Φωτο: Triffle, παραδοσιακο Αγγλικο γλυκο απο ζελε και φρουτα του δασους επικαλυμμενο με σαντιγυ. |
Ενα πραγμα που δε μου αρεσε ποτε ηταν και ειναι τα πολιτισμικα στερεοτυπα, απο οπου και αν προερχονται.
Ας ειμαστε ρεαλιστες, πισω απο καθε τροπο διατροφης κρυβεται μια ολοκληρη κουλτουρα, ενας τροπος ζωης, ενας τροπος σκεψης, ενα συνοθηλευμα της ιστοριας, του κλιματος, των συγκυριων και των αντιληψεων του καθε τοπου.
Και αυτη την κουλτουρα δε μπορει να την γνωρισει πραγματικα οποιος επισκεφθηκε μια χωρα για πεντε μερες, σπουδασε σε αυτη τη χωρα αλλα τραφηκε μονο σε Ελληνικα εστιατορια, ή εζησε σε αυτη τη χωρα συναναστρεφομενος μονο Ελληνες.
Θυμαμαι οταν ετοιμαζομουν να ερθω στο Λονδινο για πρωτη φορα, ειχα ακουσει πολλες ιστοριες απο το ευρυτερο περιβαλλον μου για το ''ποσο ασχημο και ανοστο ειναι το φαγητο των Αγγλων''.
Και εχοντας προελθει απο ενα εντελως μονοπολιτισμικο περιβαλλον, οπως αλλωστε ειναι τα περισσοτερα-αν οχι ολα- μερη της Ελλαδας, μου πηρε αρκετα χρονια να ξεπερασω κι εγω η ιδια αυτα τα στερεοτυπα.
Φυσικα αυτα τα στερεοτυπα και οι αποψεις απο ανθρωπους που δεν εχουν ζησει ποτε τους στο Λονδινο συνεχιζονται ακομη και τωρα, οταν καθε φορα που φτανω στην Ελλαδα ερχομαι αντιμετωπη με αυθαιρετες γνωμες, και μαλιστα πολυ ισχυρες, απο ανθρωπους που δεν εχουν ζησει την Αγγλικη κουλτουρα, ή που εχοντας ζησει στην Αγγλια περασαν τον περισσοτερο χρονο τους μεσα στην Ελληνικη κοινοτητα.
Φωτο: Leek and Potato soup. Σουπα βελουτε με πρασο και πατατα. |
Η κατανοηση ομως μιας κουλτουρας απαιτει χρονο, κοπο, εσωτερικευση, ερευνα, ανοιχτο μυαλο και πανω απο ολα διαθεση να φυγεις απο τη ζωνη ασφαλειας σου και να εισελθεις σε ενα νεο πολιτισμικο περιβαλλον οπου αυτα που ηξερες και ξερεις θα αναιρεθουν και θα εξεταστουν απειρες φορες.
Και πολλες φορες, παρα την προσπαθεια, οι συγκυριες δε σου δινουν την ευκαιρια για ερεθισματα, οπως για παραδειγμα το εργασιακο περιβαλλον στο οποιο θα βρεθεις,
Σταθηκα πολυ τυχερη στο ταξιδι μου αυτο, καθοτι λογω της φυσης της δουλειας μου ειχα απο την αρχη τη δυνατοτητα να αρχισω να βλεπω στην πραξη την καθημερινη διατροφη στην Αγγλια.
Περασα απο πολλους διαφορετικους Παιδικους Σταθμους και Σχολεια, με διαφορετικη αντιληψη γυρω απο το φαγητο, πηγα σε πολλα staff dinners, pubs και εστιατορια, τιποτα ομως δεν αντικατεστησε την καθημερινη μου επαφη με το μεσο Βρεττανο, με μια επισκεψη στο σπιτι του, με το να γνωρισω την οικογενεια του, να δω τον τροπο ζωης του. Και αυτη την ευκαιρια την απεκτησα κυριως απο την στιγμη που γνωρισα τον- Αγγλο στην καταγωγη- φιλο μου.
Ας ειμαι ειλικρινης, ημουν και ειμαι επιλεκτικη στο φαγητο μου και παντα θα προτιμω τη χωριατικη σαλατα απο το fish and chips. Δεν υπαρχει τιποτα κακο στο να προτιμας το φαγητο που ξερεις και με το οποιο μεγαλωσες.
