Monday, 3 April 2017

Εύρεση δουλειάς απο απόσταση και απατεώνες που πρέπει να προσέξετε!
Όσο η οικονομική κρίση και η φτώχεια αυξάνεται, τόσο αυξάνεται και η ζήτηση εργασίας στο εξωτερικό. 
Δεν είναι τυχαίο που τα τελευταία τρία χρόνια στην Αγγλία έχω δει Έλληνες να μεταναστεύουν που δε θα σκέφτονταν ποτέ πριν τη μετανάστευση.

Θυμάστε εκείνα τα άτομα που όταν κάποιοι απο εμάς, οι ονειροπόλοι φίλοι των ταξιδιών κάναμε σχέδια μετανάστευσης μας έλεγαν οτι δεν υπήρχε περίπτωση να αφήσουν τον τόπο τους? 

Αυτοί οι άνθρωποι μεταξύ όλων των άλλων αναγκάζονται τώρα ένας ένας με θλιβερό τρόπο να αφήσουν αυτά που ήθελαν στη ζωή τους για ένα και μόνο σκοπό: Την επιβίωση. 

Λόγω της απίστευτης εργασιακής κρίσης στην Ελλάδα, η αποταμίευση και η εξασφάλιση του εισητηρίου, της στέγασης, της σίτισης και όλων αυτών των εξόδων που απαιτεί η μετανάστευση, γίνονται κάποιες φορές αδύνατα. Αυτό οδηγεί πολλά άτομα στην αναζήτηση εναλλακτικών επιλογών που θα τους βοηθήσουν να βρουν δουλειά στην Αγγλία έχοντας τη διαμονή και το εισητήριο εξασφαλισμένο απο τον εργοδότη.

Κάπου εκεί ξεκινά η απεγνωσμένη ζήτηση για δουλειές απο απόσταση.Τί εννοούμε, όμως, όταν λέμε ''δουλειές απο απόσταση''?

Όταν αναφέρομαι σε ''δουλειές απο απόσταση'' αναφέρομαι σε εργοδότες που ολοκληρώνουν τη διαδικασία πρόσληψης ενώ ο ενδιαφερόμενος είναι ακόμα στην Ελλάδα, είτε ο εργοδότης βοηθήσει οικονομικά για τη μετακίνηση του ενδιαφερομένου απο την Ελλάδα στην Αγγλία είτε όχι. Ποιά επαγγέλματα στην Αγγλία  προσλαμβάνουν απο απόσταση?

Ο τομέας της υγείας και της φροντίδας κατ'οίκον, είτε αυτή αφορά ηλικιωμένους είτε παιδιά είναι πολύ ανεπτυγμένος.
Οι νοσοκόμοι, φροντιστές υγείας και εσωτερικές νταντάδες συχνά προσλαμβάνονται πριν φτάσουν στην Αγγλία.

Λόγω της τεράστιας έλλειψης σε νοσοκομειακό προσωπικό, μια κρίση που εν μέρει οφείλεται στην προηγούμενη Αγγλική πολιτική, είναι πολύ συχνές οι εταιρίες που αναζητούν νοσοκόμους στο εξωτερικό υπο την προϋπόθεση να έχουν τα σωστά και μεταφρασμένα πτυχία.

Η φροντίδα ηλικιωμένων και παιδιών με ειδικές ανάγκες κατ'οίκον, γνωστή ως Home carer ή Support worker, είναι μια άλλη ειδικότητα με τεράστια ζήτηση απο απόσταση.

Είναι απόλυτα λογικό, άλλωστε.
Το να ζει κάποιος με έναν ηλικιωμένο 24 ώρες το 24ωρο χωρίς διακοπές, διαλείμματα ή προσωπικό χώρο δεν είναι εύκολη υπόθεση και σίγουρα δεν είναι επιλογή ατόμων που έχουν τη δυνατότητα να έρθουν στην Αγγλία με κομπόδεμα και να βρουν δουλειά και σπίτι με το χρόνο τους. 

Πολύ λίγα άτομα εντός Αγγλίας θα επιλέξουν αυτή τη δουλειά, και γιαυτό οι recruiters θα επικεντρωθούν σε άτομα εκτός Αγγλίας που θέλουν να μεταναστεύσουν αλλα δεν έχουν τον τρόπο. Το γεγονός οτι παρέχουν στέγαση και έναν πολύ καλό μισθό (500 λίρες τη βδομάδα) είναι πολύ καλός τρόπος αποταμίευσης για ένα νέο μετανάστη.


