Αυτός ο μήνας μας έπιασε όλους ''αδιάβαστους''.
Νόμιζα οτι μετά απο τόσα χρόνια σε αυτή τη χώρα τα είχα δεί και είχα μάθει να τα προβλέπω όλα, και κυρίως τους Βρεττανούς.
Λίγο όμως το φρικτό και γεμάτο βροχές Αγγλικό καλοκαίρι, λίγο η μετακόμιση που ήρθε μαζί με την καινούρια δουλειά, λίγο οι εκλογές, περίμενα οτι τον Ιούνιο θα έρχονταν τα πάνω κάτω.
Τίποτα όμως δε θα μπορούσε να με έχει προετοιμάσει για το αποτέλεσμα των εκλογών σε μια χώρα που ''κρέμεται'' απο τους μετανάστες της. Σε μια χώρα που ο μέσος Άγγλος είναι πια μετανάστης δεύτερης γενιάς, που ο μέσος GP είναι Ασιατικής καταγωγής και οπου 85% των μαθητών σε οσα σχολεια δίδαξα ήταν μετανάστες.
Το βράδυ πριν τα αποτελέσματα των εκλογών πήγα για ύπνο ήσυχη. Άλλωστε με είχαν καθησυχάσει οι Άγγλοι φίλοι μου οτι θα ψήφιζαν ''stay''.
Ξυπνώντας όμως το πρωί και λαμβάνοντας βομβαρδισμό μηνυμάτων τόσο απο την οικογένεια μου όσο και απο εσάς, νόμισα κυριολεκτικά οτι ονειρευόμουν.
Η αλήθεια ειναι μια: Η Βρετανία ψήφισε οτι θέλει να φύγει απο την Ευρωπαικη Ένωση.
Και αυτο δημιουργεί πανικό σε όλους εμάς που παλέψαμε τόσα χρόνια για κάτι καλύτερο, που αφήσαμε οικογένειες και κόσμους ολόκληρους αλλα και όσους ήλπιζαν να έρθουν στο μέλλον για να μπορέσουν επιτέλους να δουλέψουν αξιοπρεπως.
Τί θα γίνει λοιπόν με εμάς τους μετανάστες?
Και με ποιό τρόπο θα επηρεάσει αυτό τους Νηπιαγωγούς και λοιπούς Εκπαιδευτικούς?
Αρχικά ας δούμε μερικές νομικές πλευρές:
- Σύμφωνα με το αρθρο 50 της συνθήκης της Λισαβόνας, μια χώρα αποχωρεί απο την Ευρωπαϊκή Ένωση δύο χρόνια μετά τη δήλωση της αποχώρησης της, εκτός εαν η χώρα επιλέξει και δηλώσει διαφορετικά. Σε απλή μετάφραση, η Αγγλία θα παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως τις αρχές του 2019.
- Η Μεγάλη Βρεττανία έχει αποχωρήσει απο τη συνθήκη Σένγκεν για την ελεύθερη μετακίνηση. Αυτό σημαίνει οτι μετά την αποχώρησή της απο την Ε.Ε, δεν θα υποστηρίζεται νομικά η ελεύθερη μετακίνηση μεταναστών απο άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, εκτός εαν το Ηνωμένο Βασίλειο ψηφίσει κάποιο καινούριο νόμο μετά την αποχώρηση που να επιτρέπει τη μετακίνηση.
- Βάσει νόμου, επιτρέπεται η παραμονή σε μετανάστες με Permanent UK Residence Card ή με Αγγλική υπηκοότητα.
Δυστυχώς η σύγχυση που επικρατεί ειναι τεράστια, σε σημείο που να μη μπορώ να σας παρέχω τις πληροφορίες που θα ήθελα. Μπορώ όμως με σιγουριά οτι μετά το referendum επικρατεί η εξής κατάσταση:
- Το Λονδίνο, η Σκωτία και η Ιρλανδία απαιτούν referendum για να αναγνωριστούν ως ανεξάρτητα, καθοτι ψήφισαν στην πλειονότητά τους να παραμείνουν στην Ε.Ε.
- Μετά τις εκλογές ο Cameron παραιτήθηκε, και την προεδρία διεκδικούν τρία άτομα, απο τα οποία το ένα, η Theresa May, θέλει την αποχώρηση όλων των μεταναστών απο την Αγγλία μετά το Brexit.