Ωστοσο αυτο στο οποιο εναντιωνομαι παντοτε ειναι στη γενικευση που ακουω απο πολλους Ελληνες οτι ''Πηγα τρεις μερες στην Αγγλια και εμεινα νηστικος γιατι το φαγητο ηταν χαλια''.
Δεν μπηκα στη διαδικασια να ρωτησω ''δηλαδη το Τουρκικο/ Ιταλικο/ Κινεζικο/ Μεξικανικο/ Κυπριακο/ Γιαπωνεζικο φαγητο ειναι χαλια? Γιατι αυτο ειναι το φαγητο στην Αγγλια...".
Φωτο: Αγγλικα muffins, στρογγυλα ψωμακια με τυρι και ντοματα. |
Πριν ξεκινησω ομως να μοιραζομαι μαζι σας ολα αυτα τα φαγητα που δοκιμασα στην Αγγλια και ολες αυτες τις ομορφες πληροφοριες που ειχα την τυχη να μαθω, θα ηθελα να τονισω κατι παρα πολυ σημαντικο για οποιονδηποτε θελει πραγματικα να γνωρισει την Αγγλικη κουζινα:
Η Αγγλικη κουζινα δε μπορει να εξεταστει απο μια μονοπολιτισμικη σκοπια.
Η Αγγλια, ως χωρα αποικιοκρατικη στην ιστορια της, επηρεαστηκε σημαντικα απο πολλους αλλους λαους.
Και οντας χωρα τεραστιας υποδοχης μεταναστων για πολυ περισσοτερα χρονια απο οτι πολλες αλλες χωρες της Ευρωπης, δεν εχει τη χρωματικη και πολιτισμικη νορμα που πολλοι εχουν συνηθισει να βλεπουν στην χωρα καταγωγης τους.
Πολλοι Ελληνες εχουν δημιουργησει την ιδεα του ξανθου, βορειου Αγγλου που του αρεσει να πινει τσαϊ, ομως αυτη η ιδεα ειναι κυριως επηρεασμενη απο τις παλιες ταινιες και τον κινηματογραφο του 1960.
Ο μεσος Αγγλος ομως, σημερα εχει και ριζες Ασιατικες, Αφρικανικες, Μεσογειακες, Αμερικανικες.
Ο μεσος Αγγλος μπορει να ειναι απο Βουδιστης και Μουσουλμανος μεχρι και Παγανιστης, μπορει να μιλαει δυο ή τρεις αλλες μητρικες γλωσσες (ή και καμια), μπορει να ειναι πρωτης γενιας Βρεττανος πολιτης, Ιρλανδικης καταγωγης, ή πεμπτης γεννιας Ελληνας.
Και αυτοπροσδιοριζεται ως Αγγλος, εχοντας στο πλευρο του το νομο εαν καποιος τυχει να θελει να τον προσβαλλει στο ονομα της λευκης υπεροχης ή των ρατσιστικων καταλοιπων.
Με βαση λοιπον ολα αυτα, τι σημαινει αυτο για την Αγγλικη κουζινα?
Φωτο: Τυπικο Αγγλικο sirloin steak οπως το συνανταμε στις Pubs. |
Για να την κατανοησουμε, ειναι πολλα που πρεπει να λαβουμε υπ'οψιν μας, και κυριως το οτι Αγγλικο φαγητο δεν ειναι το συνοικιακο fish&chips που θα δειτε στη γειτονια σας, ή η μικρη Pub που θα συναντησετε τυχαια.
- Η ζωη στην Αγγλια εχει γινει ταχυτατη και τα ωραρια ειναι πολυ διαφορετικα απο πολλες αλλες χωρες. Τα σχολεια κλεινουν στις 4.00 το απογευμα εχοντας ηδη προσφερει μεσημεριανο γευμα στα παιδια, ενω ο μεσος υπαλληλος επιστρεφει σπιτι του μεταξυ 6.00-7.00 το απογευμα. Οι Παιδικοι Σταθμοι λειτουργουν μεχρι τις 7.00 το απογευμα προσπαθωντας να καλυψουν τις αναγκες των εργαζομενων γονεων και ο χρονος που απομενει στους ανθρωπους για ποιοτικη διασκεδαση και ανθρωπινη επαφη ειναι ελαχιστος. Αυτο εχει δημιουργησει ενα ισχυρο αντικτυπο στον τροπο που αντιλαμβανεται ο μεσος Αγγλος το φαγητο του, και εχει οδηγησει στο να επιδιωκει κυριως ταχυτητα στη διατροφη του παρα ποιοτητα.
