Επιδόματα, Μισθοι και Συνταξεις

Σε αυτη την ενοτητα θα βρειτε γενικες πληροφοριες σχετικα με ολα τα δικαιωματα και τις υποχρεωσεις σας απο οικονομικης πλευρας, προς το Αγγλικο κρατος.







 

Ι. Επιδοματα:

Στην Αγγλια, υπαρχουν αρκετα ειδη επιδοματων και αρκετες μορφες οικονομικης βοηθειας προς τους πολιτες. 
Πολλοι, ειδικα ατομα που δε ζουν εδω, αυτο το μεταφραζουν ως μια ευκαιρια ωστε να ερθουν στην Αγγλια και να ζησουν με τα επιδοματα και να μη χρειαστει να δουλευουν. 

Ευτυχως αυτες οι περιπτωσεις δεν ειναι τοσες οσες αυτες των συναδελφων που εργαζονται και ζουν εδω με αξιοπρεπεια. Δυστυχως ομως αυτες οι μεμονωμενες περιπτωσεις δημιουργουν και την κακη φημη για πολλους μεταναστες, συμπεριλαμβανομενων και των Ελληνων. 



Μερικα απο τα επιδοματα για τα οποια θα ακουσετε στην Αγγλια ειναι τα εξης:
  • Job Seeker's allowance: Σε αυτο το επιδομα αφιερωσα τον περισσοτερο χρονο, καθοτι ενδεχεται σε καποια στιγμη της ζωης σας στην Αγγλια να το χρησιμοποιησετε. Προκειται για το γνωστο "Επιδομα ανεργιας" που χορηγειται στην Αγγλια. Δικαιωμα ληψης αυτου του επιδοματος εχουν οσα ατομα κατοικουν μονιμα και νομιμα στην Αγγλια, και εχουν ηδη εργαστει στην Αγγλια ενα συγκεκριμενο διαστημα πληρωνοντας φορολογια. Η αιτηση για επιδομα ανεργιας γινεται μεσω Ιντερνετ. Απο την ημερα της αιτησης σας, το κοντινοτερο σας Job Centre σας καλει ζητωντας σας να παραθεσετε και μερικα εγγραφα, οπως αποδειξη κατοικιας, διαβατηριο/ταυτοτητα, αποδειξη προηγουμενης εργασιας και φορολογησης, κλπ. Σε περιπτωση που σας εγκριθει το επιδομα, θα αρχισετε να πληρωνεστε για καθε μερα την οποια δε δουλεψατε, μετρωντας απο την ημερα που κανατε την αιτηση. Γιαυτο το λογο, εαν μεινετε ανεργος/η ειναι πολυ σημαντικο να ξεκινησετε αμεσως την αιτηση για το επιδομα, καθοτι οποιαδηποτε χαμενη μερα πριν την αιτηση δε θα σας πληρωθει! Θα σας ζητηθει απο το  Job Centre σας να πηγαινετε καθε 2 εβδομαδες ωστε να δηλωνετε το παρον, και τοτε θα σας εγκρινεται και η πληρωμη (θα πληρωνεστε καθε 2 εβδομαδες). Επιπλεον το Job Centre σας θα σας ορισει εναν προσωπικο συμβουλο, ο οποιος θα ειναι υπευθυνος ωστε να σας κλεινει τακτα ραντεβου (τουλαχιστον 2 φορες τη βδομαδα) για οσο θα ειστε ανεργος. Θα σας δινει οδηγιες σχετικες με το ψαξιμο εργασιας, θα σας προτεινει διαθεσιμες δουλειες, θα σας βοηθησει με το βιογραφικο σας και θα σας δωσει να κανετε μια σειρα απο εργασιες στο σπιτι.


Συμφωνα με την Αγγλικη νομοθεσια, ενας ανεργος οφειλει να ειναι "Full time Job Seeker", και να αφιερωνει τουλαχιστον 35 ωρες την εβδομαδα στην αναζητηση εργασιας, συμπεριλαμβανομενων των αιτησεων, συνεντευξεων, διορθωσεων στο βιογραφικο του και του ψαξιματος στις διαφορες πηγες αγγελιων. Επομενως εαν ο προσωπικος σας συμβουλος και το κρατος υποψιαστει οτι δεν αναζητατε ενεργα εργασια και εχετε επαναπαυθει στο επιδομα ανεργιας, αλλα και εαν αρνηθειτε οποιαδηποτε θεση εργασιας σας προσφερθει, τοτε σας διακοπτει το επιδομα ανεργιας