Τί γίνεται με τους Νηπιαγωγούς? 

Στον τομέα των Day Nurseries, δηλαδή των Παιδικών Σταθμών,  υπάρχουν πολλές δουλειές στην Αγγλία. 
Αν έβγαζα ένα ποσοστό επιτυχίας απο τα άτομα που έχω γνωρίσει μέσω του μπλογκ, απο τα εκατοντάδες άτομα που έχουν κατα καιρούς επικοινωνήσει μαζί μου που ήρθαν στην Αγγλία για δουλειά, όλα βρήκαν δουλειά σε κάποιο παιδικό σταθμό. Ο μέσος όρος αναμονής για να βρούν δουλειά ήταν περίπου δύο εβδομάδες και όχι παραπάνω απο ένα μήνα. 
Κάποια άτομα  καθυστέρησαν πάνω απο  ένα μήνα να βρουν δουλειά αλλα αυτά που γνώρισα ήταν συνήθως άτομα που δεν είχαν φτιάξει το βιογραφικό και το cover letter τους σωστά και που δεν ακολούθησαν τις σωστές διαδικασίες αντιστοίχισης των τίτλων τους.
Με λίγα λόγια, στους παιδικούς σταθμούς της Αγγλίας υπάρχει μεγάλη ζήτηση και καθότι το πτυχίο μας είναι δύο επίπεδα πιο πάνω απο αυτό του μέσου Nursery Nurse, μας προτιμούν αρκετά οι παιδικοί σταθμοί. 
Αυτή η ζήτηση για Νηπιαγωγούς σε παιδικούς σταθμούς οφείλεται και στο γεγονός οτι η δωρεάν κρατική εκπαίδευση ξεκινά στην ηλικία των 3-4 ετών στην Αγγλία και επομένως υπάρχει ανάγκη για άτομα που να ασχολούνται με τη φροντίδα παιδιών ηλικίας 0-4 στον ιδιωτικό τομέα. 


Τί γίνεται με τα σχολεία?

Στον τομέα των Δασκάλων  υπάρχει κάποια ζήτηση. Υπάρχουν αγγελίες σε κάθε Δήμο για ζήτηση Δασκάλων και μια τάση ενός μεγάλου ποσοστού των Άγγλων Δασκάλων κάθε χρόνο που αφήνουν τη διδασκαλία λόγω χαρτοδουλειάς. 
Ωστοσο λόγω της πίεσης απο τον OFSTED, ο οποίος κάθε χρόνο πιέζει όλο και περισσότερο για τη βελτίωση της γραφής, της ανάγνωσης και των μαθηματικών απο πολύ μικρή ηλικία, υπάρχει επίσης και μεγάλη ζήτηση για Δασκάλους που ξέρουν τη γλώσσα,  που έχουν σωστή προφορά (ας μη ξεχνάμε οτι θα κληθούμε να διδάξουμε τη διαφορά του ''οο'' στο ''moon'' και το ''cook'') και που γνωρίζουν τον τρόπο λειτουργίας και τα assessments στα Αγγλικά σχολεία. 

Επιπλέον, ενώ υπάρχει ανάγκη για Δασκάλους, την ίδια στιγμή υπάρχει μια τάση μεγάλων περικοπών στα budgets των σχολείων. Τα σχολεία μετατρέπονται σε academies με ραδγαίους ρυθμούς ενώ πολλά σχολεία αναγκάζονται να μειώσουν το προσωπικό τους για να αποταμιεύσουν. 

Τα σχολεία αυτή τη στιγμή τείνουν να προσλαμβάνουν ευκολότερα μετανάστες ακόμη και αν δεν έχουν τέλεια προφορα. Ωστόσο προτιμούν και πάλι άτομα που έχουν κάποια μακροχρόνια διδακτική εμπειρία σε Αγγλικά σχολεία. Άτομα με προυπηρεσία σε long term supply, έστω και λίγων μηνών, προτιμώνται ιδιαίτερα. Τα άτομα με μοναδική εμπειρία το daily supply προτιμώνται λιγότερο ενώ άτομα χωρίς διδακτική εμπειρία στην Αγγλία βρίσκουν δύσκολα δουλειά. 


Μπορώ να βρώ δουλειά απο απόσταση σε Αγγλικούς παιδικούς σταθμούς ή σχολεία? 

Μπορεί  και στους δύο τομείς να υπάρχουν θέσεις και ζήτηση, ωστόσο η ανάγκη για προσωπικό στα Αγγλικά σχολεία και Nurseries δεν είναι τέτοια που να δικαιολογεί την πρόσληψη προσωπικού απο το εξωτερικό. 