- Πολλα απο τα παραδοσιακα Αγγλικα γευματα τα οποια οι Αγγλοι αναγνωριζουν ως ''δικα τους'' εχουν καταγωγη απο αλλες χωρες. Χαρακτηριστικο παραδειγμα το καρυ!
- Η Αγγλια εχει γινει μια χωρα ιδιαιτερα βιομηχανοποιημενη και πολλες νεοτερες γεννιες ανθρωπων, ειδικα σε μεγαλες πολεις, δεν εχουν ιδιαιτερη επαφη με τη φυση και την προελευση του φαγητου τους. Πολλοι Αγγλοι δεν εχουν δει ποτε απο κοντα στη ζωη τους προβατο ή κοτα, και εχουν συνηθισει να προμηθευονται το φαγητο τους απο το σουπερ μαρκετ πολλες φορες ετοιμο σε φιλετο. Γιαυτο δεν ειναι ασυνηθιστο το να νιωσει αβολα ενας Αγγλος μπροστα στη θεα ενος αρνιου να κρεμεται αναποδα στο κρεοπωλειο, η στη θεα ενος ολοκληρου ψητου ψαριου. Επιπλεον πολλες φορες λογω κακιστης ενημερωσης, ο μεσος Αγγλος δυσκολευεται να κατανοησει τα υγιεινα/ μη υγιεινα φαγητα και πολλες φορες καταναλωνει κονσερβοποιημενα προϊοντα.
- Το διαθεσιμο φαγητο που θα δει ο μεσος τουριστας γυρω του, ελαχιστα αντικατοπτριζει την πραγματικη Αγγλικη κουζινα. Λογω της τεραστιας υποδοχης μεταναστων, πολλες πολεις γεμιζουν απο Ιταλικα, Τουρκικα, Κινεζικα, Αφρικανικα εστιατορια και για καποιο λογο εχει δημιουργηθει η εντυπωση οτι τα Αγγλικα εστιατορια ''δεν χρειαζονται''. Οι διαθεσιμες Pubs πολλες φορες επικεντρωνονται στην χαμηλη τιμη και το γρηγορο service, κατι που σημαινει οτι το φαγητο τους ειναι συχνα ανοστο και αχρωμο. Επιπλεον οι Αγγλοι εχουν συνηθισει στη διαπολιτισμικοτητα και θεωρουν λογικο το να προτιμησουν μια κουζινα διαφορετικη απο τη δικη τους στη βραδυνη τους εξοδο.
Πού μπορει τοτε να γνωρισει καποιος την πραγματικη Αγγλικη κουζινα?
Η απαντηση ειναι απλη: Στο σπιτι ενος Αγγλου, μια Κυριακη μεσημερι, ή σε ενα καλο, ακριβο Αγγλικο εστιατοριο.
Στο επαγγελμα των Νηπιαγωγων πολλες απο εμας στεκομαστε τυχερες καθοτι εχουμε τη δυνατοτητα να δοκιμασουμε πολλες συνταγες εαν δουλεψουμε σε Ιδιωτικο Παιδικο Σταθμο οπου δινεται εμφαση στην ποιοτητα του φαγητου.
Στο επαγγελμα των Νηπιαγωγων πολλες απο εμας στεκομαστε τυχερες καθοτι εχουμε τη δυνατοτητα να δοκιμασουμε πολλες συνταγες εαν δουλεψουμε σε Ιδιωτικο Παιδικο Σταθμο οπου δινεται εμφαση στην ποιοτητα του φαγητου.
Φωτο: Τυπικο σχολικο γευμα σε κρατικο Αγγλικο σχολειο. |
Ενα αλλο χαρακτηριστικο στην αντιληψη των Αγγλων για το φαγητο, ειναι η προσεγγιση τους ως προς τα φρουτα και τα λαχανικα.