ΠΡΟΣΟΧΗ! Σε περιπτωση που εχετε μολις μετακομισει στην Αγγλια, ενδεχεται να μη δικαιουστε επιδομα ανεργιας απο το Αγγλικο Κρατος. Θα λαβετε εγκριση για το επιδομα εαν εχετε δουλεψει ενα διαστημα επισημα στην Αγγλια (η αφορολογητη εργασια δεν υπολογιζεται). 
Ωστοσο εαν ηδη λαμβανετε επιδομα ανεργιας στην Ελλαδα και θελετε να μετακομισετε στην Αγγλια για να βρειτε δουλεια, υπαρχουν διαφορετικοι τροποι να μεταφερετε το επιδομα σας εδω και να το λαμβανετε απο το Αγγλικο κρατος. Πηγαινοντας στο λινκ που παραθετω πιο κατω, μπορειτε να επικοινωνησετε μαζι τους για πληροφοριες.
Το ποσο που χορηγειται σε εναν ανεργο κυμαινεται μεταξυ 70-95 λιρες την εβδομαδα, και οριζεται συνηθως εξεταζοντας τις διαφορες συγκυριες γυρω απο το ατομο που κανει την αιτηση (οταν εχετε φυγει με τη θεληση σας απο μια εργασια, το κρατος θα σας δωσει πολυ λιγοτερα χρηματα σε σχεση με το εαν ειχατε απολυθει).
  • Housing benefits: Εκτος απο το επιδομα ανεργιας, το Αγγλικο κρατος χορηγει το λεγομενο housing benefit. Προκειται για οικονομικη βοηθεια η οποια αποσκοπει στην αποπληρωμη του ενοικιου σας.  Εαν ειστε ανεργος/η και λαμβανετε επιδομα ανεργιας, τοτε το Αγγλικο κρατος καλυπτει σχεδον ολο το ενοικιο σας. Σε περιπτωση που δουλευετε σε χαμηλομισθη εργασια (πχ μερικη απασχοληση) και ο μισθος σας δεν αρκει για το ενοικιο, τοτε το κρατος αναλογα με το μισθο σας και το ποσο του ενοικιου σας, χορηγει οικονομικη βοηθεια ωστε να πληρωσετε και το νοικι. Στις περισσοτερες περιπτωσεις που σας εχει εγκριθει το επιδομα ανεργιας, εγκρινεται αυτοματα και η αιτηση σας για housing benefit. Το ποσο το οποιο χορηγει το κρατος ως βοηθεια ενοικιου εξαρταται απο το εισοδημα που λαμβανετε. Εαν ειστε ανεργος και λαμβανετε Jobseeker's Allowance, τοτε το κρατος πληρωνει περιπου 85 λιρες την εβδομαδα για το ενοικιο σας, και σας πληρωνει και ενα μερος του Council Tax (Πληροφοριες για το τι ειναι το Council Tax περιλαμβανω στην επιλογη 3, παρακατω).


  • Benefits for families: Προκειται για επιδοματα σχετικα με οικογενειες. Αφορουν κυριως  γυναικες σε αδεια μητροτητας, οικογενειες με χαμηλο εισοδημα, επιδοματα καλυψης εξοδων Παιδικου Σταθμου, και αλλα παρομοια ειδη βοηθειας.


  • Carers and disability benefits: Στην πρωτη περιπτωση προκειται για επιδοματα που λαμβανουν ατομα τα οποια φροντιζουν αλλα ατομα κατ'οικον χωρις μισθο (πχ εναν υπεργηρο γονεα με ανοια, η ενα παιδι με σοβαρη αναπηρια). Στη δευτερη περιπτωση προκειται για επιδομα αναπηριας που λαμβανουν τα ατομα ειτε με κινησιακες ειτε με διανοητικες αναπηριες.

  • Child Benefit: Σε αυτη την κατηγορια ανηκουν τα επιδοματα για ανυπαντρες μητερες αλλα και τα επιδοματα πολυτεκνων γενικοτερα.