Σε κάθε αγγελία που ζητά Νηπιαγωγό ή Δάσκαλο θα υπάρξουν δεκάδες αιτήσεις απο άτομα  με ή χωρίς προϋπηρεσία και πτυχία διαφόρων επιπέδων που να βρίσκονται ήδη στην Αγγλία. 

Υπάρχουν εκατοντάδες εκπαιδευόμενοι Level 2 και Level 3 Nursery Nurses στα Αγγλικά κολλέγια της Αγγλίας αυτή τη στιγμή και άλλοι τόσοι Newly Qualified Teachers απο Αγγλικά Πανεπιστήμια που ψάχνουν να ξεκινήσουν το Induction Year τους σε κάποιο σχολείο. Όλα αυτά τα άτομα θα κάνουν αίτηση στην ίδια θέση για δουλειά που θα κάνει και ένας εκπαιδευτικός που βρίσκεται στην Ελλάδα. Επομένως το να προτιμήσει ένας εργοδότης τον άπειρο εκπαιδευτικό απο την Ελλάδα είναι τουλάχιστον ύποπτο. 

Επιπλέον ας μη ξεχνάμε τον τεράστιο αριθμό Ελλήνων εκπαιδευτικών- με ή χωρίς εμπειρία- που είναι ήδη στην Αγγλία και ψάχνουν δουλειά. Προσωπικά μπορώ να απαρριθμήσω τουλάχιστον 15 άτομα-φίλες μου- που δουλεύουν σε Αγγλικά Nurseries και σχολεία και θα ψάξουν κάποια στιγμή για μια νέα ευκαιρία.

Αυτό σημαίνει οτι ενώ φτάνοντας στην Αγγλία μπορεί να έχετε αρκετές προοπτικές σε κάποιο τομέα, όταν είστε ακόμη στην  Ελλάδα είναι πολύ δύσκολο να σας προτιμήσει κάποιος εργοδότης. 

Τί γίνεται με τις συνεντεύξεις μέσω skype?

Μπορεί η πρόσληψη ενώ είστε ακόμη στην Ελλάδα να είναι αδύνατη, ωστόσο οι συνεντεύξεις skype είναι αρκετά συχνές. Προσωπικά έχω περάσει απο συνεντεύξεις skype δύο φορές ενώ ήμουν μόνιμη κάτοικος Αγγλίας, και αυτό γιατι βρισκόμουν σε διακοπές στην Ελλάδα και δεν ήθελα να χάσω κάποια εργασιακή ευκαιρία. 

Σε γενικές γραμμές το να συζητήσετε πιθανές θέσεις εργασίας με εργοδότες και να περάσετε απο μερικές αρχικές συνεντεύξεις γνωριμίας μέσω skype ενώ βρίσκεστε στην Ελλάδα δεν είναι καθόλου αδύνατον. 

Ωστόσο ένας εργοδότης που σέβεται τον εαυτό του συνήθως μετά τη συνέντευξη θα σας πει τη γνωστή φράση
''Let me know when you get here so we can arrange an interview in person''.
To να σας προσλάβει άλλωστε χωρίς να σας έχει δει θα μπορούσε να επηρεάσει την ασφάλεια και των ίδιων των παιδιών αλλα και της επιχείρησής του. 

Παρά τα όσα προανέφερα και παρά τις συνεχείς μου προειδοποιήσεις, πάντα τελικά θα υπάρξουν άτομα που θα βρουν μια δίοδο με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να εκμεταλλευτούν άτομα και καταστάσεις. 
Κάθε λίγους μήνες όλο και κάποιο νέο θύμα ενός είδους εκμετάλλευσης θα επικοινωνήσει μαζί μου να μου αναφέρει μια δύσκολη κατάσταση απο την οποία δε μπορεί να βγει. 


Παρακάτω αναφέρω μερικές στρατηγικές που έχουν ακολουθήσει κάποιοι απατεώνες για να ξεγελάσουν άτομα που έχουν ανάγκη εργασίας και βρίσκονται εντός Ελλάδας:


1. Nurseries που δημοσιεύουν αγγελίες σε Ελληνικές εφημερίδες ζητώντας Νηπιαγωγούς για δουλειά στην Αγγλία με εξασφαλισμένη διαμονή. 