Οσοι εχουμε μεγαλωσει στην Ελλαδα εχουμε συνηθισει τα λαχανικα σε καθε συνταγη να ειναι ''κρυμμενα'' τις περισσοτερες φορες αναμεσα σε μπαχαρικα, κρεατικα και σαλτσες ενω τα ωμα λαχανικα στο γευμα μας αποτελουν κυριως μερος της σαλατας, την οποια συνοδευουμε οι περισσοτεροι με φετα.
Σε γενικες γραμμες, δυσκολα θα παρατηρηθει γευμα σε Ελληνικο σπιτι που να περιεχει αφθονα ωμα λαχανικα χωρις λαδι, ή νεροβραστα λαχανικα χωρις καμια επικαλυψη.
Εχοντας λοιπον μοιραστει μαζι σας καποιες μικρες πινελιες απο την Αγγλικη πραγματικοτητα, θα ξεκινησω την περιηγηση στην πραγματικη Αγγλικη κουζινα. Ας ριξουμε μια ματια σε καποια πολυ συνηθισμενα σπιτικα Αγγλικα γευματα!
Με αλλα λογια, η πιττα του βοσκου. Κιμας με αναμεικτα λαχανικα μαγειρεμενος με σαλτσα, και επικαλυψη πουρε πατατας, στη συνεχεια ψητο στο φουρνο. Ο αρακας, το καλαμποκι και το μπροκολο ειναι τα πιο συνηθισμενα λαχανικα σε ενα Αγγλικο γευμα, ωστοσο το καθε σπιτι προσθετει τα δικα του.
2. Sunday roast:
Το παραδοσιακο Κυριακατικο οικογενειακο γευμα, που εχει πολλες παραλλαγες ανα την Αγγλια. Συνυθως φιλετο απο μοσχαρι ή κοτοπουλο (καποιες φορες με το κοκκαλο), ψητες πατατες, βραστα λαχανικα, yorkshire puddin (ενα ειδος ψωμιου που μοιαζει με ποτηρακι), και gravy (σαλτσα πολλες φορες φτιαγμενη απο το ζωμο του ιδιου του κρεατος). Σε περιοχες οπως το Yorkshire, το ψωμακι yorkshire puddin δεν ειναι τοσο μικρο οπως βλεπετε στην φωτογραφια, αλλα τεραστιο, και μεσα σε αυτο τοποθετειται ολο το υπολοιπο γευμα!
Ωστοσο εαν ζητησετε το συγκεκριμενο γευμα στην Ινδια, πιθανως να σας κοιταξουν περιεργα.
Το γευμα αυτο δημιουργηθηκε απο Ινδικης καταγωγης Βρεττανους πολιτες στην Αγγλια,
προσπαθωντας να προωθηθει η Ινδικη κουζινα σε πιο ηπια μορφη καθοτι πολλοι δε μπορουσαν να αντεξουν τα πολυ καυτερα Ινδικα πιατα!
Προκειται για κοτοπουλο μαγειρεμενο σε σαλτσα με καρυ, σερβιρισμενο συνηθως με ρυζι και Ινδικο naan bread.
4. Chilli con Carne.
Ναι, ξερω. Πολλοι απο εσας εχετε συνδεσει αυτη τη συνταγη με το Μεξικο.Δικαιως, καθοτι προκειται για παραδοσιακο Μεξικανικο πιατο.Ωστοσο με το περασμα των χρονων και τη διαπολιτισμικοτητα της κοινωνιας, το πιατο αυτο πλεον αποτελει βασικο γευμα της Αγγλικης κουζινας και σερβιρεται σε πολλα παραδοσιακα Pubs, ενω μαγειρευεται συχνα στα Αγγλικα σπιτια και σχολεια.
Προκειται για κιμα μαγειρεμενο με φασολια και πιπεριες και σερβιρισμενο με ρυζι.
5. Fish and Chips.
Το παραδοσιακο fast food των Αγγλων, οπως το δικο μας σουβλακι.
Προκειται για ψαρι με κρουστα τηγανισμενο και σερβιρισμενο με πατατες τηγανιτες, αρακα ή mushy peas, λεμονι και sour cream.
Αυτο ειναι και ενα απο τα γευματα που μπορει να το λατρεψετε εαν το δοκιμασετε μαγειρεμενο σωστα.