  • Death benefits: Προκειται για επιδοματα που λαμβανουν ατομα που εχουν χηρεψει, η και οικονομικη βοηθεια σχετικα με απωλεια συγγενων/κηδειες.
*Περισσοτερες πληροφοριες για το καθε ειδος επιδοματος ξεχωριστα και για τον τροπο αιτησης, θα βρειτε στην επισημη σελιδα του Αγγλικου Κρατους,  https://www.gov.uk/

ΙΙ. Φολορογηση

Στην Αγγλια, οπως προανεφερα σε πολλες αλλες ενοτητες, η φορολογια διαφερει ιδιαιτερα απο αυτη της Ελλαδας. 
Δεν υπαρχει η διαδικασια ετησιας φορολογικης δηλωσης (εκτος απο τους ελευθερους επαγγελματιες). 
Μεσω της εκδοσης Αγγλικου ΑΦΜ (National Insurance Number), το κρατος παρακρατα ενα ποσο καθε μηνα απο το μισθο ενος ατομου, το οποιο χρησιμοποιει για ολους τους γενικοτερους φορους που πρεπει να καλυψει οπως την υγεια, την παιδεια και τις γενικοτερες αναγκες της χωρας. Το ατομο λαμβανει ενα καθαρο ποσο μετα την κρατηση των φορων και γνωριζει οτι εχει πληρωσει ο,τι χρειαζοταν, χωρις να λαμβανει αλλους ξαφνικους φορους η χαρατσια στο σπιτι του. 
Ο μονος επιπλεον φορος που πληρωνει ενας κατοικος Λονδινου ειναι το λεγομενο Council Tax το οποιο περιγραφω και παρακατω.


ΙΙΙ. Λογαριασμοι διαβιωσης

 Στην Αγγλια οι λογαριασμοι που θα συναντησετε συνηθως ειναι αυτοι που συναντατε στην Ελλαδα, (δηλαδη νερο, ρευμα και θερμανση) με τη διαφορα οτι εδω  δε χρησιμοποιειται το πετρελαιο θερμανσης, αλλα το φυσικο αεριο. Οι περισσοτερες κουζινες που συναντωνται στην Αγγλια συνδεονται με φυσικο αεριο (γκαζι), ενω ελαχιστες ειναι πια οι ηλεκτρικες κουζινες τις οποιες θα συναντησετε σε πολυ παλια σπιτια. Οι λογαριασμοι αυτοι πληρωνονται ειτε μεσω τραπεζικης μεταφορας, (το γνωστο direct debit, οπου ρυθμιζεται ο λογαριασμος ωστε να πληρωνει αυτοματα καθε μηνα ενα συγκεκριμενο ποσο σε διαφορους λογαριασμους), ειτε με αμεση πληρωμη στο κοντινοτερο μινι μαρκετ της περιοχης.
Οπως προανεφερα, ενας απο τους βασικους λογαριασμους που πληρωνει ενα ατομο στην Αγγλια ειναι και το  Council Taxτο οποιο αναλυω παρακατω.
(Επιπλεον υπαρχει και η τηλεφωνικη γραμμη και το ιντερνετ, τα οποια ομως το ατομο επιλεγει εαν θελει να τα εχει η οχι και τα πληρωνει αναλογως με τη συνδρομη που θα κανει (εκτος αν μενει σε ηδη υπαρχον flat share οπου ενδεχεται ο σπιτονοικοκυρης να εχει ηδη ετοιμο internet/ τηλεφωνικη γραμμη.)
  • Νερο: Το νερο στις περισσοτερες περιπτωσεις δε χρεωνεται με καταμετρηση. 
  • Ρευμα/ Φυσικο αεριο: Το ρευμα και το φυσικο αεριο στην Αγγλια καταμετρωνται με δυο διαφορετικους τροπους.  
  • Council Tax: Στην Αγγλια ενας πολυ βασικος φορος που πληρωνουν ολοι οι πολιτες ειναι το Council Tax. Προκειται για εναν φορο κατοικιας ο οποιος πληρωνεται στον αντιστοιχο δημο της περιοχης στην οποια μενει ενα ατομο. Το ποσο που θα πληρωσει καποιος εξαρταται απο πολλους παραγοντες, οπως το ποσο κεντρικη ειναι η ζωνη στην οποια μενει, το ειδος του σπιτιου, τον αριθμο των δωματιων, κ.α. Συνηθως οταν ενα ατομο μετακομιζει σε ενα νεο σπιτι, ο ιδιος ο δημος του στελνει συντομα ενα γραμμα οπου του αναλυει το ποσο που πρεπει να πληρωσει καθε μηνα και για ποσο καιρο, και του αναφερει διαφορετικους τροπους πληρωμης. Παρα το οτι υπαρχουν πολλες διαφορετικες βαθμιδες και ποσα Council Tax ανα σπιτι, θα σας αναφερω ενδεικτικα το ποσο το οποιο πληρωνω με την συγκατοικο μου, το οποιο ειναι περιπου 127 λιρες το μηνα (δηλαδη 63.50 λιρες το  μηνα ανα ατομο).