Το μοτίβο αυτών των Nurseries είναι συγκεκριμένο: Κάνουν συνεντεύξεις απο skype και προσλαμβάνουν τα άτομα χωρίς καν να τα έχουν δει. Τα άτομα έρχονται με καλυμμένη διαμονη και ένα χαμηλό μισθό 14000 ετησίως. Στη συνέχεια η επιχείρηση αφαιρεί τα χρήματα που τους ''δάνεισε'' για τη στέγαση απο το μισθό τους. Αυτό αναγκάζει τα άτομα να μείνουν μακροπρόθεσμα στην επιχείρηση καθότι η αποπληρωμή του ποσού για το σπίτι είναι πολύ δύσκολη με ένα μισθό της τάξεως των 14000. 


2. Ζήτηση Ελλήνων Δασκάλων για δουλειά στην Αγγλία.

Σε αυτή την περίπτωση η διαδικασία είναι πιο πειστική. 
Οι προϊστάμενοι των σχολείων πραγματοποιούν υποτυπώδεις συνεντεύξεις στην Ελλάδα και στη συνέχεια φέρνουν τους Δασκάλους στην Αγγλία κάνοντάς τους να νομίζουν οτι θα έχουν μισθό Δασκάλου. Στη συνέχεια τους υποβιβάζουν σε Teaching Assistants (κάτι το οποιο ειναι παράνομο αλλα δε το ξερει ο νεος μετανάστης), ή τους αναγκάζουν να δουλεύουν εξαντλητικές ώρες υπο την απειλή της απόλυσης και με συνθήκες που ειναι παράνομες βάσει των όρων που έχουν θέσει τα Teacher Unions. 


3. Ζήτηση live-in carers ή Learning Support Assistants με παροχή δανείου. 

Η πρόσληψη φροντιστών κατ'οίκον απο απόσταση είναι πολυ συχνή όπως προανέφερα. Η χορήγηση δανείου όμως δεν είναι συχνή. Όταν ένα σχολείο ή εργοδότης προσφέρεται να δανειοδοτήσει τον εργαζόμενο τότε τον αναγκάζει είτε να παραμείνει στη θέση του μέχρι να το αποπληρώσει είτε να το πληρώσει εξ'ολοκλήρου σε περίπτωση που θέλει να φύγει απο τη δουλειά. 


4. Αγγελίες για εσωτερικές nannies χωρις παροχή συμβολαίου και ασφάλισης. 

Mία άλλη τυπική μορφή εκμετάλλευσης, αυτή τη φορά απο γονείς που δε θέλουν να ασφαλίσουν μια νταντά ή να της δώσουν το διάλειμμα, τις διακοπές και το μισθό που δικαιούται. Οι απατεώνες συνήθως θα βάλουν στο στόχαστρο άτομα απο την Ελλάδα τα οποία δε ξέρουν τους κανόνες και τους μισθούς στην Αγγλία. Οι γονείς αυτοί στη συνέχεια αναγκάζουν τη νταντά να δουλεύει ατελείωτες ώρες χωρίς άδεια και με την απειλή να την πετάξουν στο δρόμο αν αντιδράσει. Επιπλέον πληρώνουν μηδαμινά χρήματα (εως και 200 το μήνα!)


Κλείνοντας, να θυμάστε ότι.....


1. Όταν κάτι φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, το πιθανότερο ειναι πως είναι ψεύτικο.

2. Η ζωή στο εξωτερικό είναι ακριβή, πόσο μάλλον η ζωή στο Λονδίνο. Με ένα μισθό 850-1100 λίρες το μήνα θα βγαίνετε ίσα-ίσα για τα βασικά σας έξοδα χωρίς χόμπυ, ταξίδια, αποταμίευση κλπ. Επομένως αν απο αυτά τα χρήματα πρέπει να αποπληρώσετε και δάνειο τότε σίγουρα θα δυσκολευτείτε πολύ.

3. Δυστυχώς στην περίπτωσή μου μπορώ μόνο να χρησιμοποιήσω τις εμπειρίες όσων ''την πάτησαν'' πριν απο εσάς και σας προειδοποιήσω. Όταν όμως πάρετε την απόφαση να ακολουθήσετε έναν τέτοιο εργοδότη δε μπορώ ούτε να σας βοηθήσω πια ούτε να σας ξεμπλέξω. Επομένως στη συγκεκριμένη περίπτωση οι επιλογές σας είναι δύο: Είτε να αποφύγετε τους μπελάδες είτε να τους αντιμετωπίσετε μόνοι σας.Καλή επιτυχία!!!
Χριστίνα Π.