τη θέση. 






4. Ώρες εργασίας και διακοπές


Τα ιδιωτικά Day Nurseries δουλεύουν όλο το χρόνο και το να κλείσουν για σχολικές διακοπές δε θα τους συνέφερε οικονομικά. Επομένως, δυστυχώς σε μια θέση ως Nursery Teacher το πιθανότερο είναι να μην έχετε τις διακοπές των κρατικών σχολείων αλλα τις άδειες διακοπών του ιδιωτικού τομέα. 
Κάποια Nurseries έχουν δεχθεί να κάνουν διαπραγμάτευση και να δώσουν term time θέση σε Nursery Teacher, ωστόσο αυτό σημαίνει οτι θα αφαιρέσουν τις διακοπές απο το μισθό σας με αποτέλεσμα να κερδίζετε πολύ λιγότερα. 
Το ωράριο εργασίας ενός Nursery Teacher είναι παρόμοιο με αυτό ενός Nursery Nurse. 
Συχνά όταν τελειώσει το διδακτικό σας πρόγραμμα μπορεί να κληθείτε να βοηθήσετε με μικρότερες ηλικίες ή να κάνετε cover σε άλλες τάξεις. 






5. Προαπαιτούμενα 



Για μια θέση ως Nursery Teacher, τα περισσότερα Nurseries ζητούν Q.T.S. και κατα προτίμηση πτυχίο στην προσχολική αγωγή αν και κάποιες φορές μπορεί να προσλάβουν και Δασκάλους. 

Εμπειρία ή training στη διδακτική διαφορετικών συστημάτων Phonics όπως Ruth Miskin, Jolly Phonics ή Floppys θεωρούνται σημαντικό προσόν. 

Τα Nurseries έχουν λιγότερη απαίτηση για διδακτική εμπειρία απο ότι τα σχολεία και επομένως συχνά προσλαμβάνουν άτομα με εμπειρία Nursery Nurse. Ωστόσο η εμπειρία ως Nursery Nurse και η προηγούμενη ενασχόληση με το EYFS είναι απαραίτητη. 






6. Πού μπορείτε να κάνετε αίτηση



Για να βρείτε δουλειά ως  Nursery Teacher είναι σημαντικό να πληκτρολογήσετε τη λέξη Teacher στο search της σελίδας Nursery World ή στο Gumtree.  Στη συνέχεια θα μπορέσετε να δείτε όλες τις διαθέσιμες θέσεις. Βεβαιωθείτε οτι το βιογραφικό σας είναι διαμορφωμένο με βάση τις Βρεττανικές ορολογίες που περιγράφω στο blog και οτι το cover letter σας είναι προσεγμένο. 

Μία σημαντική σημείωση: Τα Μοντεσσοριανά Νηπιαγωγεία συχνά δημοσιεύουν θέσεις για Δασκάλους Μοντεσσόρι με τον όρο Nursery Teacher. Αν το Nursery που δημοσιεύει την αγγελία είναι Μοντεσσοριανό το πιθανότερο είναι να ζητούν άτομο με επίσημη εκπαίδευση στη μέθοδο Μοντεσσορι. Ακόμη και αν αυτό δεν ισχύει και προσληφθείτε ως Nursery Teacher απο Μοντεσσοριανό Νηπιαγωγείο, να περιμένετε οτι θα ασχολείστε με τη Μοντεσσοριανή μέθοδο και λιγότερο με άλλες μεθόδους διδασκαλίας.

Κλείνοντας, ενώ θα βρείτε πολλές θέσεις με μια απλή αναζήτηση, σας παραθέτω μια λίστα με Nurseries του Λονδίνου που γνωρίζω οτι προσλαμβάνουν άτομα σε διδακτικές θέσεις:
  • Bright Horizons: Η αλυσίδα αυτή πρόσφατα αγόρασε την αλυσίδα Active Learning η οποία είναι γνωστή για την τάση της να προσλαμβάνει Teachers. Συχνά προσλαμβάνουν άτομα σε θέσεις όπως Music Teacher, Science Teacher και Early Years Teachers. Μπορείτε να δείτε τις διαθέσιμες θέσεις τους εδώ.
  • H αλυσίδα Camden Community Nurseries: Πρόκειται για αλυσίδα που ανήκει στο Δήμο. Συχνά προσλαμβάνουν κατόχουν QTS για να διδάξουν στα 3 Νηπιαγωγεία τους. Μπορείτε να βρείτε την αλυσίδα εδώ.
  • H αλυσίδα Pippa Poppins. Θα δείτε συχνά διδακτικές θέσεις και η αλυσίδα προσφέρει και θέσεις term time. O χώρος τους είναι πραγματικά πανέμορφος. Θα βρείτε τη σελίδα τους  εδώ.




Καλή επιτυχία!!!
Χριστίνα Π.

Sunday, 23 April 2017

Δουλεύοντας ως ABA Tutor



Το πιθανότερο είναι να μην έχετε ακούσει ποτέ σας τη φράση ABA tutor. 

Πρόκειται για έναν όρο τον οποίο δεν είχα ακούσει ποτέ μου στα 8 χρόνια που βρίσκομαι στην Αγγλία μέχρι που μου τον ανέφερε συνάδελφος που είχε ξεκινήσει εκπαίδευση στον τομέα. 
H δουλειά του ABA tutor  για μια σημαντική καριέρα και μια επιλογή για άτομα που ενδιαφέρονται για την ειδική εκπαίδευση και συγκεκριμένα για τον αυτισμό.