Το κρατος υπολογιζει το μεγεθος ενος σπιτιου και τον αριθμο των ατομων που ζουν σε αυτο, και υπολογιζει ενα ποσό κατα προσεγγιση με βαση τον πιθανο μεσο ορο καταναλωσης του νερου κατ' ατομο. Στη συνεχεια μοιραζει το ποσο αυτο δια τους 12 μηνες του ετους και ετσι ο κατοικος πληρωνει αυτο το μικρο ποσο ανεξαρτητα απο το ποσο νερο θα καταναλωσει.
Ως ενα μικρο παραδειγμα θα σας αναφερω το δικο μου, οπου εγω και η φιλη/συγκατοικος μου ζουμε σε ενα διαμερισμα με 2 υπνοδωματια, σαλονι, κουζινα και μπανιο, και πληρωνουμε 26 λιρες το μηνα συνολικα.
Ο πρωτος τροπος ειναι ο γνωστος μας απο την Ελλαδα, οπου καθε ενα συγκεκριμενο χρονικο διαστημα ερχεται ενας λογαριασμος τον οποιο και πληρωνουμε.
Ο δευτερος και ασυνηθιστος τροπος για τα Ελληνικα δεδομενα, ειναι αυτος του μετρητη, ο οποιος ειναι τοποθετημενος στο γενικο ρολοϊ του καθε σπιτιου ξεχωριστα. Υπαρχει μια ξεχωριστη καρτα για το φυσικο αεριο, και ενα στικάκι για το ρευμα (μοιαζει με USB). Ο κατοικος τα πηγαινει οσο συχνα θελει στο κοντινοτερο μινι μαρκετ της περιοχης του, και τα φορτωνει με χρηματα. Στη συνεχεια τα τοποθετει πισω στην υποδοχη τους και ανανεωνει το μετρητη με μοναδες. Υπαρχουν ειδικες οθονες που λενε στον κατοικο ποσα χρηματα του εχουν μεινει στο γκαζι/ ρευμα, ωστε να ξερει ποσα του μενουν και να προλαβει να τα επαναφορτωσει. Σε περιπτωση που το ρευμα/γκαζι δεν ανανεωθει και φτασει το μηδεν, τοτε το ρευμα/γκαζι διακοπτεται μεχρι να επαναφορτωθει με χρηματα.


Στην Αγγλια καθοτι ειναι πολυ διαδεδομενη η συγκατοικιση, οι συγκυριες και οι λογαριασμοι που θα κληθειτε να πληρωσετε θα διαφερουν σημαντικα απο σπιτι σε σπιτι.
Εαν νοικιασετε δικο σας διαμερισμα με φιλους σας στο ονομα σας, τοτε θα πληρωνετε μονοι/ες σας τους λογαριασμους που προανεφερα. Ωστοσο εαν νοικιασετε ενα δωματιο σε ηδη υπαρχον flat share, υπαρχει η περιπτωση ολοι οι λογαριασμοι η καποιοι απο αυτους, να συμπεριλαμβανονται στο συνολικο σας ενοικιο. Εαν εχετε μετακομισει προσφατα στην Αγγλια και δουλευετε με εναν χαμηλο μισθο, αυτη η επιλογη ισως θα σας ειναι και η πιο συμφερουσα.
(Περισσοτερες πληροφοριες σχετικα με το κοστος των ενοικιων θα βρειτε στην ενοτητα "Η ζωη στην Αγγλια- Γενικες πληροφοριες).

IV. Μισθοι

‌•Βασικός μισθός: Οι μισθοι στην Αγγλια εξαρτωνται απο το ειδος της δουλειας που κανει κάποιος. O κατωτατος μισθος ενος ανειδικευτου ατομου οποιασδηποτε θεσης στην Αγγλια, κυμαινεται στις 6.19 λιρες την ωρα περιπου (δηλαδη για ενα πληρες ωραριο 5 μερες την εβδομαδα, περιπου 900£ καθαρες το μηνα.  Ο μισθος, ειτε καποιος ειναι ανειδικευτος ειτε ειδικευομενος, μπορει να αυξηθει με τα χρονια, αλλα αυτο δυστυχως δεν ειναι απαραιτητο, καθοτι ειναι στην κριση του καθε εργοδοτη.
Απο εκει και περα οι μισθοι διαφοροποιουνται αναλογα με το ειδος της δουλειας.