Ωστοσο προσφερεται απο πολλα φθηνα καταστηματα μαγειρεμενο σε πολυ κακο λαδι, γιαυτο ειναι σημαντικο να το δοκιμασετε σε σωστο μερος.
6. Cornish pasties.
Η Αγγλικη version στις δικες μας πιττες. Φυλλο κρουστας γεμισμενο με κρεας, κρεμμυδι, πατατα και καροτο με πολλες παραλλαγες. Πολυ συχνο φαγητο του δρομου, το οποιο μπορειτε να βρειτε ειτε εξαιρετικα μαγειρεμενο σε καλα μαγαζια, ειτε σε κακιστη ποιοτητα που μπορει να σας αηδιασει.
7. Fish Pie:
Μειγμα θαλασσινων και ψαριων μαγειρεμενο με λευκη σαλτσα μαϊντανου, και στη συνεχεια επικαλυμμενο με στρωση πουρε πατατας και ψημμενο στο φουρνο.
Φωτο: Vindaloo |
Ενα ακομη πιατο Ινδικης προελευσης που εχει εφευρεθει στην Αγγλια. Ισως το πιο καυτερο πιατο που μπορει να βρει κανεις, δημιουργηθηκε ακριβως γιαυτο το σκοπο: Να γινει το πιο καυτερο γευμα αναμεσα στα καυτερα γευματα.
Οποιοδηποτε κρεας μαγειρεμενο σε σαλτσα απο καυτερο καρυ και σερβιρισμενο με ρυζι.
9. English Breakfast.
Ποσες φορες αραγε δε θα ακουσα στην Ελλαδα για το Αγγλικο πρωινο, το οποιο, μαλιστα, ελεγαν τοτε, ''τρωνε οι Αγγλοι επειδη δε τρωνε τιποτα μεχρι τις 7.00 το απογευμα''?
Παρα το οτι το πρωινο αυτο σερβιρεται παντου στην Αγγλια, λιγοι ειναι οι Αγγλοι που θα το προτιμησουν, και συνηθως προκειται για ατομα που δουλευουν σε δουλειες με εντονη φυσικη δραστηριοτητα οπως οικοδομη.
Οσοι μενετε ηδη εδω θα εχετε διαπιστωσει οτι ολοι μας- ειτε μεταναστες ειτε Αγγλοι- οχι μονο δεν εχουμε χρονο για να καθισουμε να φαμε αυτο το γευμα, αλλα ουτε χρονο για να πιουμε εναν καφε!Οι περισσοτεροι Αγγλοι συναδελφοι που γνωρισα προτιμουν τα δημητριακα τους με γαλα, ή ζεστο porridge το οποιο θα δειτε παρακατω.
Ωστοσο για οσους ενδιαφερονται για το περιεχομενο αυτου του γευματος, συνηθως ειναι δυο τηγανιτα αυγα, τηγανιτες ντοματες. μπεικον, και καποιες φορες τα παραδοσιακα baked beans. Υπαρχουν ομως πολλες παραλλαγες και επιλογες για ολα τα γουστα αλλα και vegan παραλλαγές σε περιορισμένα εστιατόρια.
Παρα το οτι το πρωινο αυτο σερβιρεται παντου στην Αγγλια, λιγοι ειναι οι Αγγλοι που θα το προτιμησουν, και συνηθως προκειται για ατομα που δουλευουν σε δουλειες με εντονη φυσικη δραστηριοτητα οπως οικοδομη.
Οσοι μενετε ηδη εδω θα εχετε διαπιστωσει οτι ολοι μας- ειτε μεταναστες ειτε Αγγλοι- οχι μονο δεν εχουμε χρονο για να καθισουμε να φαμε αυτο το γευμα, αλλα ουτε χρονο για να πιουμε εναν καφε!Οι περισσοτεροι Αγγλοι συναδελφοι που γνωρισα προτιμουν τα δημητριακα τους με γαλα, ή ζεστο porridge το οποιο θα δειτε παρακατω.
Ωστοσο για οσους ενδιαφερονται για το περιεχομενο αυτου του γευματος, συνηθως ειναι δυο τηγανιτα αυγα, τηγανιτες ντοματες. μπεικον, και καποιες φορες τα παραδοσιακα baked beans. Υπαρχουν ομως πολλες παραλλαγες και επιλογες για ολα τα γουστα αλλα και vegan παραλλαγές σε περιορισμένα εστιατόρια.