Tί είναι όμως ένας ABA tutor?

Ο ABA tutor, δηλαδή Applied Bahavioural Analyst, εργάζεται καθημερινά με παιδιά με βαριές περιπτώσεις μή λεκτικού αυτισμού εφαρμόζοντας στρατηγικές που έχουν σχεδιαστεί απο έναν Behaviour Analyst. Ένας ABA tutor μπορεί να δουλεύει κατ'οίκον στο σπίτι του παιδιού, στο σχολείο του ή στο Nursery. Υπάρχουν επίσης ευκαιρίες απασχόλησης σε κρατικά μή ειδικά σχολεία.





Τί κάνει ένας ABA tutor?

Ο βασικός ρόλος ενός ABA tutor είναι να παρέχει διδασκαλία 1-1 σε παιδιά με αυτισμό εφαρμόζοντας τις αρχές του Applied Bwhavioural Analysis, μια θεωρία εκπαίδευσης βασισμένη στο συμπεριφορισμό. Οι περισσότεροι ABA tutors συνήθως εργάζονται με κάθε παιδί απο 6 εως 12 ώρες τη βδομάδα. 


Ο ABA tutor οφείλει να ακολουθεί το ξεχωριστό εκπαιδευτικό και αναλυτικό πρόγραμμα που έχει τεθεί για το παιδί απο τον πιστοποιημένο case manager. Οφείλει να ακολουθεί μεθοδολογίες και στρατηγικές τις οποίες ορίζει η συγκεκριμένη θεραπεία και να προσαρμόζεται σε αλλαγές που μπορεί να έχουν γίνει απο lead tutors ή γονείς μετά απο συνάντηση με τον case manager. 

Εκτός απο τη διδασκαλία, ένας ABA tutor αναμένεται να μπορεί να παρευρίσκεται σε όλα τα ομαδικά meetings και workshops ωστε να υπάρχει μια συνέχεια στον τρόπο δουλειάς του. Κατα τη διάρκεια των workshops δίνεται η δυνατότητα αναθεώρησης του εκπαιδευτικού προγράμματος και των στρατηγικών που ακολουθούνται, συζητάται η ανταπόκριση του μαθητή στο πρόγραμμα και ορίζονται αναγκαίες αλλαγές που μπορεί να χρειάζονται. 

Μία άλλη απαραίτητη πτυχή της δουλειάς ως ABA tutor είναι η συλλογή data καθότι βοηθάει να υπάρχει μια γενική εντύπωση της προόδου των μαθητών. Οι ABA tutors αναμένεται να συλλέγουν data, να συμπληρώνουν τα απαραίτητα έντυπα αλλα και τις υπόλοιπες γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτεί η δουλειά μέσα στο χρονικό όριο που τους δίνεται.

Όπως και κάθε άλλος επαγγελματίας που δουλεύει με παιδιά ή ευάλωτους ενήλικες, έτσι και ένας ABA tutor οφείλει να έχει καθαρό DBS αλλα και να έχει παρακολουθήσει κατάρτιση στο Safeguarding. 



Τί κατάρτιση χρειάζεται για να δουλέψει κάποιος ως ABA tutor?

Μέχρι στιγμής υπάρχει ειδικό training στο Λονδίνο που προσφέρεται απο το ειδικό σχολειο Treehouse School. Το σχολείο θεωρείται πρωτοπόρο στον τομέα του και παρέχει training σε άτομα χωρίς εμπειρία ενώ παράλληλα τα απασχολεί ως ABA tutors.
Η κατάρτιση αυτή είναι μια εξαιρετική επιλογή για άτομα χωρίς Πανεπιστημιακό πτυχίο που θέλουν μια μελλοντική καλύτερη ποιότητα διακοπών αλλα και τη δυνατότητα για μετέπειτα σπουδές στην ειδική αγωγή. 
Επίσης η δουλειά αυτή είναι μια πολύ καλή εναλλακτική αρχή για κατόχους Q.T.S. που θέλουν να διδάξουν σε ειδικά σχολεία στο μέλλον. 
Επιπλέον στο ABA tutor finder υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με την κατάρτιση στο αντικείμενο αλλα και τους γονείς που ζητούν ABA tutors. 



Ποιός είναι ο μισθός ενός ABA tutor?

 Ο αρχικός μισθός ενός εκπαιδευόμενου ABA tutor ξεκινά απο 15.000 ετησίως και η δουλειά είναι term time χωρίς να αφαιρούνται απο το μισθό οι σχολικές διακοπές. Αυτό σημαίνει οτι θα έχετε τις εξαιρετικές διακοπές των σχολείων (10 μέρες κάθε δεύτερο μήνα + 10 μέρες τα Χριστούγεννα + 2 βδομάδες το Πάσχα + 6 βδομάδες το καλοκαίρι).
Μετά την εκπαίδευση, ο μισθός ενός ABA tutor ξεκινά απο 20.000 ετησίως.  
Τέλος, περισσότερες πληροφορίες για την κατάρτιση και το ρόλο ενός ABA tutor μπορείτε να βρείτε σε αυτό το link. 

Καλή επιτυχία!!!
Χριστίνα Π.