‌•Nursery Nurses: 
Ο μισθος μιας Nursery Nurse εξαρταται απο την προϋπηρεσια της (κυριως εντος Αγγλιας), και απο το επιπεδο και την ποιοτητα του Πτυχιου της, δηλαδη το level στο οποιο ανηκει. 
Τυπικα κυμαινεται απο 13000£ εως 18000£ το χρονο, δηλαδη μεταξυ 900£-1200£ περιπου (καθαρα) το μηνα.

Δυστυχως οση προϋπηρεσια και να εχετε στην Ελλαδα, μετραει παρα μονο ως θετικη λεπτομερεια στο βιογραφικο σας ωστε να σας προτιμησουν για μια θεση Νηπιαγωγου. Παρολα αυτα, κερδιζει με διαφορα η προϋπηρεσια εντος Αγγλιας, καθως και η εξειδικευση σε διαφορα Αγγλικα σεμιναρια.


Στην Αγγλια η νοοτροπια στον εργασιακο τομεα διαφερει κατα πολυ- ο νομος υποστηριζει τις ισες ευκαιριες, και σε καμια περιπτωση δε δεχεται διακρισεις με βαση την ηλικια, την οικογενειακη κατασταση, το χρωμα, κ.λ.π. Επομενως, στην περιπτωση ενος Day Nursery, η αξιολογηση ενος εργαζομενου γινεται περισσοτερο με βαση τα προσοντα του και την εμπειρια του ως ατομο, παρα με βαση τα ποσα Πτυχια ή Μεταπτυχιακα εχει. Αυτο δε σημαινει οτι θα μπορουσατε ευκολα να βρειτε δουλεια ως ανειδικευτες, η να ειστε ανειδικευτες και ταυτοχρονα διευθυντριες ενος Νηπιαγωγειου. Παρολα αυτα ομως ειναι πολυ πιθανον, ενω ειστε level 6 και 30 ετων, να εργαζεστε ως απλη Νηπιαγωγος ενω η προϊσταμενη σας να ειναι level 3 και 20 χρονων, καθοτι μπορει να βρισκεται στο Νηπιαγωγειο πολλα χρονια πριν απο εσας και να ειναι περισσοτερο οργανωτικη σαν προσωπικοτητα. 



Το Πτυχιο Πανεπιστημιου ΑΕΙ απο οποιοδηποτε Ελληνικο Πανεπιστημιο, καθως και το Μεταπτυχιακο ή το Διδακτορικο, δε θα επηρεασει ιδιαιτερα το μισθό σας ως πρωτοπροσλαμβανομενη στην Αγγλια. 
Με βαση το νομο, εφοσον ανηκετε στο level 6-7, δε θα εχουν το δικαιωμα  να σας προσλαβουν ως ανειδικευτη και να σας προσφερουν τον κατωτατο μισθο, μπορουν ομως να σας πληρωσουν σαν λιγοτερο εξειδικευμενη, π.χ. ως level 3, λογω της ελλειψης προϋπηρεσιας.
 Επομενως ανεξαρτητα απο το αν εχετε Μεταπτυχιακο η οχι, οταν θα εχετε πρωτοξεκινησει δουλεια, ο μισθος σας θα ειναι μεταξυ 900-1100 λιρες καθαρα. Μια Νηπιαγωγος με πανω απο 3 χρονια προυπηρεσιας στην Αγγλια μπορει να φτασει να παιρνει απο 1100- 2000 λιρες το μηνα, αναλογα με τη θεση που θα εχει (δηλαδη το αν θα ειναι απλη Νηπιαγωγος, η αν θα εχει διοικητικη-διευθυντικη θεση).  Ωστοσο προσοχη- δεν αυξανουν ολα τα Νηπιαγωγεια το μισθο με το περασμα των χρονων, ενω καποια τον αυξανουν ελαχιστα. Στις περισσοτερες περιπτωσεις, οταν καποια Νηπιαγωγος επιθυμει εναν μεγαλυτερο μισθο, απλως προσπαθει να συγκεντρωσει οση περισσοτερη εξειδικευση και προϋπηρεσια μπορει εντος Αγγλιας, και καποια στιγμη να μεταβει σε ενα αλλο Νηπιαγωγειο που να προσφερει περισσοτερα. 