10. Casserole.
Παραδοσιακο ζεστο Αγγλικο γευμα, συνηθως κρεας οποιουδηποτε ειδους μαγειρεμενο με λαχανικα στην κατσαρολα σας σουπα, και στη συνεχεια ελαφρως ψημμενο στο φουρνο.
Φωτο: Oxtail soup. |
9. Κρεμωδεις σουπες.
Ενα πολυ συνηθισμενο κυριως γευμα στην Αγγλια ειναι οι σουπες βελουτε. Συνηθως περιεχουν διαφορους συνδυασμους λαχανικων πολτοποιημενους και σερβιρονται ζεστες με σκορδοψωμο.
Καποιες απο τις πιο συνηθισμενες συνταγες ειναι η carrot and lentil soup, leek and potato soup και η σουπα oxtail απο την ουρα του βοδιου.
10. Spaghetti Bolognaise.
Μια παραλλαγη της Ιταλικης συνταγης, την οποια προσωπικα δεν προτιμω απο την Αγγλικη κουζινα.
Ενα φαγητο που πλεον θεωρειται γρηγορο καθοτι ο περισσοτερος κοσμος προτιμα να αγοραζει ετοιμη τη σαλτσα απο βαζακι, ενω τα μπαχαρικα που χρησιμοποιουνται ειναι πολυ διαφορετικα απο αυτα που εχουμε συνηθισει στην Ελλαδα.
11. Porridge
Μια πολυ συνηθισμενη επιλογη πρωινου την οποια υιοθετησα κι εγω με το περασμα των χρονων, ιδανικη για τις κρυες μερες του χειμωνα ενω πωλειται απο πολλα ταχυφαγεια σε συσκευασια take-aways.
Προκειται για τα γνωστα porridge oats (οπως τα Quaker) σιγοβρασμενα στην κατσαρολα με γαλα, νερο ή γαλα σογιας. Εχει τη μορφη ζεστου χυλου και πολλες φορες σερβιρεται με μελι και καρυδια, φρουτα του δασους, κανελλα, ενω πολυς κοσμος προτιμα να φτιαχνει τη δικη του παραλλαγη. Προσωπικα προτιμω το δικο μου με γαλα σογιας, βανιλια και κανελλα.
Πριν λοιπον σπευσετε να πιστεψετε τις διαφορες φημολογιες, και πριν βιαστειτε να φοβηθειτε για το οτι ''στην Αγγλια δε θα μπορεσετε να φατε τιποτα'' σκεφτειτε οτι εχετε πολλες επιλογες.
Ειναι αναφαιρετο δικαιωμα ολων να εχουμε τις προτιμησεις μας οσον αφορα τις διαφορετικες κουζινες του κοσμου.
Ωστοσο αυτο που δε θα επρεπε να κανουμε ειναι να περιμενουμε οτι η δικη μας αποψη για καποιο γευμα θα πρεπει να ειναι και η αντικειμενικη και οτι θα πρεπει να στιγματιζουμε γιαυτο μια ολοκληρη κουλτουρα.
Τελος, ειναι πολυ σημαντικο να εχουμε υπ'οψιν μας οτι σε καθε χωρα υπαρχουν εστιατορια και ταχυφαγεια καλης και κακης ποιοτητας, καλο και κακο φαγητο, και οπως μπορει καποιος να φαει χειριστης ποιοτητας σουβλακι στην Ελλαδα, ετσι μπορει να φαει και πολυ κακης ποιοτητας fish and chips στην Αγγλια.
Αυτο δεν ειναι απαραιτητα παραδειγμα μιας ολοκληρης κουζινας.
Ελπιζω να απολαυσετε τη διαμονη σας στην Αγγλια και μη διστασετε να δοκιμασετε ολες τις νεες εμπειριες που εχει να σας προσφερει!
Καλη συνεχεια!
Χριστινα Π.
Ελπιζω να απολαυσετε τη διαμονη σας στην Αγγλια και μη διστασετε να δοκιμασετε ολες τις νεες εμπειριες που εχει να σας προσφερει!
Καλη συνεχεια!
Χριστινα Π.