- Οι υπόλοιποι υποψήφιοι έχουν δηλώσει κατηγορηματικά οτι το να διώξουν τους υπάρχοντες μετανάστες μπορεί να καταστρέψει οικογένειες αλλα και την οικονομία και έτσι δε θα επιχειρούσαν να διώξουν όσους ήδη εργάζονται στην Αγγλία.
- Η αντιπαράθεση είναι έντονη ενώ οι υπάρχοντες υποψήφιοι αρνούνται να δηλώσουν επίσημα τί σκοπευουν να κάνουν με τους μετανάστες.
- Απο τη στιγμή του αποτελέσματος του referendum, έχουν ξεσπάσει πολλά ρατσιστικά και ξενοφοβικά επεισόδια προς μετανάστες.
Τί θα γίνει με τους Έλληνες μετανάστες που εργάζονται ήδη στην Αγγλία?
Προσωπικά θεωρώ γελοιότητα την ιδέα και μόνο οτι η κυβέρνηση θα διώξει τους υπάρχοντες εργαζόμενους μετανάστες. Ωστόσο μέχρι στιγμής το μόνο που μπορώ να δηλώσω επίσημα είναι οτι για τα επόμενα δύο χρόνια δε θα μας ''πειράξει'' κανείς. Όσον αφορά το μακροπρόθεσμο μέλλον μας, θα πρέπει να περιμένουμε τις αποφάσεις της κυβέρνησης.
Ωστόσο είναι σημαντικό να έχετε υπ'όψιν σας και τα εξής:
- Όλοι οι μόνιμοι κάτοικοι της Αγγλίας που δουλεύουν και ζουν στην Αγγλία 5 συνεχόμενα έτη δικαιούνται Βρετανικό διαβατήριο. (κάντε κλικ για να πάτε στο αντίστοιχο link)
- Τα άτομα που ζούν και εργάζονται μόνιμα στην Αγγλία για 5 χρόνια ή και λιγότερα αναλόγως συνθηκών, δικαιούνται Residence Card.
Αυτό σημαίνει οτι εάν είστε ήδη στην Αγγλία τα τελευταία 3 χρόνια ή και περισσότερα, ίσως να θέλετε να σκεφτείτε το ενδεχόμενο της Βρετανικής υπηκοότητας την οποία θα δικαιούστε στις αρχές του 2019, δηλαδή μέχρι να φύγει η Βρετανία απο την Ε.Ε. Λάβετε υπ'οψιν σας οτι κοστίζει 1000£.
Τί θα συμβεί με τους Έλληνες μετανάστες που σκοπεύουν να έρθουν στην Αγγλία? Αξίζει τον κόπο η μετανάστευση εν όψει Brexit?
Εάν είστε ακόμη στην Ελλάδα και σκέφτεστε να έρθετε στην Αγγλία, είναι σίγουρο οτι μέχρι τις αρχές του 2019 δε θα έχετε κάποιο πρόβλημα. Η προσωπική μου συμβουλή είναι να μη διστάσετε να έρθετε γιατι
- Ακόμη και εάν σας διώξουν μετά απο 1-2 χρόνια δουλειάς στην Αγγλία, θα έχετε πολύ περισσότερες πιθανότητες να βρείτε δουλειά σε Αγγλόφωνο περιβάλλον κάποιας άλλης χώρας ή ακόμη και της Ελλάδας, σε σχέση με τις πιθανότητες που θα έχετε εαν παραμείνετε στην Ελλάδα.
- Ενδέχεται άν βρείτε μόνιμη θέση να μη σας επηρεάσει το Brexit, και
- Θα είναι μία πολύτιμη εμπειρία ζωής.
Με ποιό τρόπο μπορώ να ενημερωθώ για τις εξελίξεις?
Δέ θα ήταν κακό (wouldn't hurt, που λένε και οι φίλοι μας οι Άγγλοι), να παρακολουθείτε τον τύπο όσο μπορείτε, αρκεί να αποφύγετε ρατσιστικές πηγές όπως η Daily Mail.
Ωστόσο θα σας ενημερώσω όταν έχω εμπεριστατωμένες πληροφορίες καθότι προσπαθώ να αποφεύγω την άσκοπη φλυαρία καθότι σπέρνει μόνο πανικό και θλίψη.
Καλή υπομονή σε όλους!
Χριστίνα Π.
No comments:
Post a Comment
Ευχαριστω!