‌•Δάσκαλοι και Καθηγητές σε σχολεία: 
Στην περιπτωση που ξεκινησετε τη διδασκαλια σε σχολειο,συμπεριλαμβανομένων και των προσχολικών τάξεων Nursery Class και Reception Class, ο μισθος σας θα οριστει απο τα επισημα Payscales και Points που οριζονται απο το κρατος για το μισθο των Δασκαλων.

Ενας Δασκαλος χωρις UK experience ξεκινα απο το Main Payscale Point 1 και καθε χρονο, αναλογως επιδοσεων ανεβαινει κατα ενα Point. Στη συνεχεια, και εαν ο Δασκαλος δειξει τις δεξιοτητες και καταφερει να παρει προαγωγη προς καποιο ρολο Leadership στο Σχολειο, τοτε ο μισθος του μπαινει αυτοματα στο TLR (Teaching and Leadership).

Οι μισθοι των Δασκαλων διαφερουν αναλογως της περιοχης στην οποια εργαζεσθε στην Αγγλια.

Συγκεκριμενα, θα βρειτε λεπτομερως τους μισθους των Δασκαλων στον παρακατω πινακα, τον οποιο μπορειτε να μεγενθυνετε με ενα κλικ:



V. Συνταξεις και ενσημα

Δυστυχως ο τομεας των συνταξεων ειναι ενας τομεας γυρω απο τον οποιο εξακολουθω να κανω ερευνα. 
Γνωριζω οτι στην Αγγλια υπαρχει ενα ποσο συνταξης που χορηγειται στους ηλικιωμενους, αν και γενικοτερα πολλοι ηλικιωμενοι εργαζονται καθοτι δεν ειναι αρκετη η συνταξη τους. Γενικοτερα ο μεσος πολιτης που εχει εργασθει ενα συγκεκριμενο διαστημα στην Αγγλια δικαιουται συνταξη. Η ενοτητα θα αναβαθμιστει αμεσα οταν υπαρξουν περισσοτερες πληροφοριες.

Στην Αγγλια καθε ειδους κρατηση γινεται μεσω του μηνιαιου ποσου που πληρωνουμε απο το μισθο μας. Το κρατος μεσω αυτου κρατα και ενα ποσο για τη συνταξιοδοτηση μας. 

Επιπλεον πολλοι οργανισμοι προσφερουν ειδικο συνταξιοδοτικο προγραμμα (Pension Scheme), οπως κανουν και αρκετα γνωστα Νηπιαγωγεια για τους εργαζομενους τους.

2 comments:

  1. Χριστίνα σε ευχαριστώ για τη μέχρι τώρα βοηθειά σου στις ερωτήσεις που σου έχω κάνει, ήταν πολύ κατατοπιστικές.Όμως ξέχασα να σε ρωτήσω και κάτι άλλο που μου προέκυψε αυτές τις μέρες. Έχω κάνει όλα τα απαραίτητα βήματα που αναφέρονται στο μπλογκ και πήγα και σε πρακτορείο πριν κάποιες μέρες και απευθύνθηκα για εργασία. Μου είπαν ότι καλό θα ήταν να επικοινωνήσω με μια umbrella company η οποία σε γενικές γραμμές ότι αναλάμβάνει να κάνει τη φορολογία όταν θα αρχίσω να δουλεύω. Διάβασα και κάποια πράγματα για το τι σημαίνει αυτό το umberella company.Αλλά ισχύει ότι πρέπει να το εμπιστευτώ όπως μου είπαν από το πρακτορείο? Εγώ θα χρειαστεί να πληρώνω αυτή την εταιρεία όταν αρχίσω δουλειά?? Απλά ρωτάω γιατί πραγματικά δεν έχω ιδέα απ αυτά.Ευχαριστώ εκ των προτέρων. Εύχομαι καλή συνέχεια.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tα umbrella companies ειναι ιδιωτικες εταιριες φορολογιας για οσους δε δουλευουν καθημερινα. εαν καταλαβα καλα εκανες αιτηση σε γραφειο για ημερησια καλυψη και οχι μονιμη θεση γιαυτο σου ζητησαν να γραφτεις σε umbrella companies. σε γενικες γραμμες ζητα να σου προτεινουν αυτοι καποιο, δε θα εχεις καποιο θεμα αν βεβαια μπορεις να βγεις οικονομικα δουλευοντας μια σιγουρα και μια οχι.

      Delete

Ευχαριστω!